20 Април, 2023 21:00 3 927 36

Петролният пакт между САЩ и Саудитска Арабия се разпада, Русия печели надмощие

 • петрол-
 • енергетика-
 • газ-
 • сащ-
 • саудитска арабия-
 • русия-
 • бензин-
 • джамал хашоги-
 • гориво-
 • опек

Цената на най-важната стока в света се определя от страна, на която САЩ вече не могат да разчитат като на приятел

Петролният пакт между САЩ и Саудитска Арабия се разпада, Русия печели надмощие - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Само преди три години, когато петролните гиганти от ОПЕК+ се скараха, САЩ се оказаха в ролята на миротворец. Сега САЩ изглеждат повече като цел на атака от картела, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Петролният съюз между Саудитска Арабия и Русия има потенциала да причини всякакви проблеми на американската икономика – и дори на кампанията за преизбиране на президента Джо Байдън. Решението на ОПЕК+ от този месец да намали добива на суров петрол, за втори път откакто Байдън отлетя за Саудитска Арабия миналото лято, търсейки увеличение, може да е само началото.

Онова съобщение от 2 април вдигна цените на петрола с около 5 долара за барел. Собствените прогнози на ОПЕК показват, че съкращенията ще увеличат недостига на доставки по-късно тази година. Това означава, че инфлацията ще бъде по-висока и рисковете от рецесия са по-големи, отколкото биха били иначе - защото потребителите, които харчат повече за енергия, ще имат по-малко пари за други неща. Руският президент Владимир Путин, междувременно, получава повече приходи, за да финансира атаката си срещу Украйна.

Но по-важно е какво казва ходът на ОПЕК+ за вероятния път на цените на петрола през следващите години.

В свят на променящи се геополитически съюзи Саудитска Арабия се откъсва от орбитата на Вашингтон. Саудитците определят нивата на производство на петрол в координация с Русия. Когато искаха да облекчат напрежението с регионалния съперник Иран, те се обърнаха към Китай за посредничество при сделка - като САЩ бяха оставени извън цикъла. С други думи, западното влияние върху петролния картел е в най-ниската си точка от десетилетия.

И всички членове на ОПЕК+ имат свои собствени приоритети, от амбициозните планове на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман да предефинира икономиката на страната до войната на Путин. Всички допълнителни приходи, които получават от таксуването на повече петрол, са полезни.

Запитан за опасенията на САЩ, че ОПЕК+ два пъти е избрала да намали производството след посещението на президента Байдън в Саудитска Арабия, говорител на Държавния департамент каза, че администрацията е съсредоточена върху задържането на цените на енергията на вътрешния пазар и гарантирането на енергийната сигурност на САЩ. САЩ смятат намаляването на производството за непрепоръчително предвид продължаващата нестабилност на пазара, но ще изчакат да видят какви действия ще предприеме ОПЕК+ в крайна сметка, каза говорителят.

Междувременно заплахата от конкуренция от шистовите находища в САЩ, възпиращ фактор за скоковете на цените в миналото, намаля. И въпреки че има глобални усилия за намаляване на използването на изкопаеми горива - и по-високите цени ще ускорят това усилие - бързината на сондиране през последната година показва, че икономиката с нулеви въглеродни емисии остава по-скоро дългосрочен стремеж, отколкото краткосрочен двигател. Добавете всичко това, и докато някои анализатори казват, че препятствията в търсенето означават, че неотдавнашният скок в цените може да се окаже мимолетен, повечето очакват цени над 80 долара за барел през следващите години - доста над средната цена от 58 долара за барел между 2015 г. и 2021 г.

Суров шок

Изминаха около 18 нестабилни месеца на пазарите на суров петрол, с три основни фази. В навечерието на инвазията на Русия в Украйна – и още повече непосредствено след нея – цените скочиха, достигайки около 120 долара за барел през юни 2022 г.

След това тенденцията се обърна. Притесненията относно рецесия в Европа, бързо нарастващите лихвени проценти в САЩ и Covid ограниченията в Китай се комбинираха, за да намалят цената до около $75 през декември. Търсенето започна да се покачва в началото на 2023 г., до голяма степен поради повторното отваряне в Китай - най-големият вносител в света. Банковите сътресения от миналия месец спряха ралито – но то се възобнови дори преди изненадващото намаляване на добива на ОПЕК+, което вдигна цените до 85 долара за барел от 80 долара.

За световната икономика като цяло по-ниските доставки на петрол и по-високите цени са лоша новина. Големите износители са големите печеливши, разбира се. За вносителите, подобно на повечето европейски страни, по-скъпата енергия е двоен удар – забавя растежа, дори когато инфлацията расте. САЩ попадат някъде по средата. Като основен производител, те печелят, когато цените растат. Но тези печалби - за разлика от болката от по-високите цени по бензиностанциите - не се споделят широко.

Моделът SHOK на Bloomberg Economics прогнозира, че за всеки $5 увеличение на цените на петрола, инфлацията в САЩ ще се повиши с 0,2 процентни пункта - не драматична промяна, но във време, когато Федералният резерв се бори да постави цените под контрол, също не е и добре дошло. Има три основни причини, поради които може да се очакват още подобни сътресения: геополитическата промяна, узряването на шистовия сектор и саудитските разходи.

Геополитически търкания

В продължение на десетилетия американско-саудитският пакт „петрол за сигурност“ е бил стълб на енергийния пазар. Сега той се клати. Символизирана от срещата през 1945 г. между президента Франклин Д. Рузвелт и крал Абдул Азиз Ибн Сауд на борда на американски крайцер в Суецкия канал, сделката дава достъп на САЩ до саудитски петрол в замяна на гарантиране на сигурността на кралството.

Но пактът вече не е това, което беше:

През 2018 г. колумнистът на Washington Post и саудитски дисидент Джамал Хашоги беше убит в саудитското консулство в Истанбул.
През 2019 г. Байдън – тогава кандидат за президент – заплаши да превърне Саудитска Арабия в държава парий и да спре продажбите на оръжия.
През 2021 г., в началото на своето президентство, Байдън публикува разузнавателен доклад, в който се казва, че престолонаследникът Мохамед бин Салман, фактическият владетел на кралството, е отговорен за убийството на Хашоги.
През октомври 2022 г. ОПЕК+ намали производството на петрол с 2 милиона барела на ден – по-малко от три месеца след като Байдън отлетя за Рияд, търсейки увеличение. Белият дом нарече този ход "късоглед".
Миналия месец Саудитска Арабия и Иран се споразумяха да възстановят дипломатическите връзки в сделка, сключена с посредничеството на Китай и подписана в Пекин.
Правителството на Саудитска Арабия също се съгласи да се присъедини към Шанхайската организация за сътрудничество – група с Китай и Русия начело, и разглеждана като съперник на западните институции – като „член на диалога“.

„Саудитците търсят агресивен хедж“, каза Джон Алтерман, директор на програмата за Близкия изток в Центъра за стратегически и международни изследвания, базиран във Вашингтон мозъчен тръст. „Като се има предвид това, което саудитците виждат като радикално непредсказуема американска политика, те смятат, че е безотговорно да не се търси хеджиране. И като радикално непредвидима, вие гледате на политика на САЩ, която се промени рязко между Обама и Тръмп и Байдън.“

След хода на 2 април саудитски официални лица казаха, че той е мотивиран от национални приоритети, а не от дипломатически дневен ред.

„ОПЕК+ успя сега и в миналото да стабилизира петролните пазари и противно на твърденията на западни и индустриални държави, това няма нищо общо с политиката“, каза бившият съветник на саудитското министерство на петрола Мохамад Ал Сабан, според вестник Asharq Al-Awsat.

Шистов буфер?

В миналото ОПЕК+ често се разкъсваше: искаше високи цени, но се притесняваше, че ще привлекат повече конкуренция, особено от американския шистов петрол. Това несъгласие бе причината за ценова война между Русия и Саудитска Арабия през 2020 г., която приключи, когато тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп помогна за сключването на сделка. Но дилемата почти не съществува сега. Повишаването на заплатите в САЩ и инфлацията увеличиха разходите за производство на шисти, което доведе до по-бавен растеж на производството. И фирмите дават приоритет на разпределението на печалбите между акционерите, вместо да ги инвестират в разширяване на производството.

Бюджетните нужди на ОПЕК+

Междувременно производителите на петрол имат свои собствени цели. Саудитският петрол е евтин за добив. А кралството се нуждае само от цени от $50-$55 за барел, за да финансира своя внос и да компенсира изходящите потоци от парични преводи. Но то изисква по-висока цена от $75-$80 за балансиране на бюджета - и дори това не разказва цялата история.

Саудитска Арабия има скъп социален договор със своите граждани, обещаващ просперитет в замяна на политическо съгласие. За да спази своята страна от сделката, правителството трябва да инвестира в своите непетролни индустрии – в които работят повечето саудитци. Петродоларите плащат тази сметка. Държавният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия има за цел да харчи 40 милиарда долара годишно за местната икономика - включително изграждането на Неом, футуристичен град в пустинята с приблизителна цена от 500 милиарда долара - в допълнение към външни инвестиции. Тези цифри не се показват в бюджета. За да постигне всички тези цели, кралството се нуждае от цена на петрола, по-близо до 100 долара.

Междувременно в Русия президентът Путин разчита на приходите от петрол, за да захрани военната си машина. Икономистът от Bloomberg Economics за Русия Алекс Исаков изчислява, че е необходима цена от 100 долара за барел, за да се балансират книгите на Кремъл.

Октомврийска изненада?

Разбира се, Белият дом изглежда не се притеснява от поредния кръг от съкращения на производството. Това може отчасти да отразява очакванията, че действителният спад на добива може да е по-малък от обявените над 1 милион барела на ден. Спазването на съкращенията сред членовете на ОПЕК+ също може да не е перфектно. През февруари Русия обеща едностранно да намали производството. В действителност потоците започнаха да спадат едва миналата седмица.

Все пак консенсусът сред анализаторите е цените на петрола да достигнат средно $85-$90 за барел тази и следващата година. Какво ще стане, ако ОПЕК+ реши да излезе с ново намаляване на добива през следващата година, преди президентските избори в САЩ, подкопавайки шансовете на Байдън да спечели? Инструментът за моделиране на икономически сценарии на Bloomberg - SHOK - предполага, че съкращенията на доставките, тласкащи петрола до около 120 долара за барел през 2024 г., ще поддържат инфлацията в САЩ на близо 4% до края на 2024 г. в сравнение с базова прогноза от 2,7%. И общоприетата мъдрост казва, че високите цени по бензиностанциите вредят на действащите политици пред урните.

Разбира се, неуспехът на икономиката на САЩ би увеличил рисковете от по-широка рецесия, която ограничава апетита за петрол и премахва ефекта от съкращенията на доставките. Все пак делът на САЩ в глобалния БВП намалява, а нации като Китай и Индия имат основен принос за търсенето на петрол. Китай купува значителни количества руски и ирански петрол с отстъпка, което частично го предпазва от скока на цените. Индия, друга голяма и бързо развиваща се икономика, също получава евтино гориво от Русия, която се превърна в неин най-голям доставчик. Показателно е, че Делхи, който в миналото изрази разочарование от съкращенията на ОПЕК+, запази мълчание относно последния кръг.

Всичко се повтаря

Високите цени на петрола са склонни да посяват семената на собствената си гибел, като насърчават повече инвестиции в производството от фирми, които се стремят да уловят по-големи печалби. Пренасищането с петрол през 80-те години на миналия век последва бума от 70-те години, когато производството се разшири в Сибир, Аляска, Мексиканския залив и Северно море. Моделът се повтори в петролния бум от 2000-те години, който приключи с появата на шистите в САЩ и срив на цените през 2014 г.

Този път има повече спешност. Екологичните цели карат страните да намалят зависимостта си от изкопаемите горива. Загрижеността за националната сигурност в Европа - която до войната в Украйна беше силно зависима от руския петрол и газ - може да ускори прехода. И няма гаранция, че саудитците, Русия и останалата част от картела ОПЕК+ ще могат да запазят единния си фронт. Това е по-лесно да се направи, когато цените са високи, но когато цикълът се обърне, членовете се оказват по-малко склонни да ограничават предлагането.

И все пак, поне засега, цената на най-важната стока в света се определя от страна, на която САЩ вече не могат да разчитат като на приятел.

Автори: Зиад Дауд и Кортни Макбрайд


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 Последния Софиянец

  62 17 Отговор
  Башар Асад обикаля арабските страни и прави съюз срещу НАТО.

  Коментиран от #6, #13

 • 2 Соломон Паси

  79 16 Отговор
  Пак сме от страната на булката.
 • 3 Да бе да

  18 74 Отговор
  Затова Путлеристан изнася своя петрол на безценица

  Коментиран от #17, #19, #30

 • 4 Наркос

  80 17 Отговор
  Хората си имат петрол и го продават както и на когото решат. Какви са САЩ че не ще определят кой на кого и за колко да продава?
  Аз продавам колата си , трябва ли да чакам Майк от Тексас да ми каже , на кой и за колко да я продам?

 • 5 хааааа

  19 56 Отговор
  Ехааа,супер ама е само за вътрешна употреба този фейк-нито в САЩ нито САрабия знаят за това, а в пРоссия даже и не предполагат
 • 6 хааааа

  17 39 Отговор

  До коментар #1 от "Последния Софиянец":

  Иббрика ли му държиш на башар, та знаеш?!!!
 • 7 Чичак

  50 13 Отговор
  Решението на ОПЕК+ от този месец да намали добива на суров петрол беше логично и очаквано ! Арабите не са българи и не ядат доматите с колците. Русия няма нищо общо в случая .......

  Коментиран от #14

 • 8 А50

  66 14 Отговор
  Когато САЩ губи, печели останалия свят
 • 9 120 долара за барел през 2024

  30 13 Отговор
  е оптимистична прогноза и не отговаря на реалностите. 140 и нагоре прогнозират анализатори.
 • 10 Сатана Z

  39 13 Отговор
  Оказва се,че САЩ печели убедително приза за новата бензиностанция в света,защото основния им износ за миналата година е газ и петрол.

  Коментиран от #24

 • 11 Чичак

  46 12 Отговор
  Делхи, който в миналото изрази разочарование от съкращенията на ОПЕК+, запази мълчание относно последния кръг........а не бе.....Делхи си върза гащите с Русия а Европа да му мисли
 • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 13 А50

  16 39 Отговор

  До коментар #1 от "Последния Софиянец":

  Асад обикаля бункера и той като малката пу сина с ботокса и токчетата, не смее да си покаже носа никъде!
 • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 15 Брюкселската зелка

  38 15 Отговор
  Последният бастион на долара. ПАдне ли краварската империя ще е история
 • 16 Чичак

  41 12 Отговор
  Възобновяването на дипломатическите отношения между Саудитска Арабия и Иран се разглежда като провал на американската дипломация. Усилията на Китай в тази историческа сделка между двете страни бяха приветствани по целия свят.Светът сега също е свидетел на нарастваща тенденция на дедоларизация, особено след като САЩ злоупотребиха със своята „доларова хегемония“, за да наложат санкции от личен интерес, съобщават медиите.
  Съобщава се, че наскоро Китай и Бразилия са постигнали сделка за търговия в техните валути. „Дедоларизацията е много важна за международната общност, тъй като доларът е използван като оръжие от САЩ срещу различни страни. Следователно той е ненадежден и е опасен,
  Иран вече продава значително количество петрол, използвайки други валути, различни от щатския долар. Процесът вече е започнал по отношение на Саудитска Арабия. 
 • 17 Калпазанин

  23 15 Отговор

  До коментар #3 от "Да бе да":

  Затова печели повече а фащ с долара и либерастията за радост отива в небитието
 • 18 Чичак

  28 15 Отговор
  Китай е основен вносител на енергия от региона на Персийския залив, би било идеално Китай да да можем да използваме юана за внос на енергия от региона. Така че това е от полза за Китай, и за Иран, и ще бъде от полза и за Саудитска Арабия, защото дава на всички тях алтернатива на щатските долари."„Саудитска Арабия вече не чувства, че може да се довери на САЩ. Първо, защото САЩ станаха по-слаби. Второ, защото САЩ се намесват във вътрешната динамика на Саудитска Арабия. И трето, поради доказателствата, които показват, че САЩ не са надежден съюзник. САЩ предават собствените си приятели", каза той.
  По време на интервюто Маранди предупреди, че е важно да се попречи на САЩ да създават разделения.
 • 19 Брюкселската зелка

  17 14 Отговор

  До коментар #3 от "Да бе да":

  Важното е, че го изнася на безценица към конкурентите на ЕС и краваристан. Може даже и да им го подарява. Съмнявам се да стоплиш за какво иде реч, ще стоплиш коги в Хелс Кичен шеф намкойси почне да плейтва блюда с инсекти.
 • 20 Олеоле

  13 27 Отговор
  Има една малка подробност. Цените за саудитския суров петрол от 100 долара за барел, означават цена от около 70/75 долара за барел на руския, защото това са два различни сорта петрол с различни характеристики. Руския е по-нискокачествен и съответно по-евтин. Така че това, че СА ще постигне 100 долара не устройва Кремъл.

  Коментиран от #28

 • 21 Ще има и ново

  15 11 Отговор
  Намаляване на производството и по високи цени
 • 22 ☆ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★⁰⁰

  12 15 Отговор
  Има ли по гладни от ватите!?

  Коментиран от #34

 • 23 В. Минчев жендъра от Бяла Рада

  14 11 Отговор

  До коментар #14 от "Някой си":

  А аз да ти ебаМайката краварска, а кравария ще яде сармати и кинжали докато хълката ти стане на кофа
 • 24 факуса

  1 11 Отговор

  До коментар #10 от "Сатана Z":

  и то с остарели ракети
 • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 27 Васко Делчев

  18 12 Отговор
  Колкото повече държави се отърват от САЩ, толкова по-добре за тях. От империята на злото САЩ не идва нищо хубаво. Те са врагове на целия свят и е редно светът да ги изолира, при което те ще загинат само за няклоко месеца. Те разрушиха много държави и избиха милиони по света. Все пак Бог вижда и им праща природни изпитания.
 • 28 ГруЮ

  12 12 Отговор

  До коментар #20 от "Олеоле":

  Тук просто послъгваш, защото руският Urals е еталон, както и Брент. Получава се от смесването на Каспийски и уралски нефт.
 • 29 нормален

  13 13 Отговор
  Баба ванга го каза на българските политици че нашето бъдеще е с русия ама те американски подлоги се правят че не са го чули

  Коментиран от #35

 • 30 Всевиждащ

  13 12 Отговор

  До коментар #3 от "Да бе да":

  И теб кво те гре е това... Това ли ти остана едничката утеха ,че Русия продава евтино(но не на теб) а в магазините всичко се дига и ние трябва да се радваме...егати и примирите мозъци?!?!
 • 31 Тито

  1 11 Отговор
  Америка умира българи лакей и подлоги.
 • 32 Бай араб

  11 4 Отговор
  Саудитците май забравиха какво е глад , искат да заприличат на РФ , петрола директно не се яде , както газта не се пие , който се е хванал с РФ стои гладен , да питат Северна Корея
 • 33 макс

  3 11 Отговор
  Време е краварите да бъдат натикани в тяхната Северна Америка!!!
 • 34 ама друг път

  2 11 Отговор

  До коментар #22 от "☆ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★⁰⁰":

  Да , краварите и наглосаксонците :))))))))))))))))
 • 35 Бай араб

  11 1 Отговор

  До коментар #29 от "нормален":

  Баба ти само обираше парите на Българите , също като Русия
 • 36 ЦРУ

  2 0 Отговор
  Дългото халисване по враговете от страна на САЩ по целия свят вкара врага по близко до САЩ отколкото далеч, такива мними съюзници като Саудитска Арабия, Алжир, Египет, Аржентина, Бразилия, Мексико, Нигерия, ЮАР, ОАЕ, Турция, Индонезия, Индия, Пакистан докакараха стратегически врагове на САЩ като Иран, Венецуела, Куба, Северна Корея, Китай, Русия, по близо до вкарването на САЩ в проблеми отколокто да се разрешат проблемите на САЩ и Пентагона от злото по света