Last news in Fakti

2 Ноември, 2023 16:02 1 985 6

Папа Франциск: В нито една война няма истински победител

  • папа франциск-
  • ватикан-
  • война-
  • газа-
  • хамас

Папата призова за прекратяване на огъня в ивицата Газа и за отварянето на хуманитарни коридори за облекчаване на страданието на обсадените обитатели на анклава

Папа Франциск: В нито една война няма истински победител - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В нито една война няма реални победители, заяви днес папа Франциск по време на посещение във военно гробище за загинали във Втората световна война, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че предстоятелят на Римокатолическата църква е имал предвид настоящите конфликти в Близкия изток и в Украйна.

Папата се придвижваше в инвалидна количка между надгробните паметници в римското гробище на загиналите в италианската столица войници от държави от Общността на нациите (бившата Британска общност), за да остави цветя по случай днешния Ден на всички мъртви души в календара на Римокатолическата църква.

"Войните винаги означават загуба. Винаги. Никога няма пълна победа. Едната страна е завоювала победа над другата, но цената, която се плаща за тази победа, винаги значи загуба", каза Франциск от импровизиран амвон по време на отслужената на гробището литургия, на която присъстваха посланици на държави от Общността на нациите.

Папата призова за прекратяване на огъня в ивицата Газа и за отварянето на хуманитарни коридори за облекчаване на страданието на обсадените обитатели на анклава. Освен това той отправи призив за решение чрез две държави на конфликта в Близкия изток, отбеляза, че Израел има правото да се защити от нападението, и осъди глобалното разрастване на антисемитизма.

Ройтерс отбелязва, че в дълги периоди от време папата е стоял прав под преваляващия дъжд, което предполага, че болното му коляно вече не му създава толкова проблеми, както преди.

В гробището, намиращо се на територия на улични боеве по времето на Втората световна война, са положени телата на около 425 военнослужещи от Великобритания и бившите ѝ колонии, загинали по време на сражения на италианска земя.

"На входа се загледах във възрастта, на която са загинали покойниците, при повечето тя е между 20 и 30 години. Един прекъснат живот, един живот без бъдеще", каза папата. "Мислех за родителите им, за майките, които са получили писмо, в което пише: "Госпожо, имам честта да ви съобщя, че Вашият син е герой". "Да, той е герой, но те ми го отнеха" (думите на майките според папата - бел. ред.). Толкова много сълзи в тези прекъснати животи", продължи Франциск.

"Същото се случва и днес. Толкова много хора, млади и не толкова млади, във войни по света, някои дори близо до нас, в Европа и отвъд (...) толкова много смърт", завърши папата.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 0 Отговор
    Войната е лошо нещо.
  • 2 шивач

    2 0 Отговор
    На тоя папа аз съм му шил шапката
  • 3 Пилотът Гошу

    2 0 Отговор
    Напротив, питай онея от оръжейната индустрия.
  • 4 ТУРЧИНА АЛИ

    1 5 Отговор
    Християнството е пълна ЛЪЖА ,православните са Боклуци и БЕЗПОЛЕЗНИ ГОВЕДА ,Но простотията на простаците си оказва влияние ,АЗ пък от уважение към себе си никога няма да се обърна към нито един ,някой ден изморен и отчаян съм ,с изменено и необратимо мислене ,Славя с Това че съм Сатанист с антиамериканска репутация ,МРАЗЯ ТЪПИТЕ ЯНКИ ТЕ СА ОЛИГОФРЕНСКА НАЦИЯ ,дори Гърците са ми в пъти по приятни ,Уважавам и Турция ,предпочитам Англия и а Харесвам Испания ,А скапаните американски нещастници от нито една изброена страна не са Харесвани Мръсни Некъпани Янки и свине ,НАЙ ДОБРИТЕ АМЕРИКАНЦИ СА МЪРТВИТЕ

    Коментиран от #6

  • 5 ТаУмВзе

    0 2 Отговор
    Да му се припомнят Кръстоносните походи и колко жени и деца са бастисали на Кладите!
  • 6 Пилотът Гошу

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "ТУРЧИНА АЛИ":

    Нали знаеш, че ядачът на пясък е копирал доста от библията, че да напише книжка с приказки за неандерталците? Освен това поставя Христос над Мохамед, така че всъщност сте християни 😂😂😂😂😂😂 Понеже ще спориш, вземи намери отрязъка, в който Иса ибн Мариям, или Иса(Исус) синът на Мария (който е роден без баща - звучи ли познато???) ще слезе на земята да съди живи и умрели. Айде честито, научи, че си християнин 😂😂😂😂😂
Новини по държави: