Last news in Fakti

2 Ноември, 2023 19:19 2 959 11

Сезонът на бурите! "Киърън" сее смърт в Западна Европа

  • киърън-
  • буря-
  • атлантически океан

Бурята следва пътя на миналата преди две седмици буря "Бабет", тя вече доведе до наводнения в Северна Ирландия и части от Великобритания

Сезонът на бурите! "Киърън" сее смърт в Западна Европа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бурята "Киърън" връхлетя Западна Европа днес, отнемайки живота на шест души и довеждайки до затварянето на училища, летища и железопътни линии, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Шофьор на камион е загинал, смазан от дърво, повалено от бурния вятър във Франция, където властите в град Хавър информираха за друга жертва. Съборени от бурния вятър дървета са отнели живота на жена в испанската столица Мадрид, а друга жена загина при същите обстоятелства в Южна Нидерландия, съобщиха от местните аварийни служби и полицията. В белгийския гранд Гент бе установено, че жертвите са две - дете на пет години и 64-годишна жена от Германия, информираха от прокуратурата.

Във Франция 1,2 милиона домакинства останаха без електричество. Властите в департамента Финистер в Бретан, където скоростта на ветровете достигна 207 километра в час, призоваха хората да останат по домовете. Вълните по крайбрежието са достигнали височина от 20 метра.

Бурята "Киърън" следва пътя на миналата преди две седмици буря "Бабет". Тя вече доведе до наводнения в Северна Ирландия и части от Великобритания.

Френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманен заяви пред репортери, че освен за смъртта на шофьора на камион има и информация, че са ранени 15 души, в това число и седем пожарникари. Един човек е сериозно ранен в град Рубе, в Северна Франция.

Все пак във Франция бурята "Киърън" даде някои признаци на затихване, като френската метеорологична служба понижи от червен на оранжев кода си за силни ветрове в департаментите Маш, Финистер и Кот д'Армор в Бретан.

Великобритания отчита най-големи поражения на Нормандските острови, като на остров Джърси вятърът е изпотрошил прозорци и е срутвал покриви. Редица семейства са евакуирани в хотели.

Нидерландските авиолинии Ка Ел Ем отмениха стотици полети до и от Амстердам, международните влакове от нидерландската столица до Париж бяха спрени, а коридорите за корабоплаване в югозападната част на страната - затворени. 42 са отменените полети в Испания по данни на летищната компания АЕНА.

Държавната метеорологична служба на Испания също отправи предупреждение днес за северните области Галисия и Кантабрия, където се очакваха вълни с височина до девет метра. В ски курорта Пиниля, на север от Мадрид, и в Естака де Барес в Галисия бе регистрирана скорост на вятъра от 150 км/ч.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рада Дълбоката

    19 8 Отговор
    Путин е виновен,че ползва климатични оръжия.Няма начин да не е той.

    Коментиран от #4, #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ммм...да

    2 7 Отговор

    До коментар #1 от "Рада Дълбоката":

    Ти се майтапиш,ама руснаците са психопати на подобни оръжия.И тия от САЩ не падат по долу.После "глобално затопляне".
  • 5 Путин е агресор и ЕКОпрестъпник

    5 14 Отговор
    Путин освен че е военнопрестъпник е и екопрестъпник, който с продължителната си война в Украйна с масирани бомбардировки и мощен обстрел с ракети, промени климата в Европа, измени циркулацията на естествените въздушни течения, наруши плътността на озоновия слой, увеличи радиационния фон в почвата, замърси въздуха и водите , чийто последици вече започват да се усещат с катастрофални бури и урагани, с проливни дъждове, наводнения и засушавания в Европа и нарушава естествения климатичен екобаланс на планетата, което ще има гибелни последици за бъдещето на човечеството ...!!!

    Коментиран от #6, #9

  • 6 Чудовището Меркел

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Путин е агресор и ЕКОпрестъпник":

    хареса това!
  • 7 Старчок

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Рада Дълбоката":

    Иде нов ледников период. Споко, не и в нашия неизмеримо кратък "живот" Факт. Някой ще се тупа в гърдите, че с изхвърлянето на съмнителни субстанции в разните слоеве на атмосферата е преборил измисления глобъл уорминг! Споко 2 - и он нема а е жив, а го види! Бухаха
  • 8 Браво

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "ври ва":

    Научил си се да сричаш ! Остава да проговориш !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 баба ти от Пловдив

    1 0 Отговор
    казва се " сиаран", който не знае френски! Просто , както винаги буря
  • 11 ........

    2 0 Отговор
    Пострадалите невинни им връщат им дадените снаряди и ракетите под формата на сенчеста буря(Storm Shadow).Бесни са.