Last news in Fakti

4 Ноември, 2023 19:35, обновена 4 Ноември, 2023 21:59 5 647 24

Двама души загинаха след силната буря в Шуменско, бедствено положение в Североизточна България

  • шумен-
  • буря-
  • наводнение-
  • дъжд

Множество са получените сигнали на територията на цялата страна. Най-сериозни щети бурята е нанесла в областите Смолян, Търговище, Разград, Силистра и Шумен, съобщиха от пресцентъра на МВР

Двама души загинаха след силната буря в Шуменско, бедствено положение в Североизточна България  - 1
Снимка: БГНЕС

Двама мъже - на 51 години от село Развигорово и на 67 години от Велики Преслав, загинаха след силната буря в Шуменско, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в Шумен Ася Йорданова. По думите ѝ паднала стена на имот в хитринското село Развигорово е затрупала мъж, който е починал на място.

Друг мъж от Велики Преслав е загинал, след като е отишъл в покрайнините на града да посрещне животните си от паша. Предполага се, че е стъпил върху скъсан електрически проводник. До него са намерени и две мъртви овце. Мястото е отцепено, очакват се екипи на електроразпределителното дружество да го обезопасят преди да започне оглед, отбеляза Йорданова.

Жена е била приета за преглед в шуменската болница, след като е пострадала от паднало дърво в Градската градина на Шумен, информираха от МВР. Жената, на 66 години, е с фрактури и разместен глезен.

Над 40 сигнала са подадени до полицията и пожарната в Шумен след силна буря, сред тях - за скъсани кабели и множество паднали дървета. Затруднено бе движението по пътища в региона.

Обявено е бедствено положение в исперихското село Лъвино след ураганния вятър, придружен с дъжд. Решението е взето на заседание на Общинския кризисен щаб, каза за БТА новоизбраният кмет на община Исперих инж. Белгин Шукри. Той заяви, че силната буря, разразила се малко след 12:00 ч., е продължила около пет-шест минути. Отнесени са покривите на над 150 къщи. Има съборени над 10 ел. стълбове и жици. Няма пострадали хора. Утре ще бъде сформирана комисия, която ще направи оглед на щетите, допълни Шукри.

Българският Червен кръст (БЧК) ще изпрати утре в исперихското село Лъвино доброволци и психолози, които да окажат помощ на хората, останали без домове, на стресираните възрастни и деца. БЧК има готовност за предоставяне на завивки и постелки. Две семейства са съобщили, че имат нужда да им се помогне с храна, съобщиха от областната администрация в Разград след заседание на Областния щаб за защита на населението при бедствия в Лъвино, свикано от областния управител Владимир Димитров.

Частично бедствено положение е обявено в Девня, съобщиха от пресслужбата на Областна управа във Варна. Над града се е разразила силна буря, придружена с проливен дъжд. Бурята е нанесла сериозни поражения - множество паднали дървета, съборени са електрически стълбове, а три квартала са останали без ток.

Множество са получените сигнали на територията на цялата страна. Най-сериозни щети бурята е нанесла в областите Смолян, Търговище, Разград, Силистра и Шумен, съобщиха от пресцентъра на МВР в информация към 18:30 часа. Има данни за населени места без ток.

Затруднено е електрозахранването в редица населени места на територията на Североизточна България, съобщават от „Енерго про“, цитирайки информация на „ЕРП Север“.

В Сливен вятърът достигна 100 км/ч., а по данни на обсерваторията в Сливен количествата валежи до 14:00 часа са около 12 литра на квадратен метър, съобщиха от пресцентъра на общината.

Аварийните екипи в София са реагирали на сигнали, свързани със завирявания в районите "Красна поляна", "Витоша", "Кремиковци", съобщиха от пресцентъра на Столичната общината.

За днес беше обявен оранжев код за опасно време във всички 28 области на страната. От Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) съобщиха на своя сайт, че в областите Благоевград, Видин, Враца, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Смолян, София и София-област е в сила предупреждение за значителни валежи от дъжд и гръмотевични бури.

До полунощ валежите и в крайните източни райони ще спрат, облачността ще се разкъса и намалее, информира НИМХ. Утре ще е предимно слънчево, но по-късно след обяд облачността от северозапад ще се увеличава.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отец Дионисий

    30 4 Отговор
    Бог да ги прости!

    Коментиран от #3, #4, #5, #8

  • 2 ххммм

    6 42 Отговор
    шуменски кретени..

    Коментиран от #20

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 отчето

    3 16 Отговор

    До коментар #1 от "Отец Дионисий":

    Дионисий,прокажен,ти имаш лоби във факти
  • 5 Боко Йеднокижник Също

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Отец Дионисий":

    Да Се Ндяваме....….
  • 6 тоалетна хартия

    9 8 Отговор
    От вятър да ти падне стената върху теб и да те утрепе....
  • 7 Дааа

    18 4 Отговор
    Но дпс с гербави са добре.
    Стари къщи за електората, но в Отманлии е добре. Бетон бате от парите на електората.
  • 8 Мими Кучева

    11 13 Отговор

    До коментар #1 от "Отец Дионисий":

    Не бог,а Аллах!Загиналите са турци.👳‍♂️😢👳‍♂️
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Констатираща

    31 2 Отговор
    Чувала съм, че безгрешните хора умират на големи църковни празници.
    БОГ ДА ГИ ПРОСТИ И СВЕТЛА ИМ ПАМЕТ!
    🙏🌷🌹
    Бог за всички е един, само, че различно го наричат.

    Коментиран от #11, #19

  • 11 Петко юродивий

    2 15 Отговор

    До коментар #10 от "Констатираща":

    Tи не беше ли глуха,ма ???
  • 12 Миризлив пор

    10 6 Отговор
    Хора, кога има проблеми трябва да знаете, че животът е ваш и само вие сте отговорни за него! Никой не ви е задължен и никой длъжен! Ако се криеш зад стена която се клати или ще настъпиш паднала жица? Може и да сте прави но да знаете, че права имат само живите! Мъртвите ако имат застраховка роднините ще ги споменават с хубаво на опашката, кой няма застраховка само ще бива оплюван заради каръщината!

    Коментиран от #14

  • 13 българина

    23 5 Отговор
    важното е че има пари 3 млрд за страйкъри, за българите без къщи, да емигрират..... вие си ги избрахте

    Коментиран от #15

  • 14 то хубаво

    27 0 Отговор

    До коментар #12 от "Миризлив пор":

    Ама не е точно тъй работата. Щом сме длъжни да плащаме данъци и да им търпим простотиите, значи те са длъжни да търпят нашите и да ни оправят бакиите. Иначе няма обществен договор, а ритник отзад.
  • 15 това

    16 1 Отговор

    До коментар #13 от "българина":

    последното "вие си ги избрахте" към посолството ли беше, че не стана много ясно?
  • 16 Джоко

    11 4 Отговор
    Водната ивица Газа. Пишете на Урсула. Утре ще в Шумен, пред джамията.... И ще ви подкрепи....
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Толуп BG.

    13 1 Отговор
    Важно е укропия и изсрааалсе да са дабре, а.на нашешенеца да му е зле!
  • 19 Глупост !

    1 5 Отговор

    До коментар #10 от "Констатираща":

    Ми,дай да те приключим на Никулден тогава.Ще те направиме светица.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ....

    1 2 Отговор
    Да ги отмъкне дъжда, монафици
  • 22 факти

    9 0 Отговор
    Става дума за изгонения руски журналист от "Российская газета" и реципрочното изгонване като ответна реакция на кореспондента на БНР в Москва - Ангел Григоров. Тук ще отворя скобата, че кореспонденциите на Ангел са съвсем професионални и в тях няма и намек за проруски позиции. Човекът е професионалист и си върши работата.
    Ето какво ми написа мой приятел малко преди Москва да екстрадира Ангел Григоров в отговор на изгонения техен човек:
    "Цялата работа е скалъпена от български умнокрасиви активисти (един от тях с картонче от ДС и висше образование от съветското МГИМО), които от доста време се опитват да "отзоват" кореспондента на БНР в Москва Ангел Григоров, защото си позволявал да пуска "нефилтрирани" от либерал-комсомолската цензура "информации"... Но досега ръководството на БНР го защитаваше, въпреки намесата и на посланик Кръстин за връщането му, включително и чрез "лично убеждаване"...
    Ангел Григоров - макар и много далеч от "русофил"! - е ЕДИНСТВЕНИЯТ акредитиран в Русия български журналист, "задната мисъл" на МВнР е, в случай на реципрочна реакция от страна на МИД, лишеният от акредитация и екстрадиран от Русия да се окаже Григоров...Това обяснява и факта, защо гонят кореспондента на "Российская газета" (Бога ми, дори не знаех, че имат такъв в България), а не, примерно, на ТАСС...
    Съдейки по формулировката на въпроса, който руснаците са задали на Ангел Григоров: "Добре, де, вашите не разбират ли, че по този начин удрят по Вас като единствен бълг
  • 23 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 0 Отговор
    Трагедия
  • 24 Някой

    1 0 Отговор
    Добре че беше кратка бурята . Иначе щеше да отнесе всичко правено от ГЕРБ, и разни тройни коалиции.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове