Last news in Fakti

14 Ноември, 2023 23:46 1 640 28

Болницата "Ал Шифа": има ли хора на Хамас и какво е известно

  • газа-
  • ивицата газа-
  • ал шифа-
  • болница-
  • израел-
  • хамас-
  • оон

Израел смята, че в подземието ѝ има команден център на Хамас

Болницата "Ал Шифа": има ли хора на Хамас и какво е известно - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Колко голяма е болницата "Ал Шифа"?

Клиниката е най-голямата в ивицата Газа, има между 500 и 700 легла, интензивно отделение и апаратура за компютърна томография и за диализа. По данни на контролираното от Хамас Министерство на здравеопазването преди началото на войната почти половината от всички операции в Газа са се извършвали именно там.

Колко души има все още в клиниката?

След избухването на войната в Близкия изток десетки хиляди хора потърсиха убежище в района на болницата. Повечето от тях вече са избягали в южната част на Газа, но вероятно над 2000 души все още са в клиниката. По данни на СЗО сред тях са около 600 пациенти, освен това около 1500 души, потърсили укритие, както и между 200 и 500 служители на болницата. Данните се базират на оценки на контролираното от Хамас Министерство на здравеопазването.

Защо боевете за болницата са толкова ожесточени?

Израелската армия твърди, че под „Ал Шифа“ се намира командният център на терористичната организация Хамас. Някои от подземните бункери били достъпни директно от болницата. Стотици терористи от Хамас били потърсили убежище в клиниката след избухването на войната. Израел твърди, че разполага със съответни сведения от тайните служби. Сателитни снимки, както и един аудиозапис били документирали съществуването на централата на Хамас. Тези данни не могат да бъдат проверени по независим път. Както Хамас, така и персоналът на болницата отхвърлят обвиненията.

Какво точно би могло да е скрито под земята?

Израел смята, че „Ал Шифа“ е свързана с простиращата се на километри подземна мрежа от тунели на Хамас. И в самата клиника имало много входове. Бивш служител на израелските тайни служби казва пред „Ню Йорк Таймс“, че в помещенията под клиниката биха могли да се укрият стотици хора. Според него Израел допуска, че на много етажи под земята са били изградени кабинети, жилища, както и складове. Но военните не са предоставили доказателства за това.

Какво е състоянието на пациентите в момента?

В събота болницата обяви, че и последният останал генератор за ток вече няма гориво. По данни на Министерството на здравеопазването оттогава са починали над 30 пациенти, сред които най-малко три кърмачета. Твърди се, че много други новородени са заплашени от смърт, тъй като животоподдържащите уреди не функционират.

Какво предприема Израел с оглед на ситуацията?

Израелските военни съобщиха, че са предложили да доставят на „Ал Шифа“ инкубатори, с които да бъдат спасени новородените. „Ние сме във война с Хамас, а не с населението на Газа“, заяви говорителка на армията. Освен това военните информираха, че в неделя са докарали към 300 литра гориво в пластмасови съдове на няколкостотин метра от болницата. Но в понеделник горивото все още стояло там неизползвано. Израел обвинява Хамас, че пречи на медицинския персонал да вземе доставеното. Представители на болницата обясняват от своя страна, че е твърде опасно да се напуска сградата, тъй като израелските войници са заели позиция в непосредствена близост и водят престрелки с терористите от Хамас. От болницата настояват горивото да им бъде доставено от палестинския Червен полумесец. Но неговото количество така или иначе няма да е достатъчно.

Какво казват от Хамас за доставките на гориво?

От Хамас отхвърлят обвиненията, че са отказали доставките на гориво. Освен това и те на свой ред казват, че предложеното количество не е достатъчно. По този начин се омаловажавали болките и страданията на пациентите, които са блокирани в клиниката без вода, храна и електричество. Освен това от Хамас обявиха, че по никакъв начин не са свързани с ръководството на „Ал Шифа“ - клиниката била изцяло под ръководството на палестинското Министерство на здравеопазването.

Има ли право Израел да атакува болницата?

Според международното право болниците са под специална защита по време на войни. Но позицията на Международния комитет на Червения кръст е, че те могат да загубят този свой статут, ако противниците във войната ги използват като скривалище за бойци или като склад за оръжие. Въпреки това преди нападенията трябва да се отправи своевременно предупреждение, за да могат персоналът и пациентите да бъдат евакуирани. В понеделник говорителят на израелската армия Даниел Хагари показа снимки от оръжеен лагер на Хамас, намерен в мазето на болницата „Рантизи“. „Хамас използва болниците като инструмент във войната“, каза Хагари. „В някои части от тях явно държат заложници“, добавя той.

Какво може да се случи с хората в клиниката?

Израел увери хората в „Ал Шифа“, че могат безопасно да напуснат града. Цивилните граждани, опитали да направят това, казват обаче, че са били обстрелвани. Американският президент Джо Байдън апелира в понеделник болницата да бъде защитена и призова за „по-малко агресивен подход“ на израелските части. Израелската армия заяви, че е наясно със сложността на положението, но Хамас не може да разчита на имунитет.

Как стоят нещата с другите клиники в ивицата Газа?

Проверена информация за състоянието на лечебните заведения в Газа няма. Дори и след като бе обстрелвана с ракети, болницата „Ал Ахли“ например все пак успява някак да обслужва болни хора. Но вече от седмици както медицинският персонал, така и международните организации отправят призиви за доставка на гориво за генераторите, произвеждащи ток за болниците. По последни данни на ООН междувременно най-малко половината от болниците в ивицата Газа не могат да функционират. Агенция „Франс прес“ цитира заместник-министъра на здравеопазването в правителството на Хамас – Юсеф Абу Рич, съгласно когото в северната част на ивицата Газа „всички болници не работели“.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мдаааа

    0 1 Отговор
    Има ... И много тунели ..
  • 2 кнаус 485

    4 2 Отговор
    Тия автори не ги чета.....но ми е ясно ,че Израел извършва етническо прочистване и геноцид над палестинците....приятел български евреи също е съгласен с мен.....
  • 3 И аз да съм бомбен

    2 1 Отговор
    Не Хамас ще стана ами ще ме наричат терорист номер едно по си ен ен
  • 4 Ама100% е така, аз им вярвам на жидовете

    4 1 Отговор
    Цялата """"простиращата се на километри подземна мрежа"""" все до болницата стига .....даааа
  • 5 Ъхъъъъъъ мозък

    3 1 Отговор
    Сега Израелската армия твърди, че под „Ал Шифа“ се намира командният център на терористичната организация Хамас..... Преди беше на друго място а след 2 дена къде ще е ? ....да отидат белите каски на ООН и да проверят !
  • 6 ТаУмВзе

    4 0 Отговор
    Само каквото ни каже Праведната Проганда на моше е Верно! ХАХАХАХХА
  • 7 Колко пъти все едно и също нещо ще четем

    3 0 Отговор
    =====Тези данни не могат да бъдат проверени по независим път. =======
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 да питам

    2 3 Отговор
    Абе , тука да нема събрание на хамасците , все още не бивши московци .. 🤭 ребята , почвайте да копате тунели на Левият бряг , на Днепър ..
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Пиян ли си бе човек ?

    2 1 Отговор
    Не са ислямски окупатори а израелските окупатори ! Влез и питай ChatGPT даже ... Даже машината го разбра ама ти НЕ....

    Коментиран от #14, #22

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 да питам

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Пиян ли си бе човек ?":

    Абе , вие собствено мнение нямате ли си , че се допитване до машини ? Я кажи , колко книги си прочел ?
  • 15 и какво е известно ? Само

    2 1 Отговор
    Че Израел са нацисти и извършват геноцид ! За всичко друго: "Проверена информация няма."
  • 16 Само една бе пумпъл

    2 1 Отговор
    "Винету" ....

    Коментиран от #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Вярвам ти ,

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Само една бе пумпъл":

    И пумпАл не знаеш да напишеш ..
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Че кой закон ти забранява

    1 0 Отговор
    да си копаеш тунели ? Аз знам един от центъра на Пловдив дето от 10-15 години си копае човека... Що тунели е изкопал .....
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ти определено не си у ред....

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Професор":

    Мароко: 250 000
    Ирак: 150 000
    Етиопия: 100 000
    Тунис: 100 000
    Египет: 75 000
    Бухара: 50 000
    България: 50 000
    Грузия: 50 000
    Индия: 50 000
    Иран: 50 000
    Кавказки планини: 50 000
    Турция: 50 000
    Йемен: 50 000
    Сирия: 40 000
    Либия: 40 000
    Ливан: 5000
    Аден: 5000
    Китай: 100............и т.н и т.н .......

    Коментиран от #26

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.