Last news in Fakti

17 Ноември, 2023 11:20 1 164 8

Бюджетната комисия на Германия спря окончателните обсъждания на проектобюджета за 2024 г.

  • германия-
  • бюджетна комисия-
  • проектобюджет-
  • 2024-
  • финанси-
  • конституционен съд

Управляващата коалиция в Германия се бори да поправи голяма дупка във финансите си

Бюджетната комисия на Германия спря окончателните обсъждания на проектобюджета за 2024 г. - 1
Снимка: Shutterstock

Бюджетната комисия на Германия спря окончателните обсъждания на проектобюджета за 2024 г. рано в петък сутринта, според главните бюджетни служители на коалиционното правителство, след като решение на Конституционния съд хвърли преговорите в безпорядък, цитирана от Ройтерс.

Управляващата коалиция в Германия се бори да поправи голяма дупка във финансите си, след като съдебно решение блокира правителството да прехвърли 60 милиарда евро (65 милиарда долара) неизползвани средства от пандемията към зелени инициативи и подкрепа на индустрията.

Решението на съда увеличи напрежението във вече разединената тристранна коалиция на канцлера Олаф Шолц, чиято подкрепа се срина, тъй като се справя с поредица от кризи, а икономиката е на ръба на рецесията.

Въпреки че Зелените искат допълнителни разходи, Свободните демократи (FDP), които оглавяват финансовото министерство, отхвърлят допълнителния дълг и по-високите данъци.

"Някои от разходите, планирани за следващата година, сега ще трябва да бъдат намалени, за което управляващите партии вероятно трудно ще се споразумеят", каза главният икономист на Commerzbank Йорг Кремер.

Съдържанието на бюджетите на министерствата беше финализирано по време на заседанието на комисията, казаха бюджетните служители.

Държавните спирачки за цените на газа и тока, които трябваше да изтекат в края на годината, бяха удължени до 31 март 2024 г., съобщи в петък германската информационна агенция ДПА.

Европейската комисия, която трябва да одобри промяната, разреши удължаване само до края на март, посочва ДПА, като се позовава на комисията по енергетика на Бундестага.

Някои конкретни разпределения на разходите обаче ще бъдат обсъдени подробно следващия четвъртък, след специално заседание във вторник, на което ще бъде обсъдено въздействието на решението на Конституционния съд.

Окончателните ключови бюджетни данни и новите данни за дълга ще бъдат оповестени публично след срещата следващия четвъртък, вместо тази седмица, както се очакваше по-рано.

Един от двата раздела на бюджета, които не можаха да бъдат финализирани, съдържа ключови проекти като удвояване на военната помощ за Украйна до 8 милиарда евро през следващата година.

В сряда решението на Конституционния съд накара правителството да отложи официалното гласуване на бюджетната комисия за следващия четвъртък.

Въпреки съдебното решение, бюджетът за 2024 г. се очаква да бъде приет по план в края на бюджетната седмица на Бундестага на 1 декември, според членовете на бюджетната комисия.

Главните бюджетни служители на коалиционното правителство обвиниха опозицията, че отказва да сътрудничи при обсъждането на бюджета.

"Призоваваме ХДС/ХСС да се справят отговорно с решението на съда и последиците от него, вместо да блокират работата в парламента", заявиха те.

Фридрих Мерц, чиято основна опозиционна партия Християндемократически съюз съди правителството, заяви, че партията му обмисля ново дело срещу Фонда за икономическа стабилизация (ЕСФ) на стойност 200 милиарда евро.

ЕСФ беше създаден през 2020 г. с цел да подкрепя компаниите на фона на пандемията от коронавирус, но от миналата година се фокусира върху енергийната криза.

На федерално ниво има 29 специални фонда с общ обем от 869 милиарда евро, според независимата одитна институция Bundesrechnungshof.

Не е ясно кои от тези фондове са изложени на риск, с изключение на специалния фонд от 100 милиарда евро за германската армия, който е обхванат от отделно конституционно освобождаване от дълговата спирачка.

"Тези страхове изглеждат преувеличени", коментира Краемер от Commerzbank. "Съществуват обаче значителни рискове, свързани с Икономическия и стабилизационен фонд".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тия пък?

    9 0 Отговор
    Тръгнали бюджет да обсъждат, а Зеленски го няма?! Сметки без кръчмар. Всичко за Украйна, ако остане нещо от бюджета на немците, тогава за самите тях.
  • 2 БОЗА

    9 0 Отговор
    Сащисаните натресоха Украйна на ЕС...а той няма вътък... ;-Х


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 3 Гост

    8 0 Отговор
    Не лъжете българскиат читател, ВКС на Германия забрани преливането на неупотребени средства. А и спирачката е записана в конституцията ни / им. Но тяхната конституция не е носна кърпичка, като българската. Така че коалицията в Дойче-ланд и пред разпад

    Коментиран от #7

  • 4 Добре Де

    7 0 Отговор
    Защо в Германия може да се намали цената на електроенергията за народа,а у нас винаги се увеличава.

    Коментиран от #5

  • 5 БОЗА

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Добре Де":

    Защото бай Иван ВЕЧНИЯ ръководи КЕВР(доскоро беше ДЪРЖАВНА-ДКЕВР,после от хорски срам махнах Държавна от абревиатурата,че излиза,че държавата вдига цените на енергоносителите)...а бай Ивановци се намират лесно в България... за огромно мое съжаление... ;-(

    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 6 Тези са най-смотаната

    2 0 Отговор
    Коалиция за цялата история на Германия. Упорито сами унищожават индустрията, енергетиката, подписаха да стане Германия безпрекословно подчинена на СЗО при ПЛАНдемиите... Увеличават парите на мигрантите и не искат да спрат влизането им и заселвянето им в страната. .. Пландемията и боцкането са отделно голяма тема. Изобщо пълно предателство на народа.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Не знам, но тъпата

    2 0 Отговор
    ни/им конституция допусна да ме изхвърлят от влака, че не си слагам тъпата маска на устата и носа. Отделно не ме пуснаха в Медиа Маркт да си купя мишка за компа, заради една тъпа лъжа. "Не съм набоцкан и следователно нямал съм право да влизам в магазина..."? Е, къде е тъпата ни/им конституция да защити моите граждански права? Там в нея няма нищо написано за медицински измишльотини? Моите граждански права, къде бяха? Имаш право да работиш, само ако ти ръчкат с едни пръчици в носа всяка сутрин? Идиотизми, никаква демокрация!!! И тези са спукан балон. И кой иска още да живее в халифат? В големите градове няма вече немци. Снощи в Ес-бана се носеше силно руска музика. Някакъв тъпуннар си пуснал телефона и целия вагон му слушаше музиката. Това вече НЕ е Германия!
Новини по държави: