Last news in Fakti

18 Ноември, 2023 04:39 1 726 10

Пет държави поискаха разследване за извършени военни престъпления в палестинските територии

  • карим хан-
  • палестина-
  • разследване-
  • израел-
  • военни пресстъпления

Това са Южна Африка, Бангладеш, Боливия, Коморските острови и Джибути

Пет държави поискаха разследване за извършени военни престъпления в палестинските територии - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Прокурорът на Международния наказателен съд /МНС/ Карим Хан заяви, че службата му е получила сезиране от пет държави за разследване дали са извършени престъпления в палестинските територии като част от отговора на Израел на терористичните атаки на Хамас от 7 октомври, предаде CNN.

Това са Южна Африка, Бангладеш, Боливия, Коморските острови и Джибути.

„В съответствие с Римския статут на Международния наказателен съд, държава може да сезира прокурора за ситуация, в която изглежда, че са извършени едно или повече престъпления от юрисдикцията на съда, като поиска от прокурора да разследва ситуацията с цел за определяне дали едно или повече конкретни лица трябва да бъдат обвинени в извършването на такива престъпления“, каза в свое изявление Хан.

Той отбеляза, че службата му вече провежда разследване на ситуацията в палестинските територии за възможни престъпления, извършени от юни 2014 г. в Газа и на Западния бряг. Разследването започна през март 2021 г.

„Разследването се простира до ескалацията на враждебните действия и насилието след атаките, извършени на 7 октомври 2023 г.“, каза Хан. „В съответствие с Римския статут моята служба има юрисдикция над престъпления, извършени на територията на държава-страна, и по отношение на гражданите на държавите-страни"

Както Хамас, така и Израел са обвинени във военни престъпления, докато броят на жертвите от конфликта нараства. Израелските атаки срещу Газа са убили близо 11 500 палестинци от 7 октомври, според палестинското министерство на здравеопазването в Рамала, което се позовава на медицински източници в контролирания от Хамас анклав. Израел твърди, че неговите въздушни удари са насочени към командирите и инфраструктурата на Хамас след терористичните атаки на групировката от 7 октомври, при които загинаха 1 200 души в Израел и 240 бяха взети за заложници.

Израелската обсада на Газа включваше почти пълна блокада на храна, вода и електричество, с изключение на "прозорците" за хуманитарна помощ на ООН. В петък обаче военният кабинет на Израел се съгласи да позволи на два танкера с гориво да влизат в Газа всеки ден, за да се поддържат водоснабдителните и канализационни системи.

Конфликтът е обхванат от сложна система от международно право, разработена след Втората световна война, която се опитва да балансира хуманитарните проблеми и военните изисквания на държавите.

В доклад на ООН миналия месец се казва, че се събират доказателства за военни престъпления след атаката на Хамас. В доклада се казва, че Израел може да извършва военно престъпление, след като правителството на израелския премиер Бенямин Нетаняху нареди „пълна обсада“ на Газа. Редица видни правозащитни групи са съгласни с оценката на ООН.

По-рано този месец Фолкер Тюрк, Върховният комисар на ООН за правата на човека, нарече атаките от 7 октомври „зверства“, като каза, че те, както и задържането на заложници, са военни престъпления.

Но той добави, че „колективното наказание от страна на Израел на палестински цивилни също се равнява на военно престъпление, както и незаконната насилствена евакуация на цивилни“.

Южноафриканското правителство призова за прекратяване на огъня между Израел и Хамас. В изявление миналия месец Министерството на международните отношения и сътрудничество на Южна Африка обвини Израел във военни престъпления и каза, че „непрекъснатото бомбардиране на цивилни цели, лишаването на цивилното население от Газа от вода, храна, гориво и електричество е забранено от международните споразумения“

Израелският премиер Бенямин Нетаняху нарече обвиненията, че Израел извършва военни престъпления в Газа, "глупости". „Умишлено правим всичко по силите си, за да се прицелим в терористите, а цивилните – както се случва във всяка законна война – понякога са това, което се нарича съпътстваща щета“, каза той пред NBC News в неделя.

Израел не е член на МНС и отхвърля юрисдикцията на съда. Това не попречи на съда да разследва действията му в окупираните палестински територии. Фату Бенсуда, тогавашният прокурор на МНС, прекара пет години в провеждане на „старателно предварително проучване“ и заключи, че е „убедена, че военни престъпления са били или се извършват на Западния бряг, включително Източен Йерусалим и Ивицата Газа“. Но не бяха извършени арести и Бенсуда напусна поста през 2021 г.

Хан каза по-рано, че действията, извършени от Хамас на 7 октомври, са „сериозни нарушения, ако се докажат, на международното хуманитарно право“. Той също така подчерта, че „Израел има ясни задължения във връзка с войната си с Хамас: Не само морални задължения, но и правни задължения... Така е според Женевските конвенции. Там е черно на бяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ти да видиш

    4 14 Отговор
    С пръстче да покажат къде се намират на картата 😂

    Коментиран от #3

  • 2 Соломон

    11 4 Отговор
    Щом Болгария и Окраина или Германия не сезират никой значи военни престъпления няма
  • 3 Невежо

    23 5 Отговор

    До коментар #1 от "Ти да видиш":

    За южна африка бая пръсче ще ти е нужно
    Моля учете география да не се излагате
  • 4 Калпазанин

    32 6 Отговор
    Престанете да лъжете ей,350 европейски адвокати също са сезирали в Холандия мнс, какво ми драскате тука комори и Джибути. Това клане и несправедливост не трябва да остава ненаказано и тази ционистка "държава" изобщо не трябва да я има на картата

    Коментиран от #9

  • 5 ха ха

    11 0 Отговор
    МНС могат дълго и добре да си чешат езиците. Израел не е в тяхната губерния. Интересно как се финансират и кой е склонен да им дава пари за да се занимават с българския футбол... щото то е равносилно.
  • 6 Разбира се че може

    9 0 Отговор
    Та това е Израел, а не някой друг! Всичко е точно! Правилно е написано в доклада!

    "В доклада се казва, че Израел може да извършва военно престъпление"...и то колкото си иска!

    Освен това нито Израел, нито САЩ, нито Русия са участници в тоя цирк "Хага"

    Коментиран от #8

  • 7 Баба Кина

    11 2 Отговор
    Ако това не са военни престъпления, то и войната в Украйна е игра на "стражари и апахи"!
  • 8 Клаус Шваб Великолепни

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Разбира се че може":

    Аз съм директора на този Цирк, и няма да търпя такива обиди!

    Колегата Сорос веднага да нареди изстриване!!!
  • 9 Анонимен

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Калпазанин":

    А ти на кой си притрябвал
  • 10 АУУУУУ

    3 0 Отговор
    Е НЕЕЕЕ И ДЖИБУТИ ЛИ 🤡🤡🤡🤡🤡🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣