Last news in Fakti

18 Ноември, 2023 16:54 6 316 6

170 000 души се събраха в най-големия протест в Испания

  • каталуния-
  • мадрид-
  • протест-
  • испания-
  • амнистия-
  • педро санчес

Протестът е срещу закона за амнистията

170 000 души се събраха в най-големия протест в Испания - 1
Снимка: БГНЕС

Развявайки испански знамена, около 170 000 души преминаха през Мадрид в събота в най-големия протест досега срещу закона за амнистия, който испанските социалисти договориха за сепаратистката кандидатура на Каталуния през 2017 г. за съставяне на правителство, цитирана от Ройтерс.

Демонстрацията, последната от поредицата протести в градове в цяла Испания срещу амнистията, се състоя два дни, след като премиерът социалист на Испания Педро Санчес спечели четиригодишен мандат с подкрепата на каталунските и баските националистически партии в замяна на съгласие със закона.

Държейки плакати с надписи "Санчес предател" и "Не продавайте Испания", протестиращите демонстрираха срещу закона, който според четири съдебни асоциации, опозиционни политически партии и бизнес лидери заплашва върховенството на закона и разделението на властите.

Според властите броят на демонстрантите е 170 000.

Алберто Нунес Фейху, лидер на опозиционната консервативна Народна партия, и Сантяго Абаскал, лидер на крайнодясната партия "Вокс", също присъстваха на шествието, организирано от граждански групи.

Амнистията ще обхване около 400 души, участващи в опита за независимост, който достигна връхната си точка през 2017 г., включително сепаратисти, но и полицаи, участващи в сблъсъци с активисти.

Референдумът за независимост беше обявен за незаконен от съдилищата и доведе до най-тежката политическа криза в Испания от десетилетия.

Амнистията ще бъде най-голямата в Испания след общата амнистия от 1977 г. за престъпления, извършени по време на диктатурата на Франсиско Франко, и първият закон за амнистия, одобрен в Европейския съюз от 1991 г. насам, според испанския съвет за научни изследвания CSIC.

Санчес, който спечели парламентарния вот за съставяне на ново правителство в четвъртък със 179 гласа "за" и 171 "против", защити закона, заявявайки, че амнистията ще помогне за намаляване на напрежението в Каталуния.

Протестиращи, включително неонацистки групи, провеждат шумни демонстрации пред централата на социалистите в Мадрид в продължение на 15 нощи последователно след обявяването на сделката. Имаше сблъсъци с полицията, при които бяха ранени офицери и демонстранти, но като цяло протестите бяха мирни.

В проучване на Metroscopia от средата на септември около 70% от анкетираните - 59% от тях привърженици на социалистите - заявиха, че са против идеята за амнистия.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иво

    18 5 Отговор
    Каталунците искат самостоятелност ,Косово е Сърбия !!! Имаше такава песен " Косово е наше ", страхотна песен !!!
  • 2 Факт

    5 10 Отговор
    Смешници са баските
  • 3 Кандидат Милионер

    15 7 Отговор
    Нищо работа са 170 хиляди - две водни оръдия с хиляда български полицаи и са ги отвяли и тия Протестиращи....А министъра на вътрешните им работи сигурно е на опера!!!
  • 4 Когато Каталуня

    23 8 Отговор
    е било кралство, Испания не е съществувала.
    Около 30% от бюджета идва от Каталуня, която храни мързеливите бивши арабски области.
  • 5 РЕАЛ Мадрид

    7 2 Отговор
    С каталунци и баски никакви ласки !
  • 6 Хорхе

    2 0 Отговор
    Сърбия- Косова, Испания- Каталуния. Въпрос на вкус и предпочитания!
Новини по държави: