Last news in Fakti
  Тема: Украйна

21 Ноември, 2023 07:45 4 121 26

The New York Times: Това може лесно да се превърне в преимущество за една от страните във войната

  • русия-
  • украйна-
  • война

Времето, подобно на оръжията и боеприпасите, е стратегическа стока и Кремъл явно се надява, че то може да надживее западните съюзници на Украйна

The New York Times: Това може лесно да се превърне в преимущество за една от страните във войната - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сензационната статия на главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Валерий Залужни за "задънената улица“ на фронта можеше да създаде у някои външни наблюдатели погрешното впечатление, че интензивността на военните действия на фронта е намаляла. Но всъщност ожесточените боеве продължават по цялата фронтова линия, отнемайки животи всеки ден, пише американският вестник The New York Times.

Изданието дава пример с Авдеевка, където руснаците провеждат ожесточен щурм няколко седмици подред, а украинските бойци им оказват яростна съпротива.

Боевете продължават с размяната на малки парчета територии, докато мрачният брой на жертвите продължава да набъбва. ВСУ до голяма степен осуетиха руските атаки, използвайки комбинация от дронове и касетъчни боеприпаси, за да нанесат някои от най-тежките жертви на Русия във войната, според войници и военни анализатори.

Докато Русия провежда отчаяни настъпателни операции в Източна Украйна, ВСУ успяха да създадат плацдарм на източния бряг на река Днепър в Херсонска област, може би откривайки значителен нов фронт във войната, коментират от редакцията.

"Тези кампании подчертават колко опасна остава ситуацията и за двете страни“, обяснява NYT.

Изданието цитира и мнението на Фредерик У. Кагън, директор на проекта за критични заплахи към Американския предприемачески институт. Той отбелязва, че позиционната война в Украйна "не е стабилна задънена улица“. Според него балансът на бойното поле лесно може да се промени в полза на която и да е от страните поради редица фактори.

"От една страна, западните арсенали вече разполагат с оръжията, необходими за решаване на почти всички проблеми, пред които са изправени войниците в Украйна. От друга страна, пълната мобилизация на икономиката и обществото на Русия може да наклони везните в полза на Кремъл“, обяснява експертът.

Бившият главнокомандващ на американската армия в Европа Бен Ходжис отбелязва, че би било грешка успехът на Украйна в лятното контранастъпление да се оценява само по деокупирана територия. Той също така признава, че е бил впечатлен от това "колко линейни и ориентирани към територията са някои наблюдатели“ на войната.

"Показателно е, че след девет години конфликт и две години след руската инвазия, с всички предимства, които Кремъл има на негова страна, руснаците контролират едва около 18% от Украйна“, подчертава Ходжис.

Но времето, подобно на оръжията и боеприпасите, е стратегическа стока и Кремъл явно се надява, че то може да надживее западните съюзници на Украйна.

Бившият командир на НАТО генерал Филип Брийдлав предупреждава на свой ред, че Украйна в крайна сметка ще загуби, ако Западът продължи да дава на ВСУ "само това, от което се нуждаят, за да останат на бойното поле, а не това, от което се нуждаят, за да спечелят“.

Украинските бойци на фронтовата линия отбелязват, че руснаците упражняват постоянен яростен натиск на изток. И докато картата ще остане по същество същата, предпазването на линиите от движение изисква свой собствен "свиреп танц“.

"На хората може да им е скучно, да гледат, да чакат, да не виждат промени. Но те не осъзнават колко трудно е просто да задържиш линията“, споделят войник от редиците на ВСУ с повиквателна "Черен“.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Механик

    49 11 Отговор
    Толкова много думи, такива алабализми...... А всичко може да се каже с две думи: "О-краина е в киреча".

    Коментиран от #14

  • 6 Хахаха

    29 6 Отговор
    Що за превод, или пак използваме чичко "Гугъл" - "споделят войник от редиците на ВСУ с повиквателна "Черен“.
  • 7 Ццц

    29 5 Отговор
    ГОВОРИ НАТО: Най-важното за една офанзива е да си в глуха защита и по никакъв начин не съдете за нея по това колко територия е заета! За да има все пак печеливши, трябва да престанете да се стискате, защото освен украинците, губим и ние простите оръжейни концерни!
  • 8 Швейк

    13 26 Отговор
    На орките им остана само времето, но е въпрос на време и то да им свърши.

    Коментиран от #11

  • 9 Новината на час

    23 5 Отговор
    ЖалкитеДухачиОтФокус сеНасраха
  • 10 НАТО

    25 6 Отговор
    Важното е да се изтрепят максимум украинци, за да се заселят евреите в Украйна. И максимум руснаци, за да се отслаби Русия
  • 11 артишок

    21 3 Отговор

    До коментар #8 от "Швейк":

    Нито го доживееш, нито ще го видиш..така, че, не се пъни напразно. То ясно на козяците, друго не ви остана, освен да кълнете като дърти циг0нки.
  • 12 Отчаяно Настъпателен

    30 5 Отговор
    "Докато Русия провежда отчаяни настъпателни операции"

    Абе не ни занимавайте с глупости, а кажете какво стана с с възторежения пролетен контранаступ!
    "Азовско море за седмица" и руснаците в панически бяг от натовските страхотни оръжия и обучената укро-армия по натовски стандарти?
    Изгоряха ли резервациите на украинския Чърчил за хотелите в Крим.
    И какво стана с Евровизията, дето щеше да е в Мариупол??? Върнаха ли парите на хората за билетите?

    Коментиран от #15, #16

  • 13 Черен

    7 3 Отговор
    Е прав . Трудно се удържа линия

    Коментиран от #17

  • 14 любител

    16 4 Отговор

    До коментар #5 от "Механик":

    прав си толкова много приказки-глупости за нищо като може да се каже или пише само с две 2-3 думи осрайна вече я няма. краварите за пореден път се издъниха. хахаха
  • 15 Друго си е

    18 4 Отговор

    До коментар #12 от "Отчаяно Настъпателен":

    да пишат за тия 50 човека с лодките дето преплавали от другата страна на Днепър, за да се мотаят дрогирани там за пиар! Същите дето взривиха тръбите на северния поток, май!:):) Нали?

    Така се повдига бойния дух и могат да се дерат още милиарди от данъкоплатците.
  • 16 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 16 Отговор

    До коментар #12 от "Отчаяно Настъпателен":

    Първо ще освободят Мелитопол,ВСУ!После ще се ориентират към Мариупол.Не бързай,едно по едно.Още малце и русия ще я видиш да проси мир,а ....кремълците на концерт кобзона,като правостоящи....Вече няма място там при него......

    Коментиран от #18, #22, #26

  • 17 Украинския Чърчил

    8 2 Отговор

    До коментар #13 от "Черен":

    и с няколколко линийки се справя, без проблем.

    Тоя Черен е гола вОда
  • 18 Отчаяно Настъпателен

    15 5 Отговор

    До коментар #16 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Златни ти уста!

    Ама няма ли да кажеш, къде си заврял дълбоко главата?

    Коментиран от #20

  • 19 този другия

    10 2 Отговор
    Днес в деняна християнското семейство , този светъл празник , на картинката на гугъл има някакъв си Чанг.
    ЗАЩО ??? Кой го интересува или му дреме за тоя ве......... Нищо свято ли няма за българските мисироци вече ?

    Коментиран от #21

  • 20 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 6 Отговор

    До коментар #18 от "Отчаяно Настъпателен":

    Друго да си научил от школата в пазарджик,за милиционери,а и...оте?
  • 21 ами чанг..

    4 3 Отговор

    До коментар #19 от "този другия":

    Е синът на сонг му-виетнамец,работехме заедно по време на соца..знаеше български,даваше ми бонове за корекомите,то тогава из цяла българия-работеха много виетнамци..абе имаше полза от тях-изчезнаха бездомните песове..
  • 22 Ама това

    7 1 Отговор

    До коментар #16 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    до Димитровден или след това, че нещо прогнозите Ви не се сбъдват :(

    Коментиран от #24

  • 23 Гост

    4 3 Отговор
    Првилно отбеляза генерала...дава се по лъжичка...а през това време умират украински момчета...
  • 24 Опа

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Ама това":

    грешка. Може би Никулден, че е близо или пък Ивановден ?
  • 25 ДжафДжаф

    11 2 Отговор
    Любима руска тактика. Организираш добра отбрана, измотаваш противника за няколко месеца, докато сведеш настъпателният му потенцял до 0 и следва мощна контраатака или операция по обкръжение. Така беше в битките за Москва, Сталинград, при Курск. Това щеше да се случи и с укроармията, ако Залужни беше послушал американските си съветници. Този, обаче е руснак, макар и повреден като античен македонец и е учил в съветско военно училище, та не се върза. Не тръгна в масирана контраофанзива както го съветваха американците и така успя да съхрани значителна част от армията. Друг е въпроса, че това само ще удължи агонията. Март- април другата година всичко ще приключи с безусловна капитулация.
  • 26 Глей сига

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    ИЗВАДИ СИ ГЛАВАТА ОТ ЗАД.......КА
Новини по държави: