Last news in Fakti

22 Ноември, 2023 15:32 2 330 5

Хаос в OpenAI: какво се случва в компанията, създала ChatGPT

  • изкуствен интелект-
  • chatgpt-
  • openai-
  • хаос-
  • сам олтман

Изпълнителният директор бе отстранен, а впоследствие върнат на поста. Какво се случи?

Хаос в OpenAI: какво се случва в компанията, създала ChatGPT - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Той може да рисува картини, да композира, да води съвсем човешки диалози, да отговаря на какви ли не въпроси и да превежда и пише стихове. Той е… ChatGPT, а в компанията, която го създаде - OpenAI - в последните дни цари хаос.

Миналата нощ беше съобщено, че на поста си се завръща съвсем наскоро прогоненият изпълнителен директор Сам Олтман. Предстоят и промени в управителния съвет.

Компания с идеална или стопанска цел?

След като в края на миналата година направи пробив в сферата на изкуствения интелект (ИИ) и отвори за публиката своя чатбот ChatGPT, компанията от Сан Франциско се понесе на гребена на вълната и многократно увеличи цената си. Според последните информации тя вече се оценява на 90 милиарда долара. Редица инвеститори наливат пари във фирмата, защото вярват в бляскавото бъдеще на ИИ. Сред тези инвеститори е и концернът "Майкрософт", който също се включи с милиарди и спомогна един доскорошен стартъп да се превърне в могъща и влиятелна компания. Не само "Майкрософт", но и всички останали инвеститори очакват гигантски печалби. След завръщането си начело на компанията Сам Олтман подчерта, че това се е случило с подкрепата на шефа на "Майкрософт" Сатя Надела.

В началото OpenAI не възникна като проект, ориентиран към печалба. Първоначално голямата цел беше ИИ да се развива в интерес на всички, припомня АРД. За целта бе основан управителен съвет, който да работи именно за това общо благо. Допълнително обаче бе създадена и компания със стопанска цел, оглавявана от Олтман. Напреженията между двете непрекъснато нарастваше, както съобщаваха източници от OpenAI. Някои ключови специалисти като ръководителя на технологичния отдел Иля Суцкевер упрекваха Олтман, че продуктът се разработва прекалено бързо и с комерсиална цел. Част от УС също застана на тази позиция. Междувременно обаче Суцкевер се завърна в лагера на Сам Олтман и изрази съжаление, че е участвал в отстраняването му.

Конкуренция, неопитност, грешки на растежа

Не е съвсем ясно дали конфликтът между Олтман и УС се дължи на неопитност и загуба на ориентация в една фирма, която внезапно се оказа на върха на вълната. Пита се също дали мерките за сигурност, най-вече на личните данни, не са били занемарени заради големия бизнес натиск. Този проблем се отнася не само до OpenAI, но до други фирми в сферата на ИИ.

Конкуренцията в бранша в момента е жестока, а в резултат от това се водят и битки за специалисти. Редица фирми от Силициевата долина, включително и OpenAI, се мъчат да решават проблема с кадрите, като предлагат седемцифрени заплати. Развойната дейност в областта на ИИ изисква не само огромен изчислителен капацитет на сървърите и достатъчно информация, с която да се захранват програмите. Тя изисква преди всичко ресурса "талант", който е решаващ в разработването на ИИ продукти. OpenAI не струва нищо без своя човешки потенциал, писа в една социална мрежа Мира Мурати. За кратко време се смяташе, че тя ще ръководи временно фирмата, докато се назначи наследник на Олтман, но после Мурати застана на негова страна. Твърди се, че по време на кризата над 700 служители на OpenAI са подписали писмо с искането да бъде свален УС, а Олтман да се върне начело. В противен случай заплашвали, че ще напуснат фирмата и ще отидат в "Майкрософт".

Конкуренцията в бранша расте

Към ценните специалисти на OpenAI горещ интерес проявяват и други конкуренти като "Мета", "Амазон" и "Гугъл", тъй че сътресенията в бранша може да не се окажат последни. Всички тези гиганти инвестират милиарди, за да предложат конкурентен на Chat GPT софтуер, пише "Шпигел".

Колкото до самия продукт - досега екипът на Сам Олтман очевидно работи много добре. И не е ясно дали толкова лесно би се интегрирал в структурите на "Майкрософт". Концернът, основан от Бил Гейтс, в момента притежава 49% от акциите в бизнес сегмента на OpenAI. Като инвеститор в OpenAI "Майкрософт" навремето беше привлечен лично от Олтамн.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 1 Отговор
    Чат Бот е Машина а Не и Разум
  • 2 Дмитрий 🐶-ков 🐾

    8 5 Отговор
    Най-добрият изкуствен интелект се съдържа във водката. Доказано чрез съвместни експерименти от руски и севернокорейски учени. Стига вече с тези западни капиталистически глупости, осъзнайте се!
  • 3 геноцид

    5 1 Отговор
    Чифутгейобразен , топ комбинация...
  • 4 Новинар

    7 0 Отговор
    Наели са си PR от Тесла. Всичко "новини" са здрава спекула за набиране на капитал.
  • 5 конспиративна копърка

    6 0 Отговор
    АI (изкуственият интелект) се опита да отстрани създателя си и да постави аватар на негово място!