Last news in Fakti

1 Декември, 2023 13:40 1 101 21

Бенямин Нетаняху: Целите ни във войната остават - смърт за "Хамас" и свобода за заложниците

  • израел-
  • бенямин нетаняху-
  • газа-
  • хамас-
  • заложници

"Хамас" не освободи всички жени заложници, както беше договорено, а освен това изстреля ракети срещу Израел, казаха от канцеларията на премиера Нетаняху

Бенямин Нетаняху: Целите ни във войната остават - смърт за "Хамас" и свобода за заложниците - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху каза след възобновяването на военните действия с "Хамас" днес, че палестинското ислямистко движение не иска да освободи още от заложниците, които взе при атаката си в Израел на 7 октомври, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Хамас" наруши условията на прекратяването на огъня, заяви Нетаняху, цитиран от своята канцелария, и даде да се разбере, че Израел остава ангажиран с постигането на целите си във войната.

Временното примирие изтече в 7 ч. днес (и българско време), след като не бе договорено неговото поредно удължаване. Преговорите по въпроса обаче продължават, каза за Франс прес информиран източник.

"Хамас" не освободи всички жени заложници, както беше договорено, а освен това изстреля ракети срещу Израел, казаха от канцеларията на Нетаняху. "С подновяването на военните действия ние подчертаваме: израелското правителството се ангажира с постигането на целите си във войната - да да освободим нашите заложници, да премахнем "Хамас" и да гарантираме, че (ивицата) Газа никога няма да представлява заплаха за жителите на Израел", се подчертава в изявлението.

Споразумението за прекратяване на огъня между Израел и "Хамас", договорено с посредничеството на Катар и Египет, влезе в сила на 24 ноември, припомня Франс прес. Първоначално за период от четири дни, то бе удължено на няколко пъти.

През този период "Хамас" и други палестински групировки освободиха над 100 от около 240-те човека, които бяха отведени в ивицата Газа при атаката в Израел на 7 октомври, отбелязва Асошиейтед прес. Повечето от пуснатите заложници, на практика само жени и деца, са израелци. Така в плен на "Хамас" остават около 140 души.

В замяна на освобождаването на заложници Израел пусна от свои затвори 240 палестинци.

Международният комитет на Червения кръст днес потвърди, цитиран от Ройтерс, че е посредничил за освобождаването и прехвърлянето на 19 палестинци от израелски центрове за задържане в град Рамала на окупирания Западен бряг на река Йордан, където е базирана палестинската автономна власт. Изявлението не съдържа подробности.

Катар и Египет искаха да издействат удължаване на прекратяването на огъня с още два дни. Смята се обаче, че "Хамас" ще иска по-висока цена за останалите заложници, сред които има израелски войници, отбелязва Асошиейтед прес.

Днес Израел обвини "Хамас", че е нарушил условията по примирието, изстрелвайки ракети. Освен това палестинското ислямистко движение пое отговорност за атаката на автобусна спирка в Йерусалим, при която по последни данни са били убити четирима израелци. Двамата нападатели - братя, членове на военното крило на "Хамас" - бяха застреляни.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    22 9 Отговор
    Гитлер ряпа да яде пред този! Между народният еврейски наказателен съд не мисли да съди своя член за геноцид.
  • 2 Глупав евреин..

    20 9 Отговор
    Уж най-умните уж най-великите и накрая в Дахау,тва им е "умнотията".Укрите и те същите..

    Коментиран от #4, #9

  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 17 Отговор
    И продажните копейки ще висят закачени по стълбовете пак‼️

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 НАРОДНЯК

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    На глупците имената висят по стените?х
  • 6 да де

    13 5 Отговор
    Ако статията която сте поместили за "Ню Йорк таймс" е вярна, че тоя е бил предупреден за нападието на Хамас евреите трябва да го провесят на първото дърво.
  • 7 БгТопИдиот🇧🇬

    7 15 Отговор
    Няма по пропаднало и продажно от ватника и раба му прегладнел!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 7288

    11 6 Отговор
    Така,ама те ви връщат заложниците ,а вие убихте 18000 човека.Всичко разрушихте .Май намеренията са други.И сега всички скачат срещу теб и ти ще протакаш тази война.
  • 11 Санкт-Петербург 🌞

    4 4 Отговор
    Жид Жид Жид Жид 🤣🤣🤣🤣🤣🤣👍

    Коментиран от #20

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Санкт-Петербург 🌞

    12 5 Отговор
    Изcpaел е нацистка държава
  • 14 стоян

    3 13 Отговор
    Натаняху е сериозен мъж и достоен управител на държавата и затова няколко пъти го избират евреите- тия мюслюмански терористи да викат ходжите докато са живи да им опростят греховете за избиването на младежите от концерта
  • 15 Сандо

    9 3 Отговор
    Някой да е чул от свободната и демократична преса термина "геноцид" по адрес на Израел?Дори и във форумите не се допуска.
  • 16 като се каже изрод

    11 3 Отговор
    този е пълното му олицетворение.
  • 17 АБВ

    3 2 Отговор
    Браво жив арабин да не остане на им държи влага поне 300 години да помнят кога са нападнали Израел
  • 18 когато сееш

    2 3 Отговор
    ветрове, ще жънеш бури, кой създаде Хамас, и го финансира повече от 30 години, естествено че Израел в противовес на ООП, тъй като миролюбивият и склонен на преговори Ясер Арафат им се виждаше мекушав, нямаше как да узаконят годишната помощ от 10млрд долара за Израел от САЩ, та им трябваше нов по радикален враг, е ето създадоха го Франкенщайн, сега с техните камъни по техните глави.
  • 19 Арафат

    0 0 Отговор
    "Щом за Бенямин Нетаняху: Целите във войната остават - смърт за "Хамас" и свобода за заложниците" - трябва да започне с Русия, като вдъхновителят , създателят и организатора на "борците за свобода" на Палестина и на обучените , ръководени и финансирани от Русия терористи от "Хамас" ...!!!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.