Last news in Fakti

2 Декември, 2023 16:07 821 3

СNN: Ново примирие в Газа е възможно, ако "Хамас" покаже повече добра воля със заложниците

  • хамас-
  • израел-
  • заложници-
  • бенямин нетаняху-
  • газа

Седемдневната пауза, която започна на 24 ноември и беше удължена два пъти, позволи размяната на десетки заложници, държани в Газа, срещу стотици палестински затворници и улесни навлизането на хуманитарна помощ в анклава

СNN: Ново примирие в Газа е възможно, ако "Хамас" покаже повече добра воля със заложниците - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Прекратяването на огъня между Израел и "Хамас" може да бъде възобновено, ако въоръжената радикална групировка предостави приемлив списък със заложници, които да бъдат освободени.

Това разкри Си Ен Ен в петък, цитирайки три източника, запознати с въпроса.

По-рано през деня кабинетът на израелския премиер заяви, че Израел смята, че "Хамас" все още държи 20 жени и две деца. Междувременно източници на CNN заявиха, че "Хамас" е отказал да освободи израелски жени под 45 години, считайки ги за военни резервисти.

Преди това въоръжената групировка твърдеше, че вече не държи в плен жени или деца и че може да бъдат заловени от други групи.

Една от причините, поради които едноседмичното прекратяване на огъня не беше удължено и боевете започнаха отново в петък сутринта, беше несъгласието относно списъците на заложниците, които трябва да бъдат освободени от "Хамас".

Седемдневната пауза, която започна на 24 ноември и беше удължена два пъти, позволи размяната на десетки заложници, държани в Газа, срещу стотици палестински затворници и улесни навлизането на хуманитарна помощ в анклава.

Газа имаше 2,3 милиона жители, преди Израел да започне бомбардировка и сухопътна инвазия в отговор на трансграничната атака на "Хамас" на 7 октомври, при която въоръжени бойци на групировката убиха 1200 души и взеха 240 заложници.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 да бе да

    4 0 Отговор
    Все едно вълка казва че е овца.
    Жалки терористи....даже не може да си представите какво ви чака в АДА. Същото важи и за поддръжниците на убийците.

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.