Last news in Fakti

11 Декември, 2013 13:46 2 069 1

Уругвай стана първата страна, легализирала напълно марихуаната

  • уругвай-
  • марихуана-
  • наркотици-
  • легализиране на марихуаната
Уругвай стана първата страна, легализирала напълно марихуаната - 1
Снимки ЕПА/БГНЕС

Уругвай вече официално е първата страна в света, която разреши със закон отглеждането, продажбата и консумацията на марихуана, съобщава Би Би Си.

След близо 12-часови дебати сенаторите дадоха своето окончателно ободрение на закона, който най-вероятно ще влезе в сила след април.

Той позволява на регистрираните уругуайци над 18 години да купуват до 40 грама трева на месец.

Въпреки че документът бе приет с 16 срещу 13 гласа във вторник, много сенатори се изказаха против него.

Правителството се надява, че приемането на този закон ще спомогне за решаване на проблема с наркокартелите. Критиците смятат обаче, че с подобна стъпка правителството ще тласне повече хора към дрогата.

Десетки поддръжници на законопроекта, предложен от левия президент Хосе Мухика, се събраха пред Конгреса в столицата Монтевидео, за да проследят гласуването.

Представяйки законопроекта пред колегите си сенатори, Роберто Конде заяви, че документът е неизбежен отговор на реалността, имайки предвид, че "войната" срещу наркотиците до този момент не е спечелена.

Сенаторът от опозицията Алфредо Солари на свой ред заяви пред колегите си, че държавата не трябва да "експериментира" със своя народ. "Този проект е тежък експеримент и не се съобразява с никакви етични норми", категоричен бе той

Проектът, който привлече международни критики, беше одобрен от Долната камара на парламента в Уругвай още през юли.

Законът за марихуаната в Уругвай:

Държавата контролира производството, разпределението, търговията и потреблението на марихуана

Потребителите трябва да са над 18 години и да бъдат регистрирани

Марихуаната да бъде продавана в лицензирани аптеки

Продажбите са ограничени до 40 грама на месец

Регистрираните потребители могат да гледат до шест растения у дома

Международният съвет за контрол на наркотиците  (МСКН) предупреди, че законът "ще бъде в пълен разрез с разпоредбите на международните договори за наркотици, които Уругвай също е подписал“.

МСКН е независим орган от експерти, създаден от Организацията на обединените нации, за да следи за спазването на международните закони относно дрогата.

Историческото одобрение идва на фона на засилващия се дебат за легализиране на наркотиците в Латинска Америка.

Група от бивши президенти и влиятелни общественици, включително бившите президенти на Мексико Ернесто Зедийо, на Бразилия Фернандо Енрике Кардозо, на Чили Рикардо Лагос и на Колумбия Сесар Гавирия, отдавна призовават за легализиране и регулиране на употребата на марихуана.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 EMSKI

    0 0 Отговор
    Готино!!!!!