Last news in Fakti

4 Декември, 2023 08:50 1 801 10

Нападение с нож в центъра на Париж

  • нападение-
  • нож-
  • айфелова кула-
  • париж-
  • атака-
  • ислямска държава-
  • аллах акбар-
  • терористична атака

Атаката е станала близо до Айфеловата кула

Нападение с нож в центъра на Париж - 1
Снимка: Shutterstock

Германец загина, а други двама, включително британец, бяха ранени при нападение с нож на улица в центъра на Париж, предаде Би Би Си.

Атаката е станала близо до Айфеловата кула малко преди 21:00 часа местно време в събота.

По-късно 26-годишен французин беше арестуван, а прокуратурата за борба с тероризма започна разследване.

Прокурорът Жан-Франсоа Рикар заяви, че заподозреният се е заклел във вярност на групировката "Ислямска държава" (ИД).

Рикар каза на брифинг в неделя, че заподозреният Арман Р., френски гражданин, роден във Франция от ирански родители, е направил обещанието във видео, публикувано в социалните медии.

Заподозреният е приел исляма на 18-годишна възраст, каза прокурорът, и е хвърлен в затвора през 2016 г. за четири години, след като направил планове да пътува до Сирия, за да се присъедини към ИД.

Полицията заяви, че е трябвало да следва лечение за психиатрични проблеми.

Рикар добави, че заподозреният е бил под наблюдение за предполагаем екстремизъм и че трима сътрудници, включително членове на семейството му, са били задържани за разпит.

По-рано стана ясно, че жертвата, убита при нападението в събота вечерта, е германски турист, който е работил като медицинско лице.

Министърът на вътрешните работи на Франция Жералд Дарманен заяви, че жертвата е била със съпругата си, когато е бил нападнат и намушкан смъртоносно на Ке дьо Гренел.

Той каза, че животът на съпругата е бил спасен от намесата на таксиметров шофьор и че заподозреният е избягал през близкия мост, обхващащ река Сена.

След като преминал от северната страна на реката, нападнал още двама души: французин на възраст около 60 години и 66-годишен британски турист, който бил ударен в окото с чук.

След това заподозреният е бил задържан от полицията и арестуван по подозрение в убийство - определено във френското законодателство като предумишлено убийство.

Видео, публикувано онлайн, изглежда показва момента, в който заподозреният е бил задържан от въоръжена полиция недалеч от мястото, където се е случило нападението.

Двамата ранени са били лекувани от спешните служби и в неделя министърът на здравеопазването Орелиен Русо заяви пред френски медии, че са "в добро здраве".

Дарманин каза, че предполагаемият нападател е бил чут да крещи "Аллах Акбар", арабски за "Бог е най-великият", и е казал на полицията, че е разстроен, защото "толкова много мюсюлмани умират в Афганистан и в Палестина".

Предполага се също, че заподозреният е предположил, че Франция е съучастник в смъртта на палестинци в Газа.

В събота в социалните мрежи беше публикувано видео, в което заподозреният критикува френското правителство и обсъжда това, което той определи като убийство на невинни мюсюлмани, съобщава агенция AFP.

Пишейки в X, бивш Twitter, френският президент Еманюел Макрон изпрати мислите си до всички засегнати от "терористичната атака" и благодари на спешните служби за техния отговор.

"Националната антитерористична прокуратура сега ще бъде отговорна за хвърлянето на светлина върху тази афера, за да може да се въздаде справедливост в името на френския народ", каза той.

Това се случва по-малко от два месеца, след като учител беше убит при нападение с нож в гимназия в северния град Арас, което накара френското правителство да постави страната в най-високото ниво на тревога за националната сигурност.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Сорос съм

    29 0 Отговор
    Само да не ми спрете доставките от корабите ми, на тия с гумените лодки от бреговете на Африка, че ще ви сменям!
    Нищо лично- просто бизнес!

    Иначе благодаря че спирате нелоялната конкуренция от Русия и Беларус. Те са под санции за разлика от мен и не трябва да захлебват от тоя бизнес!
  • 3 Маро

    23 1 Отговор
    Ти знаеш ли колко хора по света са загинали от насилствена смърт , тази нпщ?
    С всички ли случаи ще ни занимавате, като че нямаме си достатъчно проблеми, които буквално убиват българския народ и « закриване « на България от национални предатели?
    Теб, те интересуват само кървави свади!
  • 4 Шопо

    22 0 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Референдум за ЕС и НАТО.

    Коментиран от #6

  • 5 Механик

    28 1 Отговор
    Представяте ли си какво става в така желаната от вас западна Европа?
    Разхождаш си се спокойно. Гледаш забележителности. Кефиш се не демокрацията и на това как си се измъкнал от "кочината" България и изведнъж ФРАССС с ножа у гърдите..... и разбираш, напразно си се радвал. Напразно и за последно.
    Честит ви евро-атлантизъм.
    п.п.
    За САЩ пък изобщо да не говорим. Там направо те отстрелват като дивеч.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Факт

    5 7 Отговор
    Много скоро всички ще разберете, по много болезнен начин, че австрийският художник беше прав ! Това е още 1 пример затова ! По негово време това нямаше как да се случи !

    Коментиран от #9

  • 8 Проблем с когнитивните способности?

    3 8 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Не четеш ли? Този си е роден французин, много преди изобщо меркелица да е на власт

    Коментиран от #10

  • 9 Фактолог

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Факт":

    Пак да попитам - прав за какво и кого беше! австрийският художник?
  • 10 Роже > Рашид

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Проблем с когнитивните способности?":

    Кайш, родил се Роже, ама в един момент превъртял и станал Рашид 🤔!!!?
Новини по държави: