Last news in Fakti

4 Декември, 2023 17:59 47 075 68

Руският петрол се завръща в Европа, България е със солиден принос

  • петрол-
  • нефт-
  • индия-
  • лукойл-
  • опек

Според CREA България е четвъртият по големина вносител на руски морски суров петрол след Индия, Китай и Турция

Руският петрол се завръща в Европа, България е със солиден принос  - 1
Снимка: Shutterstock

Русия става вторият по големина доставчик на рафиниран петрол за ЕС през Индия.

Руските медии съобщават, цитирайки официалната статистика на Евростат, че Индия е станала вторият по големина доставчик на рафинирани петролни продукти за Европейския съюз през 2023 г., на второ място след Саудитска Арабия.

ЕС е внесъл 7,9 милиона тона рафинирани петролни продукти от Индия между януари и септември тази година, според изчисления на РИА Новости.

Цифра, която е два пъти повече спрямо предходната година и три пъти повече от обемите от 2021 г. Според доклада тазгодишният обем на рафинирани петролни продукти катапултира Индия от шесто място през 2022 г. на първо място през 2023 г., като Франция, Холандия и Италия са трите най-големи вносители, следвани от Хърватия, Латвия, Румъния и Германия.

Индия, втората по големина петролна рафинерия в Азия след Китай, внася около 40% от суровия нефт от Русия като обемите са се увеличили драстично поради намалението на руския суров петрол в резултат на Западните санкции.

Руският суров петрол продължава да си проправя път към европейските пазари и по други начини. По данни на Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (CREA), българската Черноморска рафинерия "Лукойл Нефтохим Бургас" е внесла над 4,95 милиона тона руски суров петрол през първите 10 месеца на тази година.

България получи изключение от руското петролно ембарго на ЕС, въведено в края на 2022 г., за да осигури достатъчно вътрешни доставки. Руският петрол обаче се преработва и продава на други европейски пазари, предаде OilPrice.com.

Според CREA България е четвъртият по големина вносител на руски морски суров петрол след Индия, Китай и Турция.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 151 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Даммммм

    359 20 Отговор
    Само дето го плащаме по-скъпо..-заради посредниците-иначе си е руски....Ама пусти умни политици-пусти крадци и предатели

    Коментиран от #4, #39, #60

  • 3 Калпазанин

    265 17 Отговор
    Санкциите бачкат, ама обора добре е дресирал Ес. Ако продължи този студ в Европа ще стане още по интересно
  • 4 Калпазанин

    137 7 Отговор

    До коментар #2 от "Даммммм":

    Като си дадеш @@@а под наем ще го...
  • 5 Просто да се пише нещо

    290 19 Отговор
    Европа купува от Индия, а индия от Русия. Добре Добре, аз ли не мога да расъждавам или краварите унищожиха Европа.

    Коментиран от #24

  • 6 Васил

    153 10 Отговор
    Той петрола си е рашистки ама ни го продават по борсови цени едва ли ще изпуснат келепира.
  • 7 един

    15 130 Отговор
    Още един посредник ако има,ще е още по-добре,за Путин ще остане някой друг $ от цялата "далавера",или някой си мисли че петрола е дефицит и може да го продава на каквато си цена иска!

    Коментиран от #25, #36

  • 8 Загрижен

    191 10 Отговор
    Въобще не съм учуден. Само като си припомним с 20 евро надценка на газа за Сърбия и Унгария, как за пореден път лъснаха нашите, че се икономически НЕГРАМОТНИ и ни излагат по цял свят...
  • 9 От на Галя електрическите

    13 110 Отговор
    превозни стредства съм.
    Айдеее, и Индия измести Русия като производител на петрол.
  • 10 Иво Джоков

    147 14 Отговор
    Хаххаххаха, Слава Русия, евроатлантически ппдб-ли!!!
  • 11 ВИДНО И БЕЗ ОЧИЛЦАТА

    141 11 Отговор
    НА САПУНЕНИЯ АКА ДЕМИК ЧЕ БЕЗ РУСИЯ ЩЕ ГО ДЪВЧАТ ГЛЕТАВ В ЕУто.............
  • 12 Сатана Z

    41 96 Отговор
    България активно участва в контрабандата на ембаргов Руски петрол към Западна Европа финансирайки убийствата на Украинците на източния фронт.Не случайно Шишко Пеевски управлява държавата и контрабандните канали.
  • 13 гост

    24 148 Отговор
    Пак гръмки заглавия без грам истина !! Първо за вноса на горива от Индия България няма и няма да има никакъв принос !! Второ България само след месец ще прекъсне износа на горива от Нефтохим също от руски нефт , така че приноса и свършва ИЗЦЯЛО и за постоянно !! Трето вноса от Индия облагодетелства предимно Индия и индийските фирми , а за руските износители остава ПОД 25% от това , което печелеха в Европа , защото цената на която продават в Индия е почти наполовина от тази в Европа плюс 3-4 ПЪТИ ПО-ГОЛЕМИ транспортни разходи , които изяждат и малкото останала печалба !! И дори самата Раша признава , че приходите и от петрол НЕПРЕКЪСНАТО намаляват и то съществено !!! Освен това още един КОЛОСАЛЕН проблем от тия "търговии " е ,че Раша не иска да и се плаща в долари и евро от Китай и Индия , защото не може да разполага с тези пари нито да ги харчи !! Така че и се плаща в юани и рупии , които и в Индия и в Китай са под строг държавен контрол и НЕ МОГАТ НИТО ДА СЕ ИЗНАСЯТ , нито да се разменят за други валути , тоест Раша може да ги харчи само съответно в Индия и Китай !! И докато от Китай може да купи нещо , макар и за малка част от тия пари , то от Индия какво ще купи , шалвари и къри ???? Хахахахахах !!! В момента блокираните заради това средства на Раша в Китай и Индия наближават тези на запорираните стотици милиарди в западни банки !! И проблема само ще расте в бъдеще !!!

    Коментиран от #20, #22, #42, #43, #49, #50

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Иван

    77 14 Отговор
    Еврейският нацист Хилъри Клинтън ще призове НАТО-ОТАН за военна операция срещу България

    Коментиран от #46

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Наш Кирчо какво казваше

    143 11 Отговор
    Бензиностанция с ракети! Де и ние да бяхме бензиностанция с ракети, ама не сме. Скоро и България няма да се наричаме с тия продажни канадски архитекти учили в комуната - Харвард.
  • 19 Иван

    106 13 Отговор

    До коментар #15 от "Гориил":

    Това е хубаво, но Русия трябва да създаде Военен Трибунал, който да съди западните, японските и израелските военнопрестъпници.

    Коментиран от #55

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ПОСЛЕДНИЯТ КОЗЛОДУЕЦ

    114 7 Отговор
    Кво стана бе? Кокорчо? Дянков , Тагарев? Факири сте да се извъртате,смешници. И пийте аспирин против инсулт.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    31 2 Отговор
    БРАВО
  • 24 стоян

    13 90 Отговор

    До коментар #5 от "Просто да се пише нещо":

    До 5 ком - много е просто ако се замислиш - световната цена е 86 долара - индийците купуват от русия на 60 долара но не плащат долари а с тяхната неконвертеруема хартия преработват го и продават дизел и бензин на по ниски цени от борсовата - е кой губи - индийците печелят и европейците печелят от евтините руски горива - а руснаците губят защото не получават долари

    Коментиран от #48

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Редник

    113 12 Отговор
    Малоумниците от ЕС купуват руски петрол, но малко по скъп. А може и доста по скъп. Купуват и газ, но не тръбен, а по скъпия корабен. И някой да твърди, че не са малоумници...
  • 27 Хохо Бохо

    76 3 Отговор
    Умен е еврожинжирляка, ама много умен, колкото нашите жалкопаветни, че и повече. Хем плащат на Путин за войната, хем плащат и на Индия. Хвала на такива умници. А знае ли жинжирляка с колко процента се е увеличил вносът на руски уран и договорите за рециклиране на отработено гориво между ЕС и Русия през последната година??? Интересно е
  • 28 Гориил

    81 14 Отговор
    Русия има несравнимо повече оръжия и боеприпаси от САЩ и Европа взети заедно. Русия е в състояние да произвежда 500 танка и 2 милиона артилерийски оръдия годишно (срещу 50 танка и 0,5 милиона артилерийски оръдия в страните от НАТО). Тази асиметрия има сериозни последици за продължаващия конфликт в Украйна.
  • 29 Аврам Райков

    76 3 Отговор
    Истината е една! В мътна вода риба се лови/ако не е мътна трябва да я размътиш. Ядрената енергетика след 5(пет) години ще се изправи на лидерски позиции (който я има) ! Газовата и петролните индустрии ще я последват ! В момента от хорската найвност печелят и корпорацийте и олигарсите в България! НРБ остави съкровище в ръцете на престъпници и найвен,но алчен/дребнав и злобен народ (тук трябва да се добави,че има и много изключения). Истоната е в това да се развива Българската икономика на научна основа! В България какво се случва ? Развитие на основата на чужди политически и икономически интереси... Българина ако иска да оцелее ще трябва да се трансформира от човешки ресурс в нация със собствена идентичност и морал! В противен случай поединично ще ...

    Коментиран от #31

  • 30 гост

    12 74 Отговор

    До коментар #22 от "Кучето":

    Какви междудържавни договори те тресат бе , "колега" , хахахахахах !!! Ти да не живееш още с КПСС и Брежнев ??? В Раша държавна петролна фирма НЯМА от години , ако не броиш нещастния филиал на Газпром - Газпром нефт !!! ВСЧКИ останали като почнеш от Роснефт и свършиш с Лукойл не само са частни , ами и повечето вече са с ЧУЖДА собственост !!! За Лукойл вече писах , ама дори Роснефт е с над 30 % чужда (не руска) собственост !!! В Индия също вносителите са частни компании !!! Ти май още си въобразяваш , че някой ходи при Путлер като цирковете с Газпром и Милерчо да му прави метани , а ?? Хахахаха !! А за другите неща всеки който чете различно от ТАСС и Известия може да намери стотици линкове в гугъл , само трябва да ги потърсиш , а не да си кон с кремълски капаци !!!

    Коментиран от #32, #33, #47

  • 31 Гориил

    91 5 Отговор

    До коментар #29 от "Аврам Райков":

    България се нуждае от унгарска последователност и словашки прагматизъм. Безпринципността винаги води до ада.
  • 32 Кучето

    50 6 Отговор

    До коментар #30 от "гост":

    Бас хващам, че си с диплома по икономика от библиотекарския... :D :D :D
  • 33 Ами

    60 2 Отговор

    До коментар #30 от "гост":

    Ти дам си отговори на въпроса. Почти всички фирми имат западно участие. Да кажем средно 15 процента. Така че те няма да се откажат от руския петрол и това е факт. Продължават да купуват и нямат намерение да спрат. Това става чрез претоварване и смяна на документи. В някои случаи и само със смяна на документи. Всичко останало е прах и заблуда за дълбоко вярващите в западните санкции и ценности. Ценни са парите, печалбата.
  • 34 стоян георгиев

    3 26 Отговор
    Тия обеми са никакви.

    Коментиран от #37

  • 35 Артилерийска подготовка

    54 2 Отговор
    Темата е търговска, която не ми е приоритет, но съм доста любознателен. Ако се чете американска пропаганда руският износ на енергоносители не само не носи печалба на Русия, ами е отрицателен, като обеми и на нечувани, заробващи загуби, заради ниските продажни цени и големите транспортни разходи, застраховки и такси. Прочетете го още веднъж, това въртят американските и послушните им западни пропагандисти. Руската версия е, че обемът на продажбите е намалял, но те са на много по-голяма печалба от преди, заради нарасналото търсене и договорката с ОПЕК да не увеличават производството и предлагането-лично деменцията Байдън им ходи на крака да ги уговаря, те му обещаха, но не увеличиха барелите. Това последното е, защото американците много пъти са ги лъгали и те предпочетоха да са лоялни към Русия, като по-сигурен партньор. Но, както вече съм писал, РУСИЯ ИМА ПЕТРОЛ И ПРОДУКТИ ОТ НЕГО, а Европа няма достатъчно и след отказ от руското-което й течеше евтино и безспирно по големите тръби-купува на двойни и тройни цени, обеднява и изпада в криза...
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Яяяяяяя

    34 1 Отговор
    Той не си е отивал, само се накачиха наши хора
  • 39 ссср

    30 1 Отговор

    До коментар #2 от "Даммммм":

    Скъп , скъп ама се е демократичен .
  • 40 12345

    60 2 Отговор
    Така, така. Руския газ и петрол са лоши и ние няма да ги купуваме, но кагато минат през Индия, Турция и др., молекулите са демократизират и ЕС вече може да ги купува, макар и на доста по-висока цена. Браво на брюкселските бюрократи. Много добре се грижат за народите от ЕС.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Трол

    28 4 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Ше ме извиняваш пич, но дори клавиатурата, от която пишеш, е от руски петрол.

    Коментиран от #45

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Вал

    28 0 Отговор
    За това ли вчера имаше среща на премиера с еврокомисар, на която обсъждаха как да се спре транзита на стоки с двойно предназначение от Турция за ЕС през България? С двойно предназначение -най-общо казано военно и гражданско, е даже и водата. Май пак се натягаме сами първи да си го набуткаме.Може ли да ми обяснят,от къде минават същите двойни стоки за Франция,например.Или за Англия?
  • 45 Вал

    20 1 Отговор

    До коментар #42 от "Трол":

    От руски петрол,направена в КНР
  • 46 Ал Тъпоне

    5 15 Отговор

    До коментар #16 от "Иван":

    Достатъчно е да обясни на нашите политици, че ако толерират руски проекти единственият им път е към пандиза по една или друга причина. Нали си спомняте как Боко за една вечер отмени и Южен поток и АЕЦ Белене след нейното посещение? Казват, че като и споделил мераците, неговите и на народа за тези два проекта, тя му рекла: "А! Така ли? Ами че ти нали знаеш какво стана с генерал Нориега? "
  • 47 Само питам

    14 1 Отговор

    До коментар #30 от "гост":

    Като е така ,защо ги ручаме жабетата?Или тези 30% чужда собственост са проформа,така да се каже ?
  • 48 Ха ха

    32 2 Отговор

    До коментар #24 от "стоян":

    Надай се коньо на зелена трева.Руските икономисти не са Харвард завършили.Апропо: Дори при 20 долара за барел Русия печели пари.Направи си справка за това .
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Путин

    23 2 Отговор
    По. Прости. И. Тъпи. Като. Гъзъ. На. Географията. От. Българските. Политици. Няма. Всички. Купуват. Руски. Петрол. И. Газ. Само. Ние. Нешем. А. Сме. Готови. Даси. Дадем. И. Задника.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Само питам

    17 1 Отговор
    А ЕС по 60$ ли го плаща на Индия ? Пълни простотии прави тоя Ес .
  • 55 Булгар

    1 3 Отговор

    До коментар #19 от "Иван":

    Напълно нередовен
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 И така

    20 0 Отговор

    До коментар #2 от "Даммммм":

    Така ще се сетите че без Русия светът не може но без гнидите на България Киру и компания всеки може
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Кирил Петков

    1 0 Отговор
    Промяната е неизбежна.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Мнение

    3 0 Отговор
    Чудно ми е, дали цветнодъгите евроатлантяги от сглобката и тяхния твърд жълтопаветен електорат, се подсират, когато научат, че Европа отново търгува с руски енергийни ресурси, но през много посредници, всеки от които си слага своя надценка?!
    Някой знае ли, че Уестингхаус купуват гигантски количества уранова руда от Русия???

    Добре, че не ми се е вясвал някой от тия жълтопаветните, които ти обясняват, че като купуваме руски газ и петрол през посредници, значи сме енергийно независими от Русия!!!

    Моля се денят за масово събуждане на нашия народ да дойде най-скоро, да бъде докато все още има какво да се спасява в нашата държава!!!
  • 67 Леля

    1 0 Отговор
    Е , сега нашите гургури да се погнусят от руския петрол минал през Индия ! Лицемери .
  • 68 Леля

    1 0 Отговор
    Е , сега нашите гургури да се погнусят от руския петрол минал през Индия ! Лицемери .Руския петрол никога не си е отивал в небитието .