Last news in Fakti

6 Януари, 2024 16:16 796 13

По план! Индийският космически апарат "Адитя-L1" застана на орбита за изучаване на Слънцeто

  • слънце-
  • слънчева система-
  • индия-
  • адитя-l1

Индийската организация за космически изследвания изстреля "Адитя-L1" на 2 септември, само дни след като страната влезе в историята, като стана първата, кацнала близо до южния полюс на Луната

По план! Индийският космически апарат "Адитя-L1" застана на орбита за изучаване на Слънцeто  - 1
Снимка: Shutterstock

Индийският космически апарат "Адитя-L1" достигна окончателната си дестинация за изучаване на Слънцeто, съобщи Би Би Си, цитирана от БТА.

Космическият апарат пътува към Слънцето четири месеца. Индийската организация за космически изследвания изстреля "Адитя-L1" на 2 септември, само дни след като страната влезе в историята, като стана първата, кацнала близо до южния полюс на Луната.

Премиерът на Индия Нарендра Моди каза, че мисията е "забележителна" и "изключителен подвиг". "Това е свидетелство за жертвоготовната отдаденост на нашите учени в реализирането на една от най-сложните и сложни космически мисии", написа той в социалната мрежа Екс.

Сега "Адитя-L1" е в хало орбита в района на точката на Лагранж (точка L1) на системата Слънце-Земя на разстояние приблизително 1,5 милиона километра от Земята. Там космическият апарат ще може да остане неподвижен спрямо Земята и Слънцето. Тъй като е далече от магнитното поле на Земята, ще бъдат избегнати смущения по време на измерванията.

Космическият апарат е оборудван със седем изследователски системи за изследване на различни параметри на Слънцето. Той ще изследва потока от частици, идващи от звездата, а също така ще измерва магнитното поле, ще изучава слънчевата корона и динамиката на изхвърлянето на коронална маса. "Адитя-L1" също ще изследва слънчевата фотосфера, хромосферата и ще измерва колебанията в слънчевата радиация.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    3 17 Отговор
    Ромите летят до Слънцето а нас ни върнаха в пещерите.

    Коментиран от #6

  • 2 Въпрос

    10 1 Отговор
    А какво стана с руския апарат? Нали изтреляха един към луната. Какво стана ? Кацнаха ли? Аз не следя много. Мисля че се казваше Луна25.
  • 3 Гориил

    3 1 Отговор
    Не знаем какви са приоритетните задачи в съзнанието на индийските политици, но винаги ми се е струвало, че борбата с ужасяващото замърсяване на околната среда, пренаселеността, ниския стандарт на живот, недостига на храна, неравенството, епидемиите и нехигиеничните условия трябва да бъде задача номер едно в Индия.Нека бъдем честни. Почти всички пороци на вековния социален живот на Индия са запазени, но в косвена и завоалирана форма.

    Коментиран от #9

  • 4 Аполо 13

    4 11 Отговор
    Хюстън имаме проблем! Декорите паднаха.

    Коментиран от #12

  • 5 БеГемот

    6 4 Отговор
    Българите си мислят че Индия е още държавата на махараджите....а тя вече е водеща държава в света с младо и образовано население...

    Коментиран от #7, #10

  • 6 Кви са тея безсмислени изобретения.

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    В Русия пък, направиха безаналогова термоядрена бомба с която да унищожат човечеството.
    Нъц, Нъц, Нъц!!!

    Коментиран от #11

  • 7 Гориил

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "БеГемот":

    По същество най-голямото постижение на Индия е създаването на образовано общество, но възможностите след завършване на училище за индийските младежи са различни.
  • 8 Ахахахахаха

    12 2 Отговор
    Индийците с чехлите кацнаха на луната и продължават към слънцето путя още тази в калта около бахмутово....
  • 9 Така е

    0 10 Отговор

    До коментар #3 от "Гориил":

    БРИКС какво искаш? Гнилия запад ли?
  • 10 Английски говорящи

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "БеГемот":

    И английски образовани, резултати ги виждаме
  • 11 Споко братле

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "Кви са тея безсмислени изобретения.":

    След недостига на хранителните стоки ще си я нарежат и ще си я изядат, и преди им и се е случвало, поздрави от Роналд Рейгън
  • 12 Роскомикс ХАХАХА😂

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "Аполо 13":

    И индийците ли с декори? Наскоро само руски апарат падна (Абе направо се разби) на Луната

    Коментиран от #13

  • 13 реру

    11 0 Отговор

    До коментар #12 от "Роскомикс ХАХАХА😂":

    "Наскоро само руски апарат падна (Абе направо се разби) на Луната"


    Не е точно така... Всички кацат на Луната, обаче руските кацат ТВЪРДО, а другите - МЕКО...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания