Last news in Fakti

7 Декември, 2023 17:32 1 641 10

След примирието в Газа! Тежки сражения между израелската армия и "Хамас"

  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • бенямин нетаняху

По данни на ООН 1,9 млн. души или 85% от населението са загубили домовете си и са били принудени да се преместят в резултат от бомбардировките на израелската армия

След примирието в Газа! Тежки сражения между израелската армия и "Хамас"  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израелската армия и палестинското движение "Хамас" водят днес боеве във и около най-големите градове в ивицата Газа в момент, в който войната навлиза в третия си месец, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Десетки израелски танкове и бронирани машини на пехотата са навлезли в стария град на Газа. Израелската армия потвърждава бойни действия и в най-големия град в южната част на ивицата Газа Хан Юнис, като съобщава в изявление, че е "поразила десетки терористични мишени и унищожила терористи на "Хамас".

Израелската армия в продължение на два месеца затяга ежедневно обръча около най-големите градове в Газа след кървавата безпрецедентна атака на ислямистите от 7 октомври. Тя доведе до смъртта на 1200 души, основно цивилни, в Израел и задържането на 138 заложници на територията на ивицата Газа по данни на израелските власти.

Навсякъде в тясната и свръхнаселена ивица земя, граничеща с морето, ранените, сред които и деца, се струпват във вече препълнените болници и получават медицинска помощ дори на открито, отбелязва АФП. По данни на управляващите от 2007 г. ивицата Газа власти на "Хамас", от ударите са пострадали десетки, а шестима са убити в къща в Джабалия в северната част на ивицата Газа и петима в лагера Нусейрат в централната част на територията.

Журналист на АФП предава за смъртта на две деца, открити днес сутринта в Рафах, след бомбардировките от снощи. Едновременно с това вчера през целия ден са били изстрелвани ракети от ивицата Газа ракети в посока Израел. Израелската армия казва, че част от ракетите са изстреляни от зона в южната част на ивицата Газа, която е с хуманитарен статут и се намира в близост до обекти на ООН.

Палестинското население е принудено да се оттегля в посока границата с Египет. Палестинци разказват пред журналисти на АФП, че са напуснали домовете си, пристигнали са на ново място, без подслон са под дъжда, нямат храна, нямат хляб, нямат дори брашно.

Израел се закле категорично да унищожи "Хамас", признат за терористична организация от страна на САЩ, ЕС, Великобритания и други държави, като за постигане на целите си бомбардира нееднократно ивицата Газа, а от 27 октомври започна и сухопътна операция. Според министерството на здравеопазването на "Хамас", това е довело до смъртта на 16 248 души, като 70% от тях са жени и деца под 18 г.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова отново за прекратяване на огъня и предоставяне на хуманитарна помощ, тъй като "общественият ред в ивицата Газа е пред разпад". За първи път по време на мандата си той започна процедура по задействане на чл. 99 от Устава на ООН, който му дава основание да "привлече вниманието" на Съвета за сигурност на ООН към въпрос, който "може до доведе до застрашаване на мира и международната сигурност". Според дипломати Съветът за сигурност трябва да проведе заседание утре и да вземе отношение към призива на генералния секретар.

Отговорът на Израел не закъсня. Ели Коен, министър на външните работи, направи изявление в "Екс", че задействането на чл. 99 и прекратяването на огъня по същество би представлявало подкрепа за терористичната организация "Хамас", а мандатът на самият Гутериш е заплаха за световния мир".

По данни на ООН 1,9 млн. души или 85% от населението са загубили домовете си и са били принудени да се преместят в резултат от бомбардировките на израелската армия.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви вчера, че израелските сили обкръжават дома в Хан Юнис на Яхия Синуар, ръководителя на "Хамас" в ивицата Газа. Синуар, на 61 години, 23 от които е прекарал в израелски затвори, не се е появявал на публично място от 7 октомври. Според един от говорителите на израелската армия - Даниел Хагари - "той се крие под земята", като се имат предвид тунелите на "Хамас" под Газа.

В допълнение израелската армия обяви вчера, че е открила в северната част на територията, в близост до училище и болница, таен склад за боеприпаси и оръжие. Съща така по нейни твърдение в този ден тя "е унищожила поне половината от командирите на "Хамас".

Същевременно продължават и военните операции на израелската армия в Западния бряг, където по данни на палестинските власти от 7 октомври до сега поне 258 палестинци са загубили живота си.

А снощи в Тел Авив близките на жертвите на атаката от 7 октомври се събраха на мястото на кървавото нападение по време на музикалния фестивал "Супернова", за да почетат паметта им.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мушитата са терорист номер две

    12 13 Отговор
    След терорист номер едно – ФАЩ.
    Най–голямото зло на планетата.

    Коментиран от #6

  • 2 МИЛОСЪРДНА СЕСТРА❤

    7 7 Отговор
    НЯКОЙ ЗА ТРИ МЕСЕЦА
    ВИДЯЛИ ПОНЕ ЕДИН ХАЙДУТИН ОТхамасз
  • 3 терористите

    12 7 Отговор
    от хамас просто нямат шанс.
  • 4 Гад Заяви

    10 12 Отговор
    Над 17 хиляди са вече жертвите на палестинците, 45 хиляди ранени, 1,5 милиона натикани в ъглите на Газа жадни, гладни, боси и голи, мръзнещи без покрив, в болниците няма лекари, лекарства, уреди и пособия за операции, няма ток и вода. Тежки 2 тнни бомби и ракети прилитат отвсякъде и рушат из дълбините на земята всичко на тия беззащитни хора. Това е геноцид!!! И ООН, Международният съд в Хага трябва да заведат дело за геноцид на Натянаху и цялта му военно-политическа банда от сатрапи и сатанисти. Тия изверги да бъдат арестувани веднага.

    Коментиран от #5

  • 5 Геноцид

    15 10 Отговор

    До коментар #4 от "Гад Заяви":

    по вина на Хамас. Всичко започва от тях. Не обвинявайте тези, които се защитават. Без Хамас, нямаше да им нито една жертва.
  • 6 Жалко

    3 7 Отговор

    До коментар #1 от "Мушитата са терорист номер две":

    е, 1е няма кой да образова някой хора и ще трябва да живеем с тях. Те веднага попадат по руската нацистка пропаганда.

    Коментиран от #9

  • 7 Мнение

    11 5 Отговор
    Ислямистите от Хамас са изцяло виновни за случващото се в Газа в момента. Те влязаха в Израел, избиха над 1200 цивилни и взеха заложници с ясното съзнание какво ще последва след това. Ако пък не са знаели сега трябва да са го разбрали и догодина ако опитат пак, вече ще го знаят.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.