Last news in Fakti

8 Декември, 2023 19:34 1 294 10

ООН: Насилието на "Хамас" не оправдава колективното наказание на палестинците

  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • оон-
  • антониу гутериш-
  • бенямин нетаняху

Безразборният ракетен обстрел на Израел от "Хамас" и използването на цивилни като човешки щитове нарушават законите на войната, но подобни действия не освобождават Израел от собствените му задължения, подчерта Гутериш

ООН: Насилието на "Хамас" не оправдава колективното наказание на палестинците - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Насилието, извършено от "Хамас", не може по никакъв начин да оправдае колективното наказание на палестинския народ", заяви днес генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от Франс прес, пише БТА.

На заседание на Съвета за сигурност на световната организация той отново призова за "хуманитарно прекратяване на огъня". Той отправи своя апел преди очаквано днес гласуване на резолюция с призив за прекратяване на огъня в ивицата Газа.

"Безразборният ракетен обстрел на Израел от "Хамас" и използването на цивилни като човешки щитове нарушават законите на войната, но подобни действия не освобождават Израел от собствените му задължения", подчерта Гутериш.

Генералният секретар на ООН за първи път се позова на член 99 от нейния устав, за да издейства свикването на това извънредно заседание на Съвета за сигурност по въпрос, който "би могъл да застраши поддържането на международния мир и сигурност", отбелязва АФП.

Генералният комисар на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци Филип Лазарини от своя страна призова от ивицата Газа "всички държави членки (на световната организация) да предприемат незабавни действия за незабавно хуманитарно прекратяване на огъня". "Призивът за прекратяване на убийствата на палестинци в Газа не означава отричане на отвратителните атаки, (извършени от "Хамас") на 7 октомври в Израел", подчерта той.

Очаква се днес Съветът за сигурност на ООН да се произнесе по проекторезолюция с призив за прекратяване на огъня по хуманитарни причини. Гласуването бе отложено с няколко часа за след среща между държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и министрите на външните работи на няколко арабски държави и Турция, отбелязва Ройтерс.

Забавянето бе поискано от Обединените арабски емирства, които внесоха проекта заедно със страните от Арабската лига и Организацията за ислямско сътрудничество. Сега гласуването, първоначално предвидено за тази сутрин източноамериканско време, е насрочено за 17:30 ч. (0:30 ч. след полунощ българско време).

Антъни Блинкън междувременно се срещна с премиера на Катар Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани, съобщи още Ройтерс, като се позова на Държавния департамент на САЩ.

Двамата обсъдиха координирането на усилията за издействане на освобождаването на заложниците, държани от "Хамас", и значението за предотвратяване на разпространението на конфликта отвъд ивицата Газа. Държавният "секретар отдаде дължимото на критично важните усилия на Катар за освобождаване на заложниците, държани от "Хамас", и за неотдавнашната хуманитарна пауза в Газа", се казва в изявлението на Държавния департамент.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Слово пацана

    22 5 Отговор
    Израел е терористична държава, бандит.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Да, бе

    11 2 Отговор
    Всяко зло за добро... Няма да има такава държава. С Украйна заминават заедно на бунището на историята. Опечалени също няма да има.
  • 5 Чехала

    0 0 Отговор
    На ден сменям по 3-4 чифта чорапи.
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 2 Отговор
    Какво витиевато заглавие та умишлено да не се споменава държавата със звездата на Давид в знамето 🤔🤔🤔🤔🤔🤔
  • 7 Шизофренен свят

    1 1 Отговор
    Какви "закони" може да има една война?
  • 8 М да

    4 1 Отговор
    Е какво друго да очакваш от социалист левичар, тъпан.арите дори не познават историята на Втората световна война, в която през 1943 англо-американската авиация хвърля по половин Хиришима на ден, а през 1944 и 1945 по една и половина Хирошими на ден над Гемания, убивайки стотици хиляди цивилни германци в това число деца. Общият брои само на загиналите през воината немски деца е приблизително 500 000 и все пак въпреки тези факти това не се третира като колективно наказание на германският народ. Защо 80 години по-късно много много по-малкото жертви сред арабите вГаза се възприема за колетивно наказание. Отговорът е много лесен и с две думи се нарича: Левичарската хидра. Тя се е напънала да глътне и унищожи циеилизования свят.
  • 9 Мммммм, дааааа

    2 5 Отговор
    Гутериш явно се е загрижил за оцеляването на "Хамаз". Защото както продължава войната, скоро няма да остане нито един жив член на групировката. А, ако все пак някой се спаси, няма и да му мине повече през кухата кратуна идеята да се заяжда с Израел. Нетаняху пак е сравнително мек. На негово място други досега да бяха изравнили със земята цялата палестинска "държава" и да не оставят жив никого над 6 годишна възраст. Защото по-големите са потенциални членове, ятаци и помагачи на терористите от "Хамаз".
  • 10 Подъл сионист

    2 1 Отговор
    Рано или късно, Саллах ад-Дин ще разруши отново фарисейският храм на алчността и човеко мразието !