Last news in Fakti

12 Декември, 2013 23:17 865 0

ООН: Все пак в Сирия е използвано химическо оръжие

  • сирия-
  • химическо оръжие

В доклада не се правят изводи кой е използвал химически оръжия. Казва се, че са пострадали и цивилни, и войници

ООН: Все пак в Сирия е използвано химическо оръжие - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Сирия все пак е използвано химическо оръжие. Това показва докладът на инспекторите на ООН, цитиран от арабската редакция на Би Би Си.

В доклада им се посочва, че подобно оръжие е използвано в пет от седем проучени случая. Използването на забранените муниции е станало между март и август.

При последния случай дамаското предградие Гута беше обгазено със зарин.

В доклада не се правят изводи кой е използвал химически оръжия. Казва се, че са пострадали и цивилни, и войници.

Изводите за използване на химическо оръжия в предградие на Алепо са направени въз основа на данни, предоставени от Сирия, Русия и западни страни, тъй като инспекторите не са посетили мястото на нападението от съображения за сигурност.

В началото на следващата седмица предстои документът да бъде разгледан от Съвета за сигурност на ООН.

В края на миналата година под заплахата от удари сирийският президент Башар Асад се съгласи да унищожи химическия арсенал.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА