Last news in Fakti

11 Декември, 2023 10:15 1 195 7

Доналд Туск се стреми към размразяване на отношенията с ЕС като премиер на Полша

  • доналд туск-
  • отношения-
  • ес-
  • премиер-
  • полша-
  • европейски съюз-
  • анджей дуда

"Ако някой може да върне Полша на демократичния път към ЕС, това е Туск", каза настоящ високопоставен служител на ЕС

Доналд Туск се стреми към размразяване на отношенията с ЕС като премиер на Полша - 1
Снимка: Shutterstock

Когато Доналд Туск посети централата на ЕС през октомври, за да говори за размразяване на средства от блока, когато вероятно се върне като премиер на Полша, предаде Ройтерс.

"Той обядваше в столовата за редовни работници без никакъв протокол, точно като обикновен човек", каза един бивш служител, който отказа да бъде назован.

"Беше като събиране на приятели, които говорят за доброто старо време."

Поддръжниците на Туск казват, че облигациите, формирани по време на мандата му от 2014 до 2019 г. като председател на Европейския съвет, който обединява лидерите на страните членки, са от ключово значение за деблокирането на десетки милиарди евро финансиране, удържано при отиващото си правителство на премиера Матеуш Моравецки поради опасения за върховенството на закона.

Топлите отношения с човек, който помогна за обединяването на различни фракции по отношение на Брекзит и дълговата криза в Гърция, също бележат контраст с осемгодишния остър конфликт с Брюксел по въпроси, вариращи от миграцията до правата на ЛГБТ при националистическата партия "Право и справедливост" (ПиС) на Моравецки.

"Ако някой може да върне Полша на демократичния път към ЕС, това е Туск", каза настоящ високопоставен служител на ЕС. "Вярваме в неговото ръководство.

Президентът Анджей Дуда даде на Моравецки първия шанс да състави правителство след изборите на 15 октомври.

Тя обаче няма мнозинство и се очаква да загуби вот на доверие в понеделник.

Това би разчистило пътя за Туск, който обеща да "възстанови позицията" на Полша в Европа, да поеме властта като ръководител на широк съюз от проевропейски партии, които държат мнозинство от места.

"Това е огромна промяна в отношенията между Полша и ЕС, защото отиващото си правителство възприемаше ЕС като "тях", а Туск и идващото правителство възприемат ЕС като "нас", каза бившият служител, който работи в тясно сътрудничество с Туск.

"Това е фундаментална разлика... Защото подхождаш към преговорите по съвсем различен начин, ако знаеш, че говориш с приятел, а не с врагове."

Противниците на Туск обаче го обвиняват, че поставя чужди интереси пред полските и го смятат за съучастник в опитите на Европейския съюз да наруши суверенитета на Полша.

"Европейската комисия се намеси в парламентарните избори в Полша, като умишлено блокира фонда за възстановяване, за да изнудва поляците да подкрепят партията на г-н Туск", заяви Себастиан Калета, заместник-министър на правосъдието в отиващото си правителство.

Междувременно представители на ЕС предупреждават, че деблокирането на парите може да не е лесно, тъй като включва прилагане на "етапи" за върховенството на закона, които биха могли да бъдат задържани от Дуда, съюзник на ПиС.

"Когато става въпрос за фонда за възстановяване, етапите трябва да бъдат изпълнени на практика, само декларациите няма да бъдат достатъчни", каза втори високопоставен служител на ЕС.

Работата с президент, свързан с противниковия лагер, е предизвикателство за Туск, тъй като той се стреми да приложи програма, която включва отмяна на съдебните реформи на предишното правителство и търсене на отговорност от обвинените от опозицията в неправомерни действия, включително самия Дуда.

"В Полша започва период на съжителство", казва Антони Дудек, политолог от университета "Кардинал Стефан Вишински" (UKSW) във Варшава. "Опитът на Полша със съвместното съжителство досега е много лош".

Според Дудек периодът от 2007 до 2010 г., когато Туск беше премиер заедно с покойния президент Лех Качински, брат близнак на лидера на ПиС Ярослав Качински, е "един голям конфликт", ситуация, която може да се повтори.

Колеги обаче твърдят, че страстта на Туск към политиката ще му помогне да намери решения.

"Мисля, че това, което го движи, не е просто да бъде важен човек, премиер например, но той се чувства добре в политическата игра", каза депутат, който отказа да бъде назован, от Гражданската коалиция на Туск (КО), най-голямата група в алианса, която се очаква да сформира следващото правителство.

Според депутата това е помогнало на Туск да успее въпреки агресивната предизборна кампания на опонентите му, по време на която държавните медии го представяха като германски марионетка, а ПиС се зае да създаде комисия, която разследва неправомерното руско влияние, която според критиците има за цел да го елиминира от политиката.

"Той е устойчив на нечестни игри ... и е добър в справянето с такива неща", каза депутатът.

Туск също така ще трябва да сплоти разнообразна коалиция, чиито възгледи по въпроси, вариращи от абортите до публичните разходи, се различават значително.

За Януш Левандовски, член на Европейския парламент, който познава Туск от 80-те години на миналия век, човекът, който започна кариерата си с твърдо либерални възгледи, се промени през десетилетията си в политиката по начин, който му позволява да обедини различни фракции.

"Туск претърпя еволюция, но той еволюира, за да спечели ... което означаваше по-малко (икономически) либерализъм, и повече социална загриженост", каза той.

Запитан как Туск ще се справи с предизвикателствата пред него, бившият служител на ЕС, работил заедно с него, се смее.

"След като се справихме с 28 лидери, които се караха за гръцката дългова криза, миграционната криза, Брекзит ... Почти съм сигурен, че той може да се справи", каза бившият служител.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 0 Отговор
    Този Туск не е ли онзи , дето Полша бе го искаше да я представлява в Европарламента, та ЕССР си го предложи (и избра) като представител на друга страна 🤔🤔❗❓❓

    Коментиран от #3

  • 2 ТаУмВзе

    4 0 Отговор
    Явно краварската Деменция е заразна! Тва, кво лая точно минала седмица ли.
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    ПОЛША НЕ ГО ИСКАШЕ ...
  • 4 в рецесия и

    1 0 Отговор
    кряка кряка , не е демокрация . украиски и други мигранти . много са зле . ще има стачки . гладна зима , а са голяма страна с народ . не е както тук 1 милйон гасарбайери издържат 1 милйон пенсйонери , два милйона малцинства . 4 милйона работещи и деца . 15 процента са ни олигарсите - и певците са се нагушили . много .
  • 5 Българин

    1 0 Отговор
    Русия буквално срина мечтите на Украйна сащ и НАТО голям кеф идиоти
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания