Last news in Fakti

11 Декември, 2023 13:15 2 516 63

Австрия отправя условно предложение за "въздушен Шенген" към България и Румъния

  • австрия-
  • българия-
  • румъния-
  • шенген-
  • европейски съюз

Австрия е готова да отстъпи по отношение на пътуването със самолет и по-строга сигурност на външните граници на ЕС

Австрия отправя условно предложение за "въздушен Шенген" към България и Румъния - 1
Снимка: Shutterstock

Австрия, която е начело на опозицията в Европейския съюз срещу присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство за свободно пътуване, заяви в понеделник, че е готова да отстъпи, но само по отношение на пътуването със самолет и в замяна на по-строга сигурност на външната граница на ЕС, предаде Ройтерс.

На срещата на министрите на вътрешните работи на блока преди една година, на която двете източноевропейски страни се надяваха да получат зелена светлина за присъединяване към най-голямата зона за свободно пътуване в света, Австрия заяви, че незаконната имиграция все още е твърде висока и че Румъния и България трябва да направят повече за предотвратяването ѝ, преди да се присъединят.

Управляващата в Австрия консервативна Народна партия (OVP) от години превръща борбата с нелегалната имиграция в основен въпрос на предизборната си кампания. През следващата година предстоят парламентарни избори, а крайнодясната Партия на свободата, която има сходна с тази на Австрийската народна партия позиция по отношение на миграцията, води в проучванията на общественото мнение.

"Да, мога да си представя промени по отношение на летищата в Румъния и България", заяви австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер пред радио ORF, като добави, че е изпратил документ с позиция до Европейската комисия и сега топката е в нейното поле.

"От друга страна, има ясни искания в замяна на това, а именно масирано засилване на защитата на външната граница (на ЕС), запазване на проверките по сухопътните граници и прехвърляне на търсещите убежище в България и Румъния", каза той, имайки предвид хората, които преминават през тях, за да стигнат до Австрия.

По-конкретно Карнер заяви, че иска утрояване на броя на граничните полицаи и модернизиране на техническото оборудване, особено на границата на България с Турция и на границата на Румъния със Сърбия.

Ако исканията му бъдат изпълнени, паспортните проверки между Румъния и България и страните от Шенгенското пространство ще могат да бъдат премахнати, но само при пътуване със самолет - решение, което той нарече "въздушен Шенген".


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 24 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Верно ли

    62 1 Отговор
    "От друга страна, има ясни искания в замяна на това, а именно масирано засилване на защитата на външната граница (на ЕС), запазване на проверките по сухопътните граници и прехвърляне на търсещите убежище в България и Румъния"!!!!!! Я си дръж въздушния шенген, бе, фашка! Търсещите убежище ще си ги "прехвърляш" при баба ти Меркел - тя ги кани по вашите ширини и ги посреща с мечета на гарата!!!!
  • 3 Мдааммм

    23 0 Отговор
    Се едно нищо.Вместо да се редим на опашка на гишетата "Нон Шенген",ще се редим на гешетата "Шенген,Швейцария..." на граничните.
  • 4 Верно ли

    43 2 Отговор
    Аз паспорт си имам и не ми пречи да го предоставям за проверка! Ако за едно писане на някаква "розова" точица нищожествата, които ни управляват приемат това, и ние продължим да спим.....

    Коментиран от #22

  • 5 К О Т а р А К

    32 7 Отговор
    единственният начин да се ,,опази,,границата е с противопехотни мини! даже няма да се пръскат пари за подръжка на ,,измислена ,, ограда и гранични патрули и да хрантутим и лешпери от гранична полиция-трафиканти!! действайте

    Коментиран от #12, #63

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Демек частичен

    44 3 Отговор
    Искат да ни напълнят с тарамбуки. И нашите без съпротива ще се съгласят. По - образованите ще си ги вземат на запад, а тук- папурите.

    Коментиран от #61

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Българка

    43 0 Отговор
    Ами тогава България и Румъния да отправят реципрочно предложение условно да се наложи вето на всякакви помощи от ЕС за Австрия.
  • 10 Жоро Бекъма

    30 1 Отговор
    Нещем мигранти на които викахте бежанци!
  • 11 горски

    24 0 Отговор
    Отношението към безгръбначните/Б-я и Р-я/,е подобно на отношението на акулата към медузите....
    Така че или се дръжте подобаващо,или отношението ще деградира от медузи към чехълчета...
  • 12 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 8 Отговор

    До коментар #5 от "К О Т а р А К":

    Даже нямаш представа, ЧЕ СА ЗАБРАНЕНИ ‼️

    Коментиран от #23

  • 13 Верно ли

    23 1 Отговор

    До коментар #6 от "Хахахахаха":

    Ами, тези у.оди са тук само за да съсипят остатъка от държавата и да го направят буферна зона! Направо ги виждам как ще приемат и даже за успех ще си го припишат, докато ние тук ще се чудим какво да правим с австрийските Мустафи!
  • 14 Мдаа

    29 2 Отговор
    само да не стане така, че Австрия да стане външна граница на ЕС и Шенген хихихи.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 морски шенген... хахаха

    41 1 Отговор
    въздушния шенген е като айрян ама без кисело мляко... на летищата и без това отиваш два часа по-рано, и най много време се губи на секюрити чека, след това дали ще ти проверят паспорта за още пет минути или не е все тая... Шенген е важен за сухопътните граници, където камиони чакат с дни понякога, замърсяват пограничните градове и фирмите търпят икономически загуби... Ако нашите сглобкаджии се съгласят на предложеното ни унижение от страна на Австрия, значи сме най-големите мушмороци в ЕС и си заслужаваме да ни се подиграват
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 456

    37 8 Отговор
    Решението е. 1. Пълен блокажи на Австрия и Холандия 2. Излизане от ЕС /и без това се очертава България да бъде само донор/, защо трябва и Родината ни да бъде напълнена с други и най вече ние българите не сме втора или трета ръка хора. Британците май излязоха прави.

    Коментиран от #34

  • 19 Не искам!

    30 2 Отговор
    Не, не не и НЕ!

    Вместо това може да се направи свободен коридор да минават свободно през България и Румъния до Австрия. И го спираме при пълен шенхен без условия.
  • 20 1221

    25 2 Отговор
    Брей, тия искат да си засилим контрола на границите!!! Ами да го засилят и те. Мигрантите минават и през тяхната граница, що не ги спират ефективно?
  • 21 какъв позор , какво унижение

    28 1 Отговор
    Това е хипер обидно!! По голямо унижение не съм изпитвал никога , казвам го честно .
    Как ще го обясните на превозвачите които стоят по 24 часа в посока На Д.мост !?
    Това е поредното разделение на нацията или пореден опит за такова след като знаем че по летишата с Шенген , без Шенген не се губи повече от 30 мин.
  • 22 Хммм

    8 4 Отговор

    До коментар #4 от "Верно ли":

    Личната карта върши същата работа в ЕС,за кво ти е пашапорт?
  • 23 К О Т а р А К

    3 7 Отговор

    До коментар #12 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    от кого са забранени? от 1 договор от който можем да излезем ли? ДЕЙСТВАЙТЕ!/ ако ви е страх много-купете ги от щатите , всичко ще ви се прости

    Коментиран от #39

  • 24 Колесника

    6 2 Отговор
    Атлантиците за фъркат
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 сглобените

    11 1 Отговор
    ние можем да им отправим предложение на Австрийците да го въздушат и вето на всичко което се подлага на гласуване в ЕС, като започнем с помощите и призивите за присъединяване на Украйна и страните от Зап. Балкани

    Коментиран от #30

  • 27 Някой си...

    29 0 Отговор
    Никакви такива - или пълноправно членство без никакви условия, или нищо. Товарим на шлепове мигрантите и им ги стоварваме по Дунав в центъра на Виена..Тия се нас..аха вече от наглост и дебелоочие.
  • 28 Жена

    14 4 Отговор
    Да се направи референдум за излизане от ЕС и НАТО.

    Коментиран от #60

  • 29 Азззззззз

    22 0 Отговор
    Австрия НЯМА сухопътна граница с България, какви са тия условия? Австрия да пита Меркел какво търсят мигрантите там, ние не сме ги канили, така че няма какво да се опитват да ни ги натрисат. Изобщо мега арогантност от страната дала на света Х.и.т.л.е.р... А нашите да вземат да проверяват изцяло всеки с австрийски паспорт, в това число и кухините по тялото!

    Коментиран от #38

  • 30 И........

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "сглобените":

    Кой.........сапуня ли
  • 31 бесен съм , това е повече от обидно

    18 0 Отговор
    Имате ли достойство хора ? Докага ше търпите така да ви унижават ? Значи като трябва да си плащаме вноската сме равни а когато трябва да имаме равни права в предвижването вече сме гои , втора ръка хора . Още веднъж призовавам Асоциацията на превозвачите да се вземе в ръце и да потърси отговорност първо на Правителството в Бг а след това чрез "нашите" европейски депутати (ако има такива) да попита ГОСПОДАТА и ДАМИТЕ в ЕС що за разделение на КАСТИТЕ се получава . КЪде остана равенството ? Както всичко останало на хартия ли ?

    Коментиран от #36

  • 32 Хлопвайте им вратата на тия!

    14 1 Отговор
    Пълен бойкот на всички австрийски стоки у нас, както и на търговските им вериги! Бойкот в ЕС на всякаква Австрийска инициатива и до тогава, докато се научат, че освен тях в този съюз има и други членове чийто права трябва да се зачитат и уважават!
  • 33 Хаха

    15 1 Отговор
    Че такова животно няма бре хора. То по въздух, те проверяват навсякъде по летищата. Шенген, нешенген все тая! И през скенер ще минеш и през паспортното. Стига са ни се подогравали. Ако вземем да направим един брекзид, дали няма за няколко часа да ни приемат?
  • 34 кюмюра от Драгалевци

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "456":

    Хубаво казано ама на думи ! Какъв блокаж ще направиш на Австрия и Холандия (тия са просто жертвени агнета на основните Германия и Франция ) след като нямаш нито евр. депутати с тежест (седет си на банките и заплата пт 10 000Е+ върви ) .
    Дайте да погледнем как реално можем да свършим някаква работа а аз много пътища не виждам освен стачки или митинги пред посолствата им докато не получим отговор . Що за разделяне на гои и прелигивировани се случа ? Т.е трудолюбивия човек който пресича границата е друга каста !Стига ве !
  • 35 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    11 0 Отговор
    Отново унижават България! Все едно, на ти коричка мухлясал хляб да обядваш! А, не, няма да ти я дадем. Що не им теглим една? Достоен народ ли сме или не?
  • 36 Да питам..

    7 0 Отговор

    До коментар #31 от "бесен съм , това е повече от обидно":

    Какви европейски депутати имаш па ти бе. Освен един Джамбазки о още един-двама, никой друг не го интересува България. ПОмниш ли Милийончева колко надуваше свирката за Барселона, а в същото време канеше Боко на вечеря на свещи в домашна обстановка.. да не ти разправям за другите/ с малки изключения/ ..кютят си на дебели заплати и ич не им пука ни за превозвачи ни за разносвачи...

    Коментиран от #41, #44

  • 37 3596

    6 1 Отговор
    И какво чета в други сайтове:
    "Американците са убедили австрийците да се откажат от ветото за приемането на Румъния в Шенген. Това съобщава Диджи24, като се позовава на австрийското издание "Щандард".

    Границата между България и Румъния по река Дунав ще продължи да бъде наблюдавана. Освен това Румъния и България трябва да се споразумеят да приемат сирийски и афганистански бежанци, които се намират в Австрия. Тази точка все още трябва да бъде договорена, пише “Щандард”, цитиран от Диджи24.

    Та да се подготвим за бежанците от Австрия, и да не забравим да им отпуснем джобни.

    Коментиран от #40

  • 38 ще отправям въпроси докато някой ме чуе

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "Азззззззз":

    От друга страна защо Австрия и Холандия не блокират САЩ които са главните виновници за арабските емигранти ? Май се боите даже да попитате какво сме виновни ние ? Мигранти може да няма стига да поиска държавата и вместо да подарява БТР на Украйна мобе спокойно да ги използва по границата с Турция . Тук на мен ми мирише повече на идиотизъм защото ако толкова лесно се влиза у нас ами то за 2 дена половин Турция 40млн. ще е в София . Не ни правете на наивници и не ели това просто предтекст в който сте в ЗАГОВОР с ЕВРОПЕЙСКИТЕ ГОСПОДАРИ . Какво икска да кажа ? Не стига че си роден в БГ в държавата с най нисък стандарт на живот , питайте пенсионерите преди Коледа , ами и "твоите" властимащи те правят на послушно животно
  • 39 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 1 Отговор

    До коментар #23 от "К О Т а р А К":

    Договорите са затова , за да се спазват ❗
    Ама те твоите учители така завладяха Америка❗
    Сключват договор, когато са по-слаби
    и го нарушават щом станат по-силни ‼️
    Индианците го разбраха , ама доста късно ‼️
    Те и руснаците го разбраха късно-
    измамата ги при Карибската криза, измамиха ги при обединението на Германия ....

    Коментиран от #47, #53

  • 40 33 години стигат , наскачахме се

    5 0 Отговор

    До коментар #37 от "3596":

    Усетиха слабото ни място което не е тайна за никого , АЛЧНОСТ ! За тази Алчност продахме държавицата си !
  • 41 май е така

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Да питам..":

    Така е за съжаление но тук следва въпроса : кво правим ?
    Имаш ли предложение или пак сме за гъби и риба ! Давайте предложения , причините и последствията всички ги знаем кой по малко кой повече но всеки вощва от дивана без конкретни предложения !Аз не съм наивник знам за какво става дума но пак питам , рибата и гъбите ли са по важни когато вече и стигнало дотам че директо да търпим такова уноижение (индианците на ЕС )

    Коментиран от #45, #46

  • 42 Хасковски каунь

    0 0 Отговор
    Седнахме си вече нагъзъ и се орахатихме.
  • 43 1221

    4 1 Отговор
    Ако не се лъжа Соломон Паси ни убеждаваше, че бежанците са национално богатство и евроатлантиците ще ни засипят с пари ако ги приемем. Ако пък греша се извинявам ама някой го беше казал.
    Та ни очаква забогатяване.
  • 44 има разлика нали

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Да питам..":

    Ако забеляза нашите е в кавички (" ) ? Пояснявам !
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 456

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "май е така":

    Изтриха ми коментара, но с малко думи : всички на ж павета, стадиона, затворени врати и...
  • 47 К О Т а р А К

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    кажи им да върнат парите тогава , руснаците , за изтеглянето от ГДР! те твойте руснаци все ги мамят ...един индианец ии ром е по-тарикат от тях
  • 48 Луд

    2 0 Отговор
    Въздушен Шенген под налягане . Ами тогава и Австрийските Тирове да ги превозват по въздух.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Колкото и да

    0 0 Отговор
    Ме цензурирате няма да промените факта че австрийците са немски изтърсаци и не хращат нищо на Украйна нали….
  • 51 Кой разбрал, разбрал...

    2 0 Отговор
    Свързаността на Австрия с Ротердам по река Рейн е предпоставка да бъде основен дистрибутор на стоките за вътрешността на Европа, за държавите които нямат излаз на море. Другия евтин речен транспортен коридор с който Австрия разполага е река Дунав, която минава през Виена. Така на практика се свързва речния транспорт по две от най големите реки в Европа, а Австрия се намира точно в центъра на територията, в която се осъществява тази връзка. Никакви мигранти не са причината за ветото и това най ясно си личи по безмълвието на Унгария, която е незаобиколима територия и най често повдига този въпрос. Някой задава ли си въпроса защо Орбан, който е най върлия противник на всички неизгодни за него начинания в Европа, сега си трае и дума не обелва по темата. Отговора е очевиден. Просто без никакви негови действия Унгария може да се окаже в най в изгодна позиция ако отпадне граничния контрол по пътя между нея и гръцките пристанища, а част от европейския внос, който сега минава през Нидерландия и Австрия да минава през Унгария. С отпадане на граничния контрол по сухопътните граници между Гърция, България, Румъния и Унгария гръцките пристанища стават силно конкурентни на Ротердам, а основните губещи са Нидерландия и Австрия.
  • 52 Павел пенев

    4 0 Отговор
    Ако Австрия си задържи мигрантите и приеме нашите цигани за австрийски граждани- сме съгласни на въздухарския Шенген.
  • 53 Да ти кажа..

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Ами да , то абдалите нямате свършане..че сте прости и неуки друг ви е все виновен..
  • 54 Да си завре предложението

    1 0 Отговор
    В австрийския си език, и по всички дупки
  • 55 българка

    1 0 Отговор
    Този преважен г-н Герхард Карнер иска да сменим кон за кокошка. Превърнаха ни в гетото на ЕС - стари коли, боклуци от всякакъв вид, а сега и мигранти??? Искат да ги заселват в България??? Защо бе господине, нали някой трябваше да ви бере ягодите, да ви гледа старците и да работи в мръсните ви месопреработвателни предприятия??? Няма ли кой да им се озъби на тези прехвалени джентълмени???
  • 56 Шопендар

    0 1 Отговор
    Тия ни правят на маймуни,за да ни налагат и изнудват с унизителни и опасни за нас условия.типичен подход за да ни демонстрират кой командва в ес,и къде ни е мястото.а с нашите продажни управници,това не е трудно

    Коментиран от #62

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Денчо

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Предпочитаме подводен Шенген без предварителни Условия
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Ааа

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "К О Т а р А К":

    Оградата не е измислена даже и име си има Валеров плет,нещо изчезна от бг ефира ,а дължи обяснения заради неговата смешна ограда ще си висим извън шенген
Новини по държави: