Last news in Fakti
  Тема: Украйна

12 Декември, 2023 08:15 3 096 61

Най-големите страхове на Запада: Тръмп, Путин и бъдещето

  • владимир путин-
  • доналд тръмп-
  • русия-
  • украйна

Доналд Тръмп ще има огромно влияние върху украинските власти, а настоящите му съюзници в Конгреса се противопоставят на изпращането на допълнителна военна помощ на Киев

Най-големите страхове на Запада: Тръмп, Путин и бъдещето - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Тази седмица западните медии публикуваха цяла поредица от статии за проблемите и страховете, които обземат хората в края на годината. Сръбското издание Политика обедини "политическите страхове" на Стария континент и в САЩ, като определи трите най-големи: победа на Доналд Тръмп на изборите в САЩ, победа на руския президент Владимир Путин и бъдещето.

“Западът се колебае относно Украйна", пише Financial Times.

“Подкрепата за Украйна, която някога беше въпрос на широк междупартиен консенсус, се превърна във валута в политическите преговори от двете страни на Атлантическия океан", пише вестникът.

"Украйна вече не е нещо специално. Вече не се разглежда като въпрос на националната сигурност от първостепенно значение за ЕС, НАТО или САЩ. Ако беше така, нямаше да има политика с Украйна".

"Това е обезценяване на усилията на украинската армия. Според мен няма друга оценка. И това е ужасна ситуация за Украйна. Ако бяхте Владимир Путин, бихте казали: Е, моето стратегическо решение е да издържа по-дълго от Запада", заявява Якоб Киркегор от Германския фонд "Маршал".

Украйна се нуждае от 41 милиарда долара външно финансиране през следващата година. Засега само част от тези средства са гарантирани и ако Киев не може да намери останалите, това може да предизвика хиперинфлация, според FT.

В САЩ основното безпокойство на медиите, които подкрепят политиката на Белия дом, е свързано с евентуалното идване на власт на Доналд Тръмп. Това може да означава “отказване от Украйна", пише New York Times.

“Първата област, в която потенциалното завръщане на Тръмп в Белия дом през 2025 г. може да предизвика външнополитическа криза, е в Украйна и алиансът на западните демокрации, които подкрепят нейната защита срещу руската инвазия", пише вестникът.

Тръмп ще има "огромно влияние върху украинските власти", а настоящите му съюзници в Конгреса се противопоставят на изпращането на допълнителна военна помощ на Киев.

Дори Конгресът най-накрая да обяви повече помощ, “Тръмп може да откаже да я предостави – както направи през 2019 г., когато се опита да принуди Зеленски да обяви наказателно разследване срещу Байдън“.

В този контекст руската военна стратегия в момента е –" почакай и ще видиш".

Тревогите от избирането на Тръмп се засилват, наред с други неща, защото рейтингът му на одобрение показа значително предимство пред Байдън: 47 процента от участниците в анкетата на Wall Street Journal вече са готови да гласуват за републиканец и само 43 процента за демократ.

Друго проучване на Pew Research Center показва, че около една трета - 31 процента - от американците смятат, че помощта за Украйна трябва да бъде намалена. Други 29 на сто смятат, че сегашната помощ е достатъчна, а 18 на сто искат тя да бъде увеличена.

Сред тези, които подкрепят републиканците, делът на тези, които призовават за съкращаване на помощта, се е увеличил от 44 процента на 48 процента.

Поредната тревожна статия е публикувана в британския Тhe Telegraph. Тя е озаглавена "Путин се приближава към победата: Основите на Европа се разклащат".

Колумнистът на вестника Даниел Ханан анализира военните и политическите аспекти на "съкрушителната победа" на Руската федерация. Той пише, че инициативата на фронта преминава на страната на руските войски.

"Сега е ред на украинците да се окопаят, да се опитат да запазят това, което имат". В същото време, говорейки за предстоящата окопна война, авторът припомня примера на Първата световна война и пише, че тези, които влагат повече сили, печелят.

"Първата световна война в крайна сметка приключи отчасти, защото съюзниците имаха повече жива сила... Този път Русия има демографско предимство, с население три или четири пъти по-голямо от това на Украйна".

"Говорейки за политическите проблеми на Запада, Ханан смята, че дори Тръмп да не спечели изборите в САЩ, републиканците пак няма да позволят на Байдън да помогне на Киев в необходимата степен през следващата година.

Също така, според Ханан, ситуацията със страните от Глобалния юг не допринася за победата на Украйна. Описвайки посещенията на Путин в Близкия изток, авторът се опасява, че това може да е знак за споразумение с Русия, което би представлявало "катастрофа на ниво Суец за западните демокрации" (1957 г., когато Египет национализира Суецки канал).

Затова Ханан призовава да се намерят варианти за постигане на мир, при които Руската федерация да не изглежда категоричен победител.

"Все още е възможно да си представим мирно споразумение, което да не възнаграждава открито агресията. Може би източните региони биха могли да получат автономия под хлабав украински суверенитет, "може би в Крим може да се проведе референдум под международно наблюдение".

Още новини от Украйна


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Упсссс

    51 5 Отговор
    Не се бойте бе джедита-тия двамата са истински мъже...-нема да ви тАковат вас...
  • 2 Кой

    42 4 Отговор
    Точно изпитва тези страхове ....третополовите същества ли ?

    Коментиран от #10

  • 3 Луд

    48 3 Отговор
    Те хората не ги е страх , ами политиците.
  • 4 Еей много ги е страх!

    45 5 Отговор
    И то от двойника на Путин! Или от тройника!
    Съвсем се объркаха гейовете!
  • 5 страха на запада

    55 6 Отговор
    значи мир и нов справедлив ред.Идвая края на англосаксонския фашизъм.
  • 6 Доротея

    10 55 Отговор
    Навремето Хитлер разчиташе на Вундерваффе-оръжието чудо, днес Путин се надява на Тръмп.

    Коментиран от #21, #53

  • 7 мдаааа

    29 11 Отговор
    А най-големите страхове на сглобена Бг: Радев и Путин
  • 8 Да бе

    9 16 Отговор
    Колумнистът Ханан, да си чете Корана и да пише за Палестина!
  • 9 човек от народа

    27 2 Отговор
    Олеле, ква стана тя сега?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хахаха

    30 6 Отговор
    Всички ще разберете какво се случва, когато осъзнаете напълно, че това е същият цирк като корона вирус цирка.
  • 12 тези двамата

    36 4 Отговор
    са надеждата на човечеството и ужас за третополовите.

    Коментиран от #15

  • 13 Лицемерието и безочието на нато

    46 7 Отговор
    подпали този конфликт и сега чупят пръсти как да угасят огъня и как да изглеждат победители. Не, патенца, няма да изглеждате победители, нито ще сте. Ръчкахте Мечката без да си давате сметка докъде може да стигне всичко и какви сте ги нагазили до ушите.
    Каквото търсихте - това намерихте.

    Коментиран от #54

  • 14 Петко Лилов от ОССЕ америк. под-га

    22 4 Отговор
    12.12.2023 - 0:00ч
    Подразделение на украинските въоръжени сили е унищожено в посока Купянск (СНИМКА) | Руска пролет

    Подразделение на украинските въоръжени сили от Ужгород е унищожено с удар на С-300 в Купянск направление в Харковска област.

    Местните медии пишат за това, като се позовават на Михаил Шатура, боец ​​от 101-ва Закарпатска отбранителна бригада.

    Съобщава се, че жителите на Ужгород са загинали в резултат на ракетна атака от системата за противовъздушна отбрана С-300.На снимката петте загинали весеушника .
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Майк Помпео

    40 1 Отговор
    Заглавие."Нидерландия поднови вноса на руски газ"! Шорошня, какво става само ние ли спазваме безумията на ЕС?!
  • 17 Китай

    9 40 Отговор
    Украинската нация най-великата нация на земята украинците новите богове, новите титани, съвременните атланти украинците богове и богини унищожават ра-шистите като тахтаби. 809 000 мъртви руснака и 1 412 000 осакатени за винаги до днес. Китай зове за нахлуване в Сибир от страх че Казахстан ще ги изпревари. Огромно парче територия ще бъде отхапано от московията днес 6 пъти колкото Украйна. Украинците богове и богини Украинците героиииииии.

    Коментиран от #31, #55, #59

  • 18 Ццц

    29 3 Отговор
    Така. "Свободните и демократични избори" са най-голямата гордост на запада. Ако Тръмп спечели, значи народът не се страхува от него, а го иска. Тоест кой се страхува? От какво? Демокрацията ли ги плаши? За това ли от сега "фалшифицират" изборите в Донбас? Кой държи 93 % от медиите в САЩ? Купил ли си е и територии в Украйна? Отговорите на тези въпроси отговарят кой се плаши от Тръмп и Путин, кой мечтае руснаците в Източна Украйна да гласуват за режима на нарко паляка, а демократите да управляват вечно и все така да успяват да си пазапуват европейски политици.
  • 19 Демократ

    4 10 Отговор
    Абе днешните българо-западни-укри какво ли са си мислели преди войната като са ходили на черно море и всички кърпи чашки, чорапи, тениски са били с Путин
    😄😄😄😄😄😄😄😄
  • 20 Пълни глупости- И с Тръмп и без Тръмп

    24 6 Отговор
    САЩ, ЕС и обеднения запад, са в киреча! И няма излизане!
    Запомнете го от мен!
    Дори за Тръмп е много късно вече!

    Коментиран от #27

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Интересно

    28 6 Отговор
    как коравите натовци смениха плочата. Не беше толкова отдавна времето когато въртяха рефрена за солидарност с покрайна и се кичеха с жълто-сини байрячета. Сега гледам бая им поувиснаха вирнатите носове.
  • 23 Мдаа

    26 2 Отговор

    До коментар #15 от "Камелия":

    Същото важи и когато шорошите използват "болшевики" "путлеристи" "вата" "блатници",може би подсъзнателно се идентифицират с тях!?!

    Коментиран от #26, #57

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Не беше

    14 1 Отговор

    До коментар #21 от "Около Тръмп":

    ли до преди,че Тръмп е агент на Путин!?!А уточнете си опорките!
  • 26 Камелия

    10 23 Отговор

    До коментар #23 от "Мдаа":

    Хлебарката може да живее две седмици без глава но русофила може да прави това цял живот. Ти си живото доказателство.

    Коментиран от #28, #52

  • 27 Това не означава

    6 15 Отговор

    До коментар #20 от "Пълни глупости- И с Тръмп и без Тръмп":

    , че ако Тръмп пак стане президент, няма да му припишат "успехите си". И пак ще има "Раша,Раша, Раша" през целия му мандат и ще изровят пак Мълър от нафталина.
    Най-добрия ход на Тръмп е да се оттегли.

    Коментиран от #40

  • 28 Инсектицид

    6 1 Отговор

    До коментар #26 от "Камелия":

    Кой е казал,че съм жив!?Изкуствен интелект, братовчедке/далечна/ тахтаба!
  • 29 Доротея

    7 23 Отговор
    Че Тръмп е човек на Путин няма никакви съмнения. Показателен е дори факта, че веднага след като бе избран в Кремъл отвориха шампанското а в България русофилите бяха спешни да учредят "Българско Тръмп общество". Но бе учредено през януари 2017 година от русофилсващи учредители като Борислав Цеков, Александър Томов-Лупи, Светлана Шаренкова и Димитър Иванов-Митьо Гестапото, “независимия” социолог от “Сова Харис” Васил Тончев, Любчо Нешков, братята Чукови и прочие русофилстващи – общо около 40 на брой.
  • 30 “Великият Запад”

    22 3 Отговор
    с безразсъдните си действия срещу Русия така и не разбра докъде може да стигне всичко това. В неговите очи световната му хегемония беше подразбираща се и неоспорима от никой и нищо.
    Но последните новини за похарчени милиарди за нищо, празни оръжейни складове показват, че дори само Русия е достоен съперник на всички натовци. Когато нато оплеска всичко и загуби, това ще му е за урок повече никога да не дърпа Мечка за опашката когато спи.

    Коментиран от #34, #35

  • 31 Веднага

    11 1 Отговор

    До коментар #17 от "Китай":

    сменяй психиатъра и бегом към психодеспансера.
  • 32 западът

    21 3 Отговор
    няма полезен ход с покрайна. Или продължава да е донор на пиявици и лешояди, или вдига белия байряк пред Путин. Шах и мат.
  • 33 Колко са бавноразвиващи западняците,

    21 3 Отговор
    защо трябваше да бъдат избити хиляди млади животи, че чак сега да им загрее реотана на краварите? Ето, вече сами си признават, че не могат нищо да направят против Русия, ето какво пишат в пресата си -"Поредната тревожна статия е публикувана в британския Тhe Telegraph. Тя е озаглавена "Путин се приближава към победата: Основите на Европа се разклащат".
    Колумнистът на вестника Даниел Ханан анализира военните и политическите аспекти на "съкрушителната победа" на Руската федерация. Той пише, че инициативата на фронта преминава на страната на руските войски." Има ли смисъл да се плюмчите във форумите, сякаш нещо зависи от лаенето на троловете?

    Коментиран от #47, #50

  • 34 Киев

    1 8 Отговор

    До коментар #30 от "“Великият Запад”":

    Взяли?

    Коментиран от #36

  • 35 Едва ли

    16 2 Отговор

    До коментар #30 от "“Великият Запад”":

    В момента се чудят как да излязат сухи от водата!Когато го направят ,а те ще го направят като хвърлят всичко на Украйна.РФ обаче няма да е същата.Свърши се с"Широката руска душа"!!!
  • 36 Не само

    8 1 Отговор

    До коментар #34 от "Киев":

    1/5 от Покрайна!
  • 37 Мдааа Дааа

    20 4 Отговор
    Не е проблем че има русофили и русофоби , проблема е че има c0pосоиди някаква злокобна идеология която унищожава всичко добро и умно сътворено от хората. Ако не бъде преодоляна... c0pосоидната идеология ще погуби цивилизацията.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Дори и за Тръмп е вече късно

    9 1 Отговор

    До коментар #27 от "Това не означава":

    да ги спаси!
    Чрез Брандън натвориха толкова пакости, докато му сменяха памперсите, че връщане назад- няма.
    Тръмп дори и да бе един от най-добрите президенти на САЩ - не е магьосник.
    Ако има още акъл ще се откаже и ще си гледа старините!
  • 41 Правилно ли прочетох?

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Като ви гледам!":

    "подложи на геноцид собствения си народ,"

    ?????
  • 42 Факт

    3 12 Отговор
    Стана практика на сайта Факти да публикува статиите на Фокус. А Фокус фокусира върху загуба на войната от Украйна.Тава разбира се е балсам за душата на червенокопейките които денонощно се подвизават тук.
  • 43 Име

    13 0 Отговор
    Доналд Тръмп умее да се оправя с мошеници - от това ги е страх в Украйна - една ревизия на доставките на оръжия и други там - пособия и - ще стане ясно - че всичко е окрадено до шушка.

    Равнозначно на мародерство - да няма резултати - след толкова милиарди, много ясно - че веднага ще им спрат кранчето, пък и - щом не са ефективни - чао, бамбино, сори.

    В момента помагаме на "черна дупка", все едно да дават пари на България - веднага се събират "котараци" и - без много шум - работата си се върши, по очевидни признаци - бентлита, яхтички, басейни, джакузита.

    Путин също не е типът на мошениците, но явно има някакви проблеми и той с психиката, но не е ненормален чак, да бедни са - но както при Елцин, което си беше ужасно време.
  • 44 Да не се кахърят толкова

    9 0 Отговор
    разните капацитети и експерти. Светът е доживял и без техните мъдрости и кахъри и ще продължава и без тях.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Германски експерт

    12 1 Отговор
    "Може би източните региони биха могли да получат автономия под хлабав украински суверенитет, "може би в Крим може да се проведе референдум под международно наблюдение"

    Може би, ама надали!
  • 47 Не са бавноразвиващи се

    3 14 Отговор

    До коментар #33 от "Колко са бавноразвиващи западняците,":

    Могат спокоино да обяват мобилизация но платена който иска но срещу много пари хиляди долари на ден и така ще съберат милиони и ще ги пратят срещу рашата и рашата ше приключи завинаги но явно целта на запада не е да елиминира рашата иначе да са го направили

    Коментиран от #48, #56

  • 48 Хайде

    9 1 Отговор

    До коментар #47 от "Не са бавноразвиващи се":

    пак сънища!Ставай за работа!10ч. е !
  • 49 Умирам от смях

    9 1 Отговор
    "Все още е възможно да си представим мирно споразумение, което да не възнаграждава открито агресията. Може би източните региони биха могли да получат автономия под хлабав украински суверенитет, "може би в Крим може да се проведе референдум под международно наблюдение". Гладна кокошка просо сънува.
  • 50 Колобол

    7 0 Отговор

    До коментар #33 от "Колко са бавноразвиващи западняците,":

    Човек, браво за реторичния въпрос - еми ясно е, на заплата са, какво да правят!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Олелееее...!

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Доротея":

    Значи,трябва главата ти да е пълна с боза,а не мозък,за да правиш сравнение между Хитлер и Путин! Не си за тука момиче,тука има достатъчно хора с промити пилешки мозъчета,няма нужда от още един!
  • 54 Из Москвы

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Лицемерието и безочието на нато":

    Мисля, че сега е моментът да си припомним уроците от войната от 1812 г., в която Русия се противопостави на многобройните сили на обединена от Наполеон Европа.
    Принципите, които ръководят м. и. Кутузов не са загубили своята актуалност и в момента помагат да се разбере много в днешната ситуация:
    Не се ангажирам да спечеля, ще се опитам да надхитря", каза Кутузов по време на войната от 1812 г., когото Наполеон нарече "старата лисица на Севера".
    "Основното не е да вземеш крепостта, а да спечелиш войната!».
    "Не е истински смел този, който се втурва в опасност на произвола си, а този, който се подчинява".
    "Във войната, както и в дипломатическите преговори с всяка държава, не бива никога да се забравят двамата главни съюзници – търпението и времето", отбелязва той, размишлявайки върху военната тактика.
    "Възглавницата, на която командирът спи, не трябва да знае мислите му".
    "Който няма сили да продължи войната, не може да изисква и мир".
    "Няма да следваме примера на нашите врагове в техния бунт и ярост, унижаващи войник...", каза той преди влизането на войските в Европа през 1813 г. " нека бъдем щедри, да направим разлика между враг и цивилен. Справедливостта и кротостта в отношението към миряните ще им покажат ясно, че не искаме тяхното поробване и суетна слава, но търсим да освободим от бедствия и потисничество дори самите народи, които се въоръжиха срещу Русия."
  • 55 Умирам от смях

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "Китай":

    Украинките са богини!!! На духовата музика!!! Хубавото е, че има много свободни и ще станат още повече. Само за теб е лошо, че ще сте в конкуренция в оркестъра.
  • 56 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #47 от "Не са бавноразвиващи се":

    Ти връзка с главния мозък правиш ли?
  • 57 Инна

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Мдаа":

    забравихте вечната тема за тоалетни/тоалетни. Очевидно тя (темата) беше толкова актуална поради мечешката болест на западните съюзници.

    Коментиран от #58

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Ел Нино

    3 0 Отговор
    Докато беше Тръмп всичко си беше наред..единствения президент прибирал войници , а не изпращал...
  • 61 Бай Дън

    0 0 Отговор
    И всички реални