Last news in Fakti
  Тема: Украйна

13 Декември, 2023 19:35 2 268 23

Шпионски скандал в Берлин! Руски разузнавач се изправи пред съда

  • русия-
  • украйна-
  • германия-
  • шпионин-
  • карстен линке

Прокурорите обвиниха Карстен Линке и неговия съучастник в държавна измяна по дело, което осветява неловко уязвимостта на Германия към руския шпионаж

Шпионски скандал в Берлин! Руски разузнавач се изправи пред съда - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия е платила на бивш войник, работещ за германското външно разузнаване (BND), най-малко 450 000 евро в замяна на информация за оръжия, с които Западът въоръжава Украйна, съобщиха от съда в сряда, цитирани от Ройтерс.

Прокурорите обвиниха Карстен Линке и неговия съучастник, роден в Русия германски търговец на диаманти на име Артур Елер в съдебни документи, в държавна измяна по дело, което осветява неловко уязвимостта на Германия към руския шпионаж.

Още новини от Украйна

Руското нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. беше шок за германската институция за сигурност, която свали гарда си, когато Германия установи доходоносни отношения за търговия с енергия с Русия.

Федералната разузнавателна служба, която преди четири години се премести в нова сграда на стойност 1,5 милиарда евро, най-голямата подобна централа в света, беше изключително разочарована, че ръководителят ѝ Бруно Кал беше в Киев сутринта, когато президентът Владимир Путин пряко в ефир обяви морско и сухопътно нахлуване в страната на 22 февруари 2022 година.

Само два месеца по-късно, според прокурорите, един от служителите на разузнаването, ръководител на звено за сигнално разузнаване, кроял план за продажба на тайни на руската разузнавателна служба ФСБ,

Изправен пред двамата обвиняеми, които седяха в стъклени клетки в съдебната зала, главният прокурор каза, че Линке се е съгласил да помогне на богат руски бизнесмен, познат на Елер, да получи германско жителство, като същевременно се е съгласил да предостави информация на ФСБ.

Бизнесменът, посочен само като г-н Мизаев, предложил на двамата обвиняеми, "че могат заедно да направят нещо добро за двете си страни", каза прокурорът. И двамата отричат обвиненията.

Елер, плешив и облечен в тясна черна тениска, и Линке, облечен в измачкан костюм под строго подстригана военна коса, се игнорираха един друг. По-рано списание Der Spiegel каза, че техните отделни защити ще включват опити да хвърлят съмнение върху показанията на другия.

Голяма част от делото, което повдига дълбоки въпроси относно устойчивостта на германските служби за сигурност, беше класифицирана, като репортерите трябваше да излизат от съдебната зала за ключови пасажи.

"Достатъчно възрастен съм, за да помня Източна Германия", каза адвокатът на Линке, който каза, че фактът, че подсъдимият му не е успял да види поверителните доказателства срещу него, му напомня за комунистическите времена и нарече резултата "показателен процес".

Прокурорите казаха, че Елер е направил снимки със смартфон на класифицирани документи, които Линке е разпечатал, които след това е щял да предаде на службите на ФСБ по време на пътувания до Москва.

В крайна сметка ФСБ им предоставя три специализирани телефона, които да използват за шпиониране. Той също така е дал на Елер стотици хиляди евро в брой, за да плати за услугите си и на Линке, казаха прокурорите.

Der Spiegel съобщи по-рано, че изтеклата разузнавателна информация е разкрила на Москва, че BND има достъп до система за чат, използвана от наемническата група Вагнер, която по това време играеше централна роля в конфликта в Украйна.

Този достъп е бил осигурен на BND от друга западна агенция за сигурност, която по този начин е провалила операцията на съюзническа агенция.

През последните години прокурорите разкриха операции за шпиониране на германски парламентаристи, докато преди две години руски агент беше осъден за убийството на чеченец в изгнание посред бял ден в центъра на Берлин.

Делото ще продължи до лятото. Държавната измяна се наказва с тежка присъда, включително доживотен затвор в Германия.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И знаете ли

    10 5 Отговор
    Какво им каза, че е индиец с майка чехкиня и баща швед. И о чудо, те го пуснаха 🙃
  • 2 А у нас кога

    12 8 Отговор
    Или както винаги никога
  • 3 И ние разкрихме,

    12 14 Отговор
    кои са руските еничари в парламента и не само.

    Коментиран от #5, #11, #15

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Да не

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "И ние разкрихме,":

    са такива като в коментар 1🙂
  • 6 Така Така

    8 6 Отговор
    нато завинаги ще си пстане пробита каца
  • 7 Швейк

    11 3 Отговор
    Гестапо залови Щирлиц !
  • 8 ей сега ще се наяде с хайвер

    7 3 Отговор
    в затвора. Mal Zait!

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 1010

    10 6 Отговор
    Руските шпиони в бг парламента и министерски съвет кога,част от шпионите бг ги правят евродепутати

    Коментиран от #16

  • 14 пешо

    7 4 Отговор
    краварите нямат ли разузнавачи или те са неуловими
  • 15 пешо

    9 5 Отговор

    До коментар #3 от "И ние разкрихме,":

    разкрихме краварските подлоги
  • 16 пешо

    9 4 Отговор

    До коментар #13 от "1010":

    козяк ги правят министри и премиери
  • 17 ханс

    7 2 Отговор
    Ще го разменят скоро
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 От страни

    8 4 Отговор
    Това да не е некой смешка? 450 бона за информация къв боклук ще докарат на окраинците? Ми то ще се види на бойното поле? Или па мислят че русняците не знаят кво оръжие има в бундесвера?
    Фанали са някой за канарче да направят шоу за бюргерите.
  • 20 От страни

    9 1 Отговор
    Щирлиц вървеше по улиците на Берлин. Дали по съветската униформа, или по звездата на Героя или по влачещиятсе отзад парашут ама германците разбраха че Щирлиц е руски шпионин.
  • 21 филип ейджи

    4 0 Отговор
    колко ли взимат генералите , депутатите и урсолите
  • 22 Сандо

    6 1 Отговор
    Нормална история.Ще го осъдят,ще полежи.Тогава руснаците ще изкарат отнякъде някой подобен и ще ги разменят.Това се прави навсякъде и от всички.Освен България,защото нашите демократи отдавна предадоха/продадоха нашата агентура.
  • 23 Сандо

    5 1 Отговор
    А иначе от години нямаме отговор на въппроса:Какво направиха германците с ония добри хора,които ги послушваха незаконно и повсеместно,начело с Канцлерината?
Новини по държави: