15 Декември, 2023 20:50 1 689 11

Промяна в плана? Израелски политици намекнаха за пълна окупация на ивицата Газа

  • израел-
  • газа-
  • хамас-
  • бенямин нетаняху-
  • амихай елияху

Израел изтегли своите въоръжени сили и заселници от Газа през 2005 г. и оттогава е изправен пред многократни атаки на терористични групировки от анклава

Промяна в плана? Израелски политици намекнаха за пълна окупация на ивицата Газа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израел трябва напълно да окупира ивицата Газа след войната. Това заяви Амихай Елияху, министърът по въпросите на националното наследство от крайнодясната партия "Отцма Йехудит", цитиран от "Таймс ъф Израел".

Според него палестинците не са в състояние да контролират територията, без да я превърнат в огнище на терор.

"Всеки, който днес се застъпва идеята, че палестинците могат да се върнат към управлението на нещата, е забравил какво се случи на 7 октомври", подчерта той.

Израел изтегли своите въоръжени сили и заселници от Газа през 2005 г. и оттогава е изправен пред многократни атаки на терористични групировки от анклава.

От началото на войната Йерусалим отказва да разкрие намеренията си за ивицата Газа, след като постигне целта си за отстраняване от власт на "Хамас". Премиерът Бенямин Нетаняху обаче заяви, че не може да се има доверие на палестинската власт, за да управлява анклава.

Елияху не уточни как си представя израелското управление. Той не отговори на въпрос дали израелските власти трябва да контролират гражданските дела, като отбеляза само, че палестинците не могат да го правят.

Министърът добави, че иска "да възстанови селищата" в ивицата, но призна, че "сега не е непременно моментът за това".

През ноември Елияху заяви, че една от възможностите на Израел във войната срещу "Хамас" може да бъде да хвърли атомна бомба върху Газа - коментар, който бързо беше отхвърлен от Нетаняху, който освен това отстрани министъра от заседанията на кабинета.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    12 5 Отговор
    Сектор Газа ще бъде превърнат от Израел в един голям концлагер,подобен на Варшавското гето ,в което са били затворени техните съплеменници през WWII.
  • 2 Унищожение по еврейски

    20 3 Отговор
    Намекнаха? Те от доста време бомбардират, разкъсват, мачкат с танкове, давят местното палестинско население, а някой говори за намеци.
  • 3 Иван

    15 4 Отговор
    Няма промяна!!! Това е плана на хазарските нацисти от преди сто години.
  • 4 Магелан

    15 4 Отговор
    Еврейски прастъпници детеубийци окупатори
  • 5 ОКУПАТОРИТЕ СКОРО ЩЕ СА В КОШАРАТА

    7 2 Отговор
    И АРАБСКИЯ СЪЮЗ ЩЕ ГИ ХРАНИ И ПОИ КАТО БРОЙЛЕРИ
  • 6 Подъл евреин

    9 3 Отговор
    Добра постановка ...
  • 7 израелци и кравари

    8 4 Отговор
    правят каквото си искат по света - рушат безнаказано, съсипват други народи. За да ви разсмея малко, ще спомена как се изнизаха последните американци от покрива на посолството в Кабул на колесниците на самолетите. ЗОР, брато! Даже подариха военната си техника на талибаните!!!! Все по-често ще им се случва и на едните, и на другите. ЖАЛКО, очаквах израелци да се държат ЧОВЕШКИ, защото (и ако) са преживели холокоста.
  • 8 Мммда

    8 3 Отговор
    Че то и на децата беше ясно каква е целта.
    Най-големия терорист в региона е Израел, който не жали нито свой, нито чужди за да изпълни целите си.
    Не е тайна, че самия Хамас е по проект на Мосад, за да се представят като жертви долните еврии. На времето мустака е бил прав, но за жалост и той е бил финансиран от самите еврей (фамилия Ротшилд го рекламира в своя швабски вестник), накрая пак еврейте жертви(Факт).
  • 9 Адолф

    3 3 Отговор
    Никога не съм се съмнявал , че целта е пълна окупация и най удобния момент е една друга война между славяни.
  • 10 Д-р Борислав Герасимов невролог

    1 0 Отговор
    Трябва в най скоро време Нетаняху да приключи въпроса с Газа и да ги присъедини към Велик Израел.
  • 11 Соломон

    2 0 Отговор
    От кога говоря аз че палестинци не трябва да има никъде.