Last news in Fakti

15 Декември, 2023 21:51 1 325 12

Съветник на Джо Байдън: Искаме войната в Газа да приключи възможно най-бързо

  • джейк съливан-
  • сащ-
  • израел-
  • газа-
  • бенямин нетаняху-
  • хамас

Под натиска на международната общност с високия брой на смъртните случаи в Газа, Израел казва, че се нуждае от повече време - месеци, не седмици - за постигане на целта си да унищожи "Хамас"

Съветник на Джо Байдън: Искаме войната в Газа да приключи възможно най-бързо - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Докато беше на посещение в Израел, съветникът по националната сигурност на Джо Байдън Джейк Съливан каза, че е обсъдил с ръководството на страната прехода на израелската армия към по-точни и целенасочени удари срещу Хамас. Въпреки това не бяха оповестени никакви подробности, включително график, пише "Би Би Си".

"Ще има преход към друга фаза на тази война, която е фокусирана по по-прецизен начин върху насочването към ръководството и върху операциите, ръководени от разузнаването", каза съветникът Джейк Съливан пред репортери по време на посещение в Израел.

"Кога точно това ще се случи и при какви точно условия ще бъде продължаваща интензивна дискусия между Съединените щати и Израел", каза той.

Съливан каза, че е обсъдил графика на смяната на срещите си с израелския премиер Бенямин Нетаняху, военния кабинет и военните началници в четвъртък.

Под натиска на международната общност с високия брой на смъртните случаи в Газа, Израел казва, че се нуждае от повече време - месеци, не седмици - за постигане на целта си да унищожи "Хамас". И няма признаци, че напредъкът му се забавя, въпреки нарастваща критика дори от главния си съюзник - САЩ.

Два месеца след началото на войната хиляди палестинци са загинали - повече от 18 000, според местните здравни власти, управлявани от Хамас - стотици хиляди са били принудени да напуснат домовете си и голяма част от Газа лежи в руини. Тези, които не бяха убити от бомбите, се борят да оцелеят на фона на широко разпространен недостиг на основни хранителни доставки и колабираща здравна система

Съдейки по това което се съобщава, израелската сухопътна офанзива среща сериозна съпротива в северната част на Газа, където военните преди месец казаха, че боевете започнали да намаляват.

Израел твърди, че около 7000 бойци на Хамас са били убити досега, което е спад от около 20 000 преди войната. Израелската армия може да успее да унищожи инфраструктурата на Хамас, но идеологически съпротивата вероятно ще продължи. По-специално, има признаци за нарастваща подкрепа за групата в окупирания Западен бряг.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    6 1 Отговор
    Г-н Съливан, това ще се случи в резултат на сделката. Не се опитвайте да получите своя дял безплатно.
  • 2 Който гроб копае

    5 0 Отговор
    в в гроб лежи
  • 3 Крум

    9 0 Отговор
    Ти като искаш да приключи защо няма санкции за евреите? Та чак до 11 пакет да се стигне. Май трябва вовата да се намесва пак.
  • 4 Последния Софиянец

    8 0 Отговор
    Хазарите избиха индианците сега убиват палестинците и българите.
  • 5 ЕВРОНЮЗ

    5 0 Отговор
    На тоя му рашифровайте думите... ИСКАМЕ ВОЙНАТА ДА ПРОДЪЛЖИ БЕЗКРАЙНО
  • 6 Неестествено държание

    4 0 Отговор
    Искаме, молим се, чакаме... за другите войни не съм забелязал подобни колебания в щатската върхушка. Даже Китай се опитват да плашат, а тука мякат, като наритан педофил пред милиционер.
  • 7 Име

    2 1 Отговор
    Народите създават територии - когато са миграциите - Великото преселение на народите. Израел, много добре знае как стана работата, изкуствено - ето защо - не са станали работите както трябва.

    В България колко сме се клали със съседите, докато придобием физиономия, тази карта - колко пъти е била - ту голяма - ту - малка и т.н.

    Но - това е било преди време.
  • 8 Мда

    5 0 Отговор
    Каква поредна щатска драма...
  • 9 Гучито

    1 0 Отговор
    И д почват русия
  • 10 ДФГГХД

    5 0 Отговор
    КАКВА ПОРЕДНА КРАВАРСКА ЛЪЖА
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.