Last news in Fakti

21 Декември, 2023 17:01 3 952 66

Хутите: кои са те и какви цели преследват?

  • йемен-
  • хути-
  • хуси-
  • пирати-
  • израел-
  • иран-
  • червено море

Хутите вкараха Йемен в гражданска война, довела до една от най-големите хуманитарни кризи в света

Хутите: кои са те и какви цели преследват? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

От седмици насам йеменските милиции на хутите атакуват кораби в Червено море с дронове и други оръжия - на фона на войната между Израел и радикалната ислямистка терористична организация Хамас. В средата на ноември хутите отвлякоха кораба "Galaxy Leader", собственост на компанията на израелски бизнесмен, в чийто екипаж имаше и българи. Сега заплашват да атакуват всеки един плавателен съд, движещ се към Израел, ако не бъде разрешено транспортирането на повече храни и лекарства за ивицата Газа.

Нападенията на хутите са толкова жестоки, че четири международни корабни компании обявиха, че повече няма да изпращат корабите си през пролива Баб ел-Мандеб. Той свързва Аденския залив с Червено море и е един от най-важните транспортни пътища в света.

Но кои са хутите? Какви са техните цели? На следващите редове ще откриете най-важните въпроси и отговори.

Произход и идентичност

Хутите произлизат от племенна организация от планински район в северен Йемен, който граничи със Саудитска Арабия. Като вероизповедание тази племенна организация принадлежи към заидите - разклонение на шиитския ислям. За разлика от много други шиити, заидите обаче не вярват в завръщането на скрития имам, т.нар. Махди.

Въпреки това връзката с шиитския ислям е важна основа за добрите отношения на хутите с Иран, който се смята за върховен представител на шиитските интереси в региона.

Около една трета от населението на Йемен са заиди. А историята на движението на хутите започва от 1990-те години като политическо, а впоследствие и като военно движение, тръгнало от редиците на заидите. Предшестващата го организация е основана през 1994 от Хюсеин Бадредин ал Хути, бивш депутат от парламента на Йемен. С нея той се противопоставя на политиката на тогавашния президент Али Абдула Салех.

Хутите и гражданската война

От т.нар. Арабска пролет от 2011 нататък хутите все по-често обвиняват централното йеменско правителство в Сана, че маргинализира заидите и потиска техните права. Същевременно те обвиняват властите и че са прекалено близки до Израел и САЩ. С тези обвинения хутите се надигнаха през 2014 срещу правителството на тогавашния президент Абед Раббо Мансур Хади. Той успя да се задържи на поста си само благодарение на международния военен съюз, воден от Саудитска Арабия. Алиансът се бори срещу хутите от 2015 - в крайна сметка безуспешно.

Подкрепяното от Саудитска Арабия правителство контролира южната част на страната. А хутите контролират северната част - с подкрепата на Иран. Затова и гражданската война в Йемен се смята за индиректен сблъсък между Рияд и Техеран, т.нар. прокси война. Хутите разполагат с танкове, превозни средства, управляеми ракети и снаряди, за които казват, че са завзети най-вече от редовната йеменска армия.

Според ООН войната в Йемен е довела до една от най-тежките хуманитарни кризи в света. През април 2022 страните в конфликта се споразумяха за шестмесечно прекратяване на огъня. Въпреки че то отдавна е изтекло и враждуващите страни не успяха да се споразумеят за неговото удължаване, оттогава оръжията до голяма степен са замлъкнали.

Радикална антиизраелска идеология

Идеологията на хутите се подразбира от техния лозунг: "Бог е най-великият, смърт за Америка, смърт за Израел, проклятие над евреите, победа за исляма". В контролирана от тях територия в северната част на Йемен те са установили строг ислямистки ред. Те съчетават религиозната войнственост със строг антизападен и антиизраелски курс. Името, което хутите използват за себе си - "Ансар Аллах" (Божии помощници, Божии поддръжници) - също отразява този дух.

Подобно на повечето арабски правителства, йеменските правителства в повечето случаи са заемали ясна пропалестинска позиция - не само след обединението на страната през 1990 година. Хутите обаче ясно са радикализирали тази базова позиция. Покрай нея те се радват на голяма популярност сред населението.

Отношенията с Иран

Хутите са смятани за близки съюзници на правителството в Техеран. Самите те се възприемат като част от т. нар. "ос на съпротивата" срещу Израел и САЩ, включваща ливанската Хизбула, различни иракски милиции и сирийския режим, обяснява политологът Хамидреза Азизи от базираната в Берлин фондация "Наука и политика".

Хутите обаче се различават от останалите партньори на Иран. От една страна, те са по-малко зависими от Техеран, отколкото е например ливанската Хизбула, а от друга - не са директно подчинени на иранската система за командване и контрол, посочва Азизи.

Това обаче не може да бъде доказано безспорно. Защото все още не е напълно ясно в каква степен Иран подкрепя хутите, както и доколко те следват инструкциите на Техеран. Специалистът по отбрана и военни анализи в Международния институт за стратегически изследвания (IISS) Фабиан Хинц обаче смята, че има съмнения за това дали Иран действително е играл голяма роля при нападенията на хутите срещу кораби в Червено море.

Вътрешнополитически мотиви

За войната в ивицата Газа хутите обвиняват единствено Израел - въпреки кървавото нападение, извършено от Хамас на 7 октомври. Хутите разглеждат нападенията срещу корабите в Червено море, както и ракетите, които са изстреляли към Израел до момента, като "отмъщение" за израелските нападения срещу ивицата Газа.

Според много експерти атаките на хутите все още не представляват сериозна военна заплаха за Израел - досега всички те са били прехванати. Според експерта за Близкия изток и Северна Африка Фареа ал Муслими, те са по-скоро вътрешнополитическо послание от страна на хутите. "Тази война е уникална възможност за хутите да демонстрират пред местното население своята пропалестинска, антиизраелска и антиамериканска позиция", казва той пред ДВ.

Ескалацията в Червено море

САЩ и други държави, включително Германия, призовават хутите да сложат край на нападенията си в Червено море. Те обаче не се впечатляват особено от предупрежденията и възнамеряват да продължат да "подкрепят палестинската кауза", обясни техен говорител.

Ако възникне международен съюз срещу хутите, воден от САЩ, при евентуална пряка конфронтация той би могъл да им нанесе огромни военни щети. Подобен конфликт обаче би могъл да доведе и до солидаризиране на части от населението с хутите, както и до по-нататъшно укрепване на управлението им. Не е ясно какво поведение би възприел Иран при подобен сценарий.

Автор: Керстен Книп


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Русофил

    9 4 Отговор
    Хутите са иранските вагнеровци.
  • 3 Последния Софиянец

    20 11 Отговор
    Хутите са 250 00 опитни бойци и се крият в непроходими джунгли и планини.Иран ги снабдява с противокорабни ракети и оръжия.Коалицията ще затъне като във Виетнам.

    Коментиран от #20, #63, #64

  • 4 1551

    22 5 Отговор
    После напишете и кои са xoxлите

    Коментиран от #15

  • 5 Бесен-_ Язовец

    28 6 Отговор
    Сега хутите ли са ви проблема соросн.я ? Много мрънкате джен.дари като нямате налягане си трайте

    Коментиран от #10, #29

  • 6 кнаус 485

    18 7 Отговор
    хутите според мен са някакми борци за свобода,ама ще ги искарат терористи.....
  • 7 стоян георгиев

    24 11 Отговор
    Усещатете ли как всички почнаха да се подиграват на ФАЩ и господарите им евреи

    Коментиран от #14

  • 8 Трябва

    24 8 Отговор
    да пратим нашата велика армия от непеошковци да освободи българските моряци!!!Хутите ще им се зарадват.......много!!!! Я вижте как се бият с паметници!

    Коментиран от #12

  • 9 Aлфа Bълкът

    8 1 Отговор
    Доколкото разбрах, ако не им се месим, тия имат 100г войни да водят там докато се разберат!
  • 10 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    14 14 Отговор

    До коментар #5 от "Бесен-_ Язовец":

    Бесен, ти прежали ли МОЧАта?! Мислех, че си се пропил от мъка по Тотема! А то какво? Дошъл да пази хутите - стари негови путинофилски друзя! Верно, малко ислямисти, ама Бесния ако трябва и карабината ще резне и чалма ще сложи - само да е каквото е рекъл Путин! Вземете празнувайте Коледа /или по вашему - Дедь Мороз и Снегурачка/, оставете ги хутите.

    Коментиран от #16

  • 11 Актуално

    12 3 Отговор
    Факти, стрелба в училище в Прага, има убити и ранени.

    Коментиран от #23

  • 12 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    8 12 Отговор

    До коментар #8 от "Трябва":

    Те тея дето се бият като "милионите защитници" - къде ги копейките дето щяха да преградят с телата си пътя на крана, охлюв?
  • 13 Глупаци

    12 4 Отговор
    А трябва ли да ме интересува банда нечистоплътни брадясали примати.

    Коментиран от #25

  • 14 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    13 7 Отговор

    До коментар #7 от "стоян георгиев":

    Усешаме как с премахнатата МОЧАта и орязаните Служебни съвсем ви потънаха гемиите. Търсите си някаква "радост" и естествено я намирате в други маргинали - хутите. Нищо, че са ислямисти. Ако е за Майчица Русия, и вие ще ислямясате. Като са толкова Гоуеми Хутите, що не нападат военни кораби а се нахвърлят като лешояди на търговските?

    Коментиран от #36, #57

  • 15 Ха ха

    4 4 Отговор

    До коментар #4 от "1551":

    Хохлите са като хутите,ама са католици.
  • 16 Бесен-_ Язовец

    9 8 Отговор

    До коментар #10 от "Майсторът 🐷 на Илюзиите":

    Е бе май бутнахте паметника на Трета Окраинска армия която твърдите, че ви била окупирала 1944. Разправяте, че руснаците ви били окупирали обаче окраинците бяха у България.

    Коментиран от #24, #33

  • 17 Отец Дионисий

    6 6 Отговор
    Бог да ги поживи и пази и по бързо да унищожат пияните агресори на бункерния ботокс, Амин!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 стоян георгиев

    9 6 Отговор
    Цял свят видя кат руснаците се изгавриха в Окрайна със САЩ и сега всики почват да се гаврят с НАТОтото на САЩ

    Коментиран от #30

  • 23 Aлфа Bълкът

    7 3 Отговор

    До коментар #11 от "Актуално":

    Докато търсех стрелбата попаднах на руснак дето скача с бънджи от мост, ама хванат с щипки за отзад на голо. Жив е, щипките държат, ама какво стана с бузките не показаха.
    Бая крещя!

    Коментиран от #32

  • 24 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    7 5 Отговор

    До коментар #16 от "Бесен-_ Язовец":

    Ъхъ. И между тях най големия украинец - Сергей Бирюзов - на който предците ти дигнали злополучния Тотем! Сега къде ще се "братушкаш"? От любопитство питам!

    Коментиран от #27

  • 25 Ако се интересуваш

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Глупаци":

    От социалните контакти на неблаговерната ти-да
  • 26 Харон

    5 1 Отговор
    Полуидиоти хуманоиди защото и майките им КАТ дъвчат по-цял ден, със същото исламско отклонение което иранците имат. И понеже са на стратегическо място имам съмнението че 90% от тази милиция са иранци които водят от години война със Саудитска Арабия....
  • 27 Алфа Вълkът

    2 2 Отговор

    До коментар #24 от "Майсторът 🐷 на Илюзиите":

    Абе Джеймс Баучар освободи България от турско робство

    Коментиран от #34

  • 28 В.В.П.

    3 5 Отговор
    Хутите са бойци..Армията на Имен..Против Цион.
  • 29 Ейш

    1 4 Отговор

    До коментар #5 от "Бесен-_ Язовец":

    Обесен бурсук, няма ли да лапнеш шекела и да се позанимаваш малко
  • 30 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    10 6 Отговор

    До коментар #22 от "стоян георгиев":

    Цял Свят видя немощтта на Русия! Софиянец-а ти го е казал - да не се повтаряме. Отделно - Света видя руското унижение - да молят брадатите за дронове и дръпнатия Свин за снаряди! Света видя как Могучая две години целува украинската кал и се окопава като къртица. И това, при условие, че украинците нямат система с повече от 35 км далекобойност. А сега си представи ако имаха ракети, ATACMS и Изтребители какъв щеше да е руския срам? С това ли се гордееш?

    Коментиран от #47

  • 31 Иван

    3 3 Отговор
    И какво искали хутите? Не оръжия,а храна и лекарства за Газа ...и ако не им изпълнят исканията,щели да нападат кораби.
  • 32 Актуално

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Aлфа Bълкът":

    Сигурно му е било доста неприятно 🤣🤣🤣🤣
  • 33 Да така е

    7 5 Отговор

    До коментар #16 от "Бесен-_ Язовец":

    Украинци и финладци освободиха България от османско робство

    Коментиран от #37, #38

  • 34 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    9 5 Отговор

    До коментар #27 от "Алфа Вълkът":

    Ти па къде се буташ бе? Българите сме построили Паметници на онея руснаци дето са оставили тук костите си за Свободата ни! В Плевен, на Шипка, Руски паметник, в Докторската градина, този на Александър II пред НС. Тези паметници пазим и който опита да ги поругае, ще остане без ръце! Докато Тотема - МОЧАта е нещо съвсем различно - това е преклонение пред един окупатор довел на влас бесен Селендурят наречен БКП и грабил България поне 7 години след 45-та. Чак Гошо Тарабата помолил лично Сталин в писмо да поозапти малко "братушките - освабадители".

    Коментиран от #40, #50

  • 35 Джунгла

    3 2 Отговор

    До коментар #20 от "Бесен- _Язовец":

    Е на венерения му хълм
  • 36 Копейка

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "Майсторът 🐷 на Илюзиите":

    Не знам и не ме интересува!На нас ни казаха да викаме за хутите!

    Коментиран от #39

  • 37 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    7 1 Отговор

    До коментар #33 от "Да така е":

    Много му разбира главата на него. Да му обязниш, че руската армия от онова време е съставяна на "земския" принцип и, че най близките до нас области /в случая Украйна/ са дали най много войска! Не пропускай и румънците, за да си обективен, все пак.

    Коментиран от #41

  • 38 Хисторик

    4 5 Отговор

    До коментар #33 от "Да така е":

    Само дето 1889 Финландия и Украйна не са съществували като държави и такива народи не са съществували също .

    Коментиран от #43

  • 39 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    4 1 Отговор

    До коментар #36 от "Копейка":

    Е, тогава - викай! Щом го иска Майчица Масква - требе!
  • 40 Факт4екър

    2 4 Отговор

    До коментар #34 от "Майсторът 🐷 на Илюзиите":

    И в Окрайна бутаха Антифашиски паметници и ядоха торта и сега плачат.
  • 41 Не ги пропускам

    3 1 Отговор

    До коментар #37 от "Майсторът 🐷 на Илюзиите":

    Въпреки че по онова време народа на днешна румуния е говорил официално български език и в момента на падането под османко иго сме били една държава- България

    Коментиран от #46

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    4 2 Отговор

    До коментар #38 от "Хисторик":

    Само дето финландците са имали държава доста преди това. А от 13 век почти до 18 - ти са в състава на Шведското кралство. А самия Александър II им възстановява Парламента, валутата и статута на езика им. Апропо, финския - част от групата угарофински - няма много общо с руския. Ама ти си Хисторик, да те не уча!

    Коментиран от #48

  • 44 Как кои

    7 0 Отговор
    Хутите са тия джанговци които ако изчезнат света ще стане по-добро място за живот
  • 45 Отговор на въпроса

    3 1 Отговор
    Мингяли
  • 46 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    4 0 Отговор

    До коментар #41 от "Не ги пропускам":

    Никога не сме били един народ. Имало е време, когато Българското Царство е било сюзерн и е разполагало с конницата им, но като цяло - никога не сме били един народ.

    Коментиран от #52

  • 47 факуса

    0 1 Отговор

    До коментар #30 от "Майсторът 🐷 на Илюзиите":

    ако ако ами нямат и няма да имат осрайна замина,остава ти и подобните ти да отивате там и да борите русия

    Коментиран от #53

  • 48 Реалист

    1 6 Отговор

    До коментар #43 от "Майсторът 🐷 на Илюзиите":

    В пещерите в Германия и Испания са намерили петроглиги на които явно си личи името Слава Россия.

    Коментиран от #49, #51, #54

  • 49 На писано на македонски

    2 0 Отговор

    До коментар #48 от "Реалист":

    Език, предлагам.
  • 50 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️ супер бесния

    5 4 Отговор

    До коментар #34 от "Майсторът 🐷 на Илюзиите":

    Пияния коняр пред парламенна трябва да се нареже и изхвърли на бунището, както и всичко свързано с пияните терористи, всичко да се преименува с нови имена, ВЕДНАГАА‼️

    Коментиран от #56

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Аз един народ

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "Майсторът 🐷 на Илюзиите":

    Ли съм писал? Ако е така- грешката е моя
  • 53 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    2 1 Отговор

    До коментар #47 от "факуса":

    Ще имат и то доста съвременни! Не го мисли. А на теб и останалите опърпани т.н.русофили ви остава само още кършене на пръсти, гризане на нокти и много, много Омепразид докато четете за руската излагация в Украйна.
  • 54 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    4 1 Отговор

    До коментар #48 от "Реалист":

    Пчти същите има и на Марс! Предстои да ги открият - само Роскосмос да изпрати някоя ракета до там, което не се очертава скоро след Лунната излагация! Но инак - със сигурност има. Това е верую на всеки правоверен български русофил.
  • 55 хахаха

    2 1 Отговор
    западното образование си казва думата. Хутите са в Руанда, в Йемен са хусити. :))))
  • 56 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️ супер бесния":

    Не се опитвай да провокираш! За разлика от баща му Николай I - Стражара на Европа, който е пазил всички Империи - в т.ч. и Османската при Бунта на Египетския емир - с цял корпус и флот - Александър II все пак е започнал тази война. Баща му е подарил много български земи на сърбите и категорично е атказал да се застъпи за нас. Александър II също има опущения - примерно - Райхщадското споразумение което всъщност обрича т.н. Санстефански идеал, но все пак - започва войната. За българите той е монарха довел тук армия за да ни помогне. А войниците положили тук костите си, определено са наши герои! Не ти вървят номерата пич.

    Коментиран от #65

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Накратко

    4 1 Отговор
    Тези хути са сбирщина от див@ци и при-ми-тиви терористи и прочие долнопр@бна човек@под@бна сг@н.
  • 60 Хути хуси

    1 2 Отговор
    Ние сме същите теро ристи като рушляците
  • 61 Минаващ

    1 1 Отговор

    До коментар #51 от "ТаУмВзе":

    Малее,това форума на простители е!?!
  • 62 православно ми е

    4 3 Отговор
    БГ русоробите обичат радикален ислям!!!
    Това хути, хизбула, кадировци, все са братски народи...
  • 63 Ти па

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Непроходими джунгли...в пустинята !?!
  • 64 Ако блокират пристанища им

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Иран как ще им доставя оръжия?
  • 65 Съгласен

    0 0 Отговор

    До коментар #56 от "Майсторът 🐷 на Илюзиите":

    Освен ,че я наричаш "пич".
  • 66 росия създател на тероризма по света

    4 0 Отговор
    И тия хути са създадени с подкрепата на КГБ!