Last news in Fakti

25 Декември, 2023 14:50 3 201 18

10 милиона за седмица: инфлуенсъри в Китай печелят луди пари

  • социални мрежи-
  • инфлуенсъри-
  • инфлуенсър-
  • китай-
  • интернет

АРД разказва за успешния бизнес на китайските инфлуенсъри

10 милиона за седмица: инфлуенсъри в Китай печелят луди пари - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Със своите излъчвания на живо (или стриймове) Жен Шианшиан постига успехи дори в социалните медии извън Китай. Тя е известна с това, че пред камерата за секунди държи различни продукти. И ги продава. Асистентите ѝ подават обувки, дрехи, козметика, тя отваря за кратко техните кутии, казва цената и продължава.

Жен Шианшиан има около 5 милиона последователи в Douyin, еквивалента на TikTok за Китай, разказва АРД. Публикации твърдят, че младата стриймърка печели над 10 милиона евро на седмица. През октомври платформата Douyin забрани този вид стриймове на живо, при който не се дава никаква конкретна информация за продукта. Пазарът обаче е огромен. За много известни китайски инфлуенсъри стриймингът се е превърнал дори в основен източник на доходи.

Купуваш само с няколко клика

Функциите за пазаруване са директно интегрирани в китайски платформи като Douyin, Xiaohongshu, Kuaishou и Bilibili. Това означава, че потребителите, които следят канали за пазаруване на живо, могат директно да закупят продукти само с няколко клика в приложението на смартфона си. Платформи за продажби като Taobao имат свои собствени канали за стрийминг, както и чат приложението WeChat.

По този начин в Китай може да си купиш почти всичко. В един от каналите на WeChat например жена приготвя наденички и едновременно с това ги продава. В следващия канал предлага детски колички, изреждат от АРД.

Пазарът продължава да расте

В много китайски градове има цели сгради, които са разделени на отделни помещения без прозорци. В тях стоят стриймърите, които продават продуктите си онлайн. Много от тях са били наети от някоя от почти 20-те хиляди компании за електронна търговия на живо. Други са самонаети.

Подобно онлайн пазаруването на живо в Китай има от преди около 8 години. Оттогава пазарът не спира да расте. Най-голям ръст бе отбелязан по време на пандемията от Ковид-19. Рестриктивните мерки в страната, които продължиха почти три години, спомогнаха за покачване на интереса към онлайн търговията.

Според доклади на експерти в Китай около 500 милиона потребители пазаруват онлайн. Това е повече от един на всеки трима души. Според доклада през миналата година пазаруването през стриймове е генерирало еквивалента на около 450 милиарда евро. Това е приблизително колкото брутния вътрешен продукт на Австрия.

Автор: Бенямин Ейсел АРД


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цепи мрака

    16 5 Отговор
    Поднебесната. Ние цепим дедовия.

    Коментиран от #7

  • 2 Пекинска патица

    25 2 Отговор
    Да, ама китайския инфлуенцър може да удари един милиард лайка, а тук и на 10к се радват.

    Коментиран от #6

  • 3 този вид стриймове на живо,

    15 2 Отговор
    Не е инфлуенсърство ! Неточно е описано в статията. Инфлуенсърство е точно толкова колкото да покажеш жена в нета да и сложиш цена за час. Впрочем подобно нещо има и в , и от България но Явор Колев за него не смее да си отваря устата защото евреи са замесени
  • 4 Дядо Гъдю

    18 0 Отговор
    Светът съвсем е изперкал.
    Стадото се движи само с едно подсвиркване на инфлуенсъра,пардон-овчаря.
  • 5 ха ха

    18 3 Отговор
    Значи, от тези 450 милиадра евро оборот, на една стриймърка плащат 10 милиона на седмица или половин милиард годишно?... Май цифрите за нищо ги нямате... или става въпрос за пране на пари.
  • 6 КОТарАК

    7 5 Отговор

    До коментар #2 от "Пекинска патица":

    СЛАВИ ,,КЛАШЪРА,,как има 1.5млн абонати ми е по-интересно! тоя трябва да се разследва , въпреки че е безобидна мишка , ама подла...абе всичко ни е наред и с него да се занимаваме , вместо да почнем от парламента

    Коментиран от #18

  • 7 Гост

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Цепи мрака":

    Така е но пък други бачкат едва ли не за купичка ориз.. Именно и заради това по стандарт на живот не са в челната 7 седмица .. Общо взето първите икономики не попадат там.

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 И така да е

    2 7 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Кога ще ги стигнем китайците?
  • 10 Кирчо харварта

    8 3 Отговор
    Това е част от световния геноцид над хората.Събират световния капитал в определено общество,а за другите глад и мизерия и покорство.Как някакъв психар ще взима милиони с нищоправенето си,а истинския труд да струва стотинки.Част от опростачването на хората и най важното тяхното увреждане и неспособността за възпроизвеждане.Геноцид предложен като нова мода и добри намерения.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 мани беги

    1 2 Отговор
    проблемът не е в тез дет ядат баницата и се възползват от нас готвачите и давачите кодери дет ви изкодихме нещата :) от мно време се вайкам :) все си казвам защо бе човек, зако ти тряше ... и продължавам ви кодя обаче ... е, те пък продължават се възползват и да праят кинти, а аз да си скляпам :) кодерите сме били с мноуто пари хах тъй ли ва, верно ли :) я ли нинам колко мно имам пф ... как сте кодерчета? и вий ли кат мен са тюхкати и сте болнави? :) м, не е за усмифффки, ма друо не ми остана :) ше ви кодя ва, споко, да имати, да са радфати!
  • 13 Гост

    10 2 Отговор
    Не купувам нищо по картинки.Искам да видя стоката на живо,да я пипна,да премерят и реша да ли ми харесва,дали ми е удобно.Стоката избрана по картинка , винаги на живо изглежда различно.Контакта с продавача нищо не може да го замени.

    Коментиран от #14

  • 14 Лудия

    3 5 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Типично за потребителите на ширпотреба. Око да види ръка да барне. За заможните клиенти са стоките по каталог. Те знаят за какво плащат,за това пазаруват по картинка.
  • 15 СЗО

    2 0 Отговор
    Мога само да кажа че съм горд че не съм част от тази лудост наречена инфлуенсърство.
  • 16 Ко речи?

    1 0 Отговор
    Не е луд, който яде баницата...
  • 17 Гост

    0 0 Отговор
    И в Гитай ли инфлуецари ве? Мно копират от краварите. Врагове врагове ма им се живее по краварски. Пфу
  • 18 Знайко

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "КОТарАК":

    Я не се обаждай за Клашър-а!
    Ще има защото от клиповете му децата научават нещо . Не е невъзпитан като теб, не говори с турцизми и американизми или ако го прави обяснява какво означават.
    Оделно много харесвам неговите куизи (надявам се да не бъркам думата).
    Обявява, че ще качва връх Вихрен на еди си коя си дата и част от тия 1.5 милиона се озовават на хижа Вихрен 2 часа преди той да пристигне и даже му пляскат.
    На теб някой пляскал ли ти е или по скоро те е пляскъл?
    На мен са ми пляскали докато свиря на пиано в музикалното преди да навърша 13 години!
    За теб само 2 срички - 4и и ба!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания