Last news in Fakti
  Тема: Украйна

3 Януари, 2024 21:51 1 387 16

Жест на добра воля! Русия и Украйна размениха по над 200 пленници

  • русия-
  • украйна-
  • войници

Руското министерство на отбраната обяви, че връщането на руските военнослужещи от плен е станало възможно благодарение на хуманитарното посредничество на Обединените арабски емирства

Жест на добра воля! Русия и Украйна размениха по над 200 пленници - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинският омбудсман Дмитрий Любинец съобщи, че 230 украински военнопленници, които са били в плен дълго време, сред които защитници на Мариупол, "Азовстал" и Змийския остров, "вече са у дома", информира Руската служба на Би Би Си.

Малко преди това руското министерство на отбраната обяви, че 248 руски военни също са били върнати. В публикация в официалния акаунт на министерството се казва, че "в резултат на сложен преговорен процес 248 руски военни бяха върнати от територия, контролирана от режима в Киев".

Руското министерство на отбраната обяви, че връщането на руските военнослужещи от плен е станало възможно благодарение на хуманитарното посредничество на Обединените арабски емирства. Съобщава се, че пленниците ще бъдат доставени в родината им със самолет, като не се уточнява откъде точно те ще бъдат транспортирани. В миналото е било необходимо използването на самолети при транспортирането на затворници за първи път в трети страни.

Любинец обаче не споменава подробности за логистиката на обмена и не уточнява ролята на Обединените арабски емирства, която беше спомената от руска страна.

От август не са съобщавани обмени на военнопленници, а президентът на Украйна на пресконференция през декември призна трудностите в преговорите за тяхното освобождаване.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стоян георгиев

    5 15 Отговор
    Основно защитници на мариопул бяха върнати с помоща ма обединените арабски емирства.русия няма интерес да прибира хората си о от месеци спираше обмяната на пленници.
  • 2 Какъв плен бе

    7 12 Отговор
    Нали втараята могучая и непабедимая кой ще го плени бе, какви са тия фейкове? Абе какво стана с третия ден? Размяна на пленници май

    Коментиран от #4

  • 3 Горко им

    7 11 Отговор
    на завърналите се рашусти. Чакат ги наказания за предателство.

    Едно време сталин е разстрелвал предалите се в плен.
  • 4 стоян георгиев

    4 9 Отговор

    До коментар #2 от "Какъв плен бе":

    Месеци наред руснаците бяха спрели обмяната на пленници демонстрирайки абсолютна липса на желание да върнат свойте вкъщи.за съжаление пленниците не са равностойни.пленените руснаци имат всички права и мониторинг от хуманитарни организации докато пленените украинци са мъчени пробивани насилвани без никаква опция да се оплачат или да бъдат защитени.русия не допуска даже представителите на червения кръст до пленниците.лесно може да се направи разликата като се видят охранените и доволни руски пленници и изтерзаните и слаби като концлагеристи украински.

    Коментиран от #5, #6, #7, #16

  • 5 стоян георгиев

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "стоян георгиев":

    Как обичате нацистите всичко огледално да обръщате.Ама видов Ден набижава,после ще викате що Има Народен съд

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 стоян георгиев

    7 7 Отговор

    До коментар #5 от "стоян георгиев":

    Нацистите сте поддръжниците на новия хитлер .путин е новия хитлер.и съм сигурен че ще има съд за вас.даже не народен ,а Божи.безморалните поддръжници на злото може да сте сигурни че няма да ви се размине.
  • 9 Д-р Гълъбова

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от ".....":

    На него медицината не може да му помогне. Той си е такъв иди. 0т по рождение.
  • 10 ТаУмВзе

    2 4 Отговор
    Ватите връщат пленници отслабнали по 30 кила, а украинците ги охранват с по 30, това е разликата между "магучая" и цивилизованите хора!
  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗

    1 3 Отговор
    Кармата на Путин е да доведе руската империя на злото до нов разпад.
    И го прави. Списъкът му с "постижения" нараства с всеки изминал ден.
    Путин, освен всичко друго прекрасно, ще доведе до катастрофа и шпионската мрежа на Москва. Изгонените досега в Европа и Америка стотици руски шпиони със статут на дипломати са само върхът на айсберга. Тепърва ще бъдат разкривани още шпиони. Особено нелегали. Колкото повече недоволни има в Москва, колкото повече се оформя и разразява борба между клановете на властта, толкова повече засегнати и недоволни ще има. Ще текат като пробита лейка тайните им служби. Предателствата ще бъдат много. Умните руски служители с достъп до тайни ще гледат да получат убежище на Запад, като в замяна изтъргуват информацията, която знаят. Включително като предадат самоличността на агентурата на Кремъл в държавните по света, включително и у нас. А страната е в зона на нарастващ стратегически интерес❗❗
    Да го имате предвид това руски продажници, "четирихилядници" и вся остальная❗❗
  • 12 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    3 4 Отговор
    За две години,почти, Специална военна операция " загинаха над 430 000 кабзончици, а три пъти повече бяха ранени, някои от тях осакатени. Естествено че Путин ще набира нови и нови военнослужещи за войната срещу Украйна, защото ако загуби тази война, ще загуби и абсолютната си власт и живота си. Все пак Русия, която винаги е изоставала във военните технологии от ,,Запада", разчита на човешкия фактор. С кръв ще удавим германците, е тактиката на маршал Жуков. За това от 50 милиона жертви на ВСВ, 27 милиона са от СССР. Германците дават 6 милиона жертви общо , срещу СССР, Великобритания, Франция, Нидерландия, Норвегия, Полша, Югославия, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Демек Германия воюва от 1939- та година срещу,,Колективния запад", а от 1941- ва година воюва и срещу СССР. Е как тогава, Русия ще претендира че е победила ,,Запада" , след като е победила една страна от ,,Запада" с помощта на всички останали страни на,,Запада" ?
  • 13 Последния Софиянец

    0 2 Отговор
    От това миене на чинии са ми постоянно мокри ръцете и не мога да пиша, а и в миалното долу няма нет, а и тоалетните ме очакват, та все забравям да ви кажа, че няма в мире по пропаднало, продажно, крадливо и лъжливо от пияния ватник и прегладнелия му проскубан балкански раб, а вие си говорете каквото си щете и аз бях заблуден като вас и чаках на оная опoвpъщаната да ме нахрани и се наслушах на лъжи и пиянски истории! Сега си бачкам и всичко е наред, рядко минавам тук да видя старите дрогаре до къде са потънали, понякога даже ми е жал за тях, но всеки си избира пътя, те хванаха тоя за Суходол и Гара Яна, а аз съм си Софиянец все пак, дори и мияч!
  • 14 Смърфиета

    3 3 Отговор
    Мразя Украйна и украинците.
  • 15 Сатана Z

    1 2 Отговор
    Блогърът Юри Подоляк има друга версия
    Днешният обмен: мисли за

    И така, днес се проведе поредната голяма размяна на пленници. Нещо повече, нашите медии вече успяха да съобщят, че 173 украински войници са били разменени за 173 руски, освен това Киев уж ни е върнал „дълга“ за онези 5 „азовци“, които преди това бяха освободени условно от Ердоган и които воюват срещу нас на фронта дълго време като част от същия "Азов".

    Междувременно украинската версия изглежда значително по-различна. Всъщност получихме 248 души, но врагът получи не 173, а 230 „цели“. От тях 130 са войници от украинските въоръжени сили, 55 национални гвардейци (между другото, „азовците“ винаги попадат в тази категория), 38 граничари, 6 цивилни и 1 полицай.

    Сериозни несъответствия. И аз имам съмнения, че киевската версия е вярна, а нашите пак се втурнаха да се хвалят с успешна размяна... и то изпреварващо.

    Но особено ме интересуват цивилни от категория 6. Знаейки колко упорито се пазарят украинските нацики за всяка глава, мога да предположа, че това не са просто „цивилни“, но Зеленски НАИСТИНА ИМА НУЖДА ОТ ЦИВИЛНИ. Нека почакаме. Мисля, че скоро ще говорят за тях в Киев.
    Важното е,че хората се прибират вкъщи.
  • 16 USран

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "стоян георгиев":

    ...пленените украинци са мъчени пробивани насилвани...
    стояне, съвсем си изтрещял...как са пробивани украинците, с дрелка ли?
Новини по държави: