Last news in Fakti

8 Януари, 2024 11:44 1 802 35

По-близо до САЩ: Аржентина завива към Запада?

  • аржентина-
  • сащ-
  • хавиер милей-
  • китай-
  • южна америка-
  • брикс

Новият аржентински президент е замислил радикални реформи не само в икономиката, а и във външнополитическата ориентация на страната

По-близо до САЩ: Аржентина завива към Запада? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Никоя държава в света няма по-големи дългове към Международния валутен фонд (МВФ) от Аржентина - в момента те възлизат на 31,1 милиарда долара. Тези дни представители на МВФ пристигнаха в Буенос Айрес, за да обсъдят с новото правителство схема за връщането на дълговете.

Аржентинският президент Хавиер Милей се надява преговорите да бъдат успешни. Неговите мерки за икономии са "по-строги” от онова, което МВФ изисква, написа испанският ежедневник „Ел Паис“. Откакто Аржентина обяви банкрут през 2001 година, страната така и не успя трайно да стабилизира публичните си финанси.

Завой към Запада

„Подобряването на отношенията с МВФ, който е изключително непопулярен сред аржентинците, е знак, че Милей е за по-близки отношения със САЩ, а и с ЕС“, казва Детлеф Нолте от германския Институт за световни и регионални изследвания в Хамбург.

Фактът, че първото международно пътуване на Милей беше до САЩ, а не както повелява аржентинската традиция - до Бразилия, също е ясен знак. Според Нолте основната посока на външната политика на Милей е очевидна. "Милей ще иска да приближи Аржентина към Запада”.

Това личи и по отношението на президента към Украйна и Израел. Украинският президент Володимир Зеленски присъства на встъпването в длъжност на Милей през декември 2023 година. От терористичното нападение на Хамас срещу Израел на 7 октомври миналата година Милей многократно е подчертавал солидарността си с Израел и с еврейската общност в Буенос Айрес.

Долар вместо песо

Но икономическата политика на президента, самообявил се за "либертарианец” и "анархо-капиталист”, е оспорвана. Милей иска да сложи край на дългогодишната икономическа криза в Аржентина посредством някои радикални мерки. Правата на работещите ще бъдат ограничени, социалните програми - орязани, а възможността за държавна намеса - ограничена до минимум.

За да намали инфлацията, Милей иска да замени аржентинската валута - песото - с щатския долар. Това ще попречи на правителството да печата пари всеки път, когато се окаже в затруднение. Президентът неведнъж е обвинявал предшествениците си в "необуздана финансова политика" и "клиентелистко раздаване на субсидии”.

Все по-бедни

Някогашната просперираща държава се бори с огромни икономически проблеми вече десетилетия. Между 1983 и 2021 година БВП на глава от населението се е увеличил с едва 29 на сто. За сравнение в държавите от Латинска Америка и Карибския басейн, той се е повишил с 48 процента за същия период.

В последните години икономическата криза става все по-дълбока. От 2016 г. официалният процент на бедност се е повишил от 32,2% до над 40 на сто през първата половина на 2023 година. След като дълго време годишният темп на инфлация беше двуцифрен, през 2023 г. той се повиши до 161%.

Търговски споразумения, но не и многостранни

Що се отнася до външнотърговската политика, Милей залага по-скоро на двустранни, отколкото на многостранни съюзи. Той беше заявил, че иска да напусне общия южноамерикански пазар Меркосур, в който Аржентина е свързана с Бразилия, Парагвай и Уругвай - освен ако не е възможно да се създаде "по-голям и по-добър Меркосур".

Даниел Райсбек, анализатор за Латинска Америка в американския мозъчен тръст "Институт Кейто”, смята, че това е разумен подход: "Меркосур е митнически съюз и като такъв е основна пречка за търговията на Аржентина с останалия свят. Ето защо Милей трябва да се придържа към плана си да се оттегли от него, освен ако Меркосур не бъде радикално разширен до истинска зона за свободна търговия".

Райсбек обаче смята, че е малко вероятно това да се случи.

БРИКС: Между идеологията и прагматизма

Не беше и неочаквано, че Милей се отказа от идеята Аржентина да се присъедини към БРИКС. Официалната причина, която той изтъкна, беше, че би предпочел да задълбочи търговските си отношения с отделните партньори в БРИКС. Според плановете на предходното правителство Аржентина трябваше да стане част от съюза на 1 януари 2024 година.

Външната министърка в правителството на Милей Диана Мондино обясни пред аржентински вестник, че решението преди всичко е прагматично. Но и призна, че идеологията също е играла роля.

По време на предизборната кампания Милей обяви, че иска да прекъсне отношенията на Аржентина с авторитарните и комунистически държави - включително Китай, Русия и Бразилия, които са сред основателите на БРИКС, заедно с Индия и Южна Африка. Но след като стана президент, Милей се проявява по-скоро като прагматичен държавник. Бразилия и Китай все пак са най-важните търговски партньори на Аржентина. А Китай е и най-големият кредитор на страната след Международния валутен фонд.

Автор: Ян Валтер


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Санчо

    36 8 Отговор
    Да гледа само да не изпусне завоя. А какво е замислил новия президент незнам,но хубаво да мисли,че аржентинците не са стадо като нас.

    Коментиран от #3, #13, #14

  • 2 Коиловци брадърс

    40 9 Отговор
    Вместо "Наздраве", да кажем "Амин" за Аржентина.
  • 3 честен ционист

    2 18 Отговор

    До коментар #1 от "Санчо":

    Вова инатсалира поредния комик. "На руке советника нового аргентинского президента заметили российскую тюремную татуировку"
  • 4 Историк

    10 23 Отговор
    Всички се "сещат" да "завият" в правилната посока, след като преди това са се омазали жестоко пробвайки "алтернативни" подходи.

    Коментиран от #21

  • 5 Предсказаха го

    26 4 Отговор
    Тоя с резачката в предизборния си де ще свършизле, както казаха шаманите.
  • 6 Кресна

    28 5 Отговор
    Дойче не се радвайте ,всичко ще видят как ще завърши говорещия с умрялата си котка ..А ,че е направил завой към Сащ е нормално...единия си говори с първия президент на САЩ ,другия с умрялата си котка ,на къде искате да се приближи? Нормалните президенти едва ли ще позволят такава личност да се приближи към тях.
  • 7 Павел Николаев

    46 4 Отговор
    Държава с огромен дълг, която завива към държавата с най-голям дълг в слънчевата система. Умно…
  • 8 зле

    8 21 Отговор
    що не искат с брикс ва?

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    34 4 Отговор
    В Аржентина назрява кръвопролитна гражданска война, та не знам кои си мислят, че ще завива към Запада, като тя досега все си е била със Запада и хората виждат докъде ги докара тоя Запад!
  • 13 Хаха

    7 13 Отговор

    До коментар #1 от "Санчо":

    Хайде да се научиш да пишеш грамотно, пък след това си споделяй дълбокомислените коментарчета.
    "новияТ", той, президентът. "Не знам" , "не" се пише отделно от глагола. Аман, ама всички копейки и русороби сте големи разбирачи кога стане дума за политика и "лошия запад". Президентът много добре се е насочил, особено след като отмени молбата на Аржентина за включване в Брикс :). да стане втората Венецуела ,начело с Мадурчо
  • 14 Пешо

    20 4 Отговор

    До коментар #1 от "Санчо":

    E с 30млрд.долара дълг към МВФ затова завиват натам... МВФ са башибозуци и главорези...маша на САЩ. който е тръгнал да върти бизнес с тях...фалира и се поробява...после или слуша или мизерии и майдани.
  • 15 гост

    24 4 Отговор
    Дружбата със САЩ и МВФ е жизнено необходима за всеки един политик, който иска да напълни гушата, а народа - кучета го яли! Да са станали политици!

    Коментиран от #25

  • 16 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    15 4 Отговор
    ЩЕ Я ИЗЦЕДШТ КАТО ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ И ЩЕ Я ЗАХВЪРЛЯТ ДА МУ МИСЛИ НАРОДА
  • 17 БАЙ ДЪН

    13 2 Отговор
    Премиерът на Ирак Мохамед Шиа Ал Судани обяви, че ще започне процедура за изгонване на международните коалиционни сили от страната, след като американски въздушен удар уби високопоставен командир на милиция в Багдад.

    Въздушното нападение удари в четвъртък щаба на Силите за народна мобилизация, финансирана от иракската държава организация, съставена от десетки въоръжени фракции. Най-малко двама души бяха убити, сред които Мущак Талеб ал Саиди, лидер на „Харакат Хизбула ал Нуджаба“, която Вашингтон определя като „терористична група“ и твърди, че е подкрепяна от Иран.
  • 18 В.В.П.

    14 3 Отговор
    Аржентинците да огромни глупаци..Нещо като окропите ..Мислят че са върха на планината ,в хранителната верига .Мятат се ,от фашизъм в комунизъм и обратно...Просто си гледайте кравите ,офцете ,конете ,свинете ,..продавайте ..и Вс шее наред ..За да имате долари ,трябва други да печатат парите ви ..Умници..И 30млд зелено ,това какви пари са .??.Гърция има заеми от 400 млд ..

    Коментиран от #19

  • 19 Пилотът Гошу

    12 1 Отговор

    До коментар #18 от "В.В.П.":

    Коментират дълга към МВФ, Гърция не дължи посочените от теб пари на МВФ. Благодари на Меркел и Саркози, които платиха на приятелите си банкери и направиха от частния дълг на Гърция към банки, публичен на гърба на ЕС. Нещата, които пък са купени с тези дългове, са на Сименс, немски подводници, американски самолети, австрийски строежи (австрийската Hochtiefbau AG е най- големият длъжник в Гърция с нас 1 милиард дълг само от ДДС - не и се дават проекти никъде в Германия или Австрия, познай кой я е натресъл в Гърция да строи олимпийското градче - същата работа като немските подводници, които се огъват…). Та совите не са това, което са…. Дълговете на гърците не са от сиртаки и маане на сувлаки, а от същия тип наложен бизнес, като у нас. И ние натам сме тръгнали, ми у нас никой не дава зор да прави бизнес, та затова не крачим с широки крачки в тази посока…
  • 20 В.В.П.

    9 3 Отговор
    Всички боклуци политици ,веднага отиват да молят заеми в МВФ..и сащ...Така не се гради държава..Нито един не каза ,Почваме да строим завод ..Втори завод ,Ел централа ,Язовири...Това е отживелица ..
  • 21 Пилотът Гошу

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "Историк":

    Пари от МВФ било правилната посока …. 🤦🏻‍♂️
  • 22 Лендлийз

    8 1 Отговор
    Прави впечатление как така 30 милярда долара дълг са апокалипсис в една държава а много повече си е ок в друга. Странно. За размерите на Аржентина, тези пари са ....нищо
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 В.В.П.

    9 1 Отговор
    Аржентина и на огромни пасбища ,и 40 млн празноглавци .Мечтата им е ,да идат да аргатуват в Сащ..И после да се върнат да си оправят къщата ..Ялова история ..на имигрантска вълна са ..

    Коментиран от #26

  • 25 зле

    3 5 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    не всеки може като путин да краде директо от народа си!! ама айди тва е друга тема
  • 26 Герт Вилдерс

    8 0 Отговор

    До коментар #24 от "В.В.П.":

    Същите са като нашите холандци и германци
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Ваш Мравояд

    8 2 Отговор
    В Аржентина назрява кръвопролитна гражданска война, та не знам кой си мисли, че щяла да завива към Запада, та тя и до сега все си е била със Запада и хората виждат докъде ги докара тоя Запад!!! МВФ са башибозуци и главорези, маша на САЩ, а който е тръгнал да върти бизнес с тях или фалира или го поробват!!! А после или слуша или мизерува или го сготвят с Майдан !!!
  • 29 В.В.П.

    5 2 Отговор
    Размисляйки трезво,който сее набълбукал с огромни кредити към кредитор от ранга на МВФ ,загива безславно ..Или назряват бунтове революции..Майдани ,или бягат от държавата си ,която вече е мащеха ..Има си хиляди вреди ,нито една полза .Механизмът на кредитора е ,,,да обезглави държавата ,институциите ..да има ,,демокрация,,в голям размер...кражби ,грабежи ..и феодализъм..
  • 30 Аспарух

    3 4 Отговор
    Естествен завой към просперитет, тия които завиват към Проссия мизерия, корупция, крепостен свят.
  • 31 ИНЖ

    0 2 Отговор
    Никой не иска болшевишката мизерия....
  • 32 Киро

    3 0 Отговор
    Този Милей американски пратеник е по луд от Борис Джонсън, краят му се вижда ,плаче за лудница !!
  • 33 Одит

    0 0 Отговор
    САЩ им обеща новоотпечатани 100 доларови купюри за едим милиардз.
  • 34 Госあ

    1 0 Отговор
    “Китай е и най-големият кредитор на страната след Международния валутен фонд” къде си тръгнал бе, мухльо ???
  • 35 Сандо

    1 0 Отговор
    С такъв дълг Аржентина е направо готова да стане достоен и уважаван член на Г-7.
Новини по държави: