Last news in Fakti

8 Януари, 2024 20:03 3 302 24

Знаково оттегляне в Париж! Премиерът на Франция Елизабет Борн хвърли оставка, президентът Еманюел Макрон я прие

  • елизабет борн-
  • франция-
  • еманюел макрон

В течение на 20-те месеца, през които оглавяваше правителството, Елизабет Борн предприе изключително непопулярната пенсионна реформа, както и с приетия през декември и предизвикал остра полемика закон за имиграцията

Знаково оттегляне в Париж! Премиерът на Франция Елизабет Борн хвърли оставка, президентът Еманюел Макрон я прие - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министър-председателката на Франция Елизабет Борн връчи днес оставката на правителството си на президента Еманюел Макрон, който я прие, като ѝ благодари за "образцовата работа в служба на нацията", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Борн се срещна с Макрон днес следобед в Елисейския дворец. Въпросът за оставката ѝ беше източник на напрежение през последните дни, като хора от близкото обкръжение на президента предполагат, че с оттеглянето ѝ от премиерския пост ще се извършат сериозни промени и в състава на цялото правителство.

В течение на 20-те месеца, през които оглавяваше правителството, Борн предприе изключително непопулярната пенсионна реформа, както и с приетия през декември и предизвикал остра полемика закон за имиграцията, който породи разделение в лагера на самия Макрон.

За фаворит като неин приемник е сочен 34-годишният министър на образованието Габриел Атал.

Смяната на премиера и очакваните промени в състава на правителството се очаква да даде нов тласък на управлението на Еманюел Макрон, чийто втори петгодишен мандат е белязан от липсата на абсолютно мнозинство, гарантиращо му възможността да управлява безпроблемно страната, посочва АФП.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Майна

    61 1 Отговор
    Следващият е Шолц
  • 4 Мхм

    5 44 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Разпада ри се мозъка

    Коментиран от #20

  • 5 Майна

    44 2 Отговор
    Това е буфер..
    Не решава изцяло проблема..
    Но ,,глобалната дистема, ще гръмне..
    Предпазителите само го отлагат
  • 6 Гост 2

    39 2 Отговор
    Сега геронт.офила ше управляват с баба му Бриджит еднолично
  • 7 Калпазанин

    44 3 Отговор
    Струва ми се че скоро във Франция и не само там, не оставки ами и други овални чати от човешкото тяло ще хвърлят. И продажните ни мисирки нека да продължават да мълчат като @@@@@ какво става от днес във дойчлснд ако си мислите че ще ни затворите тука пак с измисления кромид, жестоко се лъжете. Първо ще блокираме летищата и границите докато не хванем всички продажници и лъжливи мисирки
  • 8 баба ти от Пловдив

    22 6 Отговор
    понеже Макрон и каза- ВЪН! Не е връчила нищо, просто Макрон я изгони!!!!! BFM - business сега!19.00 ч

    Коментиран от #16

  • 9 9689

    38 4 Отговор
    Сега наред е Макрон след него Шулц,акушерката итн.
  • 10 Факт4екър

    29 2 Отговор
    Бриджит Макрон е трансмъж

    Коментиран от #12

  • 11 Иво

    41 2 Отговор
    Започнаха оставките на западните политици - недоразумения след френската дама следва Шолц,а дано и академика заедно с Боко заминават си фашистките отрепки!! Вятъра на промяната духа с бясна скорост! Хората с нормално мислене искат да живеят в мир и спокойствие! Алчните и злобни за власт и богатства са пътници!! Край на сглобката !!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Българин

    34 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    ЕС се разпада и след франсето плешивия шолц ще подаде оставка а като капак Славната Русия ще превземе окрайна.

    Коментиран от #22

  • 14 НИЯ

    36 2 Отговор
    Май започва разпада на ЕС ,и то от най силните Държави.Какво става и накъде отиват нещата В Германия и там става доста напечено.Какво ще последва ще видим.
  • 15 ТРИПОЛОВ

    18 1 Отговор

    До коментар #12 от "Макарон":

    За жена му разбрах. А ти към кои си . От нашите ли си или клониш към УРСУЛАТА.
  • 16 Р.К.И.

    8 4 Отговор

    До коментар #8 от "баба ти от Пловдив":

    Франция е президентска република, правителството се назначава от президента. Кой ще бъде или небъде МП решава президентът. При нас е друго, ние сме парламентарна демокрация, правителството се назначава от НС. Смятам нашата форма на управление за по-демократична (да ме извиняват французите). Има епизод с дьо Гол, МП взема някакво решение определящо цените на млякото, дьо Гол казва НЕ. Премиер-министърът(в момента ми бяга името) избухва публично в парламента : Аз защо съм, аз оперативно движа вътрешната политик. Президентът просто казва Не. Край на дискусията. Тогава МП обидено подава оставка. Но от това не следва никаква криза, формата на управление е такава, че президентът решава и край.
  • 17 Бай Иван

    18 1 Отговор
    Още ще има и не само във Франция.
  • 18 Пррррц 🚾🇺🇦🇺🇲

    20 1 Отговор
    Ред е на макарон
  • 19 Хайли лайкли

    26 2 Отговор
    Фашисткият европейски съюз върви към пълен разпад и банкрут и вече никой не се съмнява в това. България както винаги се включва в безмислени и обречени клаузи. Нашите напъни за Шенген и еврозоната са жалки и смешни на фона на срутващото се домино на запад. Не можеш да живееш на кредит, да паразитираш на гърба на слабите държави и да им източваш ресурсите, да лъжеш непрестанно всички хора , да се правиш на световен жандарм и да си мислиш, че ще ти се размине!!! Няма да ти се размине!

    Коментиран от #21

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Р.К.И.

    3 18 Отговор

    До коментар #19 от "Хайли лайкли":

    Москва да се моли да загуби войната, защото ако я загуби ще има само репарации и мизерия, но гладна смърт никой няма да допусне. Докато, ако прегази Украйна, такова блокада ще настане, че в руско се връща добре познатият глад.
  • 22 Р.К.И.

    3 19 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    През цялата си история Русия има едни 20-30 години в които е живяла без да гладува. Това са настоящите години. Защото свободният свят се отвори към тях. Москва затръшна вратата, пак ще се върне гладът.
  • 23 Евроатлантическите джендъри

    13 0 Отговор
    окапват...

    един след друг.
  • 24 123456

    1 0 Отговор
    Следващата бабка , моля ...
Новини по държави: