Last news in Fakti
  Тема: Украйна

10 Януари, 2024 21:09 1 692 23

Говори Ватиканът: Украйна рискува да се превърне в забравената война

  • украйна-
  • ватикан-
  • папа франциск-
  • володимир зеленски-
  • русия-
  • нато

Силният човек в Киев Володимир Зеленски отхвърля всяко предположение, че Москва се интересува от преговори за мир

Говори Ватиканът: Украйна рискува да се превърне в забравената война - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Папа Франциск е обезпокоен, че международното внимание се измества от продължаващата вече от почти две години война на Русия срещу Украйна, заяви днес Украинската гръко-католическа църква (УГКЦ), цитирана от Ройтерс, пише БТА.

Русия започна пълномащабна инвазия на Украйна през февруари 2022 г. и двете страни водят по думите на някои наблюдатели война на изтощение на фона на опасения, че западната подкрепа за Киев може да отслабне, ако конфликтът се проточи.

Още новини от Украйна

В свое писмо до ръководителя на УГКЦ Франциск пише, че съжалява, че "на фона на една все по-трагична международна ситуация има риск войната в Украйна да се превърне в забравен конфликт", се казва в изявление на църквата.

В него се пояснява, че Светият отец изпратил писмото си в отговор на писмо от главния архиепископ на украинската църква Святослав Шевчук, в което той изразил подобни опасения относно войната и информирал папата за руските въздушни удари от 29 декември – най-големите от началото на конфликта.

Според изявлението Франциск нарекъл ударите по цивилни и жизненоважна инфраструктура "отвратителни, неприемливи и напълно неоправдани " и призовал международната общност и всички участници в конфликта да търсят мирни решения.

Папата непрестанно призовава за мир и многократно е отправял апели за помощ на "мъченическа Украйна", но някои украински среди отправят критики срещу него заради привидното му нежелание открито да критикува Русия, особено в началото на войната, посочва Ройтерс.

Франциск също така изпрати свой специален пратеник – италианският кардинал Матео Дзупи – в Киев, Москва и Пекин и му възложи да помогне за връщането на украински деца от Русия и окупираните от нея украински територии.

Русия казва, че е готова за мирни преговори, ако Украйна се съобрази с "новата реалност", което предполага признаване на факта, че Русия контролира около 17,5% от украинската територия, отбелязва Ройтерс.

Украинският президент Володимир Зеленски отхвърля всяко предположение, че Москва се интересува от преговори.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нено

    14 5 Отговор
    Проблема на Краварите е, че разпалват войни и не ги довършват

    Коментиран от #10

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 КГБ

    10 5 Отговор
    Западът трябва да е готов винаги за руския мир а той винаги набляга на сталинските думи, ако искаш справедлив мир сега приеми поражението си защото по добро предложение няма да получиш тоест Запада трябва да е готов да загуби над 600 000 км км територия и да я прехвърли доброволоно към все по големия по територия БРИКС ШОС и глобален ЮГ който принадлежи 90% от територията и населението и енергийните ресурси а Запада да глътне една студена вода и да си ближе раните
  • 5 Пич

    10 4 Отговор
    Превеждам :
    Папата се кахъри , че войната може да спре , и призовава за нейното продължаване !!! Според него , с божията благословия !!! Ватикана е сатаната !!!
  • 6 Жириновски го каза

    11 1 Отговор
    Но разните бройлери се смеете !
    24-та държавата УкраИна няма да съществува но никой няма да си спомня за нея след събития които ще се случат в близкия Изток....

    Коментиран от #11

  • 7 Аналитик

    8 3 Отговор
    Само да кажа,че откакто свят,светува,когато глутницата вълци ,налапат жертвата...то тогава и Господ не се меси
  • 8 много посърнало

    11 3 Отговор
    гледа шмъркалото? Нека този еврейски боклук каже защо е започнала тази война. И започна разпадането на Украйна от Майдана! И да плати за всичките си безчинства спрямо държавата Украйна. Макар че стореното е вече сторено.
    Дори и папата му казва друго, но безумните настървени войънолюбци едно си знаят.

    Коментиран от #15

  • 9 Това е от

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "Делю Хайдутин":

    Средновековието! В Йерусалим как има Грузинска църква от времето на Великата грузинска царица Тамара. Тя е защитавала палестинци и сирийци. Отделно от това Грузинската света Богородица - иконата помогнала на невярващия Сталин във ВСВойна.
  • 10 преди Украйна

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "Нено":

    американците напускаха Афганистан на колесниците на самолетите, като оставиха военната техника на табираните. Предизвикаха войната в Украяна, после в Газа, сега се готвят за Тайван. Както сами си казват, имат над ДЕВЕТСТОТИН военни бази в света и водят войни. ЧЕТИРИ от тях ползват БЕЗПЛАТНО у нас, но вие не се вълнувате - готови сте да живеете в мизерия.
    МОЛЯ не ми трийте поста.
  • 11 глупавите не вярват

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "Жириновски го каза":

    на умните. Предричам - скоро ще дойде време да не можем да се доберем до Орлов мост от сегашните ни заклети евроатлантици с натагаренко начело.
  • 12 Ако се

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Делю Хайдутин":

    поинтересуваш ще понаучиш малко. И в България има.

    Коментиран от #19

  • 13 А интересно защо

    4 2 Отговор
    папата въобще не се обезпокои от иконата, която му подари Еленски миналата година, където Девата държи вместо Младенеца някакво черно петно. Може би вече се вписва в представите за съвременния иконопис на католицизма? И дори го качиха за два-три часа в сайта "Миротворец", защото си позволи да призовава за мир, ама някой явно им скръцна със зъби, че пресоляват манджата, та го свалиха оттам.

    Коментиран от #14

  • 14 Пич

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "А интересно защо":

    Опитай с търсене , " Змийската зала на папата " , или " Рептилската зала на папата " , и ще видиш защо !

    Коментиран от #20

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 И те грешат , а

    1 1 Отговор
    Байдън иска да го преизберат . Импичмънт може и да има . Да видим . 14г. до 22г. са само 8 години . Сега 8 години Киев ще страда , та лнр и днес да се радват . Това е . 2031 година , план за мир в Минск . И Зеленски и Байдън може да са сменени . Да . Нацистите не ги показват на снимки . 2031 няма да ги има съвсем . Ни в бг ни във ФРГ . Да . Ще видим . Има такива дето обичат войни . Да .
  • 17 Tётя Mитрофановна

    1 2 Отговор
    Опят двойка копеек.
    За смях станахте.

    Коментиран от #18

  • 18 Бай Дрън

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "Tётя Mитрофановна":

    Ще те уволня ! Много са ти блъскали главъта у таблата по прайдовете , и ти е размътен мозъка !
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Нели

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Пич":

    Намерих препоръчаното от Вас. Толкова е потресаващо , че ако не го бях видяла , не бих повярвала. Следя ви отдавна , много интересен човек сте.
  • 21 Ха,ха,ха

    3 0 Отговор
    Бог да прости Украйна.
  • 22 плюс минус

    0 0 Отговор
    Не се членува името на държава.
    Ватикана!
  • 23 мстр.макс

    1 0 Отговор
    какъв светец е този дърт моше...к,който го е страх да не спре войната? И на всичко отгоре призна педалите. Изчадие, облекано в бяло.