Last news in Fakti

12 Януари, 2024 17:10 1 127 5

Кои са тримата кандидати на президентските избори в Тайван

  • тайван-
  • цай ингвен-
  • китай-
  • си дзинпин-
  • тайвански проток

Китай счита самоуправляващия се остров, разположен на около 160 километра от източното му крайбрежие, за отцепила се провинция и заплаши, че ще поеме контрола върху него дори и със сила, ако се наложи

Кои са тримата кандидати на президентските избори в Тайван  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Тайван утре се произвеждат президентски избори - надпревара, която Китай нарече избор между войната и мира. Китай счита самоуправляващия се остров, разположен на около 160 километра от източното му крайбрежие, за отцепила се провинция и заплаши, че ще поеме контрола върху него дори и със сила, ако се наложи.

Изборите в Тайван се следят от близо по целия свят заради риска от възникване на военно напрежение в Тайванския проток. Но наред със заплахата от Пекин, гласоподавателите в Тайван са загрижени и за по-практични проблеми като вялата икономика и скъпите жилища.

Следва кратко представяне на тримата кандидати за президентския вот:

Лай Чинте, известен още като Уилям Лай, в момента е вицепрезидент от Демократическата прогресивна партия (ДПП), която отхвърля претенциите на Китай за суверенитет върху острова.

Преди години 64-годишният кандидат описа себе си като "прагматичен служител, работещ за тайванската независимост", с което си навлече критики от страна на Пекин.

Китай се гневи от всякакви претенции за независимост, предявени от тайвански политици, и се противопоставя на това Тайпе да поддържа официални отношения с други страни. Пекин многократно отхвърли предложения за преговори с Лай и с тайванската президентка Цай Ингвен.

Лай казва, че е отворен към диалог с Китай, като същевременно не се отказва да отстоява правото на самоуправление на Тайван.

"Докато има равенство и достойнство от двете страни на Тайванския проток, вратата на Тайван винаги ще бъде отворена", заяви той през декември.

Лай е лекар и е изучавал обществено здравеопазване в Харвардския университет. През последните 25 години той е заемал различни публични длъжности, сред които депутат и кмет на южния град Тайнан.

По време на мандата на Цай Тайван започна да се снабдява с повече американски оръжия, като това е свързано със закон за придобиването на военно оборудване, необходимо за самозащитата на острова.

Лай обеща, че ако бъде избран за президент, ще подсили националната отбрана и че икономическата политика ще продължи да следва определената от Цай посока.

Той участва изборите заедно с бившата тайванска посланичка в САЩ Сяо Биким, която се кандидатира за вицепрезидент.

Хоу Юи е кандидатът на основната опозиционна политическа сила – Националистическата партия (Гоминдан). Правителството на Гоминдана се оттегля на острова през 1949 г., след като губи в гражданската война срещу Китайската комунистическа партия.

Като цяло Гоминданът е по-приятелски настроен към Китай от ДПП, въпреки че традиционно категорично отрича да заема пропекински позиции. Националистическата партия подкрепя обединението с Китай, въпреки че пое по тази линия през последните години, за да отрази предпочитаното от огромна част от населението запазване на статуквото.

Преди да влезе в политиката през 2010 г., Хоу оглавява полицейските сили на острова. В момента шейсет и шест годишният политик е кмет на Новия град Тайпе, но за да участва в изборите, той трябваше временно да се оттегли от този пост.

Ху определя себе си като нетипичен член на Гоминдана и заяви, че ако бъде избран за президент, той няма да се стреми към обединение с Китай. По думите му бъдещето на Тайван трябва да се определи от народа му.

Ху също обеща да засили националната отбрана и да поднови диалога с Пекин, на първо време чрез културен и обществен обмен. Това е част от неговата "триизмерна стратегия" за въздържане, диалог и деескалация.

Той смята себе си за човек с по-големи шансове да убеди Китай да преговаря, отколкото Лай, когото обвинява в подтикване на Тайван към война.

Ху участва в надпреварата заедно с бившия телевизионен коментатор Чжао Шаокан, който е кандидат за вицепрезидент.

Третият кандидат-президент е Ко Венцзе, който представлява по-малката Тайванска народна партия, основана през 2019 г. Преди да се превърне в известен със своята откритост политик, Ко работи като хирург. Той се застъпва за среден път в отношенията с Китай, но линията, която не би допуснал бъде прекрачена, е запазването на демокрацията и гражданските свободи в Тайван.

Шейсет и четири годишният Ко описва себе си като единствения кандидат, който би бил приемлив както за САЩ, така и за Китай.

От 2014 до 2022 г. той е кмет на Тайван и в миналото си е сътрудничил с ДПП и Гоминдана. Инициативата да участва в днешните избори в една листа с Хоу се провали, след като двамата не успяха да се споразумеят кой да бъде кандидатът за президент.

Ко е най-популярният кандидат сред младите гласоподаватели, които ценят директния му подход и фокуса върху конкретни проблеми като жилищния въпрос и образованието.

Той се кандидатира заедно със Синтия Ву, която е издигната за вицепрезидент. Тя управлява бизнес и произхожда от едно от най-заможните семейства в Тайван.

превод от английски език: Николай Велев, БТА


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    13 0 Отговор
    Краварски подлоги.
  • 2 Те са

    6 0 Отговор
    Пи Чи Це........Ду Пен Це......Су Ти Ен
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Русофил

    0 4 Отговор
    Явно никой не иска Си за началник. Видяха какво стана с Хонгконг

    Коментиран от #5

  • 5 какво стана с Хонгконг?

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Русофил":

    Центаджийче. Първо кажи какво стана с твоята Кравария