Last news in Fakti

14 Януари, 2024 15:15 3 438 3

Извън контрол! Горски пожар вдигна Австралия по тревога

  • австралия-
  • пожар-
  • ел ниньо

Австралия се намира във високорисков, пожароопасен сезон, дължащ се на метеорологичното явление "Ел Ниньо", свързано със циклони, суша, горещини и пожари в гористи местности

Извън контрол! Горски пожар вдигна Австралия по тревога - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Стотици пожарникари се борят с излязъл извън контрол горски пожар в близост до столицата на щата Западна Австралия Пърт, което накара властите да призоват жителите, живеещи по пътя на огъня, да се преместят на безопасно място, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Днес на територията на австралийския щат горяха над 25 горски пожара, като според пожарната служба жителите на районите около селищата Джинджин и Читеринг, на около 60 километра северно от Пърт, са изложени на риск от бързо разрастващия се пожар.

Австралия се намира във високорисков, пожароопасен сезон, дължащ се на метеорологичното явление "Ел Ниньо", свързано със циклони, суша, горещини и пожари в гористи местности.

Говорител на щатската Служба за пожарна и аварийна безопасност заяви, че 240 огнеборци се борят с пожара, който е достигнал ниво на извънредна ситуация - най-високата степен на заплаха. "Ако пътят е свободен, тръгнете сега и отидете на по-безопасно място", заяви службата на своя уебсайт.

Пожарът, който вече е обхванал 417 хектара гориста местност, избухна вчера.

Днес националната метеорологична служба издаде предупреждение за "изключително висока опасност от пожари" в някои части на щата Западна Австралия на фона на предупреждението за гореща вълна, което е в сила от вчера, отбелязва Ройтерс.

По данни на метеоролозите в Пърт се очаква максималната температура да достигне до 35 градуса по Целзий, което е с над три градуса над средната януарска максимална температура за града.

Предходните два високорискови сезона на горски пожари в Австралия бяха спокойни в сравнение с опустошителното "черно лято" на горски пожари през 2019-2020 г., когато огънят опустоши територия с размерите на Турция и отне живота на 33 души, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айдааа

    5 1 Отговор
    Ще има прясно пушено от кенгуро
    за колонията някъде на балканите,
    че с тоя внос на двайсе годишно свинско
    от резерва...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Йок

    5 1 Отговор
    Китайците разчистват територия за вилни зони.
Новини по държави: