Last news in Fakti

17 Януари, 2024 17:05 1 573 12

ОПЕК: Без промяна, търсенето на петрол в света ще върви само нагоре

  • опек-
  • петрол-
  • нефт-
  • росатом-
  • опек+

Според петролния картел търсенето през 2024 г. ще бъде подкрепено от секторите на въздушния и автомобилен транспорт, както и заради засилена активност в промишлеността, строителството и селското стопанство в развиващите се икономики

ОПЕК: Без промяна, търсенето на петрол в света ще върви само нагоре - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) запази прогнозата си за растеж на глобалното търсене на петрол през 2024 г. Търсенето ще нарасне с 2,2 милиона барела на ден през настоящата година до общо 104,4 милиона барела на ден, според данните от най-новия доклад на ОПЕК, посветен на търсенето и предлагането на черно злато в световен мащаб, пише БТА.

За 2025 г. организацията очаква ръстът на търсенето да се забави до 1,8 милиона барела на ден до 106,2 милиона барела на ден.

Според петролния картел търсенето през 2024 г. ще бъде подкрепено от секторите на въздушния и автомобилен транспорт, както и заради засилена активност в промишлеността, строителството и селското стопанство в развиващите се икономики.

В тези страни, най-вече в Китай и Близкия изток, търсенето на петрол ще бъде тласнато нагоре от нарастването на нефтохимическия капацитет за преработка.

В Европа търсенето на петрол ще нарасне минимално тази година – с 60 000 барела на ден до 13,47 милиона барела на ден. През 2025 г. се очаква търсенето в Европа да наддаде дори с по-малко - с 20 000 барела на ден спрямо 2024 г.

За сравнение в САЩ, най-големият потребител на петрол в света, се предвижда търсенето през 2024 г. да се увеличи със 140 000 барела на ден, както и с още 40 000 през 2025 г.

Тази година, според прогнозата на ОПЕК, основните двигатели на ръста на предлагането на петрол ще бъдат САЩ, Канада, Гвиана, Бразилия, Норвегия и Казахстан.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йо хо хо

    9 8 Отговор
    А най големите залежи са в Русия.

    Коментиран от #8

  • 2 Да, и за това цената пада

    9 7 Отговор
    нали? Аман от пишман анализатори.
  • 3 Ще има промяна

    3 5 Отговор
    Или хората ще нарастнат и станат 9 млрд. или ще намалеят и станат 7 млрд. И е двата случая проблема с петрола ще се реши. В единия случай ще има излишък. А в другия недостиг и така хората ще намерят алтернатива на петрола.
  • 4 Хохо Бохо

    10 3 Отговор
    Всичките залежи на петрол са в ръцете на сатрапи, диктатори, милитаристи. Глей начи кво съвпадение а? Ако л-ната утре стана безценни и те ще се окажат на територията на някой диктатор. Горките западни, човеколюбиви нации, ощетени от природата но за сметка на това алчни и кръвожадни
  • 5 Вчера китайците презентираха батерия

    6 7 Отговор
    която не само, че е екологична, но и работи 50 години без да я зареждаш. ГЕЙМ ОУВЪР!

    Коментиран от #10, #11

  • 6 Аре да си ходиш

    6 0 Отговор
    Какви цифри преписвате - поне пуснете оригиналната статия за да се информираме:
    "За 2025 г. организацията очаква ръстът на търсенето да се забави до 1,8 милиона барела на ден до 106,2 милиона барела на ден."
    Как да се забави до 1,8 милиона и пак да се забави до 106 млн ?!?!?!
    И не е само в това изречение!!!
  • 7 Охотник

    1 0 Отговор
    Колко ви плащат да драскате лъжи? Търсенето, е по-малко от предлагането. Както и цените на имотите в България. Уж инфлация, уж голямо търсене, а има свръх предлагане, на безумно завишени цени. Всеки иска да има три наследствени имота, или петролен кладенец. Да продава с безумна надценка, и вечно да има балами с много пари. Я се усетете бре, нормалната икономика, се крепи на стоко оборот, и конкурентни цени. Качество спрямо цената.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: