Last news in Fakti

19 Януари, 2024 16:08 1 066 19

Какви са политическите предизвикателства за Германия през 2024 година

  • германия-
  • олаф шолц-
  • алтернатива за германия-
  • мигранти

Очаква се миграцията да остане важна тема и през тази година, тъй като основните политици се опитват да я изтръгнат от популистките партии

Какви са политическите предизвикателства за Германия през 2024 година - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Новата година в германската политика започна неспокойно – протести на фермери, които разтърсиха правителството, бюджетна криза, крайнодясна партия с високи резултати в социологически проучвания и нова популистка партия, която допълнително раздроби политическия пейзаж, пише Ройтерс.

Ето някои от предизвикателствата пред германската политика през тази година:

ПРОТЕСТИ

Според Херман Бинкерт от Германския институт за нови социални отговори фермерските протести срещу намаляването на субсидиите са получили широка подкрепа в Германия поради недоволството към тристранната коалиция на канцлера Олаф Шолц, съставена от Германската социалдемократическа партия (ГСДП), „Зелените“ и Свободната демократическа партия (СвДП).

Вътрешнополитическите разногласия и лошата комуникация отслабиха подкрепата за коалицията, която освен това трябваше да се справя с множество кризи.

Подкрепата за коалиционните партии е спаднала до около 30% в социологически проучвания - далеч от мнозинството, което те получиха на изборите през 2021 година. Този спад направи правителството едно от най-непопулярните в съвременната история на страната, отбелязва Ройтерс.

Това от своя страна насърчи много протести - фермерите, които блокират улиците с тракторите си, или избирателите, които прехвърлят подкрепата си към крайнодясната Алтернатива за Германия (АзГ), която сега е втората най-силна партия в проучванията.

Икономическите перспективи за тази година не улесняват задачата на правителството: очаква се растежът да остане значително под средния за развитите икономики, тъй като Германия се бори с високите разходи за енергия, строгите ограничения за заемане на средства и дългосрочните структурни проблеми като недостига на работна ръка.

НЕДОВОЛСТВО В КОАЛИЦИЯТА

Годината започна и с вътрешно гласуване сред членовете на СвДП по въпроса дали партията да остане в коалицията.

Макар че партията избра да остане, гласуването показа недоволството сред коалиционните партии поради болезнените компромиси, които се налага да правят. Все пак за нито една от партиите не би имало смисъл да напуска коалицията, тъй като по този начин всички те биха загубили гласове и власт. Все повече обаче им се налага да убеждават собствените си членове в това и в ангажираността си към собствените партийни принципи, за да спрат разпадането на коалицията.

ВЪЗХОД НА ПОПУЛИЗМА

Двете традиционно най-големи партии в Германия - ГСДП и опозиционните консерватори - загубиха много подкрепа през последните години. Това, както и създаването на AзГ през 2013 г., с която други партии досега са изключвали да работят, усложниха формирането на коалиции.

Сега други се опитват да създадат нови популистки партии, което допълнително раздробява политическия пейзаж.

Сара Вагенкнехт, икона на германската крайна левица, основа своя собствена партия в понеделник. Миналата седмица Ханс-Георг Масен, бивш служител на службата за вътрешна сигурност, популярен сред избиратели, враждебно настроени срещу мигрантите, също заяви, че ще основе нова партия.

В същото време тази седмица баварски съд отмени наказателната присъда на политик от АзГ по обвинение в подстрекателство, съобщи ДПА.

Флориан Йегер, бивш член на парламента на Германия от АзГ, направи изявления във видеоклип, публикуван във „Фейсбук“, в който сравни кампанията на Германия за ваксиниране срещу коронавирус с кървавите погроми срещу евреи, ръководени от нацистите през ноември 1938 г., известни като Кристалната нощ.

Съд в Мюнхен осъди на първа инстанция Йегер по две обвинения в подстрекателство и му наложи глоба в размер на 2700 евро. Той е заключил, че коментарите на Йегер приравняват мерките за ограничаване на пандемията от коронавирус с произвола и несправедливостта на националсоциалистите спрямо евреите в Германия.

По-късно обаче апелативен съд отмени тази присъда, като постанови, че коментарите на Йегер са защитени от свободата на изразяване. Баварският апелативен съд обаче твърди, че коментарите на Йегер могат да се тълкуват по различни начини.

Йегер остава председател на местната организация на партията AзГ в баварския град Фюрстенфелдбрук, северозападно от Мюнхен.

Германското законодателство налага ограничения върху правенето на сравнения с Холокоста и забранява използването на лозунги или символи на нацистката партия извън определени образователни или исторически среди.

ИЗБОРНИ ТЕСТОВЕ

Изборите за Европарламент и провинциалните избори в половината от 16-те провинции на Германия на 9 юни ще бъдат тест за политическите настроения, а силна подкрепа за популистките партии може да им придаде по-голяма легитимност. Това може да се отрази и на политиката: местните политици имат значителна дума по отношение на проектите за зелена енергия, така че биха могли да забавят прехода към въглеродно неутрална икономика.

Най-голямото изборно изпитание през 2024 г. обаче ще бъдат изборите в източните германски провинции Тюрингия, Саксония и Бранденбург през септември, които АзГ е напът да спечели.

Щефан Маршал, политолог от университета в Дюселдорф, заяви, че изборите могат да доведат до правителства на малцинствата предвид фрагментацията на политическия пейзаж и евентуално дори до такива, ръководени от АзГ.

"Това е сценарий, който досега не сме имали", каза той.

Очаква се миграцията да остане важна тема и през тази година, тъй като основните политици се опитват да я изтръгнат от популистките партии, каза той.

ИЗБОРИ В САЩ В ПЕРСПЕКТИВА

Германски фирми и политици нервно се подготвят за президентските избори на САЩ на 5 ноември, които могат да имат значителни последици за сигурността и бизнес интересите на Германия. Политическите спорове в САЩ вече спряха военната помощ за Украйна в борбата с руската инвазия, което поставя по-голяма тежест върху Европа за поддържане и дори увеличаване на помощта. Германия, най-голямата икономика в Европа, е вторият най-голям доставчик на военна помощ за Украйна след САЩ.

Германски фирми също така са притеснени от евентуално засилване на протекционизма в САЩ, ако бившият президент Доналд Тръмп спечели изборите.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хммм

    16 0 Отговор
    Отстраняване на фюрера и тръгване към демокрация!
  • 2 УдоМача

    17 1 Отговор
    Политическото предизвикателство към момента е само едно - да фалира по-плавно, така, че народът им да не ги избеси по стълбовете.
  • 3 С две думи

    21 0 Отговор
    Ами предизвикателствата са все повечето оборска тор по немските улици и площади..А и медицинският парсонал започва стачка...Абе със Шолц и без руската газ Германия не я чака нищо добро...!!!
  • 4 Гертруда

    15 0 Отговор
    Дебелата нацистка наденица SS си отива безславно!!!
  • 5 Сатана Z

    13 2 Отговор
    Дойчланд ще се превърне във втора Франция с преобладаващо мюсюлманско население,което ще доведе до възраждане на нацизма,което е целта на евреите.Да събуди оядените през годините немски 🐷
  • 6 Хасан Хамбург

    12 0 Отговор
    Срив и бягство наипредприятия и капитали към КНР и САЩ ...
  • 7 Гориил

    13 0 Отговор
    Ако Германия продължи самоубийствения си курс, бъдещето й може да бъде трагично. Берлин винаги е намирал спасение в тесните и изгодни връзки с Русия. Ако отношенията между Берлин и Москва продължат да се влошават, Европа е изправена пред тъжно бъдеще. Само чувство на тревога принуди депутатите от Райхстага да гласуват против изпращането на ракети Taurus в Украйна.
  • 8 Бойкот на немските магазини в БГ

    12 0 Отговор
    Да изберем българското .Стига са ни тровили с боклуците от Германия
  • 9 радостта на Германия бе твърде кратка

    15 1 Отговор
    Посоката пак е стръмно надолу,докато се появи следващия Хитлер и видвори ред.
  • 10 може да копаят окопи ,

    4 1 Отговор
    да обявят военно положение . много са бъзливи . паникьори . щело да продължи СВО в берлин . каква глупост . Нито меркел ще я бесят .
  • 11 Порно

    13 0 Отговор
    Сара Вагенкнехт не е популист , а е привърженик на класическото разбиряне, че левицата се грижи за хората, които се издържат от собстения си труд, а не е съсредоточена към грижи за мързеливи мигранти и сексуални девианти.
  • 12 не може да се очакват

    11 0 Отговор
    чудеса ако начело на Германия е такъв изявен турбоглупак като Шолц.Тоя дори бие по тъпотия нашия про100Киро.
  • 13 От страни

    8 0 Отговор
    Знам само едно - да не станат клошари щото натам отива работата.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Гориил

    8 0 Отговор
    Тези германски деца се заеха да изградят зелена икономика, използвайки евтини руски енергийни ресурси.

    Коментиран от #17

  • 16 Какви са?

    5 0 Отговор
    Правителството на кир4овците им пада и на власт идва там Алтернативата.
    И тези шолцовците и аналените отиват в затвора, заради опит да направят желязна диктатура, заради маските и каските, инжекциите и заради войната в Украйна...
  • 17 Деца ли?

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "Гориил":

    По-скоро тупи парчета, дето нямат представа от нищо, но с огромно самочувствие!
    Това е често срещана диагноза и по нашите земи! Тъпи със самомнение обаче на Богове!
    Лошо нема, но всичко, което правят отива в калта...
  • 18 не може да бъде

    4 0 Отговор
    Както е казал Шекспир ,бедите не идват сами ,а вкупом и това важи с пълна степен за Германия.Изрично подчертавам че не съм сертифициран специалист по немските проблеми,но не е необходимо един човек да бъде много вещ за да види огромните разлики които съществуват между Германия от преди 10-20г. и сега!Първо Германия вече се сблъсква със страхотни без преувеличение икономически проблеми-и в промишлеността ,и в селското стопанство -които ще доведат до понижение и на жизненото ниво.В политическо отношение от водеща държава в ЕС сега се тя се срина на ниво никой да не се съобразява с нея!?Изострените вътрешните противоречия неизбежно ще доведат до тежка политическа криза от която Германия ще излезе много отслабена!? Най -лошото е че на хоризонта не се виждат печеливши решения!Някои казват че от бъдещата криза Германия ще излезе в състояние подобно на това след Първата свет.война!?

    Коментиран от #19

  • 19 Има, има решение...

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "не може да бъде":

    НО, няма да се хареса на много:
    1. Излиза от ЕС, от Нато и от ВСИЧКИ международни организации
    2. Изгонва ВСЕКИ, който не е европеец и е дошъл в страната след 2000-та година!
    3. Излизат от еврото и се връщат към тяхна си, национална валута, Дойче марк 2
    4. Пак да се върне към чиста политика на националните интереси, никакви САЩ, никакви Световни банки, никакви Дъблински споразумения, никакви Световна здравна, никакво ООН и подобни
    5. Възвръщане пак към техните си традиции и народни ценности, никакви там х-полови, никакви мулти-култури, мулти религии и не знам си, кви си...
    6. Пълна газ на индустрията, пускат си пак атомните централи, Германия може да оцелее само, ако е такава, каквато е - силна индустриална страна със силна валута
    7. Цялата тази зелено-червено-кафява политика да изчезне завинаги от там и да се върне към нормална, консервативна политика за народа си, не за Еврозони и за цял свят, но не и за тяхната си страна
    Само тогава там народът пак ще запретне ръкави и ще оправи положението!
Новини по държави: