Last news in Fakti

19 Януари, 2024 18:50 1 449 16

Хусите заплашиха: Мишените остават същите, въздушните удари няма да ни спрат

  • хуси-
  • червено море-
  • баб ел мандеб-
  • йемен-
  • израел

Йеменските бунтовници твърдят, че атакуват плавателни съдове, свързани с Израел, и че го правят в знак на солидарност с палестинците в Газа

Хусите заплашиха: Мишените остават същите, въздушните удари няма да ни спрат - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Йеменските бунтовници хуси заявиха, че нямат намерение да разширяват фронта на нападенията си срещу плавателни съдове в Червено море извън заявените досега цели, а те са блокиране на Израел и ответни действия след въздушните удари на САЩ и Великобритания, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Говорителят на хусите Мохамед Абдулсалам, който е и главният преговарящ от страна на бунтовниците в преговорите за мир в страната, разкъсвана вече десетилетие от гражданска война, каза за Ройтерс, че в плановете на групировката не влизат атаки срещу дългогодишните врагове Саудитска Арабия и ОАЕ.

"Ние не желаем напрежението да се разраства в региона. Това не е нашата цел. Ние наложихме правила за бойни действия, вследствие на които не бе пролята и една капка кръв, нито бяха понесени големи материални загуби. Нашите действия представляват натиск само и единствено върху Израел, върху никоя друга страна по света", каза Абдулсалам.

От октомври миналата година, с началото на конфликта между Израел и радикалното палестинско движение "Хамас", подкрепяните от Иран хуси, които контролират по-голямата част от обитаемата територия на Йемен, нападат кораби в Червено море. Йеменските бунтовници твърдят, че атакуват плавателни съдове, свързани с Израел, и че го правят в знак на солидарност с палестинците.

"Това, което хората от Йемен правеха в началото, е да се насочват срещу израелски кораби, които пътуват към Израел, без да причиняват човешки жертви или значителни материални щети. Намерението им беше просто да попречат на преминаването на кораби като естествено право. Сега, когато Америка се включи и покачи напрежението, няма спор, че Йемен ще реагира", допълни говорителят.

Атаките на хусите, главно в района на протока Баб ел Мандеб, принудиха международни корабни компании да пренасочат търговските си плавателни съдове по курс покрай западния и южния африкански бряг, което оскъпява и удължава пътуването.

"Ние не искаме конфликтът да се разрасне, това не е нашето предпочитание. Продължаваме да работим срещу ескалацията му, но докато американците продължават да ни атакуват, изходът от ситуацията зависи от тях. Йемен е длъжен да отговори, като същевременно е заинтересуван да удостовери и да поддържа позицията си за възпиране на израелски кораби по пътя към окупираните палестински територии", заяви още Абдулсалам.

Хусите са само една от военизираните проирански групировки, които започнаха чести атаки срещу Израел след нападението от страна на радикалното палестинско движение "Хамас" срещу израелска територия на 7 октомври и ответното израелско настъпление към ивицата Газа.

Вашингтон обвини Техеран, който оглавява "Оста на съпротивата" с участието на "Хамас", ливанското шиитско движение "Хизбула" и въоръжени групировки в Сирия и Ирак, в опит да се разшири конфликта в целия регион.

Абдулсалам отбеляза, че хусите "не намират за оправдани каквито и да е действия" срещу Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. "Призоваваме ги да отхвърлят милитаризацията на Червено море, както и присъствието на военна сила в региона", каза той по адрес на доминиращите държави в Персийския залив.

Говорителят подчерта, че хусите взимат самостоятелни решения, а не чакат заповеди от Иран. "До този момент не сме получавали никакво мнение от иранците. "Йемен е заинтересуван не само да отговори, но и да остане твърдо на позицията си относно преминаващите кораби", каза в заключение той.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Стига с тия

    10 2 Отговор
    Хуси ! Хути са !!!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 А50

    25 6 Отговор
    Два дена въздушни удари и джапането на краварите свърши. Хусите излезнаха корави и си държат на думата
  • 5 Хусите

    9 9 Отговор
    Са племе по-скоро народ който населява по-голямата част от Йемен и трябва да наричаме нещата с истинските имена
    Те всъщност представляват народа на Йемен
    По същия начин трябва да наричаме и войната на Израел че не е срещу хамас а срещу автономната област ивицата Газа
    Също така взетите плен от бойците на ивицата Газа трябва да наричаме пленници тъй като повечето от тях са военни а не са заложници

    Коментиран от #11

  • 6 Българин

    12 8 Отговор
    България ви подкрепя

    Коментиран от #10

  • 7 Да ви светна

    8 4 Отговор
    Хути и хуси е едно и също всички ползват google преводач самите местни хора произнасят спорният звук по някакъв начин средно между Т. и. С

    Коментиран от #9

  • 8 Хохо Бохо

    15 5 Отговор
    Мирчеф с 2та пръста чело и бойкикеф да се мятат на гуменяка и да отплават към аденският залив в името на евроатлантическите ценности, да вземат и магаренко да им ръси мозък деаиданатиците ДБилни
  • 9 Копейка

    7 8 Отговор

    До коментар #7 от "Да ви светна":

    На нас ни казаха да викаме за хусите!

    Коментиран от #15

  • 10 Ти си

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Варненски циганин.
  • 11 Истинското име

    5 5 Отговор

    До коментар #5 от "Хусите":

    на тая банда е Ансар Аллах.
  • 12 Калпазанин

    11 5 Отговор
    Ами щом, 8 мил евреи могат да командорят света. Що пък едни хути да не могат да им спрат тока. Тъпите арабели или кукли на конци да му мислят щото и те могат да направят нещо по въпроса ама нали са тъпи
  • 13 Дядо Йоцо гледа

    10 3 Отговор
    Може и Русия да им помогне с оръжие ,както запада помага на а У. , всичко е честно , по правилата на запада !
  • 14 Евалата

    10 2 Отговор
    Пичове, продължавайте да тормозите тези ционистки гн1д1
  • 15 Ти си

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "Копейка":

    Толкова объл , че не мой да викаш , а само мучиш . Присъщо за ппдбгербсдсдпс кОлицията
  • 16 СССРБарета

    6 3 Отговор
    Явно хусите не се притесняват от нападенията на краварника! А краварника вече има лош опит с козарски племена след като бяха бити и прогонени от талибанските козари!