Last news in Fakti

24 Януари, 2024 16:35 1 342 1

Египет обвини Израел: Това е форма на натиск!

  • египет-
  • газа-
  • хамас-
  • бенямин нетаняху-
  • абдел фатах ас сиси

Израелската въздушна и сухопътна офанзива в Газа започна след нападението на "Хамас" срещу еврейската държава на 7 октомври миналата година и предизвика тежка хуманитарна криза

Египет обвини Израел: Това е форма на натиск! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси обвини днес Израел, че задържа и забавя доставките на помощ през граничния пункт "Рафах" за ивицата Газа, като извършва процедури, които спират движението, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Това е форма на натиск върху ивицата Газа и хората там заради конфликта и освобождаването на заложниците. Използват това като инструмент за оказване на натиск върху хората в анклава", каза египетският президент на среща на военнослужещи и представители на властите.

"Преди изпращахме по 600 камиона на ден в Газа. А за последните два-три дни не можем да пратим повече от 200 камиона на ден. Как живеят тези хора (в Газа)", заяви Ас Сиси.

"Граничният пункт "Рафах" е отворен от египетска страна 24 часа в денонощието всеки ден от месеца. Процедурите, които се извършват от израелска страна, за да изпратим помощта, без да бъде блокирана от никого, обаче са причината (за задържането)", обясни египетският президент.

Израелската въздушна и сухопътна офанзива в Газа започна след нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври миналата година и предизвика тежка хуманитарна криза, като по-голямата част от 2,3-те милиона жители на анклава останаха без дом, храна, вода, лекарства и гориво.

Израел e отричал да задържа доставки за Газа през пункта "Рафах".


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путин да им бере гайлето!

    0 1 Отговор
    Нали искаше втори фронт срещу САЩ в Близкият Изток.