Last news in Fakti

26 Януари, 2024 09:25 1 180 6

Китайските власти са поискали от Иран да овладее атаките на хутите в Червено море

  • китайски власти-
  • китай-
  • иран-
  • хути-
  • червено море-
  • атаки-
  • овладяване

Иранските източници казаха, че Пекин е дал да се разбере, че ще бъде много разочарован от Техеран, ако кораби, свързани с Китай, бъдат ударени или интересите на страната бъдат засегнати по някакъв начин

Китайските власти са поискали от Иран да овладее атаките на хутите в Червено море - 1
Снимка: Shutterstock

Китайски власти са поискали от своите ирански колеги да съдействат в ограничаването на атаките срещу кораби в Червено море от страна на подкрепяни от Иран хутити, или в противен случай да рискуват нарушаване на бизнес отношенията с Пекин, съобщи Ройтерс и News.bg., цитирайки четири ирански източника и дипломати, запознати с въпроса.

Дискусиите за атаките и търговията между Китай и Иран се състояха на няколко скорошни срещи в Пекин и Техеран, казаха иранските източници, отказвайки да предоставят подробности кога са се състояли или кой е присъствал.

"По принцип Китай казва: "Ако нашите интереси бъдат накърнени по някакъв начин, това ще се отрази на бизнеса ни с Техеран. Така че кажете на хутите да проявят сдържаност", каза ирански служител, информиран за преговорите, който говори с "Ройтерс" при условие анонимност.

Атаките, които според хутите са в подкрепа на палестинците в Газа, повишиха разходите за корабоплаване и застраховка, като прекъснаха ключов търговски път между Азия и Европа, използван широко от кораби от Китай.

Китайските официални лица обаче не са публично направили никакви конкретни коментари или заплахи за това как търговските отношения на Пекин с Иран могат да бъдат засегнати, ако неговите интереси бъдат накърнени от атаките на хутите, казаха четиримата ирански източника.

Докато Китай е най-големият търговски партньор на Иран през последното десетилетие, търговските им отношения са до-голяма степен едностранни.

Китайските петролни рафинерии, например, купиха над 90% от износа на суров петрол на Иран миналата година, според данни за проследяване на танкери от фирмата за търговски анализи Kpler, тъй като санкциите на САЩ държаха много други клиенти далеч, а китайските фирми спечелиха от големи отстъпки.

Иранският петрол обаче представлява само 10% от вноса на суров петрол в Китай и Пекин има набор от доставчици, които биха могли да запълнят недостига от другаде.

Иранските източници казаха, че Пекин е дал да се разбере, че ще бъде много разочарован от Техеран, ако кораби, свързани с Китай, бъдат ударени или интересите на страната бъдат засегнати по някакъв начин.

Потърсен за коментар относно срещите с Иран за обсъждане на атаките в Червено море, китайското министерство на външните работи каза: "Китай е искрен приятел на страните от Близкия изток и се ангажира да насърчава регионалната сигурност и стабилност и да търси общо развитие и просперитет. "

"Ние твърдо подкрепяме страните от Близкия изток в укрепването на тяхната стратегическа независимост и обединяването и сътрудничеството за разрешаване на проблемите на регионалната сигурност", се казва в съобщението, видяно от Reuters.

Четирите ирански източника казаха, че не е ясно дали Иран ще предприеме някакви действия след дискусиите с Пекин.

Залозите са високи за Иран, тъй като Китай е една от малкото сили, способни да осигурят милиарди долари инвестиции, от които Техеран се нуждае, за да поддържа капацитета на петролния си сектор и да поддържа икономиката си на повърхността.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    4 4 Отговор
    хубава раборта ама....китайска...само за техните кораби...което означава че...който има възможност ще си защитава корабите който няма. ще .....супата....Да се помисли глобално за проблема...не...
  • 2 Русофил

    12 6 Отговор
    То няма кораб, който да не превозва китайски стоки. Почнаха търканията.
    Няма денги от Запада към Китай.
  • 3 ИНЖ

    9 2 Отговор
    Китайското карго към Европа закъсва??? Е така е. Всяка монета си има две страни.
  • 4 Смех в блатото

    6 3 Отговор
    Алееее, май на всички почна да пречи интифадата на Путлер.

    А копейките така се радваха :)))
  • 5 Хутите

    4 8 Отговор
    Не атакуват китайски и руски кораби.пишите глупости

    Коментиран от #6

  • 6 наблюдател

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Хутите":

    до 5 какво значение дали са китайски корабите - важното е че пренасят китайска стока за европа