Last news in Fakti

28 Януари, 2024 04:29 1 287 12

Девет държави спряха плащания към агенцията за помощ на палестинците в Ивицата Газа

  • агенция-
  • газа-
  • израел-
  • плащания-
  • палестина

Израел настоява шефът й да подаде оставка

Девет държави спряха плащания към агенцията за помощ на палестинците в Ивицата Газа - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Външният министър на Израел призова за оставката на ръководителя на агенцията на ООН за подпомагане и работа с палестинските бежанци (The United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees/UNRWA) след обвиненията, че дванадесет служители на агенцията са участвали в атаките на „Хамас“ на 7 октомври миналата година, предаде ДПА, цитирана от БТА.

„Г-н Лазарини, моля подайте оставка“, написа израелският първи дипломат Израел Кац /на снимката/ в снощи в онлайн платформата „Екс“.

Ръководителят на UNRWA Лазарини по-рано предупреди, че помощта на организацията в Газа е на ръба на колапс след временното спиране на плащанията от няколко държави.

Също в „Екс“ говорителят на израелското правителство Ейлон Леви обвини UNRWA, че е параван на „Хамас“. „Тя буквално прикрива „Хамас“, написа Леви.

Девет държави са спрели плащанията си към агенцията за помощ в Ивицата Газа за момента, тъй като Израел обвини 12 от няколкото хиляди служители на UNRWA в ивицата Газа, че са замесени в атаката на 7 октомври 2023 г., в която около 1200 души бяха убити.

Организацията на ООН е уволнила въпросните служители и възнамерява да разследва обвиненията.

Още същия ден Съединените щати първи обявиха, че преустановяват отпускането на средства за агенцията. Вчера Великобритания на свой ред спря парите за тази структура от системата на ООН.

Канада, Австралия, Италия, Нидерландия и Финландия предприеха аналогични мерки. Германия изрази безпокойство по повод твърденията, но засега ще се въздържи от спиране на финансирането. Швейцария на свой ред каза, че ще изчака да дойде повече информация, преди да реши как да постъпи.

Кац междувременно прикани и други страни да последват техния пример. Агенцията за подпомагане на палестинските бежанци трябва да бъде "заменена от агенции, отдадени на истинския мир и развитие", призова израелският министър.

Ройтерс посочва, че засега не може да се свърже с за коментар с агенцията, създадена през 1948 г. след войната, предшествала създаването на държавата Израел, но превърнала милиони палестинци (тогава 700 хиляди души и техни потомци) в бежанци.

Палестинското министерство на външните работи разкритикува, според него, израелската кампания срещу Агенцията за подпомагане на палестинските бежанци.

"Хамас" от своя страна осъди прекратяването на договорите на служители на агенцията "въз основа на информация, получена от ционисткия враг".

От началото на войната в ивицата Газа, избухнала след нападението на ислямисткото движение срещу Израел на 7 октомври, Агенцията за подпомагане на палестинските бежанци не спира да предупреждава, че почти не може да изпълнява своите задължения в крайбрежната палестинска територия, където настъпи хуманитарна катастрофа.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    30 11 Отговор
    С тези пари, получени като хуманитарна помощ Палестинците са купували ракети и са копали тунели под болниците!!!

    Коментиран от #3, #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Евреите само

    12 9 Отговор
    Си отвориха устата и целият свят хукна да изпълнява заповедите им, още преди да са ги изрекли! Няма съмнения, няма втори мнения, няма доказателства,,, Аааа, няма и световна конспирация, че щях да забравя!

    Коментиран от #6

  • 5 Ха ха ха ха

    13 6 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    балгериянецо, какво би направил ако някой ти се натресе в твой имот, започне да те изтласква от него и изтребва семейството ти? Или ти ще изприпкаш като пръв соросороб и ще започнеш да му облизваш обувките и да го ласкаеш колко е прав и велик, верен на своята гЕвроатлантическа същност? С две думи : класически стокхолмски синдром.

    Коментиран от #7, #9

  • 6 Ъхъ!!!

    11 4 Отговор

    До коментар #4 от "Евреите само":

    По - точно така постъпиха държавите, подвластни на ционистката, финансова клика. Гоят не може да има собствено мнение, различно от това на господаря.

    Коментиран от #8

  • 7 ЦАДАЛ

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ха ха ха ха":

    палесвин отинаш за гурия
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Друг българин

    5 7 Отговор

    До коментар #5 от "Ха ха ха ха":

    Палестинопитеците, са навлеците в еврейските земи това е същият етност който паразитира и в България. Палестинците са цигани.

    Коментиран от #10

  • 10 чудя се

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Друг българин":

    Как може да има толкова болни хора слек като всичко е ясно и видно!
    Жалко ли жалко ...

    Коментиран от #11

  • 11 Калпазанин

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "чудя се":

    Простотията е безплатна, зарова е навсякъде
  • 12 ХЪзаRят

    1 0 Отговор
    От далече се вижда еврейската ръка в цялата тая работа. От както съда се произнесе против и3сраел в петък, започнаха да излизат разни "информации" за членове на международния съд "свързани" с Хамас. Просто пропагандата на тая смешна държавичка е жалка и доста прозрачна. Ще става още по-зле за Израел и тези които ги защитават.