Last news in Fakti
  Тема: Украйна

30 Януари, 2024 07:31 1 762 20

ISW: Слуховете за уволнения в украинската армия и руската пропаганда

  • русия-
  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • валерий залужни

Руските източници се възползваха от слуховете за уволнението или оставката на Залужни, за да продължат няколко информационни операции за вътрешните украински дела, които те провеждат от известно време

ISW: Слуховете за уволнения в украинската армия и руската пропаганда  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинското министерство на отбраната (МО) отрече слуховете за предполагаема оставка или уволнение на украинския главнокомандващ генерал Валерий Залужни на 29 януари.

Украинският народен депутат Олексий Гончаренко заяви на 29 януари, че "Залужний обяви оставката си, но все още няма указ". Бившият украински народен депутат Борислав Береза заяви, че администрацията на украинския президент е "уволнила" Залужний.

Западните и руски медии също подхванаха твърдения за уволнението или оставката на Залужни.

Министерството на отбраната на Украйна очевидно отговори на слуховете, като каза "не, това не е вярно". Руските източници се възползваха от слуховете за уволнението или оставката на Залужни, за да продължат няколко информационни операции за вътрешните украински дела, които те провеждат от известно време. Ветеранът от руската пропаганда и главен редактор на RT Маргарита Симонян подчерта, че независимо дали съобщенията за отстраняването на Залужни са верни или не, "хаосът е полезен за Русия".

Това коментира Институтът за изследване на войната (ISW).

Русия може да преоборудва аспекти на своя чадър за противовъздушна отбрана в дълбоките тилови зони на фона на продължаващите удари на украински дронове в Русия. Руското издание "Комерсант" съобщи на 29 януари, че руското министерство на цифровото развитие е наредило на руските власти в Ленинградска, Новгородска и Псковска области да блокират 4G LTE интернет връзката до 30 януари, така че руските служители да могат да "настроят фино" противовъздушната и противовъздушната отбрана системи.

Ленинградска, Новгородска и Псковска области по-рано обявиха прекъсвания на интернет услугите 4G LTE от 25 януари до 30 януари във връзка с технически корекции на "радиочестотния спектър".

Един от източниците на Комерсант заяви, че Воронежска област провежда подобни усилия, които са били "планирани на федерално ниво" и че много други неуточнени руски федерални субекти преследват тези усилия с различни темпове.

Комерсант заяви, че както руските системи за електронна война, така и доставчиците на мобилен интернет работят на честоти, разрешени от Руската държавна комисия по радиочестотите, а източникът на Комерсант заяви, че безразборното използване може да повлияе на мобилните данни.

Не е ясно какво въздействие могат да окажат интернет операциите върху преориентирането на EW системите или разгръщането на нови възможности и обратно. Също толкова възможно е руските сили да тестват нови възможности за радиоелектронна борба и превантивно да са изключили интернет услугите, за да избегнат внезапни прекъсвания. Руските служители може също да ограничават достъпа до интернет, за да прикрият движението на конвенционални системи за противовъздушна отбрана в Русия, след като ударите на украински дронове в Ленинградска област на 18 януари и 21 януари предполагат, че руската противовъздушна отбрана в северозападна Русия може да е неправилно разположена за защита срещу дронове, изстреляни от Украйна.

Губернаторът на Ярославска област Михаил Евраев заяви на 29 януари, че руските системи за РЕБ са свалили украински дрон, насочен към петролната рафинерия Славнефт-Янос в Ярославска област.

Руски източници разшириха изображенията на сваления удавник в рафинерията и твърдят, че не е причинил никакви щети. Източникът на "Комерсант" заяви, че те смятат, че времето на прекъсванията в интернет също е свързано със сигурността на продължаващото пътуване на руския президент Владимир Путин до Санкт Петербург и Ленинградска област.

Русия изглежда подхранва и се възползва от неоимпериалистически и националистически настроения в Европа, за да вбие клинове между Украйна и нейните западни съседи. Десен унгарски политик и лидер на Движението за нашата родина Ласло Торочкай заяви на 27 януари, че Унгария трябва да претендира за Закарпатска област на Украйна в случай на поражение на Украйна във войната.

Десният румънски политик и лидер на партията "Съюза за обединение на румънците" Клаудиу Тързиу подчерта на 29 януари, че Румъния трябва да "реинтегрира" области от Украйна, съседни на Румъния, където е живяло румънско население, за да запази суверенитета.

Руски източници разшириха изявленията на Торочкай и Тързиу и подчертаха тези ултранационалистически румънски и унгарски претенции към украинска територия.

Преди това Русия предложи идеята за разделена Украйна между Русия и Запада преди войната.

Руският президент Владимир Путин и други високопоставени руски служители подновиха този разказ през декември 2023 г., като заявиха, че Украйна има исторически териториални спорове с Полша, Румъния и Унгария, но може да запази своя суверенитет, ако цялата страна се състои от границите на Лвов Област.

Руската ултранационалистическа рамка на концепцията за руския свят изглежда е спечелила сила сред националистическите европейски фракции, приложена към техните собствени националистически идеологии, и руските участници в информационното пространство вероятно се стремят да използват тази идеологическа склонност, за да забият клин между Украйна и нейната европейски съседи.

Руският президент Владимир Путин и беларуският президент Александър Лукашенко подписаха серия от икономически и технологични споразумения на 29 януари, за да ускорят усилията на Кремъл за по-нататъшно интегриране на Беларус в структурата на съюзната държава. Путин и Лукашенко одобриха три споразумения за изпълнение на Договора за създаване на съюзна държава, съвместно научно и технологично развитие и координация на външната политика на двете страни по време на заседание на Висшия държавен съвет на съюзната държава в Санкт Петербург.

Путин повтори твърденията, че руснаците и беларусите са "братски народи", обединени от обща история и ценности.

Лукашенко изтъкна руското и беларуското сътрудничество в Африка, твърдейки, че е координирал пътуванията си през декември 2023 г. в различни африкански страни с Путин и заяви, че Русия и Беларус все още не са решили въпроса за създаването на общи пазари за газ, петрол и петролни продукти в рамките на Рамка на съюзната държава.

Лукашенко преди се е съпротивлявал на усилията на Кремъл за по-нататъшна интеграция на Беларус в съюзната държава, но последиците от въоръжения бунт на групата "Вагнер", за който Лукашенко според сведенията е изиграл роля в посредничеството, и смъртта на финансиста Евгений Пригожин може да са попречили на способността на Лукашенко да се съпротивлява по-нататъшни усилия за интеграция на съюзната държава.

Украински военни заявиха, че руските сили са изстреляли шест ракети С-300 по Мирноград, Донецка област и Музиковка, Херсонска област и осем дрона Шахед-136/-131 и една ракета Искандер-М по други цели в Украйна.

Украинските ВВС съобщиха, че украинските сили са свалили всичките осем "Шахед-а". Говорителят на украинските ВВС полковник Юрий Игнат заяви, че украинските сили изучават свалените дронове "Шахед", за да подобрят украинските системи за електронна война и да идентифицират чужди компоненти в дронове.

Руските служители се опитват да разширят капацитета за тестване на нови технологични адаптации. На 29 януари министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу инспектира 12-и и 48-ми ЦНИИ на Министерството на отбраната на Русия в Московска област по време на работна визита в Западния военен окръг (ЗВО).

Ръководителят на 12-и Централен изследователски институт генерал-лейтенант Игор Колесников каза на Шойгу, че 12-ти институт намалява продължителността на държавните тестове за нови оръжия, подобрява условията за тестване и увеличава броя на тестовете, които провежда.

Украйна продължава усилията за привеждане на украинските въоръжени сили в съответствие със стандартите на НАТО. Украинското министерство на отбраната (МО) съобщи на 28 януари, че Украйна е внедрила над 18 стандарта на НАТО между декември 2023 г. и януари 2024 г., включително стандарти за защита на персонала, комуникационно обучение за военноморските сили и процедури за информационни и транспортни системи.

Партньорите на Украйна продължават да полагат усилия за изграждане на своя собствена отбранителна индустриална база в подкрепа на Украйна. Изпълнителният директор на германския производител на оръжия Rheinmetall Армин Папергер заяви в интервю за Bild на 28 януари, че Rheinmetall изгражда нова фабрика за боеприпаси в Германия, за да създаде "стратегическа сигурност на доставките" и да осигури непрекъснати доставки за Украйна. Папергер отбеляза също, че Rheinmetall е получил над 10 милиарда евро поръчки за военни поръчки от германското федерално правителство през 2023 г. за германските въоръжени сили и Украйна и че това вероятно ще се увеличи до 15 милиарда евро през 2024 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    38 7 Отговор
    ПРОСТО ТАЗИ ЗАПАДНАЛА ПРОПАГАНДА НЯМА ДА Я ЧЕТА
  • 2 Новини

    31 11 Отговор
    Украйна е резултат от агресивната политика на запада изпълнена с много грешки довела до агресията на Русия
  • 3 Боруна Лом

    11 27 Отговор
    Всичко е руска пропоганда.Като има кой да им вярва те ще тролват.
  • 4 Бонев

    34 7 Отговор
    Нормално е в американската територия да се говори за руска пропаганда. Политкоректно е някакси.

    Коментиран от #20

  • 5 ВЗИМАЙ ПАРИТЕ И БЯГАЙ

    29 3 Отговор
    Залужния тайно се надява да го изволнят и да се спаси по света със семейството си, както направи оня предния. Някой пита ли къде е сега РЕЗНИКОВ???
  • 6 Мсех в блатото

    7 24 Отговор
    Руснаците печелят войната ... с лъготене :)))
  • 7 Ццц

    27 2 Отговор
    Последната информация на западните медии за Залужни беше, че е на ръба на психически срив. Той е в резултат но това, че украинците нанасят "тежки поражения на настъпващия враг" и задържат позициите си в най-укрепената зона. Интересно е обаче как ISW всяка сутрин ни запознаваха с невероятните, но вероятни проблеми на руснаците, а сега се превърнаха в антипропаганден орган на Киевската хунта и ни казват в кое да не вярваме. Ние знаем, че и слънцето е жертва на руска пропаганда и изгрява от изток. А всички искаме да изгрява от запад, защото всичко добро идва от там.
  • 8 Айде по-точно

    17 2 Отговор
    Слуховете тръгнаха от бившият съветник на Зеленски-Арестович...-когато даде в четвъртък интервю за СиЕнЕн....
  • 9 😆😆😆

    23 2 Отговор
    Украинците сами разпространяват, а се представя като руска пропаганда 🙄😆😆😆👏👏👏

    Коментиран от #12

  • 10 Руската пропаганда

    4 11 Отговор
    Не спипа да работи, заради липсата на успехи на Специалната осервация
  • 11 Язовеца ТаУмНиВзе

    2 9 Отговор
    Кийв за 3 дни
  • 12 РЕАЛИСТ

    20 1 Отговор

    До коментар #9 от "😆😆😆":

    Залужни наистина е уволнен от Зеленски, но САЩ натискат Зеленски да го върне и затова има противоречие в украинските медии. Руснаците просто се позовават на тази информация, както и останалия свят.
  • 13 джони инглиш

    17 1 Отговор
    Този Залужни защо не се е появявал на живо вече почти година. Даже на срещата на натю и онлайн не можа да се включи. Говори се от миналата пролет , че или е ликвидиран или го събират в някоя болница в Германия.
    За един приятел питам де.

    Коментиран от #15

  • 14 Механик

    19 1 Отговор
    "....противовъздушната и противовъздушната отбрана системи."
    До тука стигнах и ми стана ясно каква "снощна" мисирка е писала статията. И чак после видях, че статията е от над 2000 думи, тоест, пак нямаше да я дочета.
    Със Захлюжи или без него, видно е, че САЩ изгубиха и тая си война.
    А, честито!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Къф ли пък е тоя...- ,,удавник"...?!

    9 0 Отговор
    ,,Руски източници разшириха изображенията на СВАЛЕНИЯ УДАВНИК в рафинерията и твърдят, че не е причинил никакви щети. "

    Коментиран от #17

  • 17 Наистина!

    10 0 Отговор

    До коментар #16 от "Къф ли пък е тоя...- ,,удавник"...?!":

    Мисирки,сър...!
  • 18 Сандо

    8 0 Отговор
    Значи когато украинските магарета си хвърлят къчове един по друг,намесва се ата отвъд Голямата локва за да въдвори ред в пропадналото стадо,пак Русия и нейната пропаганда са виновни?Нещо май куца в нашенската пропаганда ми се струва,защо не намерят някои по-способни изпълнители?
  • 19 Рядката

    2 0 Отговор
    А къде е ген. Герасимов? Да не го е привикал суровикин или пригожин? РуZzнаци.
  • 20 абвг

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бонев":

    Няма значение къде се намираш.Истината е една.Руското оръжие е пропагандата.Винаги така е било.Промиване на слаби мозъци.Създаване на русофили.Въпреки това, хората имигрират на Запад, а не в любимата раша и са доволни от живота там.Това вече не е пропаганда.Осъзнайте се русороби.
Новини по държави: