Last news in Fakti

30 Януари, 2024 08:28 2 604 21

Първият дипломат на Вашингтон: Ситуацията в момента е по-опасна, отколкото през 1973 година

  • сащ-
  • антъни блинкън-
  • израел-
  • иран-
  • хамас-
  • газа-
  • близък изток

Опасенията за сигурността в целия Близък изток се увеличиха поради продължаващата война на Израел срещу палестинските бойци на "Хамас" в Газа

Първият дипломат на Вашингтон: Ситуацията в момента е по-опасна, отколкото през 1973 година - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ситуацията в Близкия изток сега е по-опасна, отколкото е била през последните десетилетия, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, предаде БТА.

"Твърдя, че поне от 1973 г. насам не сме виждали толкова опасна ситуация в региона като тази, пред която сме изправени сега. А вероятно дори и преди това", заяви Блинкън на съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг във Вашингтон. "И това е средата, в която действаме."

На 6 октомври 1973 г. коалиция от арабски държави, водена от Египет и Сирия, напада неочаквано Израел на Йом Кипур - един от най-свещените дни в еврейския календар. Конфликтът, известен като Войната Йом Кипур, продължава 19 дни.

Сраженията се водят главно на Синайския полуостров и на Голанските възвишения. По данни на Израел тогава повече от 2600 негови войници са били убити, а повече от 7000 са били ранени.

Трима американски войници бяха убити, а около две дузини други бяха ранени при нападение с дрон срещу американска военна база в Йордания в неделя, което подхрани опасенията за разширяване на кризата в Близкия изток.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че нападението "е извършено от радикални, подкрепяни от Иран бойни групировки, действащи в Сирия и Ирак", и заплаши да предприеме ответни действия. В понеделник иранското правителство отрече да е замесено в атаката.

Опасенията за сигурността в целия Близък изток се увеличиха поради продължаващата война на Израел срещу палестинските бойци на Хамас в Газа.

Блинкън предупреди срещу опитите да се използва войната на Израел срещу "Хамас", за да се посее допълнителна нестабилност в Близкия изток. Той заяви, че САЩ ще отговорят на всеки такъв опит "решително", но подчерта, че целта на американското правителство е да предотврати ескалация на напрежението в региона.

От началото на войната в ивицата Газа между Израел и ислямистката организация "Хамас" през октомври проиранските милиции извършват почти ежедневни нападения срещу американски военни бази в Ирак и Сирия. САЩ отговориха с въздушни удари и в двете страни.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ОМБРЕ

    33 3 Отговор
    ПАЛИТЕ ОГЪН ПЪК ПОЖАРОГАСИТЕЛИ НЯМАТЕ
  • 2 честен ционист

    19 8 Отговор
    Ще стане напечено като набутат Ганя март месец у Шенгеня.
  • 3 12343211

    15 0 Отговор
    "Твърдя, че поне от 1973 г. насам не сме виждали....
    На колко години е бил...или не е негова мисъл ?
  • 4 Блинки мига на парцали

    18 0 Отговор
    Значи пак трябва да нападнат Виетнам.
  • 5 ........

    17 2 Отговор
    Как няма да е напечено като няма дипломация никаква,а се държат като футболни фенове...Само наливат масло в огъня навсякъде.Много ясно,че ще е напечено.Бай Дрън иска военно положение,за да няма избори и да надене военната униформа.
  • 6 Въпроси

    28 2 Отговор
    А какво търсят краварите в Близкия изток?
    Да не са си загубили нещо там?
    Или са отишли да въвеждат "демокрация" в суверенните държава ?
    Демокрация по краварски,което значисатанизъм,фашизъм ,ЛГБТ ценности,унищожаване на религията ,съсипване на държавността и подчинение на всички държави на глобалистичния елит от корпораци.

    Коментиран от #13

  • 7 Зад всички злини

    15 1 Отговор
    Стоят сащ
  • 8 САЩ..САЩ..

    6 1 Отговор
    Някой ще надуе кавало ама ки се види кой..
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Запознат

    20 0 Отговор
    Ех пусти двойни стандарти - значи Русия като нападна Украйна защото киевската хунта дошла на власт след кървав преврат изби 14 000 руснака това е лошо, но когато евреите нападнаха палестинците защото те убиха 1200 израелци това било добро и те били в правото си да си отмъстят. Да живее праведната пропаганда.

    Отделно евреите провеждат геноцид като за два месеца избиха повече цивилни отколкото руснаците за 2 години война но ще си мълчим, а за руснаците ще ревем до небесата че даже ще им правим театрални постановки като Буча или "родилния дом" за да покажем колко са лоши. Ще ревем за териториалната цялост на Украйна но за териториалната цялост на Палестина ще си мълчим и ще се мъчим да забравим за териториалната цялост на Югославия или пък на Сирия. Да живее праведната пропаганда.

    Абе каквото и да направят господарите това е все добро но ако някой друг се осмели да направи същото като тях ще бъде оплют че е диктатор, главорез, фашист и какво ли още не - все заучени фрази.

    Коментиран от #14

  • 11 Механик

    8 1 Отговор
    Абе, тва "Близкия Изток" от коя страна граничи със САЩ, та копоите така вият на умрело?
  • 12 Задунаец

    3 5 Отговор
    След нападението на руzzия над Украйна, форумът се напълни с хамаси, хизбуласи, хути и хуси!
  • 13 касапина

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Въпроси":

    каквото и турчолята търсят там
  • 14 Задунаец

    1 6 Отговор

    До коментар #10 от "Запознат":

    Така като си тръгнал да ни запознаваш с кремълските теории на кагебейската конспирация, се върни още малко назад, да ни разкажеш за делата на сталин в Украйна - как справедливо ги наказал защото не били правоверни болшевики докрай. За "кървавия преврат" вече сме слушали много от тавариша жириновски който се слави с голямата си любов към истината и уважение към фактите.

    Коментиран от #15

  • 15 костя капейкин:

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Задунаец":

    Той жириновски ви го каза задунайци: "...българите трябва да пълзят в краката на руснаците!"
    Не е ли прав! ???

    Коментиран от #16

  • 16 Задунаец

    1 4 Отговор

    До коментар #15 от "костя капейкин:":

    Той и решетников ни каза: " Ето, аз ви избрах пРезидент" !!!!
    Винаги грижовни братя руzzнаци!

    Коментиран от #18

  • 17 Лост

    3 0 Отговор
    И как изведнъж като убиха трима американски войници и стана такава?
  • 18 Путин гол до кръста на кон

    2 4 Отговор

    До коментар #16 от "Задунаец":

    Ние сме направили много за вас! И ви обичаме и ви помагаме! Спомнете си депутата от руzката Дума Толстой! Той ви каза: "Половината България е наша! Ще изкупим и другата половина" ...и ще я изкупим, ще ви помогнем пак. ....а за това, че съм ви обявил за вражеска страна и ви спрях газа...това ще го оправим с моя приятел радев, като го назнача за губернатор на задунайская! Вервайте ми!

    Коментиран от #19

  • 19 Ликита Бухалков

    1 2 Отговор

    До коментар #18 от "Путин гол до кръста на кон":

    Никита Михалков казал, че когато путин нападне Германия и България, веднага ще заснеме филм. За нападението над Украйна няма да прави филм, за да не се обидят братята украинци. Нещо не разбрах!!!??? Ние не сме ли братя?

    Коментиран от #20

  • 20 Задунаец

    3 2 Отговор

    До коментар #19 от "Ликита Бухалков":

    Разбира се, че сме братя!!! Нас защо ни наричат "ЗАДУНАЙЦИ" ? От най-братски чувства, разбира се! Просто Ники нещо се е объркал...Разбира се, че няма да прави филм за нас, когато путин дойде да ни денацифицира в задунайци! За германците обаче не гарантирам! За тях да прави!
  • 21 имен ден

    1 0 Отговор
    На байдън ми дреме на памперса, той и без друго е на достолепна възраст!