Last news in Fakti
  Тема: Украйна

31 Януари, 2024 07:22 4 004 70

Идва краят на НАТО, ако Тръмп стане президент?

  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • нато-
  • германия-
  • русия-
  • война-
  • европа-
  • сигурност

Зеленски изрази желание германците да поемат лидерската роля на Вашингтон

Идва краят на НАТО, ако Тръмп стане президент? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Путин би бил щастлив, ако Тръмп спечели президентските избори в САЩ - без съмнение. Но за ЕС и Украйна това би бил същински кошмар, пише в своя публикация германската обществена телевизия ARD. Така например въобще не е ясно дали НАТО ще оцелее, ако Тръмп за втори път стане американски президент.

Той отдавна обяви Алианса за "остарял". За да сложи край на НАТО, дори не е нужно да оттегля официално САЩ от него. Достатъчно е само Щатите да поставят под съмнение защитата на европейските си съюзници в случай на нападение. "Това би бил краят на НАТО", казва за ARD Кристиан Мьолинг от Германския съвет за външни отношения. Той припомня, че НАТО се основава в изключително голяма степен именно на обещанието на американците за защита в случай на такава необходимост.

Още новини от Украйна

"Беззащитни" без САЩ

През първия мандат на Тръмп едва не се стигна до разпад на Алианса - на срещата на върха на НАТО в Брюксел през 2018 година. Но ако бъде избран за президент, дали и този път ще се намерят негови съветници, които да му попречат да оттегли САЩ от НАТО?

Ако обаче САЩ сгънат ядрения или конвенционалния защитен чадър, който са разпънали над Европа, Германия и нейните източноевропейски съседи ще имат проблем: военната зависимост на Европа от САЩ по никакъв начин не е намаляла след първия мандат на Тръмп, отбелязва по този повод ARD. В европейските страни от НАТО сега са разположени около 100 000 американски войници, от които 35 000 в Германия. Без САЩ и техния ядрен щит Европа би била "беззащитна", казва Мьолинг в подкаста на NDR "Въоръжени сили и стратегии".

Защо Европа не взима нещата в свои ръце?

В края на май 2017 година, т.е. още по време на мандата на Тръмп, тогавашната канцлерка на Германия Ангела Меркел каза, че е време европейците да вземат съдбата си в свои ръце, но нито тя, нито нейният наследник на поста Олаф Шолц внесоха някакви съществени промени. И днес съдбата на Европа все още до голяма степен зависи от САЩ - почти шест години след това признание на Меркел и почти девет години след анексирането на Крим от Русия.

Европейският съюз със сигурност прави опити да се сплоти във военно отношение: в рамките на проектите PESCO, стартирали през 2017, желаещите държави могат да обединят усилията си за изграждане на съвместни способности - например за разработване на подводен дрон. В същото време съществува фонд за отбрана на ЕС, който може да се използва за финансиране на съвместни поръчки. Въпреки това ЕС върви много бавно към истински отбранителен съюз: във фонда за обществени поръчки има осем милиарда евро, които са разпределени за няколко години. "Това съвсем не е достатъчно", казва Кристиан Мьолинг. За сравнение: годишният оборот на европейската отбранителна индустрия е около 80 млрд. евро.

"Капитулацията" на Европа

Колко бързо ЕС достига границите на възможностите си по отношение на политиката за сигурност, се вижда много ясно сега в Украйна. Евродепутат Ги Верхофстад призна наскоро, че се е наслушал на обещанието, че Европа ще помага на Украйна "толкова дълго, колкото е необходимо". Реалността изглежда по следния начин: Русия може да разчита на три милиона артилерийски снаряда годишно - два милиона собствено производство и един от Северна Корея. "А ние не сме в състояние да произведем дори един милион годишно", подчерта Верхофстад. При това съвсем не е сигурно дали европейците ще успеят да изпълнят обещанието си за доставка до март. Основната причина, според Верхофстад, за тази "капитулация" на Европа в областта на политиката за сигурност, е фактът, че ЕС няма нито обща отбрана, нито общи обществени поръчки. "Това е истински европейски провал", категоричен е той.

Може ли Германия да поеме водещата роля?

Това повдига въпроса каква ще бъде съдбата на Украйна, ако САЩ намалят подкрепата си до нула при евентуално следващо управление на Тръмп. Републиканците вече седмици наред блокират в Конгреса важен милиарден пакет за Киев. Експертите са категорични, че Украйна отдавна вече нямаше да съществува като суверенна държава, ако САЩ не бяха доставили такова огромно количество оръжия и друга помощ от началото на войната - например геоданни.

В интервю за ARD украинският президент Володимир Зеленски изрази желание германците да поемат лидерската роля, ако САЩ отпаднат. Засега обаче няма никакви признаци, че германското правителство може или иска да направи това. Ако обаче Украйна все повече се оказва в отбранителна позиция или ако Путин спечели тази война, това ще има сериозни последици за Европа, предупреждава Мьолинг. На първо място, империалистичният глад на Путин, а по този начин и заплахата за източноевропейците, вероятно ще нараснат. Което на свой ред означава, че Германия и западноевропейците ще бъдат все по-търсени да помагат. А това би им струвало много пари. На второ място ще се засилят обвиненията за това кой е виновен за липсата на такава подкрепа. "Това ще има разяждащ ефект", уверява Мьолинг пред ARD.

Да, засега това е просто един сценарий за възможните развития в случай че Тръмп отново бъде избран за президент. Но пък е вярно, че нито европейските държави от НАТО, нито Украйна са подготвени за такъв развой.

Автор: Кай Кюстнер ARD


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГОЛЕМ ПРОБЛЕМ

    97 12 Отговор
    Тагаренко безработен.
  • 2 КОТарАК

    18 74 Отговор
    така и през комунизма идваше краят на запада , долара и НАТО...знаем кво се случи в бъдещето ,,светло
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Началото на края

    83 9 Отговор
    Краят на натю го сложи Бидоня. Поне Бидоня официално, а реално, неговите кукловоди. Бидоня успя да съсипе и ЕС, освен натю. Абе за изкуфяла деменция, бая нещо натвори

    Коментиран от #10, #39

  • 5 Супер

    64 11 Отговор
    Всички за Тръмп.
  • 6 Тити

    55 8 Отговор
    Много ясно Европа се оказа слаба във взимането на решения ако беше разумна войната е Украйна да е приключила.

    Коментиран от #14

  • 7 НАЛОЖИТЕЛНА ДЕАМЕРИКАНИЗАЦИЯ

    73 8 Отговор
    За да има шанс за ЕВРОПА трябва спешна ДЕАМЕРИКАНИЗАЦИЯ.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 БАНко

    67 9 Отговор
    НАТООООООВЦИ , ТОВА Е ПРИСЪДАТА ВИ !!! ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ В ЕВРОПА Я ПРОИЗНЕСОХА , АМЕРИКА ЩЕ Я ПОТВЪРДИ !!!

    Коментиран от #41

  • 10 Шопо

    69 9 Отговор

    До коментар #4 от "Началото на края":

    Идва края на ЕС и НАТО.
    Когато ЕС се разпадне единствената държава която ще остане в него ще е България.

    Коментиран от #31

  • 11 БОЗА

    58 6 Отговор
    Сами си правят глупости...но накрая винаги е "виновен" Путин...рекетьорска организация ръководена от сащисаните "пазела Европа" от "руската заплаха"... ;-)))



    Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ( Баклава и Халва )
  • 12 Име

    17 2 Отговор
    Някова стомана, няма толкова енергия, няма толкова пари!
  • 13 ГОЛЕМ СТРАХ

    55 4 Отговор
    Идва Дончо. Ще има промени. Страх тресе евролибералите, че ще отговарят пред немските и френските фермери.
  • 14 Хохо Бохо

    40 2 Отговор

    До коментар #6 от "Тити":

    Даже нямаше да се състои тази война ако бяха разумни
  • 15 Последния Софиянец

    54 8 Отговор
    Янките ще се изнесат от Европа и тогава хора като Орбан и Радев ще струват теглото си в злато защото те ще преговарят с Русия.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Факти

    34 4 Отговор
    Дай Боже !
  • 18 Лудия

    10 21 Отговор
    Отпадане ли Сащ, то е ясно,Европа става 4-тия райх под шапката на Берлин. Естествено и Зеленски е за да се включи в оста.

    Коментиран от #42

  • 19 Урюрвкос

    37 5 Отговор
    НАТО е създаден за борба със СССРето 1949 г.. Варшавския договор е създаден чак 1955г. Там където е СССРето и Варшавския договор там трябва да е и НАТО.
  • 20 Бойкот на алчните О.Л.Х.

    44 4 Отговор
    Краварите да си ходят в краварския континент.
    Европа ЗАЕДНО с Русия трябва да направи ОБЩ военен и икономически съюз,
    за да се привопостави на завоевателната политика на янките...
  • 21 Ура!

    30 4 Отговор
    Ура, ура, ураааааа! Откога чакам това събитие!!!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Баш софиянец

    43 3 Отговор
    Божеееее, ние сме гении в улучването на грешната страна. Може би трябва да ни наемат да разпадаме нещата. Влязохме в НАТО и ЕС, ползвахме само негативите и и двете вървят към разпад. Междувременно ние си ликвидирахме армията, икономиката, образованието, земеделието, здравеопазването и т.н. Страхотно!

    Коментиран от #26

  • 24 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    22 2 Отговор
    А ДАНО
  • 25 Дойчемуле

    29 6 Отговор
    Ще стане много хубаво. НАГО вън от България - с ликвидация или без.

    Коментиран от #33

  • 26 Народен съд

    26 0 Отговор

    До коментар #23 от "Баш софиянец":

    Не ние, а те! Боклуците каквито неграмотните, подкупни и неуки български избиратели избират да управляват като грабители и като агенти на световните сатани, те са виновни. Но няма правосъдие и възмездие, няма спирачка тия негодници да се подменят вече 30 години и ни унищожават перманентно. Само аз ще оправя това положение! Историята помни как това се случва!
  • 27 Българските турци

    12 17 Отговор
    Когато Тръмп се върне, НАТО ще ревизира кодекса си и ще се превърне в истински военен алианс който ще поеме сигурността на планетата ! В НАТО ще се включат не мижави сили а истински капацитети като Рф , Китай и Япония ! Със същият манталитет ще се ревизира и ООН !! Ще настъпи нов период в който няма да има войни и милитаристичен антагонизъм ! Ще се организира справедлив икономически кръговрат от суровини , производство и потребителски бизнес !... : )

    Коментиран от #43, #63

  • 28 Русия

    33 4 Отговор
    Едва ли има намерения да завладява Европа. Та тя я изхранва дълги години с газ. Просто не иска НАТО в задния си двор . Не иска Крим да е натовска военна база. Толкова е ясно, лицемерна Европа не го разбра.
  • 29 не може да бъде

    24 1 Отговор
    Абсолютни не ги разбирам вече германците ,а писанията в немските медии ,особено Билд и Дойче веле ме хвърлят в ужас.Разбирам и приемам ,че никоя медия не може без пропаганда агитация и манипулиране на фактите,но немските според мен вече преминаха всякакви граници.В този дух считам че като хвърлят върху Тръмп всички възможни грехове в т.ч и краят на НАТО правят лоша услуга и на германцие и на целия западен свят .Ако НАТО се разпадне според мен това няма да е заслуга на Тръмп или на Путин а заслуга на самото НАТО,чиито недостатъци се разкриха чрез войната в Украйна и събититята в близкия Изток.И не само Тръмп а.много трезвомислещи хора вече поставят въпроса за какво е НАТО след като не върши работа!?...Считам че е не е необходимо да описвам едно по едно как НАТО се провали във важни моменти -нито въоръженията се оказаха добри ,нито стратегията ,нито тактиката,За капак на всичко бяха нарушени и повечето правила които самото НАТО досега издигаше в култ- лицемерно, лъжливо ,никакъв морал !?Остава едно подозрение че НАТО е необходимо най-вече на тези които добре добре се хранят и добре си живуркат .благодарение на щедрата хпанилка на НАТО!?

    Коментиран от #32

  • 30 Хи Хи Хи

    3 19 Отговор
    Ааахахаха.....Жужето и мисли, че Тръмп ше гвади от фекалиите , в които се урина до ушиъте в Украйна.. да, ама не.. баш Тръмп въоръжи украинската армия до зъби.. баш Тръмп накарс държвите от НАТО да увеличат членския внос и да гоплащат редовно..хахахаха.. Жужито пак ше го играе измаменото хамилче..
  • 31 Хи Хи Хи

    1 10 Отговор

    До коментар #10 от "Шопо":

    Ххихихихииииии..надай са Марийо...надай са..

    Коментиран от #68

  • 32 Българските турци

    14 1 Отговор

    До коментар #29 от "не може да бъде":

    Може всичко тук да ви звучи и като виц , и като приказки от 1001 нощ , но истините за Китай и многонационалните империи в историята, не са нито парадокс , нито футуризъм, а са чиста реалност, която е доказана през изминалите две хилядолетия !... Тази планета не е обречена нито на ламтежа на кръвожадни агресори и колонизатори , нито на наплива на ошашавените лузери, търчащи подир зеленикавите примамки заложени от ловците на роби и човешка нищета ! На тази планета все още има разум и разумни хора !... Задайте си въпроси :
    - Нуждае ли се светът от икономически,финансови , енергийни и военни хегемони ?...
    - Дали наистина земната цивилизация все още е толкова примитивна ,че трябва да дели своите жители на раси , на бедни и богати,на интелектуално развити и духовно и културно изостанали ?!...
    - А неможе ли пакт като НАТО да се разшири до такава степен ,че да стане гарантът на световния мир и пазител на реда и дисциплината и военния и политическият етикет на цялата ни ЦИВИЛИЗАЦИЯ ?!..
    - Не можем ли да превърнем ООН във висша политическа платформа на международно управление без досегашната сеизмична основа на дискриминация и експлоатация ,а изградена върху здрав и реалистичен и равноправен фундамент от принципни правила и закони , които няма да позволяват идеологични , икономически и религиозни манипулации и измами върху земното население ??!....
    Колкото въпроси успеете да зададете ще видите, че още толкова ще се офрмят и ще очакват да бъдат задавани !?..

    Коментиран от #35, #44

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Реплика

    7 0 Отговор
    Ами ако Тръмп не стане президент?Пак се готви някакъв сценарий.

    Коментиран от #40

  • 35 Да ти кажа..

    9 1 Отговор

    До коментар #32 от "Българските турци":

    Дрън дрън - ярина--- наклепал си една камара фантастики, гаче ли не живееш на тая земя, ве.. Един умен човек го е казал- Човешкия прогрес се движи от страх и алчност.... аз бих добавил- и от завист. Помисли сериозно въру това. Човешката природа еволюира, но мноого бавно, поколения са нужни за да направи една малка стъпка напред.. така че , слез на земята, в облаците да хвърчиш е хубаво, ама не е реалистично. Толкоз от мен..

    Коментиран от #51

  • 36 Без да има страшен Торбалан

    13 1 Отговор
    няма как и няма логика да се разширява НАТО. Защото е обранителен съюз. Затова трябва да се създаде Торбалан чрез внушаване омраза и най-вече СТРАХ..
    Ако пък го мързи или си има друга работа, трябва да го ръчкат и предизвикват. А после да кажат:"Казахме ли ви?"
    Иначе ще умре бизнес за трилиони
  • 37 Хахахаха

    3 11 Отговор
    Мдааа. Само, че Тръмп трябва и да помисли, че като е така, ако някой нападне САЩ, то никой няма да им помогне! А дали това е добре за САЩ?
  • 38 Някой си...

    10 0 Отговор
    Като чета коментарите, разбирам защо сме все до ушите в тинята.. прост народ, ма много прост. Така и не разбра, че едно се говори преди избори, друго се върши след тях.. прост народ ве ти казвам..ма много прост..
  • 39 Даа,даа

    1 9 Отговор

    До коментар #4 от "Началото на края":

    "Щастливци".Чакали краят на НАТО и Тръмп да им извади кочината от фекалиите...........Не сте познали..........
  • 40 Да ти кажа..

    9 3 Отговор

    До коментар #34 от "Реплика":

    А що си мислиш, че нещо ще се промени ако стане...? Всички тук си мислят, че от Тръмп зависи всичко, ама не е така. Явно хал хабер си нямат от начина на управление на САЩ. Никой не се замисля върху това, въпреки че и в момента имат нагледен пример как се управлява тази свръхдържава--има Сенат..има Конгрес.. а Президента е третатата дупка на кавала..така че много хора ще останат изненадани след изборите. Тръмп е представител на промишления капитал, въпреки че успешно манипулира гласовете на лузърите и маргиналите..

    Коментиран от #46

  • 41 А бе

    0 8 Отговор

    До коментар #9 от "БАНко":

    МОЧА прехласнатия,ЩЕ ИМА ДА ЧАААКАШ,ДА ЧААКАШ,ДА ЧАКАШ...........И ПАК ДА ЧАКАШ..............
  • 42 зеления

    7 2 Отговор

    До коментар #18 от "Лудия":

    ще храни Европа без пари и 2та вида цигани масово се запасяват с евтино чернобилско олио на цена под 2лв 1.90 е в момента в някои от големите вериги.
  • 43 Хи Хи Хи

    3 4 Отговор

    До коментар #27 от "Българските турци":

    Я пийни една паничка зейев сок с люто чушле и праз, че май те държи още от снощи...и слушай доктора, не прекалявай с пиенето на боза, след като не те държи главата..
  • 44 Хи Хи Хи

    1 4 Отговор

    До коментар #32 от "Българските турци":

    Не е лошо да минеш през психотерапевта си днес, когато имаш свободно време..ще ти е от полза.
  • 45 Онзийййй

    13 1 Отговор
    НАТО е терористична организация, от както е създадена НЯМА ВОЙНА БЕЗ НЕЙНОТО УЧАСТИЕ!!!!
  • 46 Реплика

    11 0 Отговор

    До коментар #40 от "Да ти кажа..":

    Коментирам заглавието и съдържанието на статията и внушенията,които прави.Чак написали и предпочитанията на Зеленски коя държава да поемела лидерска роля,ако САЩ се откажат от нея.Генериране на коментари за нероден Петко.

    Коментиран от #48

  • 47 Българин

    15 0 Отговор
    Би било добре терористичната организация нато да се разпадне и светът да си отдъхне!

    Коментиран от #49

  • 48 Да ти кажа..

    6 1 Отговор

    До коментар #46 от "Реплика":

    Така де, съгласен. Ама шараните лапат ли лапат бастуня и си мислят че нещо зависи от тях.. да знаеш само как се забавлявам с простотията на нашите лузъри..
  • 49 Да ти кажа..

    2 7 Отговор

    До коментар #47 от "Българин":

    Лошо нема... ама като дойде това време, мини за всеки случай през ходжата.. той си знае работата.
  • 50 някой

    12 0 Отговор
    Пуделите са тревожни!
  • 51 Българските турци

    8 1 Отговор

    До коментар #35 от "Да ти кажа..":

    Всички религии и идеологии които са се появили в живота на земното съществуване на човека от сътворението до днес, са проповядвали все доброто и никога злото !...Дилемата на човека и човешкия прогрес е в битката между доброто и злото !...Алчноста и грубата му бруталност пораждат страха !... Не е възможно нормален човешки мозък да твърди ,че именно те движат прогреса !..Такова твърдение е сатанично и уродливо ! Нито един пророк преносител на божие слово , нито дин идеолог , нито един просветител,писател ,художник не е проронил и дума за такъв извратен прогрес !... Стремежът към доброто и надеждата за хубав живот, не е порок а е добродетел !... Не е фантастика , а е реалност !!!..

    Коментиран от #53

  • 52 Демократ

    4 15 Отговор
    Ето как Русия определя световния ред- всички да се готвят за война ,защото световния миролюбец иска така. Русия винаги е била агресор и липсата на всякаква цивилизованост, а прилагане на сила е бил й единствения начин за величаене.Резултатът е налице. Огромни жертви и разрушения за увеличаване на територията и влиянието й. Не влияние чрез развитие, а чрез унищожение, което доказва варварската й терористична същност. Неслучайно е казано,че с терористи не се преговаря, те разбират само от сила и затова,за да бъде спасен света трябва задружна сила от цивилизования свят срещу Русия. Путин няма да спре, ако не бъде спрян, каза Гари Каспаров в началото на войната му срещу Украйна ,руският световен шампион по шах, отдавна избягал от Путин, за да оцелее,който най-добре го познава. Тръмп още през 2017 г. като президент започна да обслужва Путин и започна да рекетира Зеленски като спря военната помощ за Украйна. Путин всъщност нахлу в Украйна през 2014 г. и Тръмп от 2016 г. му е пръв световен приятел, а когато вероломно я нападна през 2022 г.го нарече гений. Тръмп е първият президент на САЩ проруски агент, виновен и за сегашната трагедия, защото даде сила на Иран като изтегли САЩ от международния договор за контрол над ядрените оръжия и премести в Йерусалим посолството на САЩ, с което засили противопоставянето между Израел и Палестина. Да се надяваме,че американците няма да го допуснат до властта, още повече че е доказан мошеник и има 100 обвинения от различни щати

    Коментиран от #56, #57, #60, #65, #67

  • 53 Да ти кажа..

    2 5 Отговор

    До коментар #51 от "Българските турци":

    Много си зле..ма много ве. Ич няма да влизам във философски спорове с човек, който е абсолютно неадекватен км заобикалящата го реалност. Иначе.. я си спомни що кръв се е проляла все в името на тия миролюбиви ( в кавички ) религии.. не си добре ти казах. Никак не е лошо да потърсиш специализирана помощ, докато е време.. А този, който е изрекъл тези слова движи голяма част от световната икономика, и е много по-умен от тебе и мене, че и още от сто такива оръфляци събрани на едно място..
  • 54 Харон

    4 2 Отговор
    Питали Тръмп как мисли да реши проблемът с войната? -Ще бомбардирам Москва. -бил отговорът.:-))))))
  • 55 Роналд Рейган

    1 2 Отговор
    ВСИЧКО В ИМЕТО НА ЧОВЕКА И ЗА БЛАГОТО НА ЧОВЕКА БАЙДАН - 2 МАНДАТ
  • 56 Реплика

    2 1 Отговор

    До коментар #52 от "Демократ":

    Зеленски е президент на Украина от 2019 г. и Тръмп не е спирал военна помощ за война,която още не беше започнала.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 НОВИЯ ВАРШАВСКИ ДОГОВОР

    0 1 Отговор
    Е ЗА ТОВА ТРЪМПО НЕМА ДА Е ПРЕЗИДЕНТ - МЕЮРЕ Е
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 ФИНЛАНДИЯ В НАТО

    3 2 Отговор
    РУСИЯ Е КАТО В ЗООЛОГИЧЕСКА ГРАДИНА, КЛЕТКА ОТ ВСЯКЪДЕ, РЕД Е НА КИТАИ ДА СЕ РАЗШИРЯВА КЪМ МОСКВА
  • 62 От страни

    1 1 Отговор
    Давай Тръмпи гази ги.
  • 63 стоян

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "Българските турци":

    До 27 ком - това е мечтата на руските и турските кумунисти като теб - мечта несбъдната - в Турция има ли кумунисти или са в пандис палас
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Българските турци

    0 3 Отговор

    До коментар #52 от "Демократ":

    Злобата обладава мозъка и заслепява очите ! Хората които не виждат Погрома на бруталноста на хегемонията над човечеството се обявяват за демократи и хуманисти !...Оплюват справедливостта на правото на газените да се опълчват срещу злото и явния геноцид, който продължава от Христофор Колумб до наши дни ! Кои са затрили цивилизациите на два континента и са заробили трети континент, и ненаситно са грабили и грабили, и продължават да грабят човешки и природни ресурси !
  • 68 Не се смей

    1 2 Отговор

    До коментар #31 от "Хи Хи Хи":

    Чети история и не се чуди. България в който съюз е влязла, съюза се е разпаднал. Я виж Римската империя, Османската империя, СИВ и сега е ред на ЕЦ и НАТО.
  • 69 Леонид Брежнев

    2 1 Отговор
    НЕ СИ ВЪОБРАЗЯВАЙТЕ ЧЕ ТРЪМП ЩЕ КЛЕКНЕ НА РАШКИТЕ ! НАПРОТИВ МИСЛЯ ЧЕ ЩЕ ЛАНСИРА ИДЕЯТА ЗА ПО-БЪРЗО РАЗПАДАНЕ НА РАША И РЕШАВАНЕ НА ТЕРИТОРИАЛНИТЕ ПРЕТЕНЦИИ НА ЗАД КАВКАЗКИТЕ РЕПУБЛИКИ В РАМКИТЕ НА НЕГОВИЯ ПРЕЗИДЕНТСКИ МАНДАТ КОЕТО ЩЕ Е ПАГУБНО ЗА ПУТИН НО И ПРЕМЕРЕН УДАР ПО КИТАЙ КОЙТО Е ВЪВ ФНАНСОВ НОКДАУН !
  • 70 геноцид

    0 0 Отговор
    Канцлер акт - направо да го премахнат и да им назначат дедо Джо за президент ! Видяло се е , че и без това не могат да мислят и да се управляват сами , а следващата стъпка е Ес ( Щат ) ! Киселото зеле много мирише .......