Last news in Fakti

18 Януари, 2024 18:45 2 414 22

Нов член на БРИКС? Саудитска Арабия все още не може да реши

  • саудитска арабия-
  • брикс-
  • мохамед бин салман

Саудитската държавна телевизия съобщи по-рано този месец, че кралството се е присъединило към блока, само за да премахне информациите от акаунтите си в социалните медии по-късно

Нов член на  БРИКС? Саудитска Арабия все още не може да реши - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Саудитска Арабия все още обмисля поканата да стане член на блока от държави БРИКС, след като беше поканена да се присъедини от групата миналата година, казаха двама източника, които са пряко запознати с въпроса, пред Ройтерс в четвъртък.

През август групата покани Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Египет, Иран, Аржентина и Етиопия да се присъединят от 1 януари, въпреки че Аржентина даде сигнал, че няма да приеме поканата през ноември. Източниците са заявили, че 1 януари не е краен срок за решение, като единият от тях е добавил, че има големи ползи от присъединяването към блока, тъй като членовете Китай и Индия са най-големите търговски партньори на кралството.

"Саудитска Арабия оценява ползите и след това ще вземе решение, протича процес", казва един от източниците.

Разширяването на групата би добавило икономическа тежест към БРИКС, чиито настоящи членове са Китай, Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка. Това може да подкрепи амбицията групата да стане шампион на глобалния юг.

Обмислянето на членството на Саудитска Арабия идва на фона на нарастващото геополитическо напрежение между САЩ и Китай и Русия и тъй като затоплянето на връзките на кралството с Пекин предизвиква безпокойство във Вашингтон.

Въпреки продължаващите силни връзки със САЩ, Саудитска Арабия все повече следва своя собствен път от загриженост, че Вашингтон е по-малко ангажиран със сигурността на Персийския залив, отколкото в миналото.

Във вторник министърът на търговията на Саудитска Арабия заяви, че Саудитска Арабия не се е присъединила към БРИКС в панел на Световния икономически форум в Давос, без да дава подробности.

След изявлението на министъра, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че интегрирането на Саудитска Арабия в блока БРИКС е много важна работа, която продължава в сряда.

Саудитската държавна телевизия съобщи по-рано този месец, че кралството се е присъединило към блока, само за да премахне информациите от акаунтите си в социалните медии по-късно.

Друг член на Съвета за сътрудничество в Персийския залив, ОАЕ, каза, че е приел поканата и се е присъединил към блока, според министерството на външните работи.

Решението му се основава на икономически съображения, а не на политически, каза министърът на икономиката на ОАЕ Абдула бин Тук ал Мари в четвъртък.

"Ние не живеем в студена война... присъединяването към БРИКС не е от политическа, а от икономическа позиция", каза Ал Мари на сесия в Давос.

"Да, поляризация се случи, това е безпрецедентно от 80-те години на миналия век, но присъединяването на БРИКС е по-скоро дневен ред юг-юг... ОАЕ винаги ще останат свързани със Запада."


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Фен

    45 13 Отговор
    На соросоията им е гадно, ама хората по света, виждат на къде върви светът, и се ориентират! Само ние копаме в тинята...

    Коментиран от #21

  • 3 Глупости

    40 6 Отговор
    Само, че ви е стара информацията. Новата я напилете след един месец . Колко сте ж@.лки. инфото излезе официално по целия свят
  • 4 FAKTI ES Алоууу мисирките

    32 4 Отговор
    Принц Фейсал бин Фархан каза, че асоциацията БРИКС е „изгоден и важен канал“ за засилване на икономическото сътрудничество в света.

    Групата BRICS, която досега включваше Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, вчера удвои броя на членовете си с добавянето на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Египет, Иран и Етиопия.

    Включването на Саудитска Арабия идва на фона на геополитическото напрежение между САЩ и Китай и разширяващото се влияние на Китай в кралство Саудитска Арабия.
  • 5 на кого да вярваме

    33 2 Отговор
    На "Свободна Европа " или на Факти ?
    Свободна Европа - Египет, Иран, Саудитска Арабия, ОАЕ и Етиопия се присъединиха към БРИКС.

    Коментиран от #8, #12

  • 6 Тити

    8 31 Отговор
    Клуба на мизерниците.

    Коментиран от #10

  • 7 И накрая Пак Руският беден народ

    7 28 Отговор
    Ще яде шрот а Путин ще е във замък за 800 милиона евро

    Коментиран от #9

  • 8 Тука

    25 1 Отговор

    До коментар #5 от "на кого да вярваме":

    Каквото кажат го разбирай обратно. След 1 месец, ще си признаят. И така. Два пъти едно и също на казват. Шизофрения до шия.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Сатана Z

    9 11 Отговор
    То па един БРИКС.Две фабрики :Китай и Индия допълнени с три бензиностанции:Русия,Иран и Саудитска Арабия .Друго си е G7,печатат пари и си ги разменят помежду си.
  • 12 Хахахаха

    9 2 Отговор

    До коментар #5 от "на кого да вярваме":

    Ти си от вярващите на Кирил Петков, щом задаваш подобни въпроси!
  • 13 Русофил

    4 14 Отговор
    Нещо не им се услаждат рублите, рупиите и юаните на богатите араби от СА.
  • 14 Ксаниба

    4 10 Отговор
    Чаршафите едва ли ще влязат в клуба на клошарите.
  • 15 ГОЛЕМ ПРОБЛЕМ

    9 3 Отговор
    Англосаксите се страхуват, че губят хегемонията си и ще отговарят за престъпленията срещу човечеството, които вършат от 500 години.
  • 16 ммм...да

    8 0 Отговор
    В скоро време Унгария и Сърбия.
  • 17 МирО

    8 0 Отговор
    Никой никого не кани, покани няма!!! Дадена страна кандидадства (тоест моли) да влезе в БРИКС и т.н....
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ха ха ха

    1 7 Отговор
    Няма да се присъединят, БРИКС са против долара. А Саудитска Арабия обожава доларите.
  • 20 Китай

    1 4 Отговор
    и дванадесетте (васални) джуджета
  • 21 руски copoсоиден кравар

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Фен":

    Само трябва да добавите Кирибати и Конго към бриксаджийските джуджета и запада ще4793 е в тотален траур !! Вие русофилските майце продажници отново сте от грешната страна.Вече ви спрягаме за булки !!
  • 22 Брат Румен Ралчев

    0 0 Отговор
    Брат Ротшилд няма да е щастлив от това.