Last news in Fakti
  Тема: Украйна

13 Февруари, 2024 04:02 2 388 43

Русия атакува град Днепър, порази ТЕЦ

  • украйна-
  • днепър-
  • тец-
  • володимир зеленски-
  • дмитро кулеба-
  • циркон

Миналата седмица при атаката на Киев Москва е използвала за първи път от началото на войната хиперзвукова ракета "Циркон"

Русия атакува град Днепър, порази ТЕЦ - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия предприе въздушна атака срещу град Днепър (Днипро на украински) в Централна Украйна, предаде БТА. Топлоелектрическа централа понесе щети и спря работа.

По Днепър бе изстреляна ракета, а четири групи дронове се приближиха към града от юг, изток и север, предаде Ройтерс, като се позова на украинските военновъздушни сили.

Тревогата вече е отменена.

Кметът Борис Филатов обаче съобщи за поразена инфраструктура, без да даде подробности.

Топлоелектрическа централа е понесла сериозни щети и в резултат е спряла работа, обяви компанията оператор ДТЕК, цитирана от УНИАН.

Украински медии съобщиха за няколко поредици експлозии и избухнал пожар в Днепър. Заради прекъсване на електрозахранването по места помпена станция също е спряла работа и в резултат водоснабдяването на някои райони в третия по брой на населението град в страната е спряно.

Критичната инфраструктура е основна мишена на руските въздушни нападения в Украйна.

Русия е използвала хиперзвукова ракета "Циркон" в Украйна за първи път от началото на войната, избухнала преди близо две години, заявиха украински изследователи, цитирани от Ройтерс и БТА.

Предварителен анализ е стигнал до заключението, че Русия е ударила Киев с такова оръжие миналата седмица, написа днес в "Телеграм" ръководителят на Киевския научно-изследователски институт за криминалистични експертизи Олександър Рувин.

Ако бъде потвърдено, това развитие означава, че противовъздушната отбрана на Украйна ще се сблъска с ново предизвикателство, отбелязва Ройтерс.

Рувин каза, че неговият институт е завършил предварителния анализ на фрагменти от руски ракети след нападението на 7 февруари срещу Киев. Той разпространи и видеоклип на предполагаемите отломки от ракета, на които се виждат специфични маркировки.

"В този случай виждаме елементи, които са характерни за руската ракета "Циркон" с надпис 3M22. Части и фрагменти от двигателя и механизмите за управление имат специфични маркировки", написа Рувин.

Министерството на отбраната на Русия за момента не е отговорило на запитването на Ройтерс за коментар.

Русия твърди, че нейната хиперзвукова ракета "Циркон" има обсег от 1000 километра и се движи девет пъти по-бързо от скоростта на звука. Според военни анализатори хиперзвуковата скорост може да означава значително намаляване на времето за реакция на противовъздушната отбрана и възможност да бъдат атакувани големи, дълбоко разположени и укрепени цели, отбелязва Ройтерс.

Украинският президент Володимир Зеленски планира обиколка в Западна Европа около Мюнхенската конференция по сигурността тази седмица, за да лобира за продължаване на военната помощ за страната му, твърди агенция Блумбърг, цитирана от БТА, като се позовава на добре осведомени източници.

Според тях Зеленски може да посети включително Париж и Берлин. Плановете все още не са потвърдени.

Традиционният годишен форум по въпросите на сигурността в Мюнхен ще се проведе от петък до неделя. Русия и Иран не са поканени.

Западната военна помощ е жизненоважна за Украйна, за да се противопостави на Русия. Има опасност обаче тази подкрепа да намалее значително, особено предвид факта, че следващият транш от Съединените щати, които са най-големият поддръжник на Киев, е блокиран в Конгреса.

Зеленски проведе първа среща с новото командване на въоръжените сили на страната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Миналата седмица Зеленски направи редица кадрови промени във военното ръководство на Украйна. Снощи той съобщи в редовното си вечерно видеообръщение, че вчера е имал първо съвещание с новите командири.

На срещата е присъствал генерал-полковник Олександър Сирски, който смени като върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) генерал Валерий Залужни.

Зеленски съобщи, че е обсъдил с новото ръководство на ВСУ ситуацията на фронта в източната и южната част на страната, както и как да бъде защитена възможно най-добре критичната инфраструктура като електрозахранването и водоснабдяването.

Предишният главнокомандващ бе много популярен сред украинците, но в последно време се говореше за разрив в отношенията му с с президента.

Целта на кадровите промени е укрепване на украинската отбрана почти две години след руската пълномащабна инвазия в страната, отбелязва Ройтерс.

Украйна изпитва недостиг на хора и техника и постигна малко успехи на бойното поле миналата година. Освен това тя е изправена пред заплахата от прекъсване на военната помощ от най-големия си поддръжник - Съединените щати.

Междувременно украинският външен министър Дмитро Кулеба приветства решението на Европейския съвет за "замразените активи" на Русия, съобщи агенция Укринформ, като се позова на негов пост в социалната платформа "Екс", предаде БТА.

Решението на Съвета на ЕС "проправя пътя за използване на извънредните приходи от замразените руски активи", подчерта Кулеба.

"Насърчаваме по-нататъшни стъпки, които да позволят практическото им прилагане в полза на Украйна. Тези стъпки трябва да бъдат амбициозни и бързи. Украйна е готова да продължи да работи с партньорите си за постигане на крайната ни цел - предоставяне на руските активи на разположение на Украйна. Агресорът трябва да си плати", заключи украинският външен министър.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хи хи хи

    56 5 Отговор
    Ега ти катилите , свикнали са само да сучат , да получават всичко безплатно , като че ли цял свят им е длъжник и трябва да ги храни !!!!!!! Това са укронацистите !!!!!!

    Коментиран от #6

  • 5 среднощен

    46 0 Отговор
    "...Решението на Съвета на ЕС "проправя пътя за използване на извънредните приходи от замразените руски активи", подчерта Кулеба...";

    Русия "винаги ще защитава парите си"... Голяма грешка ще бъде да се откраднат тези пари от ЕС и Украйна"... Тогава "руските олигарси" ще бъдат принудени да подкрепят Кремъл, защото няма да имат друг механизъм да си "възстановят загубите" - освен чрез участие в плячкосването на Украйна - за сега...

    Коментиран от #19

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ТаУмВзе

    1 40 Отговор
    Най важното е гнус 200 да не спира да върви с пълни камази и вагони към блатницата и онова страхливото с
    токчетата и имлантите да фулира памперса през час под миндера в калния бункер и всичко ще е наред!
    А копейките да си стенат в тинята цял живот с пошлата си челяд, както най си обичат!

    Коментиран от #12

  • 9 ТаУмВзе

    0 34 Отговор

    До коментар #6 от "пенсионер":

    Какво пенсия взимате клошарите като цял живот сте на сметището и ровите, разкажи ни!

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 САТЪРА НА ХАНА

    33 4 Отговор
    ЩОМ В ЗАПАДНА УКРАЙНА , ДЕТО ГОВОРЯТ САМО НА МОВА ТРЪГНАХА ДА БИЯТ ЛОВЦИТЕ НА
    МЕСО ЗА ФРОНТА ... НИЩО ХУБАВО НЕ ГИ ЧАКА ФАШИСТИТЕ:))
  • 17 САТЪРА НА ХАНА

    30 2 Отговор
    УКРОПИТЕ ЦЪКАТ МИНУСИ ВЪВ. ФОРУМИТЕ
    ...
    А РАМКИТЕ ЦЪКАТ УКРАИНСКИ ГРОБОВЕ :))
    ....

    Коментиран от #20

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Нури

    26 2 Отговор

    До коментар #5 от "среднощен":

    Алчноста и Войните са Пагубни

    Коментиран от #24

  • 20 Точно, хаха

    31 24 Отговор

    До коментар #17 от "САТЪРА НА ХАНА":

    кравешкитепедали мислят, че с минусите ще победят руснаците.:)))

    Коментиран от #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 😂Това ли си

    19 30 Отговор

    До коментар #20 от "Точно, хаха":

    мислят? 🤣

    А русофилите нacpaни, дали изобщо могат да мислят? 🤣🤣🤣

    Коментиран от #27

  • 23 САТЪРА НА ХАНА

    27 16 Отговор
    РАШКИТЕ КЪРТЯТ МИВКИ В АВДЕЕВКА
    .....
    ОКОПАЛИ СЕ РОТА УКРАИНСКИ ВОЙНИ ХРАБРЕЦИ В ЕДИН 9 ЕТАЖЕН БЛОК..... СЛОЖИЛИ КАРТЕЧНИ ГНЕЗДА ... ДЖАВЕЛИНИ , ДРОНОВЕ
    ...
    И ЕДНА РУСКА ФАБ 1500 ( КИЛОГРАМА)
    ПРОСТО СЪБОРИ ЦЕЛИЯ БЛОК
    .. ..
    И РУСКИ ВОЙНИК - БИВШ СЛУЖИТЕЛ НА ЧВК ВАГНЕР
    САМО ОТИДЕ И ЗАБИ НА КАМЪНЯКА РУСКОТО ЗНАМЕ

    Коментиран от #41

  • 24 среднощен

    21 0 Отговор

    До коментар #19 от "Нури":

    Неоспорим ФАКТ!
    "..И ще чуете вести за войни, но това още не е краят.."
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Ти това ли си

    14 4 Отговор

    До коментар #22 от "😂Това ли си":

    Щом са ви забелязали, че при наличие на 10-20/променливо/
    човека във форума, по данни на четеца и при наличие на два противоположни отбора...вие слагате по 30-50 минуса на протиеното мнение и толкова за вашето ...значи мислят, по-умни са и по голяма логика влагат от едноклетъчните.
  • 28 Твоята, щърбава "мечка "

    19 18 Отговор

    До коментар #3 от "ГОЛЯМ СМЯХ":

    ще бъде одрана полужива в крайна сметка.
  • 29 САЩисан вие на поляна

    18 19 Отговор
    Както винаги демократичната" преса пропусна да отбележи, че преди това бандерите са обстрелвали Горловка с касетъчни снаряди /около 40/
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 русия ТЕРОРИСТ И НАЦИСТ НОМЕР ЕДНО

    11 17 Отговор
    Нещастни и жалки терористи.Затова ви мрази целия свят ! По-зле сте и от ИДИЛ !

    Коментиран от #40

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Де юре

    9 9 Отговор

    До коментар #32 от "де факто":

    виждаме, кой яде шамарите..
  • 34 Украйна е в руини

    18 15 Отговор

    До коментар #2 от "само да кажа":

    само където е допуснат "руския мир"...

    Минските "споразумения" бяха само отлагане на вероломното нападение на фашистка Русия с 8 години... Нищо друго!

    Коментиран от #37

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Я марш обратно

    16 5 Отговор

    До коментар #30 от "ехаа":

    в тоалетната чиния!

    Коментиран от #38, #39

  • 37 Меркел

    8 13 Отговор

    До коментар #34 от "Украйна е в руини":

    друго си призна. Точно обратното. Кого лъжеш? Себе си.
  • 38 ехаа

    6 12 Отговор

    До коментар #36 от "Я марш обратно":

    Ти от там ли мучиш
  • 39 ехаа

    6 13 Отговор

    До коментар #36 от "Я марш обратно":

    Ти от там ли мучиш
  • 40 Иван

    10 1 Отговор

    До коментар #31 от "русия ТЕРОРИСТ И НАЦИСТ НОМЕР ЕДНО":

    Целия свят мрази гнус ите хаза ски циони стки сп. рми
  • 41 Продължавай с

    8 2 Отговор

    До коментар #23 от "САТЪРА НА ХАНА":

    фантазиите и халюцинациите! 😂

    Коментиран от #42

  • 42 САТЪРА НА ХАНА

    9 2 Отговор

    До коментар #41 от "Продължавай с":

    УКРОПИТЕ ЦЪКАТ МИНУСИ ВЪВ. ФОРУМИТЕ
    ...
    А РАШКИТЕ ЦЪКАТ УКРАИНСКИ ГРОБОВЕ :))
  • 43 Руснаков

    1 3 Отговор
    Милене....ще напишеш...Днипро...и после щом токова те кефи...сложи в скоби как е на руски...действието се развива в Украйна или не си забелязал...Всичко се пише на гъ...на руските освободители....Ще получат украинците нужните им оръжия...въпрос на време..
Новини по държави: