Last news in Fakti

13 Февруари, 2024 16:33 8 386 73

На опашката от чакащи! Турция ще получи първия F-16 от САЩ най-рано през 2028 година

  • ф-16-
  • ф-35-
  • турция-
  • сащ-
  • пентагон-
  • реджеп ердоган-
  • изтребители

Искането на Анкара за закупуване на F-16 като временно решение за нуждите на нейния въздушен флот датира от години, след като страната беше изключена от програмата F-35 заради покупката на руската система за противовъздушна отбрана С-400

На опашката от чакащи! Турция ще получи първия F-16 от САЩ най-рано през 2028 година - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция очаква да получи едва през 2028 или 2029 г. първия F-16 в рамките на продажбата на американски изтребители, одобрена официално от САЩ след изтичането на срока за възражения в Конгреса, съобщава турският в. "Хюриет", пише БТА.

Доставката на 40 изтребителя F-16 Block 70, най-важната част от сделката, изглежда няма да се случи незабавно, отбелязва изданието. Според доклад, публикуван от Изследователската служба на Конгреса на САЩ през септември миналата година, компанията Локхийд Мартин (Lockheed Martin) е заявила, че вече има над 140 поръчки, а месечният ѝ производствен капацитет е четири самолета.

Така, според изчисленията, първите нови самолети F-16 Block 70 на Турция се очаква да бъдат доставени през 2028 или 2029 г., пише вестникът.

В същото време турската частна телевизия НТВ отбелязва, че има вариант за сътрудничество между турската национална аерокосмическа компания ТУСАШ (Турска авиационна и космическа индустрия) и Локхийд Мартин, при което част от самолетите да се сглобяват в Турция с цел ускоряване на процеса. Според информацията служители на Локхийд Мартин проучват линиите за модернизация и производство на F-16 на ТУСАШ, за да преценят осъществимостта на този вариант.

Искането на Турция за закупуване на F-16 като временно решение за нуждите на нейния въздушен флот датира от години, след като страната бе изключена от програмата F-35 заради покупката на руската система за противовъздушна отбрана С-400, припомня "Хюриет". Писмото с офертата беше изпратено на САЩ от Турция на 30 септември 2021 г.

На 17 март 2022 г. Държавният департамент на САЩ за първи път изпрати писмо до Конгреса, в което се посочва, че тази продажба е в интерес на САЩ. На 30 юни същата година президентът на САЩ Джо Байдън се произнесе по този процес на срещата на върха на НАТО в Мадрид, като заяви, че е в интерес на САЩ да продадат на Турция F-16 и да модернизират наличните ѝ самолети.

Процесът по одобрението в САЩ приключи, след като на 26 януари правителството на САЩ даде съгласието си за тази продажба на стойност 23 млрд. долара, включваща 40 изтребителя F-16 на Локхийд Мартин (Lockheed Martin) и близо 80 комплекта за модернизация, три дни след като Анкара ратифицира присъединяването на Швеция към НАТО. Държавният департамент изпрати официално уведомление в Конгреса, който имаше 15-дневен срок за възражения. След изтичането му отпаднаха и всички пречки от гледна точка на американското законодателство за осъществяване на продажбата.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    19 12 Отговор
    САЩ казаха че Израел са с предимство.

    Коментиран от #50

  • 2 Калин

    55 30 Отговор
    След като краварите откраднаха нашите пари , сега нашите самолети ще бъдат произведени с парите на турците, а турските с парите на нечий друг измамен по веригата , така че преди 2030 самолети и те няма да видят или само 2-3 за Ала бала. Не разбрахте ли, че краваристан е една фалирала пирамида.

    Коментиран от #39, #42, #47, #58

  • 3 Фърчоплан 16

    34 20 Отговор
    Добре че няма проблеми по света сега и всички могат спокойно да чакат години докато боклуците дойдат от обора.

    Коментиран от #51

  • 4 Последния Софиянец

    14 40 Отговор
    Но и съдрания фес и той като ботокса е под бесилката, малко им остава.
  • 5 ТаУмВзе

    23 32 Отговор
    И ердо се изплю в лицето на страхливото с токчетата от калния бункер.
  • 6 Сатана Z

    18 33 Отговор
    Най важното е гнус 200 да не спира да върви с пълни камази и вагони към блатницата и онова страхливото с
    токчетата и имлантите да фулира памперса през час под миндера в калния бункер и всичко ще е наред!
    А копейките да си стенат в тинята цял живот с пошлата си челяд, както най си обичат!

    Коментиран от #18

  • 7 Ксаниба

    22 24 Отговор
    ахмак така!! нали Русия изостанала, не произвеждала... Па излиза, че великите фащ по половин самолет на година произвеждали!!!
    Тогава, сед као огромният член на натю - трке, чък 28 ке види първата си половина, на морално остарелите ф16, нашите, коя ще дойдат, след още има няма 50 години!!??

    Коментиран от #12, #14

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Герги

    12 15 Отговор
    А стига...сигурно се майтапите....русофилите ги искат другият месец..ако може и по рано...Че не са в ред не са...ама защо и другите трябва да го разбират...
  • 10 Асен

    26 13 Отговор
    Трябва да си луд за да вярваш на краварите ,вижте какво извън земно е деменцията ,това е позор за претенциите на държавата провъзгласила се за номер едно! Да, по отношение на войни и зверства е номер едно! Сглобката чака самолетите на чертежи ,но Тагаренко на прага на белият дом е заел позиция поклон до земята пред някакъв " мъж" с обувки на висок женски ток !! Ха ,ха позор !

    Коментиран от #48

  • 11 Ксаниба

    12 25 Отговор
    Що трябваше на един 71г. комлексар да си търси белята. С шойгу на лов и риболов(той от друго не разбира), с кабаева и недоносените деца на дачата в Геленджик, на водка с медведя, маша, лавров и песков, мезетата от пригожин, от кадир козара печеното яре. Печелеше по $2млрд. на ден от газ, нефт и ценни метали, на всеки руснак по $15 на ден. Щяха да пият, пеят и да те възхваляват в цяла рабсия. Какво гледаш петър първи, екатерина втора и иван грозни - те са били млади когато са правили грабежите си, двамата починали на 52г., 53г., а екатерина на 67г. Стар глупак си е пуся
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Пимпарев

    17 12 Отговор
    Да не се коркат амуджите. Ние нашите аники ги чакаме някъде около 3028 година.
  • 14 Руснаков

    3 7 Отговор

    До коментар #7 от "Ксаниба":

    Пак опорки.....ама си свикнал...не ти прави впечатление..Интелигенцията...

    Коментиран от #21, #26

  • 15 Кокорчо

    13 15 Отговор
    О,ние нашите Ф16 вече ги подарихме на украйна.Нищо,че са още на картинки.
  • 16 И те така

    10 5 Отговор
    Сенатът гласува 61 милиарда долара за Украйна .С гласове на репубиканци.Оня Карлсон да ходи на интервю със Зеленски.Зс другата гледна точка.И те така де.

    Коментиран от #34

  • 17 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗

    9 13 Отговор
    Ердо много добре знае, че най големия чу враг е рушлямията пияна,за това всячески помага на Украина❗❗
  • 18 Гост

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "Сатана Z":

    Спирам да те лайквам...докато се луташ между двата бряга..какви ценности имат някой...
  • 19 Ко стаа,бе?

    8 5 Отговор
    Дойде,ли време за възраждане?
  • 20 Тити

    10 14 Отговор
    Ама защо не си купи Ердо рашистките варели?

    Коментиран от #52

  • 21 Ксаниба

    6 3 Отговор

    До коментар #14 от "Руснаков":

    Ти ли си интелигента клошар изпаднал, я се погледни, за дребни денги си от заран тук, за друго не ставаш!

    Коментиран от #22

  • 22 Руснаков

    7 3 Отговор

    До коментар #21 от "Ксаниба":

    Полека Зетя....нещо тръгваш с рога...виж в огледалото и виж...клошара...не падай толкова ниско...или това е от водката...
  • 23 Дългият

    8 6 Отговор
    Току що направих справка...същата опашка е и за Су и МиГ...дават ги с 10 тона брикети...не мога да разбера заради самолетите или заради брикетите...
  • 24 1234

    4 12 Отговор
    Наскоро пуснаха фото ,грузинския гринго соросоид ердоан ,клекнал целува ръка на господаря ирландеца джо
  • 25 Ксаниба

    6 2 Отговор

    До коментар #12 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    панелкин, спри да ми описва; гледката си и вътршният свят
  • 26 Ксаниба

    4 5 Отговор

    До коментар #14 от "Руснаков":

    панелкин, спри да ми описваш гледката си и вътршният свят.

    Коментиран от #35

  • 27 ТАГАРЕТО

    9 9 Отговор
    Министерство на отбраната на Молдова: радар, закупен от Франция, не можа да засече БЛА, паднал на границата трябва да се отбележи, че „неизвестният“ самолет не е бил открит от френския радар Ground Master (GM) 200, който Молдова беше закупила преди това за 14,5 милиона евро
    Е ТОВА ЩЕ ВИ НАБУТАМ ТЪПИ БЪЛГАРОПИТЕЦИ ,А АЗ ШЕ ГРИЗНА ЕДИ МИЛКИ ДА МИ ЯДЕТЕ АНА.А

    Коментиран от #59

  • 28 Ха ха ха

    7 15 Отговор
    Тези чалми ме разбраха че докато Ердоган е на власт никакви F 16 няма да получат същото се отнася и за Радев .Айде от мен да го знаете

    Коментиран от #29

  • 29 Ха ха

    9 3 Отговор

    До коментар #28 от "Ха ха ха":

    Като нямаш готовност да произвеждаш,защо търсиш под вола теле?Сега Ердо да им каже : Швеция в НАТО заедно с ефките ни.
  • 30 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗

    9 13 Отговор
    Що му трябваше на пуcин да започва тази война в Украйна и да хвърля колосални средства на вятъра когато можеше да подобри с тези средства живота на ватите, Но paбcия винаги се изживявала като империя с крепостници и психопата пycин се помисли ,че може да се нарече император петър велики и че в болния си мозък от шизофренията си , може да води реваншистка война с целия цивилизован свят за да покаже надмощие над НАТО, Но реалността и истината е друга и руските градове замръзват, и се обстрелват с ракети, магазините се изпразват, икономиката боксува и черните чували с трупове на руски войници пристигат на конвейер и ватите колкото и да да са лъгани и потискани да живеят в мизерни условия, разбират, че са управлявани от терористичен и фашистки режим,който е отговорен за войната в Украйна, където огромни суми пари са похарчени за една безсмислена война , когато можеше да бъдат инвестирани в подобряването на качеството на живот, на руския народ, а не да живее в бедност и лишения...❗❗❗
  • 31 незнайко

    8 10 Отговор
    Значи ние сме първите ОВЧАРЧЕТА излъгани от краварите ! Да му мислят комшиите ако и те са дали пари предварително ! Докато дойдат тези самолети вече ще са излишни защото никой няма да ползва бойни самолети с ПИЛОТИ ! Сега е началото с ДРОНОВЕТЕ !
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 бай Даньо

    10 9 Отговор
    Ади бе аркадашите дето пригласяхте на русофилите че нашите ефки са на чертежи още 5 години ... Ердоган нъл е велик що не се уреди по бърже!? Апропо добре че има "важна новина за Турция" че покрай нея между редовете да прочетем че има отлагане на всички поръчки за самолети и не третират само Ганчо като изтривалка ....
  • 34 Калин

    9 8 Отговор

    До коментар #16 от "И те така":

    Каквото и да е гласувал сенатът няма никакво значение, защото трябва да мине пред камарата на представителите, а там републиканците няма да го допуснат, така че надеждите на украинските нацисти е напразна, помощ няма да има защото държава Украйна не съществува, както и не е съществувала никога ,жтова е една дупка без дъно. Аз самият съм за гласуване на помощта, защото това още повече ще подкопае пропадналия задокеански обор!
  • 35 Руснаков

    3 3 Отговор

    До коментар #26 от "Ксаниба":

    Нищо не става и от теб ...спирам да ти обръщам внимание...
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 а нашите

    5 4 Отговор
    на пу----т.....кин ден нали сме си продажници и лапаме

    Коментиран от #38

  • 38 Гост

    5 4 Отговор

    До коментар #37 от "а нашите":

    като дойдат...а те ще дойдат ще ти дам друго за лапане...

    Коментиран от #65

  • 39 Жоро

    7 12 Отговор

    До коментар #2 от "Калин":

    Ама си клекнал на Кремълския Кенеф :D :D

    Коментиран от #70

  • 40 флипп

    8 8 Отговор
    А турците и те ли като нас на тройна цена ги купиха?

    Коментиран от #45

  • 41 Коч Ина

    6 4 Отговор
    няма лошо, така е при васалитета - важното е да се отчетеш на господаря, пък после както стане
  • 42 За вас само МИГ,

    7 11 Отговор

    До коментар #2 от "Калин":

    другари, дето Ф-16 го открива от 10 км и го стреля като слон.
  • 43 Бай Дън

    2 4 Отговор
    Ще получи ако произвеждат с темпа преди войната сега може и да не получи нищо.
  • 44 Всичко руско е скрап

    5 8 Отговор
    Ердо ще не си купи самовари ,там не се чака на опашка .
  • 45 ТУРЦИТЕ ИМАТ

    13 1 Отговор

    До коментар #40 от "флипп":

    Инфраструктура на НАТО отдавна. Купуват постоянно щатско оръжие. Пък и бройките са значителни....ние сме далеч от тия показатели.
  • 46 ха ха хааа

    6 5 Отговор
    Не виждам нашата колхозня да говори нещо за "чертежи" ... 🤭😁
  • 47 Радвам се ,

    6 5 Отговор

    До коментар #2 от "Калин":

    Ако специално на теб са ти гепили некоя рубла ..
  • 48 Асенси ,

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Асен":

    Айде сега , всички знаем кой е Високият рус мъж с токчетата .. 🤭
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Стариа Софеанец

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Кво стана със самолетите ве ? Докараха ли още десетина хиляди бежанци .. 🤭😁
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Пропуск

    9 1 Отговор
    Това важи за 40те нови самолета . Най - рано 2027 или 2028 . Модернизационият пакет за текущите се очаква много по рано да пристигне . Аз бих казал между 2025 или 2026. За нови самолети е нормално понеже много поръчки има . Освен ако Турция не отвори нова място за производство на Ф-16 отново и да ги почне да произвежда тука под лиценз или частите за да стане по бързо.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Аспарух

    9 3 Отговор
    Що няма чакащи, а дали и отказали се като Индия за разни Су, МИГ и други безаналогови.

    Коментиран от #69

  • 57 Ти да видиш!

    7 4 Отговор
    И на тях чертежи. Чебурашките защо не са във възторг?
  • 58 баш крадец

    4 5 Отговор

    До коментар #2 от "Калин":

    Да си депозираш парите в американска банка е доста сигурна инвестиция. От мен да го знаеш.
  • 59 мичман от крайцера Москва

    7 7 Отговор

    До коментар #27 от "ТАГАРЕТО":

    Друго си е дрон да ти гръмне безаналоговата С-400.
  • 60 Вася Пупкин

    8 2 Отговор
    Вървят записванията за новия СУ-75 Шахмат. Вече го има на 3Д анимация.
  • 61 патриот

    6 4 Отговор
    Румен Радев, ако иска да изтрий негативите, натрупани при противопоставянето му на сделката за Ф-16, и едновременно с това, да допринесе за подобряване на способностите на нашите ВВС, до нивото на Гърция и Румъния, да поеме инициатива за подписване на договор с Локхийд Мартин, за закупуване и на СТЕЛТ изтребители-бомбардировачи Ф-35, каквито Гърция и Румъния вече си поръчаха!

    Коментиран от #63, #68, #71

  • 62 Ха ха ха

    6 5 Отговор
    Никой не ще руски боклуци......

    Коментиран от #73

  • 63 българин

    3 2 Отговор

    До коментар #61 от "патриот":

    пак на картинка ли то не е луд който яде баницата
  • 64 САЩ..САЩ..

    2 9 Отговор
    До тогава ще са стари тарги...Турция е баламосвана от САЩ и ЕС и не се усеща...
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Българин

    1 0 Отговор
    Да ,друго си е да спестиш едни400 000$ и хоп 72душички отлетели при Свети Петър
  • 67 Българин

    5 3 Отговор
    Ти да видиш.Абе абдал,турците да не са алванаци ,че да плащат предварително,ама де го тоя в главата ти
  • 68 Пари

    1 0 Отговор

    До коментар #61 от "патриот":

    За това трябва достатъчно бюджет да се отдели . Ф-35 е много по скъп самолет ,а ние още купуваме едвам 16 Ф-16 .
  • 69 🐘🐘🐘

    3 1 Отговор

    До коментар #56 от "Аспарух":

    Индия са най големият оператор на съветско и руско оръжие , след като им закараха Су-57 да го видят моментално зачеркнаха 2.5 милиарда $ с които вече се бяха набутали и взеха да се оглеждат за Ф16 и Грипен . Дори арабите не искат да се занимават вече с безаналогови летящи самовари .
  • 70 Ами

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Жоро":

    Ти на кой си клекнал бе тъпан?
  • 71 Бате Иво

    0 0 Отговор

    До коментар #61 от "патриот":

    Патриоте ти въобще наясно ли си какво представлява Еф-35
    И въобще дали България има нужда от такъв самолет
    То така навремето се опитаха да наложат в български ВВС МиГ 25 но не се получи
    Няма да ти обяснявам защо
    Поинтересувай се сам
    Евентуално може да се поинтересуваш за една случка над Тел Авив
  • 72 Нямат ни

    0 0 Отговор
    доверие американците. Преди 1-2г. идва у нас Ф-35 и в интервю с нидерландския му пилот той сподели, че са му задавани твърде много и свързани с авиониката, системата чужд-свой въпроси от българските му колеги - пилоти и инженерния персонал. Въпросите бяха чисто професионални и неповтарящи се, все едно един човек ги задава. Споделил естествено това с американците, но не каза техният отговор.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: