Last news in Fakti
  Тема: Украйна

13 Февруари, 2024 19:23 5 367 46

Украйна: Правителството не слушаше какво казва генерал Залужни

  • русия-
  • украйна-
  • нато-
  • война-
  • володимир зеленски-
  • валерий залужни-
  • олександър сирски

Войната се превърна в позиционна, основно защото ситуацията за Украйна се влоши от гледна точка на ресурсите

Украйна: Правителството не слушаше какво казва генерал Залужни - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Украйна имаше грешни преценки на стратегическото ръководство, казва високопоставен военен. Според него правителството не се е вслушвало достатъчно в мнението на ген. Залужни, а това не е бил и единственият проблем.

Ихор Романенко е генерал-лейтенант от запаса и бивш зам.-началник на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Според него президентът Зеленски не се е вслушвал достатъчно в съветите на доскорошния главнокомандващ украинската армия Валери Залужни. Ето какво казва той още за променената обстановка в Украйна.

Ихор Романенко: Войната се превърна в позиционна. Основно защото ситуацията за Украйна се влоши от гледна точка на ресурсите. Ние бяхме принудени да преминем към стратегическа отбрана. Мисля, че новият главнокомандващ, генерал Олександър Сирски, ще се върне сега към активната отбрана. Това означава, че веднага щом се появи възможност, ще се водят активни действия - т.е. контраофанзиви и офанзиви, в зависимост от наличните ресурси.

Дали решението на Зеленски да смени главнокомандващия дойде в подходящия момент? Не крие ли това голям риск? Става въпрос за смяна на целия екип.

Романенко: Това определено беше рисково решение. Затова експертите и обществеността бяха обезпокоени от тази промяна. Притесненията са основателни. Ситуацията на фронта в момента е доста трудна. Руснаците напредват, а новият екип ще има нужда от време, за да се запознае със ситуацията. Вярно е, че Сирски разполага с опит, но промените засягат не само неговия пост, а и целия ръководен екип. Ще е нужно известно време, за да овладеят новите задачи. Това е риск, тъй като времето е стратегически фактор, особено в една пълномащабна война. Това си е риск.

Каква тактика защитаваше Залужни? Какви бяха неговите силни страни?

Романенко: Една от силните му страни беше, че задаваше на своя началник – върховния главнокомандващ Зеленски - доста трудни въпроси. Той назоваваше съвсем конкретно какво трябва да предостави държавата на въоръжените сили като оръжия, оборудване и личен състав. Още в началото на миналата година ген. Залужни каза, например, че е необходимо да се попълнят редиците на бригадите, които изпълняват бойни задачи. Но не бе чут, когато задаваше съответните въпроси. Понеже правителството не се вслуша в него, той бе принуден да говори пред чуждестранни медии за нерешените проблеми.

А слабостта му вероятно бе, че не разполагаше с достатъчно ресурси, независимо че настояваше за тях. По същество той имаше само сили за атака по едно направление. Но в началото на контраофанзивата той раздели усилията си по три направления: Бахмут, Бердянск и Мелитопол. В края на лятото към тях се прибави и Херсон.

От военна гледна точка това беше, деликатно казано, ирационално решение. И стана ясно още в края на юни, когато понесохме тежки загуби. А акцията трябваше да бъде отменена. Прекалено бавно армията получаваше доставки на оръжия, а имаше и вътрешни проблеми с набавянето на допълнителни войници. Залужни трябваше да каже, че армията не разполага с необходимите сили, и че е нужно да се спре до позициите в Бахмут, както и в Бердянск и Мелитопол. Най-късно през юли, когато и генерали от НАТО казаха, че контраофанзивата трябва да спре и да се премине към стратегическа отбрана, Залужни трябваше да направи същото. Сега вече не разполагаме със значими резерви, с които да спрем руското настъпление, което се разгръща в момента.

Къде виждате основната отговорност на бившия главнокомандващ Залужни?

Романенко: Имаше грешни преценки на стратегическото ръководство. Това означава – на върховния главнокомандващ Зеленски с политическите решения, а после и с военните решения на главнокомандващия Залужни, както и на командващия сухопътните войски генерал Сирски, който отговаряше за контранастъплението в Бахмут.

Заради сериозните загуби и от украинска страна Сирски е критикуван като "касапин". Вие го познавате. Как бихте коментирали критиките към него?

Романенко: В сравнение с генерал Залужни, генерал Сирски има по-твърд подход при организирането на атаките. Мисля обаче, че ако му се даде възможност да бъде наистина главнокомандващ, той ще покаже, че може да се справя по-добре.

Какво ще бъде различното при новия главнокомандващ Сирски?

Романенко: Той ще работи при дори по-трудни условия от тези, в които бе поставен Залужни. Може би фактът, че е много съвестен, ще му помогне. При планирането и подготовката на операциите проучва всичко много внимателно, чак до последния детайл. Но като най-висшият военен в държавата, той ще трябва и да задава трудни въпроси на правителството. Въпреки че има сравнително близки отношения с върховния главнокомандващ Зеленски. Според мен отношенията им ще се променят.

Ще има ли нова мобилизационна вълна?

Романенко: Необходимостта от по-нататъшна мобилизация, която като цяло се отнася до личния състав за бойните части, е много голяма. И тя бе необходима още в началото на миналата година, ако не и преди това. Това не е нещо ново за Сирски. Генерал Залужни вече повдигна въпроса, а самият президент потвърди нуждата. Нищо обаче не беше направено. Това е стратегическа грешка. Сега се опитват бързо да я поправят, но няма как да стане бързо. Това е вътрешен проблем.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Селянин

    83 16 Отговор
    Новината на деня!!!

    Подробности за нанесения удар днес по Селидово...

    Последвали са два удара. Първият удар е поразил бандеровските фашисти от "Азов", гъсто струпали се на площада, с касетъчни боеприпаси поразяващи голяма площ ( "Искандерите" носят до 500 кг "товар"). Това се е случило около 11.30 часа.

    За справка. Бойната глава на клъстера "Искандер" носи 54 безконтактни осколочни бойни глави, които се задействат на височина около 10 м над земята.

    Вторият удар е нанесен час по-късно (отново с "касети"), когато започва масова евакуация на оцелелите "в точката" и са се струпали много от личния състав на "Азов", да оказват помощ на ранените. Освен това и двата удара са попаднали изключително точно. Оттук и огромният брой жертви.

    Загубите са огромни и има пълна забрана за разгласяване на случилото се. По непотвърдени данни 500 убити и множество ранени.

    Разбира се, могат да бъдат упрекнати, че не са напълно човечни. Да, може би. Но факт е, че въоръжените сили на Украйна практикуват такава "тактика" с касетъчни удари в продължение на много месеци. А в такъв случай всяка една такава "игра" винаги може да се "играе" от двама...

    Естествено, че имат право и да се оплачат в случая, на арменския поп.

    Телеграм

    Коментиран от #5, #6, #14, #36

  • 2 ТаУмВзе

    58 12 Отговор
    Окраинското наци почва да дезертирааа! ХАХАХХ Важното е, че Праведната Пропаганда си бичи и тва е. Z
  • 3 Селянин

    88 13 Отговор
    Изповедта на един обикновен украинец!

    "- Когато убиваха "Беркут" на Майдана, аз мълчах.
    - Когато изгаряха хора в Дома на профсъюзите, аз мълчах.
    - Когато казваха, че всички в Донбас са рашисти и всички те трябва да бъдат убити, аз мълчах.
    - Когато разбрах за "Алеята на Ангелите", аз пак мълчах.
    - Когато ми обещаха мир преди изборите, а след това продължиха да убиват жителите на Донбас, аз мълчах...
    ... Един ден тръгнах за работа, както обикновено..., а се озовах в Авдеевка. Тогава всъщност разбрах, че това е еднопосочен билет и отплата за мълчанието ми. 😔"

    Коментиран от #9

  • 4 Абе,

    55 7 Отговор
    Най-важното е да слушате какво говори Путин. Другото е бош лаф.

    Коментиран от #8

  • 5 Българин

    14 50 Отговор

    До коментар #1 от "Селянин":

    Петолъчника, напиши нещо за Гражданската война в САЩ. Обявиха ли вече Съветска Народна Република Тексас? Приеха ли рублата за официална валута???

    Коментиран от #25

  • 6 Клети неграмотни копейки

    11 58 Отговор

    До коментар #1 от "Селянин":

    Това е доказан фейк !
    Марш при кондукторката от посоль да ти даде нови задачи .

    Коментиран от #23, #33

  • 7 ...

    12 40 Отговор
    Блатниците са си самодостатъчни.
    Затъват в блатото.
    Путлер ги съсипа за десетилетия напред!
  • 8 Да бе

    7 24 Отговор

    До коментар #4 от "Абе,":

    Имам двама комшии, които го слушат и вече не са добре с главата .
    Нещо страшно е да ги гледаш ако си пропуснат хапчетата.
  • 9 Тодор Правешки

    8 28 Отговор

    До коментар #3 от "Селянин":

    Петолъчника, и да преиначавате готов текст не ви се отдава... 😂
  • 10 Радио Елто

    6 33 Отговор
    Това Което Пишеш Господин Селянин Не Е Вярно

    Коментиран от #17

  • 11 Потвърдено

    44 6 Отговор
    Руските въоръжени сили, както беше отбелязано, изстреляха няколко ракети от оперативно-тактическия ракетен комплекс (ОТРК) „Искандер“ с касетъчни бойни глави. Час по-късно ударът беше нанесен отново, а след това, известно време по-късно, тренировъчното игрище беше покрито за трети път. Предварително броят на ранените и убитите в резултат на ракетни атаки на украинската армия може да варира от 300 до 1500 души.

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Българин

    6 37 Отговор

    До коментар #11 от "Потвърдено":

    Крайцерът Масква, флагман на ЧФ на Рассия, сделан за борба с Раптори и самолетоносачи, потъна.
    Потвърдено!
  • 14 А50

    50 7 Отговор

    До коментар #1 от "Селянин":

    Сирски тръгна с провал, докато са заети с дворцови интриги войската им е оголена, което пък е добре за Русия. Интересен е факта, че руснаците са имали информация за мястото и времето на удара, така че да е максимално ефективен. Предполагам имат информатори и със спътници наблюдават отгоре. За една година изстреляха към 5-6 военни спътника. Както предишния и този контранаступ е удавен още преди да е започнал. Тези воиски ги стягаха за отблъскване на руснаците при Авдеевка, жестокоста с която руснаците ги поразиха показва, че нищо друго не ги очаква и блокираните в Авдеевка всушници. От там бяха обстрелвани мирните жители на Донецк при които загинаха и много деца

    Коментиран от #21, #28, #37

  • 15 Реалност

    6 60 Отговор
    Катастрофалните загуби на Кремъл в Украйна могат да доведат до рухването на Руската федерация.
    Става все по-ясно, че Украйна печели войната.
    Кремъл е изправен пред историческа криза на доверието и е напълно възможно да наблюдаваме началото на края - не само на режима, но и на самата Руска федерация.
    Изгуби се доверието на руснаците по отношение на руската армия, която традиционно е централен елемент от легитимността на Кремъл.
    Унижението ѝ в Украйна сега е почти пълно, а гордият Черноморски флот все още се крие зад Крим, твърде изплашен да предприеме действия срещу една страна, която дори няма военноморски флот.
    Ударът, който бе нанесен на руската икономика, е поразителен и това ще доведе до ненормално съществуване на многомилионното разпръснато руско население.
    Тази особеност на разпръснатост е причина за слабо свързване помежду им, а сега, когато властовия център е в позиция нула, чувството за принадлежност към нацията може още повече да отслабне.
    Загубата на енергийните пазари, която компенсираше липсата на съвременни производства, не може да бъде компенсирана. Лъжа е, че икономиката и може да издържи поддържането на война. Лъжа е, че военно промишления и комплекс прави чудеса. Засега ги спасява доставките от Северна Корея, Иран и оборудване от Китай.

    Пригответе се за разпадането на Русия!

    Коментиран от #22

  • 16 Васил

    1 26 Отговор
    Още не се е изявил Сирски и вече има прозвище касапин а Залужни какво направи застой!
  • 17 СтаМат Мага Рето

    10 4 Отговор

    До коментар #10 от "Радио Елто":

    Разкрит!!! Илиян Илиин Мокрия,влах ромале ,също и пастор и Истинския град Козлодуй,Механик,Мишел.
  • 18 Кажи честно ...

    7 15 Отговор

    До коментар #12 от "Радио Елто":

    😆
    Аз знам още по кратък виц : "Пусин е великан!"
  • 19 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 34 Отговор
    Войната само прилича на "Позиционна"....В момента когато залетят самолетите ,който ще дойде скоро ще разберете,че в позицията на руската отбрана има огромни пробойни!

    Коментиран от #31

  • 20 Радио Елто

    31 5 Отговор
    Слава на Русия! Русия е Сила и Мощ!
  • 21 Tётя Myтpoфaнoвa

    5 15 Отговор

    До коментар #14 от "А50":

    Молодец ! Так держать !
  • 22 Дядо Петко

    39 5 Отговор

    До коментар #15 от "Реалност":

    За сега драги, лъжата се оказва истина и Русия бавно и сигурно напредва и громи вермахта.
  • 23 Кнаус 485

    42 5 Отговор

    До коментар #6 от "Клети неграмотни копейки":

    Да ти кажа че въобще не е фейк..... Два часа преглеждах различни украински сайтове..... Казват че е ударено Селидово, както е написал но в коментар номер едно.... Както винаги говорят за цивилни жертви дете, жилищни сгради и училище.... Разбира се не коментира за голям брой мъртви украинци.... Някой медии казват че е фейк, но това са украинците сбиват на 120% руските ракети и дронове и пораженията винаги са жилищни обекти има един двама загинали от което едно дете.... Няма да споря с теб, казваш че е фейк, но самото твое мислене е фейк....
  • 24 макс

    38 3 Отговор
    Решили украинските фашисти,че ще победят Русия!Колко трябва да си прост за да повярваш в това!?
  • 25 абе

    19 3 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    небългарино неумний, колко петолъчки има на знамето на "най-великата демокрация", за улеснение използувай пръстите като броиш

    Коментиран от #29

  • 26 Име

    18 3 Отговор
    Не е приятно това - което става - руснаците са оцелели и при Наполеони - при Хитлер - все са били един вид - изигравани - в началото - сега се оказва - че Западът губи тотално - губи и симпатии, кой симпатизира на тях.

    Странното е в случай - че като че ли има пубертетщина в западните преговарящи - просто се държат разглезено - не е отговорно това поведение, все пак - има въпроси за решаване един вид.
  • 27 А50

    32 3 Отговор
    Това което стана днес в Селидово е шок и за натовчетата, дето си въобразяват, че могат да воюват с Русия
  • 28 Мишел

    22 3 Отговор

    До коментар #14 от "А50":

    Днес Залужни не пропусна случая днес да го върне тъпкано на Сирски.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Много се радвам

    25 8 Отговор
    Операцията трябва да продължи до в момента в който и последният плужък украински не бъде размазан.
    Много се радвам че зелената жаба иска да превземе цяла Русия което е равно на мъртва Украйна.

    Коментиран от #38

  • 31 А50

    27 5 Отговор

    До коментар #19 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Тия самолети, дето ги чакаш, на кой Димитровден ще дойдат. Ти имаш ли представа, какво се изисква за подържане и експлоатация на тия самолети ф16. Те досега са участвали само от идеални летища с подръжка на АУАКС и срещу съперник без съвременна авиация. Та колкото помогнаха леопарди и други, толкоз ще са полезни и фъ16, ако долетят въобще
  • 32 Възрожденец

    6 27 Отговор
    „Руските пропагандисти започнаха дезинформационна кампания за предполагаемите загуби на Силите за отбрана на Украйна под Селидов в Донецка област. Така се отклонява вниманието от ежедневните си колосални загуби в таврийско направление. Само за 12 февруари те възлизат на 645 души, а за предходната седмица (от 5 до 11 февруари) - 2947 души. Местните руски eничapи с охота взеха да разпространяват лъжата, особено след лъжата им за прииждащи бежанци.
    Чак се бяха строили видни продажни копейки да попречат на хилядите бежанци.
    Не знам как ще се противодейства на мрежата от медии в България разпространяваща фалшиви новини, но това е въпрос на национална сигурност. Вижда се, че чрез разпространение на лъжата за идващи хиляди афганистански мигранти, може да бъде впрегната наивната част от обществото да обикаля из София.

    Коментиран от #35

  • 33 фейк

    23 3 Отговор

    До коментар #6 от "Клети неграмотни копейки":

    фейк на 100% мср. Цент, пострадали са един мирен уличен метач, продавачка на пазара и нейната крава, затова г-н ген. Сирски забрани всяка информация от мястото на инцидента. Беше "за един пробит долар", сега стана "за един пробит цент"...символ верую...
  • 34 Бъзиктар

    20 3 Отговор
    Когато стигнах до-"върховният главнокомандващ Зеленски " и щях да умра от смях.Представих си Рачков или Зуека като върховни главнокомандващи,Зеленски по ранг е равен на тях-комик.

    Коментиран от #43

  • 35 Мишел

    18 4 Отговор

    До коментар #32 от "Възрожденец":

    Ако загубите в Селидово бяха малки, Сирски нямаше да засекрети случката. Че и бомбардировката на разположените в съседното селище Цукурино тежки оръжия и транспортните средства на унищожената бригада от Селидово .
    Днес събития с хиляди участници не могат да бъдат скрити. Тубага е пълна с клипове от ударите. Има панорамни руски от наблюдаващите дронове, и детаилни украински от свидетели.на място.
  • 36 Лъже

    1 16 Отговор

    До коментар #1 от "Селянин":

    Написал си дърта селско комунистическа лъжа.Няма кой да се върже?

    Коментиран от #39

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Экс-депутат Рады подтвердил удар в Селид

    9 2 Отговор

    До коментар #36 от "Лъже":

    Бывший народный депутат Игорь Мосийчук (включен в реестр террористов и экстремистов Росфинмониторинга), по данным ТАСС, подтвердил ракетный удар в Селидово. Каких-либо подробностей он не привел, информация о погибших и раненых уточняется.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Име

    4 1 Отговор
    Даже и в Средновековието са имали повече фантазия - когато са правели интриги, сега - това е прозрачна работа, на Западът - просто не се харесва никой друг - освен онова - което искат да видят в огледалото или във фантазиите си.

    Да речем - Западът са си ксенофоби - като външни - прояви - като цяло не са като че ли, аз не мисля - че Луи Дьо Фюнес е замаскиран ксенофоб, а - може и да е.

    Аз вярвам - че сме едно християнско цяло - доколкото пък - няма какво да се делим и на религии, щото става подозрително вече - всички ползваме електроника - и будистите също.

    И както си цъкаме на бутончетата и дисплеите - изведнъж, започваме да си правим някакви екзотични вярвания, аз не отричам това - духовното и висшето - нито Теодора Духовникова.
  • 42 Артилерист

    9 1 Отговор
    Този не звучи съвсем като пропагандист, като действащите в укровермахта, но се изказва заоблено, да го кажа, за да не обиди никой. Това обаче няма как да стане, защото вълкът като заяде агнето, то не може вече да е цяло. Ген. Залужни в прав текст посочи, че тактиката се е избирала и налагала от американските съветници. Раздробяването на силите за настъпление по три направления е решение на американците, но след провала на контраюруша, политкоректно тази грешка беше приписана на Залужни, който вече беше отписан, защото влезе в противоречие с клоуна. Да се смени висш военен по време на война е нещо нормално, ако нещата на бойното поле зациклят. Имаше един епизод с ген. Жуков, когато беше изпратен да заздрави Ленинградската отбрана. Влита един натегач на първото му заседание с командния състав и оповестява тревожно, че фашистите настъпват към завод "Киров", на което Жуков нарежда: "доложете обстановката" и оня започва да хъка... Оказало се, че там е започнала престрелка, но отбраняващите добре се справят и ген. Жуков нарежда паникьори, като този, веднага да се отстраняват...
  • 43 хаха

    7 1 Отговор

    До коментар #34 от "Бъзиктар":

    не бързай да пукаш от смях, ще има още смешки (за съжаление), например спомням си откровение на г-жа Зеленска в първите седмици на конфликта, как семейно обсъждали какви ходове трябва да предприеме клоуна, пард., "президента" и как синчето, тогава на 9 г., давало най-ценните съвети на баща си, пард. "президента", какви точно оръжия да иска от западните съюзници, защото то, момчето много се интересувало, четяло, а значи и разбирало от оръжия. Те такива работи, ама се чудя дали синчето не е спряло да дава съвети на баща си, клоуна, президента.
  • 44 От страни

    3 2 Отговор
    Ей манете се с такива експерти. Това им е грешката на Колективния Запад (съкратено КоЗа) - намират всекви глупаци за експерти, тия ксперти казват не това което е а това което искат да чуят от тях и после когато не пасват нещата Запада се пита що стана така че не работят санкциите, Русия не ослабва и даже расте. Щото са питали Каспаров и Ходорковски за Русия. Така и тоя Романенко никой го яма за експерт освен нас.
  • 45 Анонимен

    0 1 Отговор
    Спекулации!
  • 46 смешници

    0 0 Отговор
    а така , покажете на тия хора как са мятате
Новини по държави: