Last news in Fakti

13 Февруари, 2024 22:26 5 151 30

Оръжейна надпревара! Съединените щати изостават с голяма разлика от Китай в морето

  • китай-
  • сащ-
  • военен флот-
  • нато-
  • тайван-
  • пентагон

Миналата година повече от половината от световното търговско корабостроително производство идва от Пекин, което го прави водещ световен корабостроител със значителна разлика

Оръжейна надпревара! Съединените щати изостават с голяма разлика от Китай в морето - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китай се превърна в глобална сила благодарение на това, че се превърна в световна фабрика. Сега азиатският гигант разширява своята икономическа и военна мощ с друго изумително индустриално постижение: превръщайки се в световна корабостроителница, пише The Wall Street Journal.

Миналата година повече от половината от световното търговско корабостроително производство идва от Китай, което го прави водещ световен корабостроител със значителна разлика. Някога плодотворните западни корабостроителници, които помогнаха за изграждането на империи, разширяването на търговията и спечелването на войни, се разпаднаха. Европа представлява само 5% от световното производство, докато приносът на САЩ е почти нулев.

Изданието го нарича символ на историческата трансформация на Китай от континентална сила в морска сила и също така вярва, че китайският лидер Си Дзинпин вижда корабостроенето като ключов стратегически актив, за да промени световния ред и да надделее над съперниците по време на всяка бъдеща война.

Процъфтяващите китайски корабостроителници получават договори на стойност милиарди долари дори от западни страни. Поради факта, че компаниите започнаха да приемат поръчки за много години напред, те решиха да се разширят, обучавайки нови работници и изграждайки широки вериги за доставки.

Тези корабостроителници обаче често приемат поръчки не само за контейнеровози, петролни танкери и кораби за насипни товари, но и за военни кораби за китайския флот. Разширяването на корабостроенето за изпълнение на търговски поръчки е използвано от военните плановици на страната за изграждане на най-големият флот в света, който е централен за амбициите на Си Дзинпин да разпространи властта си в чужбина, да защити морските пътища, свързващи Китай със света, и дори да "погълне“ Тайван .

В същото време някога мощната корабостроителна индустрия на Съединените щати запада. Вече не произвежда значителен брой търговски кораби. Много американски корабостроителници имат само един основен клиент, военноморските сили, и тези корабостроителници не успяват да доставят навреме корабит и постоянно влизат в преразход на средства.

Китайският флот разполага с 370 военни кораба, което го прави най-големият в света. Очаква се броят на корабите да се увеличи до 435 до 2030 г. Освен това китайските корабостроителници строят все по-сложни военни кораби, като разрушителите тип 055. Междувременно, според прогнозите, ВМС на САЩ, със своите 292 кораба, в най-добрия случай ще останат същият размер или в най-лошия случай ще намалее през следващите няколко години.

Както предупреждава WSJ, при продължителен конфликт китайските корабостроителници биха дали значително предимство на флота му. Докато китайските корабостроителници са проектирани да строят с военновременни темпове, американските не могат да се справят дори с търсенето в мирно време. Това е особено обезпокоително, казват американските стратези, като се има предвид какво показа конфликтът в Украйна: войните могат да продължат дълго време и за тяхното водене се изисква индустрия. Промишлеността на Съединените щати просто не е готова за конфликт с Китай за Тайван.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    52 11 Отговор
    Кажете го по просто бе ! Освен че са кравари , са и тъпанари !!! Справка - Байдън !!!

    Коментиран от #18

  • 2 Последния Софиянец

    43 7 Отговор
    Работещите хора винаги побеждават мързеливите крадци.

    Коментиран от #4

  • 3 Баламата

    38 8 Отговор
    Абе кво става с Авдеевка.Верно ли е,че руснаците са хлопнали капана?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Харон

    14 5 Отговор
    Принудени са. По сухозем няма много връзки. Само по море може да търгува....
  • 6 Така Така

    32 7 Отговор
    сащ са терористи

    Коментиран от #19

  • 7 Хохо Бохо

    25 3 Отговор
    Приятелю,
    вчера английския самолетоносач не запали!
    ... Приятелю!

    Коментиран от #9

  • 8 Не само Китай

    32 10 Отговор
    но и Русия ги бие във военно производство и технологии.

    Време да спрат с перченето си, базите си, налагането новите си ценности и предизвикването на войни и Майдани. Докато не е станало късно.

    Коментиран от #17, #21

  • 9 Калин

    33 5 Отговор

    До коментар #7 от "Хохо Бохо":

    Не само, преди това и другият английски самолетоносач не запали, вторият трябваше да го замести но и той също не запали и така прословутото широкорекламирано велико натовско учение остана без флагман. И двата имат проблем с двигателните валове , но явно не могат да бъдат поправени. Първия след като две години беше на основен ремонт се повреди още на първия месец, а сега и вторият. Всеки струва по 3 милиарда и половина паунда на данъкоплатците и вече се заформя скандал, защото кралският флот затъна позорно в калта.

    Коментиран от #14, #27

  • 10 Аз съм веган

    11 18 Отговор
    А на мордор им потънаха пробитите корита

    Коментиран от #28

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ДБил

    3 1 Отговор
    И в океаните даже, не само в морето.
  • 13 От ЮАР

    8 17 Отговор
    Америка започва ВСВ с три самолетоносача. Завършва с 90. Така че, по-полека с размислите за флотите. В крайна сметка, по-добра е онази система, която хората в мнозинството си желаят за своя живот. Засега, никой не е измислил общество, по-добро като устройство и като начин на живот от обществата устроени на Запад. Ако някога се появи по-добър модел, той ще надделее. Засега обаче, няма никакви признаци за държавно-правни системи по-успешни и по-добри за хората от Западните. Просто няма такива. Като почнат тълпи от мигранти да отиват в Китай или Русия - обадете се. Дотогава - затваряйте си човките и слушайте по-умните от вас.

    Коментиран от #29

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 А обвинявате сащ че били милитаристи

    2 4 Отговор
    И имали оръжия
  • 16 Въпрос

    8 0 Отговор
    90 самолетоносача ??Я,направи справка !
  • 17 Цеко

    5 4 Отговор

    До коментар #8 от "Не само Китай":

    😃😃😃

    Верно ли бате ? Я кажи за Цирконя сега ,хипер звукова ли е или карикатура като Кинжаля 🤣🤣🤣
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Така Така

    3 7 Отговор

    До коментар #6 от "Така Така":

    русия и иран са терористи
  • 20 Двуполюсен

    5 7 Отговор
    Светът не става многополюсен, а двуполюсен. И в двата русия не присъства. русия ще е васална територия на Китай. Източник на евтини ресурси за китайската индустрия. Една бензиностанция регистрирана като държава!
  • 21 Рубладжийче

    4 6 Отговор

    До коментар #8 от "Не само Китай":

    Ко речи ? Украйна без флот им разби разбрицаните корита . Би трябвало поне малко да се засрамиш преди да включиш грамофонната плоча на Митрофанката .

    Коментиран от #26

  • 22 Слава на ВСУ

    3 5 Отговор
    Честито на Копейките ! Тази сутрин в 7 ч. местно време е бил ударен корабът Цезар Куников . Не след дълго се е взривил и боекомплектът на кораба. В 7:45 Цезар Куников е потънал .
  • 23 Наблюдателен

    3 5 Отговор
    Горемият десантен кораб Цезар Куников е бил потопен тази сутрин в специална операция на ГУР .

    Слава на Украйна !!!

    Коментиран от #25

  • 24 Слава Украйна

    3 3 Отговор
    Зеленски направи русия жалка!
  • 25 1500

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "Наблюдателен":

    Хохлофци отидоха при
    Кораба ,, Москва,,
  • 26 Тагаревче

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "Рубладжийче":

    Сърбам комисионни , добре захлебих за 6 месеца
  • 27 Малин

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Калин":

    Я съм от село.
    Ама тия кибрит немат ли.
  • 28 Марулояд

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Аз съм веган":

    Няма такъв бунак , да събере 3000 войници на едно място . Това граничи с шизофрения.
  • 29 Голям праз

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "От ЮАР":

    Да така е , но САЩ не са тази промишлена сила както тогава. Сега са по- скоро в позицията на Япония по време на ВСВ.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.