Last news in Fakti

20 Февруари, 2024 22:02 1 973 14

Адвокатът на Джулиан Асандж: Това е крещящ отказ от правосъдие

  • джулиан асандж-
  • уикилийкс-
  • афганистан-
  • пентагон

Основателят на "Уикилийкс“ е изправен пред екстрадиция в САЩ заради предполагаем заговор за получаване и разкриване на информация за националната отбрана след публикуването на стотици хиляди документи, свързани с войните в Афганистан и Ирак

Адвокатът на Джулиан Асандж: Това е крещящ отказ от правосъдие - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Джулиан Асанж е застрашен от "крещящ отказ от правосъдие", ако бъде екстрадиран в САЩ, заяви неговият адвокат пред Висшия съд в Лондон в последния си опит за обжалване във Великобритания, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Основателят на "Уикилийкс“ е изправен пред екстрадиция в САЩ заради предполагаем заговор за получаване и разкриване на информация за националната отбрана след публикуването на стотици хиляди изтекли документи, свързани с войните в Афганистан и Ирак.

В решението си от януари 2021 г. тогавашният окръжен съдия Ванеса Барайцър заяви, че Асандж не трябва да бъде изпращан в САЩ, позовавайки се на реален риск от самоубийство, като същевременно се произнесе срещу 52-годишния австралиец по всички останали въпроси.

Адвокатите на Асандж, който е задържан в затвора Белмарш в югоизточен Лондон, сега искат от Висшия съд разрешение да оспорят отхвърлянето на други части от делото му срещу екстрадиция.

В началото на двудневното заседание днес адвокатът на Асандж Едуард Фицджералд заяви, че клиентът му е преследван за "обикновена журналистическа практика".

"Той е преследван за това, че следва обичайна журналистическа практика за получаване и публикуване на класифицирана информация, информация, която е както вярна, така и от очевиден и значим обществен интерес", каза пред съда адвокатът.

По-късно Фицджералд определи делото като "безпрецедентно от правна гледна точка преследване" и заяви, че Асандж е изправен пред "реална опасност от крещящ отказ от правосъдие", ако бъде екстрадиран.

В писмените си изложения Фицджералд заяви, че ако Асандж - който не присъства на изслушването поради заболяване - бъде екстрадиран, той ще се сблъска в САЩ със съдебен процес с "опорочени доказателства" и съдебни заседатели, които са "непоправимо предубедени от публичните обвинения срещу него, отправени от всички от президента надолу".

В първия ден на заседанието присъстваха десетки журналисти и представители на обществеността, а десетки поддръжници на Асандж се събраха пред сградата на съда в центъра на Лондон още в 8 ч. сутринта.

Изслушването трябва да приключи утре, а решението дали Асандж може да подаде жалба, се очаква на по-късна дата.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тото

    42 4 Отговор
    Това са атлантическите ценности !!! Който казва истината се преследва и наказва!!!!
  • 2 Ксаниба

    31 4 Отговор
    нищо, важното е, че нахални се спомина сакрално. на време, преди изцорите в Русия , и черната вдивица, тъкмо на Мюнхенската конференция, все едно чакала.. и те така....
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ха-ха-ха...

    4 26 Отговор
    "Фицджералд заяви, че ако Асандж - който не присъства на изслушването поради заболяване - бъде екстрадиран, той ще се сблъска в САЩ със съдебен процес с "опорочени доказателства" и съдебни заседатели, които са "непоправимо предубедени от публичните обвинения срещу него, отправени от всички от президента надолу"."

    ... но поне ще си излежи присъдата при добри условия. Ако беше откраднал документи на кремълската хунта, отдавна щяха да са му изправили ЕКГ-то.

    Коментиран от #8, #13

  • 5 Атина Палада

    29 4 Отговор
    Къде са нашите либерасти тук да ни кажат,че Путин и руснаците са виновни за Асандж...
  • 6 Объркано Атлантиче

    28 2 Отговор
    Гледайте в Ютюб “Посолството и реденето на български правителства – по документи”, за да разберете какви документи разкри Джулиан Асандж в Wikileaks за България !

    „Първият кабинет на Бойко Борисов е бил съгласуван с американския посланик у нас Нанси Макълдауни още преди да бъде представен на парламента, става ясно от американски дип... „
  • 7 Про3д

    24 2 Отговор
    Направо ми се гади от двуличните демократи и борци за човешки свободи
  • 8 Атина Палада

    30 2 Отговор

    До коментар #4 от "Ха-ха-ха...":

    Той не е крал никакви документи.Публикувал е вярна информация за Ирак ..която не е с гриф "секретно"! И само затова,че е казал истината ....му разсипаха живота....Затова от западните журналисти само лъжи и пропаганда можеш да прочетеш....Мил им е живота!
    .
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Гуантанамо

    2 0 Отговор
    Нещо като Навални?!?
  • 12 Съветник

    11 0 Отговор
    Сега е моментът свободолюбивите сили да "крещя" за Асандж, така както атлантистите-империалисти го правят за Навални
  • 13 Пилотът Гошу

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ха-ха-ха...":

    Аха, вервай ми ... Въобще не си наясно със системата на затворите в САЩ... понеже е направо курорт според теб, затова само преди няколко години беше гръмнал скандалът с психотерора ...
  • 14 Луд

    2 0 Отговор
    То хубаво в САЩ евентоално направил нещо незаконно ,ами защо само по подозрения лежи толкова години в английски затвор.
Новини по държави: