Last news in Fakti

15 Февруари, 2024 11:11 4 069 86

Новата космическа заплаха, идваща от Русия

  • русия-
  • украйна-
  • нато-
  • сащ-
  • ракети

Има ирония в това, че именно конфликтът в Украйна и ролята, която изиграха космическите системи за оцеляването на Киев при първоначалната руска атака през 2022 г., вероятно са тласнали Русия към ускорено разработване на нови космически тактики

Новата космическа заплаха, идваща от Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Представители на властите алармират за нова "космическа заплаха", идваща от Русия, пише в. "Вашингтон пост".

Русия разработва космическа военна технология, която според конгресмени и други представители на американските власти може да се превърне в сериозна заплаха за САЩ и съюзниците им, отбелязва американското издание, като пояснява, че според източници, запознати с темата, става дума за ядрено оръжие, което ще може да унищожава разузнавателни и комуникационни сателити.

"Вашингтон пост" пише, че за момента не е ясно какво точно ще представлява новата оръжейна система. Един източник я нарича "нов руски потенциал за космическа заплаха". Някои представители на властите бяха разтревожени, след като се запознаха вчера с класифицирани разузнавателни данни и предупредиха, че последиците може да са сериозни. Един конгресмен каза, че става дума за оръжие, което има потенциала да промени геостратегическата игра. Няколко конгресмени подчертаха, че заплахата не е непосредствена, но призоваха правителството на президента Джо Байдън бързо да предприеме насрещни мерки.

"Вашингтон пост" се позовава на анонимен американски представител, според когото руското правителство провежда експерименти с ядрени експлозии и насочена енергия с цел изваждане на сателити от строя. Експерти предупреждават, че е възможно детонирането на ядрено оръжие в космоса с цел смущаване на работата на сателити посредством излъчването на радиация.

До трескавите спекулации за новите оръжейни разработки на Русия се стигна след необичайно и мистериозно изявление за "сериозна заплаха за националната сигурност", направено вчера от председателя на комисията по въпросите на разузнаването в Камарата на представителите Майкъл Търнър.

"Вашингтон пост" обръща внимание на факта, че според източници, запознати с темата, информацията за новите руски разработки е била събрана по силата на правомощия, предоставени на разузнавателните служби съгласно параграф 702 на ключов закон за електронното наблюдение, който е обект на разгорещени дебати в Конгреса.

Търнър, който е силен поддръжник на правомощията за наблюдение, изглежда иска да използва информацията за руските разработки, за убеди колегите си скептици, че 702 е критичен разузнавателен инструмент, изразява предположенията си един американски представител.

"Вашингтон пост" обръща внимание на призива на председателя на Камарата на представителите Майк Джонсън да бъде запазено спокойствие.

"Искам да уверя американския народ, че няма нужда от обществена паника. Ще работим, за да се справим с този въпрос, както правим с всички чувствителни въпроси, които са класифицирани", каза той пред репортери.

Американският всекидневник отбелязва още, че президентът Джо Байдън е бил информиран за новата заплаха по-рано и че е инструктирал съветника на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан да проведе среща по този въпрос с високопоставени конгресмени в четвъртък (днес). Самият Съливан изрази недоумение от решението на Търнър да оповести информацията за новата заплаха в сряда (вчера), като се вземе предвид, че Търнър е знаел, че предстои такава среща. Същевременно обаче Съливан отказа да потвърди дали срещата му с конгресмените ще е посветена на същата заплаха, за която говори Търнър.

Войната в Украйна демонстрира военното приложение на "Старлинк" и на други комуникационни и разузнавателни системи, базирани в космоса. Сега изглежда, че Русия разработва оръжия, с които да изважда от строя такива системи, пише за в. "Вашингтон пост" журналистът Дейвид Игнейшъс.

Според източници от Конгреса разработването на космическа оръжейна технология заема централно място в "сериозната заплаха за националната сигурност", за която информира вчера Майкъл Търнър, отбелязва Игнейшъс.

Въпреки че американски представители, ангажирани с националната сигурност, заявиха, че руските разработки не са непосредствена заплаха за САЩ, хвърлянето на светлина от Търнър върху агресивните планове на Москва може да се отрази върху нагласите в Конгреса за отпускането на допълнителна военна помощ за Украйна, пише журналистът.

Има ирония в това, че именно конфликтът в Украйна и ролята, която изиграха космическите системи за оцеляването на Киев при първоначалната руска атака през 2022 г., вероятно са тласнали Русия към ускорено разработване на нови космически тактики, смята Игнейшъс.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    22 81 Отговор
    само гаргите плашат руснаците

    Коментиран от #5, #17, #29, #52, #59, #60, #69

  • 2 Последния Софиянец

    90 17 Отговор
    Путин е поел контрол върху американските ядрени оръжия чрез сателитите.Краварите в шок!

    Коментиран от #6, #19, #43, #71

  • 3 Българин

    19 89 Отговор
    всичките им постижения на братушките са на анимационни филмчета

    Коментиран от #27, #50

  • 4 Българин

    20 81 Отговор
    ватенките вече един Москвич не могат да направят

    Коментиран от #11

  • 5 гледам

    50 8 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    работи срещу теб, цяла сутрин ГРА-ГРА-ГРА
  • 6 Може.

    14 47 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Към 2987 година.
  • 7 Българин

    75 12 Отговор
    Чипове от перални ааааа........!
    А ги е страх от руснака

    Коментиран от #38

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Българин

    16 47 Отговор
    след тази новина,помощта за Украйна ще бъде приета за минимално време

    Коментиран от #12, #76

  • 10 Шмъркан

    47 7 Отговор
    Абе ма дека ми е армията...???
  • 11 Какво е

    7 34 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Москвич?
  • 12 Българин

    56 8 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    Унгария попречи на Европейския съюз да приеме 13-ия пакет от антируски санкции
    FT: Унгария блокира приемането на нов пакет от санкции от посланиците на ЕС срещу Руската федерация
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 пак пропаганди разни

    56 7 Отговор
    заплаха може да бъде само за тия които желаят война с русия за всички останали каква заплаха да е ???
  • 15 Васко

    50 8 Отговор
    да бе мирно сидяло , неби чудо видяло.
  • 16 В.В.П.

    45 7 Отговор
    25 удара ,на КН-47М2Кинжал,,,пребиха окропите достатъчно ..Стига толкоз .Жалете ,хора .
  • 17 че то твоята длъжност

    36 7 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    каква е? само гаргите плашиш с малоумните си писания за жълти стотинки на ден

    Коментиран от #74

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Реално

    17 49 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Днес, децата и внуците на овчари и козари наричат американците кравари!
    Показателен пример за масова шиZoфрения у някои народи - когато дедите на едни хора са пасли овце и кози по балканските чукари или пък са били крепостни селяни в някоя губерния, дедите на „краварите“ са писали Декларацията за независимост.
    Кравар не е обидна дума. Но цял свят да те нарича орки, а държавата ти Мордор, слугите ти копейки е повече от показателно.

    Коментиран от #33, #80

  • 20 Смешници

    47 7 Отговор
    какво ли не измислят,за да пращат оръжия за укра! От друга страна,това за "космическото"оръжие е вярно,само че го има готово за използване,а не е разработка!Просто сега им отърва на краварите да го оповестят!

    Коментиран от #25

  • 21 Иванушка 🇷🇺

    12 35 Отговор
    Тцъ...тцъ...тцъ.....а толкова чудесно и безгрижно си живеехме всички заедно с всякакви негра и хейове.
    Бяхме си станали почти братя преди подивелия от безделие и голи купони руснак да се вземе за "голямата работа" и да покаже на Света що за "бабаит" е. Посмяхме се много, но вече ми се плаче гледайки какви Трилиарди започват се хвърлят за дрънкане на оръжия, наместо полети до Луната, развитие на Науките и хуманитарните такива. Трябва отново да се спре алкохола на Братушките, инак стават неуправляеми и опасни най-вече за себе си и .....Черноморския си Флот 😆😆😆

    Коментиран от #79

  • 22 хари потър

    9 37 Отговор
    всяка степен на защита предполага по висока степен на нападение И не вярвайте че руснаците няма да се опитат да сложат похлупак на тенджурата Те не се интересуват да подобрят живота на нормалните хора Войната е смисъл на съществуването на рашистан
  • 23 Ксаниба

    39 8 Отговор
    ахмакткака!!?? нал Русия беше изостанала бензоколонка!!! А сега, какво стана, май фащ са изостаналата бензоколонка?!! На луната кога ще кацате, алоу, фаштисаните!!!

    Коментиран от #26, #78

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ха ма ха

    8 30 Отговор

    До коментар #20 от "Смешници":

    Тия още един телефон не могат да направят.... Космически оръжия имали.
    Хо хо хо
  • 26 А цветен телевизор

    5 27 Отговор

    До коментар #23 от "Ксаниба":

    КАГДА?

    Коментиран от #42, #61

  • 27 Бълхарин

    23 4 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    досущ деменцияята - на 80 години , все още си на анимации...
  • 28 Историк

    34 4 Отговор
    САЩ е по - добре да се концентрират в сигурността на границата с Мексико...Гледам видеа от Ню Йорк как банди латиноси нощно време бушуват в града по начин по който не обикновенния човек, а редовия тамошен криминален контингент не смее вечер да замръкне на улицата! Не случайно тамошния шеф на мафията заяви, че за организацията там са настъпили тежки и тревожни дни!
  • 29 Значи

    27 4 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Конгреса на сащ са гарги
  • 30 нота бене

    28 2 Отговор
    Радиация означава "излъчване" и се превежда в зависимост от контекста. Не винаги става дума за ядрено оръжие!
  • 31 Реалист

    7 31 Отговор
    То е ясно, че бизнесът занимаващ се с производство на оръжия ще се възползва от ситуацията с вероломното нападение на московските орди над свободна Украйна.
    Преди войната, щяха да получат широко одобрение, но след унижението, което храбрия украински народ нанесе над Империята на Zлото и лъжата, едва ли някой ще се хване.
    Орките един пирон не могат да направят без чужда помощ, ядрени оръжия в космоса ?!?! Всичките и прехвалени оръжия се оказаха картонени макети и компютърни анимации, направени със материали и софтуер от Запад.
    Украйна показа на света, че цялата пара на Кремъл е в свирката. Унижи и продължава да унижава "вторая", както никой до сега.

    Коментиран от #86

  • 32 ХА ХА

    15 6 Отговор
    Тия па и Рейгън изкопираха.
    Джордж Лукас да не е избегал в мцква?
  • 33 Мдаа

    33 8 Отговор

    До коментар #19 от "Реално":

    Не ми пиши дивотии за "Декларацията за независимост", че шкафа в кухнята на баба ми е по-стар от същата тая декларирана декларация.

    Коментиран от #36, #39

  • 34 Я го знам !

    19 4 Отговор
    Робота Фьодор ще разколачва спътниците като варени кокошки.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ХА ХА

    8 16 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    А дека са су57 и т14?
  • 39 Ъъъ

    7 20 Отговор

    До коментар #33 от "Мдаа":

    Този шкаф не е ли бил Османски? Нали робите не притежават собственост, а вие толкова си държите на "робството" и това да сте потомци на роби?
  • 40 Мдаа

    18 7 Отговор

    До коментар #36 от "Клети нещастни копейки":

    Жал ми е за теб...с IQ с показатели на стайна температура природата определено е била сурова и безжалостна към теб!🤣

    Коментиран от #53

  • 41 Хип

    8 17 Отговор
    Абе, пуснаха ли им яйца и банани по магазините на тез "космонавти" клети?
  • 42 Ксаниба

    13 2 Отговор

    До коментар #26 от "А цветен телевизор":

    американццки лий??!!
    Самсунг или TLC??
  • 43 Шляхтиц

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Пиши се в заглавието "ПоследнияТ" . Името ти в случая се явява сказуемно определение и се членува с пълен член ..........
  • 44 В.В.П.

    15 2 Отговор
    Сащ да праща Ефките...!!!Окропа олабинфронта ..Голям уйййий,баци!Ахаха
  • 45 В.В.П.

    17 7 Отговор
    Сега се плашат янките сами себе си..!!.Ахахаха .. Артисти..Обаче срещу СССР,Русия ,Рф винаги губят ...Няма как ..
  • 46 10г.

    7 13 Отговор
    Край, ей ся вече ще превземат Авдеевка!
  • 47 22222

    34 8 Отговор
    Стига вече от сутрин до вечер Русия е заплаха,хайде сменете темата с нещо друго.САЩ внасят демокрация уж ,правят пълен погром,мълчи се.Израел погуби маса народ,мълчи се.Пристигат мигранти със самолет телевизията мълчи,за каква Русия говорим като ние сами сме си враг.
  • 48 Механик

    23 8 Отговор
    Към момента не се знаело какво ще представлява тая система, ама инак знаем, че е ядрена и е за унищожение на спътници?!?!?!
    Е, как да ви вярваме, а? Все пак не сме американски ГМО-бройлери, дето да скачаме от терасите като чуем "Руските идват".
  • 49 Рускиня

    23 4 Отговор
    Вашингтон пост пише, че не е ясно какво представлява нововъведението, но пояснява, че е много страшно! Гаргите трябва да се плашат! 🤭
  • 50 Начо Крика

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Вашингтон пост е на друго мнение :))))))
  • 51 Извод

    20 1 Отговор
    Не си търсете белята, ще я намерите.
    Извод 2:
    Ако един управляващ не си задава въпроса "Какво ще стане после?" , той е опасен за себе си и за останалите.
  • 52 Бай Шукри

    3 5 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Е нали работа нямат чоджук,барем да правят нещо...
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Механик

    6 21 Отговор
    Американците са виновни. Ако навремето бяха хвърлили бомбите не над Хирошима и Нагазаки а над Москва и Ленинград сега света нямаше да има проблеми с руските дегенерати.

    Коментиран от #57, #64

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Последния Софиянец

    5 16 Отговор
    Примитивната рушлямия произвежда само кюмур, цирозни алкохолици и евтини девушки, останалото го внася за долари от чайна и иран
  • 57 ТаУмВзе

    6 13 Отговор

    До коментар #54 от "Механик":

    Сега Зеленски поправя грешката, от блатная остана само леш и скрап.
  • 58 Иванушка 🇷🇺

    5 14 Отговор
    Хахаа, каква космическа заплаха са ватите, те нямат течаща вода и парно и са с външни тоалетни, ще ме уморите от смях!
  • 59 Абе,

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Ти си по смот@н и тази дето те е докарала на този свят ,бре.
  • 60 Хей,

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Ти в живота един лев изкарал ли си ? От сутрин до вечер едни и същи тъпизми.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Фръчилото

    5 12 Отговор
    Маскалете наистина са..заплаха,...като гледам как...НАЦЕЛИХА ...ЛУНАТА))))

    Коментиран от #70

  • 63 Българин

    15 6 Отговор
    Единствената заплаха за световния мир се нарича ,Сащ.
  • 64 Никога не е късно

    3 7 Отговор

    До коментар #54 от "Механик":

    да пробват сега да ги хвърлят, може пък да им се получи!
  • 65 Добра новина -

    13 7 Отговор
    За всички нормални хора. А вие глобалисти, се страхувай те и внимавайте какво ще ви се случи, ако продължавате да създавате войни по света.Най-накрая започвате да осъзнавате, че Русия е велика и непобедима. Слава на Русия!
  • 66 МиZирки сър!

    4 8 Отговор
    Анатоли Стайков, къде във в. "Вашингтон пост" пише такива дивотии, които си надраскал ?!?!
    Това копейките сте голямата работа. От целия тоя компот, който си сътворил има няколко верни изречения и нищо общо с информацията в истинската статия.
  • 67 МиZирки сър!

    3 9 Отговор
    Копейки, нищо такова не пише. Анотоли просто си заработва 4000
  • 68 КЪЩА БОБРА

    2 9 Отговор
    ДУХОВНИ СКОБИ СЕ БЪРШАТ ВЪРХУ РУСКАТА ЗАДНИЦА
  • 69 Ха ха

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Не е нужно да върши това.Една друга си се плащат полово обърканите гарги и крави .
  • 70 Ха ха

    7 3 Отговор

    До коментар #62 от "Фръчилото":

    Поне я уцелиха,че някои не могат и да се доближат до нея.Апропо: А не мислиш ли ,че уцелването беше генерално военно учение? Първо по голяма цел,а с времето и по малките сателитчета и станции .Страх и паника ,баце .
  • 71 Доцента

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Ти се моли ИИ да не поеме контрола над ядрените оръжия, което е по-вероятно. Ако реши че Хомосапиенс му пречи, няма кой да ни спаси. :-D :-D :-D :-D :-D
  • 72 Шойгу еленовъд

    7 6 Отговор
    Това са едни технологичти неандертарлци и заплахите им не струват и пукната копейка.
    След години наред тръбене в интернет за руското превъзходство в хипер звуковото оръжие -какво се оказа ?? Че Русия изобщо няма хипер звуково оръжие. 😆 И института на морската пехота на САЩ е бил абсолютно прав приди 4 години ,котато каза ,че Русия няма никакви реални стъпки към създаването му.

    Същата работа и със " стелта " Су-57 и със гига маневрения Су-35. За сега цифрите показват ,че неговата маневреност никак не му помага на бойното поле.
  • 73 Аз съм

    5 1 Отговор
    Ха ха извънземните да не забрасите..
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 От страни

    7 3 Отговор
    Удри ги дядя Вова. Млати, гази. Само от това разбират.

    Коментиран от #83

  • 76 От страни

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    То нали за това и беше направено туй нещо. Американците са плитки като на свинята лочника и само да ги подплашиш веднага гласуват кво ли не.
  • 77 Име

    4 2 Отговор
    Ново плашило за Конгреса!
  • 78 От страни

    7 3 Отговор

    До коментар #23 от "Ксаниба":

    Когато Стенли Кубрик възкръсне. Щото иначе пусти чистачки в НАСА са изхвърлили случайно чертежите на луния двигател и пусти 226 килограма лунен грунт са пак те изхвърлили. Ей тия върли чистачки имат бе.
  • 79 От страни

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "Иванушка 🇷🇺":

    Абе Иванушка си ама дурачоооооок. Некой не му се седи на г.за си и това не са русняците. Тех питай що воюват вместо всичките ти прогресивни работи.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 ССС

    5 0 Отговор
    Случайно попаднах на секретна информация за оръжието - споко, не е толкова страшно. На един спътник са качили контейнер с прахообразно вещество, затворено в нещо като епруветки (приличат на ония от Ирак, едно време). От Земята като пратят сигнал, един чукча (също скрит в спътника) чупи с чук епруветката, и праха полита към вражеския спътник, като му задръства карбуратора/инжекциона и така го обезврежда. Проблема е, че спътника изпозва чип от много старо поколение перални (щото от по-новите ги слагат само на ракетите), и американците не могат да му прочетат протоколите и да го хакнат. Та за тва са притеснени. Ама не знаят, че бордовия компютър е ключен в един контакт на отсрещната стена на отсека с разклонител, достатъчно е само да се дръпне щепсела. Това пък е, щото жичкаждията се напоркал като слагал контакта, и обърнал чертежа на модула. Ама да не се изпуснете някъде!
  • 82 Станчо

    4 3 Отговор
    Слава на Русия. Слава на Путин.
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 факти само истински

    5 1 Отговор
    а вие от факти вярвате ли ?или ставате проводмик на лъжите от козяк сигурно добре ви плащат...
  • 86 свободна Украйна.

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Реалист":

    с национален герой Бандера и национален празник рождения ден на Бандера, хахахахахахахахах!!!!!!!!