Last news in Fakti

16 Февруари, 2024 15:46 1 388 11

Ще се превърне ли Румъния в бунището на Европа заради кризата с боклука?

  • румъния-
  • боклук-
  • сметище

Общо 3395 компании в Румъния правят бизнес с боклук, показват данните от Търговския регистър и Министерството на финансите, цитирани от Диджи24

Ще се превърне ли Румъния в бунището на Европа заради кризата с боклука? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Румъния е на път да се превърне в бунището на Европа, предупреждават местните медии. В свой материал по темата Евронюз Румъния отбелязва, че западните държави изпращат в страната хиляди тонове боклук, въпреки че вносът на отпадъци, които вече не могат да се рециклират, е забранен.

Само през 2023 г. Граничната полиция и Агенцията за опазване на околната среда на Румъния са спрели общо 6000 тона отпадъци: дрехи, стъкло, пластмаса, картон, домакински уреди, батерии или компоненти за автомобили. Количеството е над два пъти по-голямо в сравнение с преди година.

Общо 3395 компании в Румъния правят бизнес с боклук, показват данните от Търговския регистър и Министерството на финансите, цитирани от Диджи24. За сравнение преди 10 години те са били 1333.

„Говорим за бизнес, който се възползва от законодателни вратички и донесе огромни количества отпадъци в Румъния под формата на „продукти втора употреба“ и „суровини за рециклиране“. Но управлението на отпадъците е само фасада, под която много от фирмите не правят нищо друго, освен да внасят боклук и да го складират на различни места в страната“, казва Адриан Негреску, мениджър на консултантска фирма Frames.

„От 2025 г. ще събираме разделно текстилните отпадъци. Лично аз преди три седмици бях в община Ракачиун от моя окръг, отидох пред камиона за боклук и разгледах какво изхвърлят хората в контейнера. Открих, че не изхвърлят само одеяла, алуминий и хартия, а и големи количества текстил, стари дрехи. Явно имаме голям проблем с вноса на дрехи втора употреба, които всъщност са прикрит внос на отпадъци. Едното е повторно използване на палто или закупуване на вратовръзка от втора употреба, както и аз си купих последния път преди няколко месеца, друго е тази дейност да се използва под прикритието на внос на стоки втора употреба, за да се превърне в организирана престъпна мрежа, която носи отпадъци на територията на Румъния”, коментира министърът на околната среда на Румъния Мирча Фекет, цитиран от местните медии.

Той отбеляза, че системата за управление на отпадъците на Румъния е под огромен натиск.

“У нас е най-евтино в Европа да се съхранява боклук. Ако в Италия ви струва 500 евро да съхранявате един тон отпадъци в депо, в Румъния ви струва 50 евро, тоест 10 пъти по-малко”, казва Фекет.

Междувременно Диджи24 съобщи, че повече от 1700 тона употребявани дрехи и обувки са били пренесени в Румъния и държани незаконно в два склада във Валя Жиулуй.

„Полицаи от Бюрото за разследване на икономически престъпления в Петрошани, заедно с представители на Национален орган за защита на потребителите, агенцията за опазване на околната среда на Хунедоара, извършиха проверки на търговското дружество Лупени и в седалището на дружеството в град Урикани. Бе разпоредено запечатване и задържане на приблизително 1700 тона употребявани артикули от различни видове (текстил, играчки, обувки и др.), внесени в Румъния като отпадъци”, информира Богдан Ницу, говорител на полицейския инспекторат на окръг Хунедоара.

Артикулите са щели да бъдат пуснати за продажба в специализирани магазини. Ако не стигнат до магазините, дрехите обикновено се закупуват от местни жители и се използват за отопление на домовете, вместо дърва за огрев, отбелязва Диджи24.

Вестник “Адевърул” алармира за друга страна на проблема - камарите боклук на границата с Унгария при Нъдлак.

“Докато чакат да напуснат страната, румънците забравят здравия разум и превръщат последните километри от родината си в истинска кофа за боклук. Само тези дни местните власти в Нъдлак са събрали над 140 чувала, пълни с одеяла, опаковки и хартии. За да успеем в почистването, трябваше да използваме булдозер и трактор с ремарке. Това е тъжната реалност", казва кметът на Нъдлак Йоан-Раду Марджинян, цитиран от местните медии.

Впечатляващи количества отпадъци напоследък са събрани и от други гранични пунктове с Унгария, отбелязва “Адевърул”.

В същото време Румъния произвежда 301 килограма и рециклира само 36 кг битови отпадъци на глава от населението. В това отношение тя е на последно място в Европейския съюз, съобщава Аджерпрес,като се позовава на данни на Евростат за 2022 и 2021 г.

През декември 2023 г. Съдът на Европейския съюз осъди Румъния да плати глоба от 1,5 милиона евро, към която се добавят санкции от 600 евро на ден за всяко неотговарящо на изискванията депо, което не е затворено.

Общо в страната има 31 такива неразрешени сметища, което означава, че Румъния ще трябва да плати неустойки от 18 600 евро за всеки ден забавяне.

Проблемът с несъответстващите сметища не е нов, коментират местните медии и припомнят, че през 2018 г. Съдът на ЕС е установил, че Румъния е нарушила задължението да спре складирането на отпадъци и да затвори 68 депа с отпадъци, чиято експлоатация не е разрешена. През 2022 г., тъй като Румъния все още не бе изпълнила решението от 2018 г., Европейската комисия заведе нов иск за нарушение в Съда на ЕС.

Преди десетина дни, на 7 февруари, Европейската комисия изпрати мотивирано становище на Румъния, заради това, че не отговаря напълно на Директива относно депонирането на отпадъци.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    22 2 Отговор
    България и Румъния,задния двор на ЕС
  • 2 Тома

    20 2 Отговор
    Румъния и България са в бизнеса с боклука
  • 3 може тук да го

    11 0 Отговор
    носят да им го изгаряме . срещу някаква печалба . едно време хванаха италянска фирма с тирове си карала отпадъците до инселератора . Някаква мафиотска работа беше . Изгониха ги . Да карат хиляди тирове тук да го преработим . Хитреци . Слаба държава неможе нищо да върши . То се надуват за натовски армии и сили . хахаха
  • 4 👏👏👏

    15 1 Отговор
    За Румъния незнам, но за България със сигурност 👍
  • 5 незнайко

    11 0 Отговор
    Нали затова ни взеха с Румъния в ЕС. На всеки бе ясно, че целта е да ни ползват по всякакъв начин ! Интересното е, че и ние и те се натискаме да влезем в шенгенското пространство . Какво ни чака още предстои да разберем много скоро ! Румъния - бунището, БЪЛГАРИЯ - тоалетната ! ЧЕСТИТО !
  • 6 Инспектор Дюдю

    12 0 Отговор
    Ще се превърне ли Румъния в бунището на Европа ? Не! Ние няма да и отстъпим.
  • 7 Червена толина

    4 2 Отговор
    Ти пък Румъния дето я броят за нещо.. и за чеп на зеле не става..
  • 8 црррр

    9 1 Отговор
    Румъния ще е бунището на Европа,а България ще е сборище за бежанците в Европа и никакъв Шенген и за двете. Ма,да!
  • 9 Тиква

    8 0 Отговор
    За разлика от Европата, Румъния си затвори боклука още преди 10 години в затвора! След малко чакаме статия как нямало яйца в Русия и други помии.
  • 10 дада

    6 0 Отговор
    Ние отдавна сме изпреварили румънците
  • 11 Глупости

    0 0 Отговор
    Бунището на европа е в София. Всеки ден тирове с отпадъци от пластмаса от цяла европа се редят на опашки пред сметището на метростанция Софийска Света Гора.
Новини по държави: